Ukrainan rintama vakiintuu - uhka Eurooppaa vastaan kasvaa

 05.03.2024

Lähteitä: Oleg Zhdanov, Ivan Yakovina, Roman Svitan

Taistelut Ukrainassa ovat edelleen kiivaita, mutta Venäjän hyökkäykset eivät juuri tuota tulosta. Ukrainan ammustilanne on hieman parantunut ja uusi Syrskyin joukkue alkaa saamaan tilanteen komentoonsa. Venäjä tekee vielä uudelleen ryhmittelyä ja hakee tilaisuutta eri rintaman lohkoilla. Uudelleen ryhmittelyt Luganskin alueella. on ilmeisesti tehty, mutta Venäjän aktiivisuus ei ole entisellä tasolla, päin vastoin se on vähentynyt parina viime päivänä. Tänään rintama oli täysin jumissa siitä huolimatta, että Venäjä menetti päivässä tuloksettomissa hyökkäyksissä yli 1000 sotilasta.

Zhdanovin mukaan Ukrainan ammustilanne on parantunut, pahin ammusnälkä on väistynyt. Lisäksi rintaman tilanteeseen vaikuttaa se, että Venäjä ei pysty täydentämään joukkojaan Ukrainassa tappioiden tahtiin. Venäjä on siksi ottanut käyttöön uuden rekrytointitavan: ulosotto käy läpi ihmisiä, joilla on velkaa asuntoonsa liittyen kaasusta, vedestä, lämmöstä tms. Kun sellainen ihminen löytyy, hänet kutsutaan puhutteluun ja annetaan vaihdoehdot: maksa nyt tai allekirjoita sopimus Venäjän armeijan kanssa ja lähde sotaan.

Ukraina jatkaa perinnettä upottaa ainakin yksi Venäjän Mustan meren laivaston sotalaiva per kk. Viime yönä 5 Magura V5 miehittämätöntä meridroonia hyökkäsi merellä kolmelta suunnalta yhtä aikaa Sergei Kotov korvetin kimppuun. Ilmeisesti samaan aikaan laivaa vastaan hyökkäsivät myös lennokit. Hyökkäyksen toteuttivat Ukrainan sotilastiedustelu yhdessä merivoimien kanssa. Kotov oli yli 90m pitkä v 2022 käyttöön otettu alus, jonka yksi funktio piti olla taistelu pieniä sotaveneitä vastaan. Kotov kykeni myös laukaisemaan Kalibr ohjuksia, joilla Venäjä on terrorisoinut Ukrainan siviiliväestöä.  Ilmeisesti laivalla oli mukana, kuten normaalisti, yksi helikopteri, joka upposi laivan mukana. Tämä kertoo että Magura-isku tapahtui nopeasti, sitä ei laivalta havaittu ajoissa, eikä siihen siksi pystytty vastaamaan. Kotovin toinen tehtävä oli partioida Kertshin sillan merialuetta ja puolustaa siltaa mereltä tulevaa uhkaa vastaan. Laivalla ei ilmeisesti nyt ollut Kalibr ohjuksia, koska niiden latausinfran siirto Sevastopolista Novorossiiskiin on kesken.

Tällä kertaa Venäjän some-kanavien sotakirjeenvaihtajat olivat nopeita ja kertoivat laivan kohtalosta ennen kuin kukaan Shoigun väestä ehti sulkemaan heidän suunsa. Sotakirjeenvaihtajat ehdottavat nyt, että Venäjän täytyy vetää Mustanmeren laivastonsa Novorossiiskiin ja piilottaa se Ukrainan meridroonien iskuilta. Yksi este uuden meridrooni-iskun tiellä Kertshin siltaa vastaan on poissa.

Ukrainan turvallisuuspalvelu (SBU) keräsi viime viikkoina isohkon summan rahaa omien meridroonien tuotantoon. On arveltu, että sen seuraava kohde on Novorossiiskin sotasatama ja Mustan meren laivaston tuhon jatkaminen. Vaihtoehtoisesti se voi ottaa kohteeksi Kertshin sillan.

Uhka Eurooppaa vastaan

Muutama päivä sitten Saksassa tapahtui vuoto sotilaiden keskustelusta, jossa pähkäiltiin, montako Taurus risteilyohjusta tarvittaisiin Kertshin salmen sillan katkaisemiseen. Venäjä käytti tilaisuuden hyväkseen rakentaa tästä propaganda hyökkäys Saksaa ja Kansleri Shotlzia vastaan: "Saksa suunnittelee hyökkäystä Venäjää vastaan" "NATO hyökkää Venäjää vastaan". Jne, Sen sijaan että Sholz ja Saksa olisivat ottaneet Venäjän infohyökkäyksen sinä, mikä se on, he onnettomat alkoivat pyydellä anteeksi. Venäjä on agressori tässä sodassa. Tässä tilanteessa peliteoria sanoo, että anteeksi pyytely on virhe. Se johtaa aina häviöön pelissä.

Venäjän infohyökkäys  kertoo, että Venäjä tahallaan kärjistää suhteita Saksaan ja valmistelee propagandan tasolla tulevaa todellista hyökkäystä NATO maita vastaan. Sitä suunnitellaan marraskuulle vielä tänä vuonna. Ehtoja joiden täytyy olla kohdallaan, jotta se voitaisiin aloittaa, on vielä monia. Mutta Venäjä on aloittanut informaatiosodan tasolla todellisen hyökkäyksen valmistelun. Ehtoja ovat mm. Ukrainassa Venäjän täytyy pystyä vähintään pitämään asemansa vakaina, Trumpin täytyy voittaa USA:n pressan vaalit.

Jos Venäjä hyökkää NATO maita vastaan, tietäen että Trump pesee kätensä Euroopan asioista, Venäjä tulee käyttämään aiemmin menestyksekästä ydinaseilla kiristystä ja tarvittaessa myös ydinasetta osana hyökkäystään. 

Toinen merkki sodan valmistelusta tulee Valko-Venäjältä. Lukashenka otti käyttöön lain, jolla koko valtion hallinto siirtyy sota-ajan toimintamalliin. Hän on mahdollisesti hyväksynyt väistämättömän, eli että hän ei pysty pitämään maataan sodan ulkopuolella.

Tässä kuvattu on mielestäni syytä ottaa vakavasti skenaariona, josta saattaa tulla totta, jos Eurooppa ja länsi nyt sössii asiansa eikä valmistaudu torjumaan Venäjän uhkaa tosissaan ja voimiaan säästämättä. Paras tapa aloittaa, on varustaa Ukraina hampaisiin asti ja antaa sille lupa käyttää länsiaseita kaikkia legitiimejä sotilaskohteita vastaan koko sodan tantereella riippumatta onko kyse Ukrainan tai Venäjän maaperästä. Tällä hetkellä puhutaan 60 F16 koneesta. Ne eivät riitä ilmaherruuden ottamiseen sodassa. Ukraina tarvitsee esim Svitanin arvion mukaan 200 F16 tasoista konetta ja asianmukaiset aseet niihin, jotta se varmuudella voisi saavuttaa ilmaherruuden ja muuttaa sodan NATO sodan oppien mukaiseksi. Siinä toinen askelmerkki, joka lännen tulisi huomioida.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Arvioita sodan kulusta - Ukraina-Venäjä- Suomi