Venäjä--Kiina-Ukraina - sota jatkuu (17-19/3/2024)

 19.03.2024

Lähteitä: Zhdanov, Yakovina

Venäjä

Venäjän vapautusarmeija näyttää valtaavan uusia kyliä Belgorodin alueella. Operaatio on jatkunut oletettua pidempään eikä loppua näy. Mukana ovat nyt myös Tsetseenit. Belgorodin kuvernööri ilmoitti, että Venäjä evakuoi rajan pinnasta ja Belgordista tuhansia lapsia sodan jaloista pois.

Venäjä käy jo hybridisotaa Itämerellä:

Kartta näyttää lentoja, joiden GPS navigointia Kalingradin alueen ELSO on häirinnyt viime aikoina.

Puolassa Venäjällä on menossa toisenlainen hybridioperaatio. Farmarit ja kuljetustyöntekijät kapinoivat, sulkevat rajoja ja valtateitä ympäri maata, sekoittavat taloutta, eivätkä suostu mihinkään järkeviin neuvottelutarjouksiin, vaan vaativat aina vain lisää. Menossa on vaatimusten radikalisoituminen. Kehitys etenee kenraali Gerasimovin kirjoittaman hybridisodan oppikirjan mukaan.

Putinin tavoite on aloittaa sota Baltiassa NATO -maita ja EU:ta vastaan. Tämän edellytys Putinille on menestys sodassa Ukrainassa ja Trumpin voitto USAn presidentin vaaleissa tai vaihtoehtoisesti USA:n sekasorto tilanteessa, jossa Trump häviää vaalit, mutta ei tunnusta häviötä.

Venäjällä on myös vaikeuksia: Ukrainan drooni-iskut ovat syöneet sen öljyn jalostuksen kapasiteettia, iskuja on kohdistunut 14 jalostamoon, kun maassa on suuria jalostamoja vähän yli 30 ja yhteensä koko maassa 72. Seuraava Ukrainan droonisukupolvi sisältää lennokkeja, joiden kantama on 2000km. Niillä ylletään Uralille asti. Uusia drooneja odotetaan. 

Venäjän maatalous on vaikeuksissa: pakotteiden takia puuttuu hollantilaisia runsassatoisia siemeniä, sopivia munia broilerien kasvatukseen, maatalouskoneiden korjaukseen tarvittavia osia. Lisäksi Eurooppa on asettamassa Venäjän viljatuotteille ja öljykasveille huomattavat tullit. Pakotteiden takia Venäjän autoteollisuus on syvällä kuopassa, kaikki länsiautojen valmistus on loppunut, omiin autoihin ei saada elektroniikkaa. Myös oma kuorma-autotuotanto on kuopassa: tilalle tulee kiinalaisia kuorma-autoja. Esim venäläinen Kamaz kuorma-auto menetti markkinajohdon kiinalaiselle merkille.

Kiina

Lännessä (taisi olla Blomberg) julkaistiin uutta tietoa Kiinan maakuntien velkataakasta. Maakuntia on 33, niistä 8 joutuu maksamaan tällä hetkellä enemmän velkojen hoitamisesta kuin mitä ne vuodessa ylipäätään saavat tuloja. Maakuntasektorin velkojen summa on 66 Triljoonaa Juania (= yli 9 triljoonaa USD). Lisäksi taloudessa on luonnollisesti muuta velkaa. Noilla rahoilla on pidetty Kiinassa vuosia käynnissä maailman historian suurinta rakennusprojektia. Suuri osa rakennushankkeista on ollut kannattamattomia, esim. luotijunat, joissa matkustajia on aivan liian vähän kannattavaan toimintaan. Maakunnille lainaa ovat antaneet mm kiinalaiset pankit tätä varten luotujen velkainstrumenttien kautta. Rakennussektorin osuus Kiinan taloudessa on ollut 25 - 30%, mikä on pari kolme kertaa korkeampi kuin taso, joka on länsimaissa aina johtanut kuplaan, joka puhkesi (esim Espanja).

 Ongelmien syvyys kertoo Yakovinan mielestä Kiinan malli: totalitaarinen valta + yksityinen talous, joka tuotti maailman historian suurimman talousihmeen, on tullut tiensä päähän. Valta suoltaa taloudellisesti huonosti perusteltuja päätöksiä, mutta sitä ei voida vaihtaa, koska Kommunistinen puolue ei sitä salli. Malli kuitenkin toimi alikehittyneessä ja vielä kohtalaisen kehittyneessä maassa. Malli on luonut paljon menestyneitä ihmisiä, jopa superrikkaita. Heidän on vaikea hyväksyä sitä, että joku osaamaton puoluepamppu tulee heille kertomaan mitä pitäisi tehdä ja miten elää. Menestys on tuonut ajatuksen, että he eivät neuvoja kaipaa. Se ei tietenkään Kom puolueelle sovi.

Yakovinan mukaan Kiinalla on isossa kuvassa 3 tapaa ratkaista syntynyt ongelma:

1) Palataan köyhyyteen

2) Vallankumous (rikkaat ja keskiluokka syrjäyttävät Kommunistisen puolueen)

2a) Gobra-vaihtoehto: Kommunistinen puolue yrittää itse reformoida maan ja sen talouden. Xin politiikka ei ole menossa tähän suuntaan, päin vastoin.

3) Sota: valloitetaan Taiwan. Jos Venäjä pärjää Ukrainassa ja länsi osoittaa päättämättömyyttä, tämä voi olla hyvä tapa siivota vanhat velat maton alle.

Ukraina

Jaksolla (17-19/3) sota on jatkunut entiseen malliin: yhteenottoja rintamalla on ollut hieman vähemmän kuin tätä ennen, eli 58 - 72 per päivä. Venäjän ilmavoimat ovat iskeneet 62 -75 kertaa per päivä. Shahed iskuja Venäjä teki kahtena yönä yhteensä 38, joista Ukraina ampui alas 31. Myös kahtena yönä Venäjä teki raketti-iskuja 6 ja 7 raketilla rintamalinjan lähellä oleviin kaupunkeihin. Venäjän tykistö iski 120 - 140+ asutuskeskukseen per jokainen vuorokausi. Venäjän hyökkäystoiminnan kärki oli Novopavlovskin (sisältää Marinkan) suunnalla. Siellä tapahtui 25 -36 yhteenottoa per päivä (eli n. 47% kaikista). Pääosin liitopommituksilla Venäjä sai murennettua muutamia Ukrainan asemia Avdiivkassa ja Orlovin (Rabotino) suunnalla ja pääsi hieman etenemään taktisella tasolla. Laajempaa kuvaa nämä muutokset eivät muuta: rintama polkee paikallaan.

Venäjän arvioidut tappiot jaksolla olivat: 2810 kaatunutta, 40 tankkia, 76 panssaroitua miehistövaunua, 92 tykkiä, 2 ilmatorjuntajärjestelmää, 50 lennokkia, 167 autoa, 23 erikoistekniikkaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Trump yllyttää kapinaan