Varustelukierre ja tapahtumat 4-6/03/24

 06.03.2024

Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU on julkaissut kuvan uudesta Sea Baby meridroonista. Se on edelleen kehitetty meridrooneista, joilla SBU rampautti Kertshin salmen sillan. Uudesta versiosta tulee alusta erilaisilla järjestelmille ja aseille, erilaisia tehtäviä varten. Kuvassa se on koeajolla. Max pommikuorma on 1000kg ja max toimintaetäisyys kamikaze tehtävässä yli 1000 km. SBU puhuu tiedustelusta, pinnan alaisten torpeedoiden kuljettamisesta, ilmatorjunnasta ja tietenkin alkuperäisestä kamikaze tehtävistä, joihin laitetta suunnitellaan.

Eilen uponneesta Sergei Kotov korvetista (toiset lähteet nimittävät sitä partiolaivaksi tms) on julkaistu lisää tietoa. Laivan mukana upposi Ka-29 helikopteri (paranneltu versio kuvan Ka-27 kopterista). Kuten kuvan data kertoo, max nopeus oli aika vaatimaton 25 solmua. Laiva oli Venäjän ajan viimeisiä designeja ja tulos sen mukainen. Sitä nimitettiin halventavasti "rauhan kyyhkyksi", ilmeisesti sen suurten puutteiden takia, jotka tulivat nyt todistetuksi. Laiva upposi viiden meridroonin voimin, vaikka yksi Kotovin tarkoitus oli taistelu meridrooneja vastaan. Tämän luokan laivoja Venäjän mustan meren laivostossa on vielä kolme jäljellä ja kolme on rakenteilla.

Ukrainan meridroonit yrittivät aikaisemmin upottaa saman aluksen kaksi kertaa. Nyt selvästi Ukrainan SBU on kehittänyt meritaistelun taktiikkaa. Paikalta otetuista videoista näkyy, että laiva yritti ampua hyökkääviä drooneja valojuovaluodeilla. Silti droonit saivat siihen kolme osumaa. Laiva ei uponnut heti ja se oli lähellä rannikkoa. Siksi alustavien tietojen mukaan Venäläiset saivat pelastettua suurimman osan miehistöstä. Alustavasti 7 kuoli ja 6 haavoittui, mutta yli 50 pelastettiin.

Varustelukierre

Oleg Zhdanov arvioi, että Putin on onnistunut laukaisemaan Euroopassa ja maailmassa uuden varustelukierteen, suuri joukko maita, ml. Euroopan maat, kaikki ovat heränneet ostamaan lisää aseita, kehittämään uusia ja varustautumaan mahdollista Venäjän uutta hyökkäystä vastaan. EU Komissio käynnistää Euroopan aseteollisuuden kehittämisohjelman - Ukraina on kutsuttu mukaan alusta lähtien, kuten jäsenet. (Uskoisin, että Ukrainan armeijan ja puolustusvoimien viime vuosien kokemuksella on ohjelmalle suuri merkitys, että kehitetään sellaista aseistusta, joka toimii ja jota tarvitaan).

Puola

Puolassa kuljetusala ja farmarit nostavat taistelua "Ukrainan halpatuontia"  vastaan mm. sulkemalla rajan Ukrainaan. Samaan aikaan he eivät jostain syystä välitä Venäjältä Valko-Venäjän kautta tulevasta merkittävästä maataloustuotteiden tuonnista. Puolan elintarviketeollisuus nostaa oikeutetusti ääntä, että hei, me viemme enemmän puolalaisia maataloustuotteita Ukrainaan kuin Ukraina tuo Puolaan, tase on Puolan eduksi. Nyt luonnollisesti myös Puolan vienti Ukrainaan on pysähtynyt, koska raja on kiinni. Zhdanovin kommentti: etsikää Venäjän käden jälkeä, Ukraina on nähnyt samanlaisen horjuttamiskampanjan monta vuotta sitten ja sen takana oli Venäjä. Joku maksaa lakkoilijoiden avainhenkilöille. On vain ajan kysymys, milloin vastakkainasettelu muuttuu aseelliseksi käyttäen Valko-Venäjältä salakuljetettuja aseita - oli Zdanovin arvio.

Rintama (jakso 4-6/3/2024)

Rintamalla tapahtui jaksolla 238 yhteenottoa, pääosin Venäjän hyökkäyksiä eli luokkaa 80 per päivä. Muutaman päivän laskun jälkeen, Venäjän ilmaiskut nousivat tänään yli 100 iskuun per päivä. Merkittävimmät suunnat rintamalla olivat Avdiivka ja Marinka. Sen sijaan Luganskin alueen (Kupjansk, Liman ja jopa Bahmut) hyökkäysten määrät ovat pienentyneet merkittävästi. Muutama hyökkäys per päivä tapahtuu yleensä myös Zaporizjan (nyt Orlovkan) suunnalla ja Dneprin vasemmalla rannalla. Tänään rintama polki paikallaan (toista päivää peräkkäin), vaikka Venäjän hyökkäyksiä oli 86. Tätä selittää mm. se, että Ukrainan pahin ammuspula on ohi ja se on voinut pysäyttää hyökkääviä joukkoja tykkitulella. Zhdanov kertoi, että Ukraina on itse ostanut markkinoilta lännestä 350 000 tykinammuksen erän ja se on ilmeisesti alkanut saapua rintamalle. Venäjällä on edelleen ammusylivoima, mutta se ei enää ole niin suuri kuin vielä pari viikkoa sitten. Jos Ukraina ampuisi 10 000 laukausta per päivä kuten Venäjä tekee, tuo 350 000 riittäisi vähän yli kuukauden tarpeeseen. Puolustavan osapuolen ei kuitenkaan liene pakko päästä samaan kuin hyökkääjä. Vaikuttaa myös siltä, että Venäjällä on vaikeuksia saada täydennyksiä rintamalle samaan tahtiin kuin se on kärsinyt tappioita.

Venäjän arvioidut tappiot jaksolla olivat: 3470 kaatunutta, 38 tankkia, 89 panssaroitua miehistövaunua, 120 tykkiä, 5 raskasta raketinheitintä, 5 ilmatorjuntajärjestelmää, 78 lennokkia, 3 risteilyohjusta, 147 autoa, 22 erikoistekniikkaa ja yksi laivat (Sergei Kotov). Venäjä hyökkää jalkaväen voimin, se tietää, että sen panssarit ja panssaroidut miehistövaunut tuhoutuisivat viimeistään parin km päässä Ukrainan joukoista, se takia niistä on vain vähän apua. Ikuisessa kilpi vs miekka kilpailussa tällä hetkellä torjunta-aseiden miekka voittaa. Torjuntaan käyvät useat keinot: taistelijan mukana kulkevat Javelinit jne, tarkka tykkituli, jota ohjaavat tiedusteludroonit ja kamikaze droonit.

Venäjän harjoittama siviilien terrori Shahed lennokeilla, ohjuksilla (pääosin S300) ja tykistöllä jatkui entiseen malliin. Tykistö tulitti 80, 140+, 140+ asutuskeskusta per yö. Shahedeja Venäjä lähetti yhteensä 64 kahtena yönä, niistä Ukrainan torjunta pudotti 56.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Arvioita sodan kulusta - Ukraina-Venäjä- Suomi