Aloite siirtyy Ukrainalle - US vatulointi päättyy

20.04.2024

Lähteitä Oleg Zhdanov, Ukraina 365. Kanal 24 

US apu Ukrainalle 

Mielet kääntyivät Washingtonissa, Edustajainhuone äänesti Ukraina -avun puolesta 311 Yea, vähän yli 100 vastaan. Enemmistöön olisi riittänyt 218 ääntä. Avusta suurin osa on vastikkeetonta, noin 7 mrd rahallista apua Ukrainan valtiolle on lainaa. Päivän äänestykset ovat vielä menossa, mutta näyttää, että päätökset on tehty ja nyt ne formalisoidaan. USA on päättänyt, että Venäjä saa hävitä sodan. 

Mieltään kääntämisessä virallinen tarina on, että Mike Johnson kuunteli tiedustelutietoa, jonka mukaan Ukraina saattaa hävitä sodan, ellei USA auta nyt. Minua jää kalvamaan ajatus, että oliko tämä vain tarina, joka tarvittiin kasvojen pelastamiseksi? Oliko kyse siitä, että CIA näki, että Venäjä olisi saattanut hävitä sodan ja Ukraina voittaa, vaikka USA ei ole Ukrainaa auttamassa? US johtoaseman säilyttämiseksi nyt oli välttämätöntä hypätä voittajan kelkkaan? Näin siksi, että vaikka rintamalla Ukraina on joutunut luovuttamaan alueitaan potero kerrallaan, aikaikkuna, jolloin Venäjän pitäisi ratkaista sota edukseen on nopeasti umpeutumassa. Vaikka muuta on sanottu, aika ei ole enää Venäjän puolella.

Päiden kääntymistä Washingtonissa auttoi se, että julkisuuteen tuotiin tietoja Venäjän Moskovassa laaditun käsikirjoituksen käyttöön otosta MAGA ryhmän puheissa. Jotkin magalaiset toistelivat suoraan Venäjän narratiiveja.

Tässä menee joku aika siihen, että Kongressi ja Biden saavat päätökset valmiiksi. Pentagon on ilmoittanut, että se on valmis alkaa lähettää apua suunnitelman ja tilausten mukaan heti, kun muste papereista on kuivunut.

Kremlissä on ilmeisesti herätty sotaonnen kääntymiseen, sillä tänään, Zhdanovin mukaan,  kaikki voimaministeriöiden väen ulkomaan passit piti luovuttaa/mitätöitiin. Sama koskee Venäjän Duuman jäseniä. Taustalla taitaa olla pelko siitä, että "rotat saattavat olla jättämässä laivan". Poikkeuksia on vain harvoilla ja valituilla: voivat päästä käymään Iranissa tai Pohjois-Koreassa.

Ukraina-NATO Neuvosto

Neuvosto lausui, että sodan sääntöjen mukaan, sotilaalliset kohteet missä vaan Venäjän alueella ovat legitiimejä Ukrainan iskujen maaleja. Esim. Öljyn jalostamot eivät tee tästä poikkeusta, vaikka Washingtonissa oli tästä asiasta napinaa vielä muutama päivä sitten.

Neuvostossa oli esillä, että Eurooppalaiset jäsenmaat ovat löytäneet 7 Patriot patteria (yhden antaa Saksa, muut ovat muista maista), jotka pyritään toimittamaan vahvistamaan Ukrainan ilma- ja ohjuspuolustusta mahdollisimman pian. Yksi Patriot patteri peittää huomattavan laajan alueen, koska sen rakettien kantama on yli 100 km ja patterissa voi olla 8 ohjusten laukaisualustaa. Kun patterit ovat Ukrainassa, maalla on niitä yhteensä 10. Se ei tule riittämään täydelliseen maan peittoon, mutta vahvistaa torjuntakykyä merkittävästi. Patriot ohjukset ovat aika kalliita, siksi niillä ei kannata ampua esim lennokkeja. Sen sijaan sotilaslentokoneet, ballistiset ohjukset ja risteilyohjukset ovat sopivia maaleja.

Tshekki ilmoitti, että se on jo tehnyt kaupat 500 000 tykin ammuksesta niistä 800 000, jotka se on löytänyt markkinoilta. Ammusten toimitukset ovat alkaneet. Niitä ei taida vielä olla merkittäviä määriä Ukrainassa.

Ukrainan lennokki-isku 8 alueelle Venäjällä

Viime yönä Ukrainan lennokit iskivät 8 Venäjän alueella, kuten Belgorodin, Brjanskin, Kurskin, Tulan, Smolenskin ja Moskovan alueet. Molemmat osapuolet puhuivat 50 lennokista. Vahingoista on tietoa kolmesta sähköasemasta, jotka syöttävät asetehtaita; polttoaine/öljysäiliöistä/Lukoilin jalostamosta Smolenskin alueella. Tiedot ovat vielä hataria. Viesti on kuitenkin selvä: Ukraina jatkaa Venäjän öljyn jalostamoiden ja muun polttoaineinfran tuhoamista ja asetuotannon tuhoamista/häirintää. Edellisten helmi-maaliskuun iskujen jälkeen bensiinin tuotanto laski ilmeisesti 14%. Tässä välillä Venäjä on ilmeisesti pystynyt palauttamaan käyttöön 4%-yksikköä kapasiteettia. Nyt palaamme laskevalle trendille.

Israelin isku eilen

Tänään kerrottiin, että iskussa Isfahanin lähelle Iraniin tuhoutui S-300 ilmatorjuntajärjestelmän tutka. Se oli Israelin viesti, että se, mitä Iranilla on suojaamassa ydintutkimus-, kehitys- ja tuotantolaitoksia, on Israelin ilmavoimille ja iskukyvylle peruskauraa ja että Israel voi tuhota sen kaiken, jos haluaa.

Venäjän kauppa Kiinan kanssa

Kuten kerroin, Venäjän ulkomaan kaupasta tällä hetkellä puolet suuntautuu Kiinaan. Zhdanov kertoi, että Janet Yellen käydessään Kiinassa asetti aikarajan 118 päivää kaikille Kiinalaisille yrityksille, jotka ovat kauppaa Venäjän kanssa jatkaneet sodan aikana. Tuon ajan päästä, jos kauppa ei ole loppunut, jokainen yritys joutuu US pakotteiden kohteeksi. Koska Venäjä ei tätä nykyä valmista itse juuri mitään, se tuo naulatkin Kiinasta, tämä tulee johtamaan kaiken kattavaan pulaan tavaroista Venäjällä. Pula tulee syvenemään viimeistään kesästä alkaen, kun varastot alkavat ehtyä.

Aloite

Rintamalla Venäjä on pitänyt aloitetta, ja Ukraina on keskittynyt puolustamaan. Tänäänkin siellä oli yli 100 hyökkäysyritystä, käytössä vain vähän tekniikkaa, mutta jalkaväkeä Venäjällä yhä riittää. Jokainen armeija tarvitsee kuitenkin ase- ja ammushuoltoa ja täydennyksiä kaatuneiden ja haavoittuneiden tilalle. Selusta, joka kaiken tuon turvaa pystyy jatkamaan vielä jonkin aikaa, mutta nyt voimme jo alkaa ihmetellä kuinka kauan?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Arvioita sodan kulusta - Ukraina-Venäjä- Suomi