Arvioita sodan kulusta - Ukraina-Venäjä- Suomi

03.04.2024

Lähteitä: Oleg Zhdanov, Ukraina-365, Ivan Yakovina, Solol-300 tarinat (YT)

Iskut jalostamoihin

 Ukrainalaiset YT kanavat kertovat, että pitkän kantaman ukrainalainen lennokissa, joka iski esim. Niznekamskin öljyn jalostamoon 1300 km päässä Ukrainasta Tatarstanin tasavallassa, on tekoälyohjaus. Maalin läheisyydessä se ei ole riippuvainen satelliittipakannuksesta. Lennokille on opetettu, miltä öljyn jalostamo näyttää, missä on laitoksen tuotannon kriittisin pullonkaula, johon iskemällä koko laitos pysähtyy. Lennokki tunnistaa kohteen video- tai lämpökameran kuvasta ja iskee juuri kriittiseen kohtaan.

Zhdanovin mukaan CNN arvioi, että Ukrainan lennokeilla on ollut suurempi vaikutus Venäjän talouteen kuin lännen pakotteilla. Ukrainan tiedustelupalvelut SBU ja GUP toteuttavat iskuja yhteistyössä. Siinä on järkeä, koska tiedustelutiedolla on iskuissa ratkaiseva merkitys. Tiedustelijat lupaavat jatkaa kampanjaa.  Tähän mennessä iskujen kohteina on ollut noin 13 jalostamoa Uralista länteen olevalla Venäjällä, joukossa on mm. kolme viiden suurimman jalostamon joukosta. 

Ei näytä olevan estettä sille, että Ukraina jatkaa iskuja vielä esim. 20 jalostamoon. Jo nyt bensan hinnassa on Venäjällä merkittävä nousupaine. Voi vain kuvitella, mitä jatkoiskut saavat aikaan Venäjän taloudessa.

Venäjä on myynyt suoraan noin puolet pumppaamastaan raakaöljystä. Toisen puolen se on jalostanut itse. Kun Venäjän oma jalostuskapasiteetti laskee, Venäjä voi yrittää myydä suuremman osan raakaöljystä maailman markkinoille. Se joutuisi myymään halvalla, mikä saattaisi painaa maailmanmarkkinahintoja alas. Venäjä voisi myös pienentää omaa raakaöljyn tuotantoa sulkemalla pumppausreikiä tai kokonaisia alueita. Uudelleen tuotannon aloittaminen ei kuitenkaan käy vain "katkaisijasta kääntämällä". On mahdollista, että samasta reiästä ei nouse lainkaan öljyä järkevin kustannuksin esim 1v kuluttua.

Kolmas vaihtoehto on varastoida raakaöljy. Mitkään varastot eivät kuitenkaan riitä kovin moneksi kuukaudeksi.

Ramstein ja NATO

NATO on ottamassa Ukrainan avun koordinaation itselleen ad-hoc tyyppiseltä ns. Ramsteinin Ukrainan tukiryhmältä, jota on johtanut USA. Liikettä ollaan tekemässä mm. siltä varalta, että Trump voittaa USAn presidentin vaalit.

Zhdanov arveli, että koordinaatiovastuun siirtäminen NATOlle on hyvä asia. Olemassa oleva organisaatio antaa koordinaatiotyölle tukevan perustan.

Osana siirtoa on aloite 100 mrd USD monivuotisesta tukipaketista, joka antaisi Ukrainalle mahdollisuuden suunnitella toimintaa pitkällä tähtäimellä. Päätös tulee olemaan NATO maiden asialistalla lähikuukausina, toistaiseksi apupaketti on ehdotus.

Mobilisaatiot Ukrainassa ja Venäjällä

Zhelenski allekirjoitti viime toukokuussa valmistuneen lain mobilisaatioiän laskusta 27-vuodesta 25-vuoteen. Muutos tuo mobilisaation piiriin uusia ikäluokkia. Tämä ei kuitenkaan ole se juuri nyt Vehovna Radassa käsittelyssä oleva laki mobilisaatiosta. Zhdanov luonnehti Verhovna Radan tapaa käsitellä lakia italialaiseksi lakoksi (=istumalakko). Todennäköisesti Zhelenskin allekirjoittaman lain voimin voidaan mobilisaatiota jatkaa niin, että armeija saa tarvitsemansa täydennyksen ainakin joksikin aikaa.

Venäjällä Putin suunnittelee mobilisoivansa 300 000 miestä lisää Ukrainan sotaan.

Rasistinen viha valtaa Venäjää

Venäjällä on hyvin laajasti alettu katsomaan kieroon ja kovistelemaan aasialaista alkuperää olevia vierastyöläisiä. Esim Dagestanin kaupunkien (esim Mahatshkala) jätehuolto oli vierastyöläisten hoidossa. Muukalaisvihan takia he ovat suurin joukoin lähteneet kotiin ja kaupunkien jätehuolto on tyssännyt kuin seinään. 

Entisten neuvostotasavaltojen puolustusliiton pääsihteeri joutui asiasta lausumaan, että suuret joukot muukalaisvihan takia Venäjältä poistuneita entisiä vierastyöläisiä eivät ole kotonaan hiljaa. Kotimaissa nousee rossofobian aalto. Kehitys ei voi olla vaikuttamatta Keski-Aasian tasavaltojen ja Venäjän suhteisiin myös valtiollisella tasolla.

Putinin silovikit ovat systemaattisesti lietsoneet vihaa ollessaan vallassa: vihaa NATOa ja länttä vastaan, vihaa "tummaihoisia" vastaan, vihaa homoja vastaan jne, jne. Maan myrkyllinen ilmapiiri iskee nyt takaisin. Kun Venäjä menettää työvoimaa, työt jäävät tekemättä. Tämä pahentaa sodan luomaa työvoimapulaa. Talous kärsii. Samalla Venäjä menettää viimeiset "ystävänsä" tässä maailmassa.

Turvallisuussopimus Suomen kanssa

Sopimus sai mukavasti tilaa ukrainalaisilla YT kanavilla. Ohessa sieltä kaapattu kuva:

Muutenkin kanavilla Suomi mainitaan aina positiivisissa valossa.

Lennokkikehitystä

Operatiivisessa käytössä olevien lyhyen, keskipitkän ja pitkän kantaman lennokkien lisäksi Ukrainan Lutsh suunnittelutoimisto kehittää uusia lennokkimalleja. Ohessa kuva v 2026 käyttöön tulossa olevasta Sokil-300 lennokista, jonka kantamaksi suunnitellaan 3300 km. Kone voi lentää korkealla,

jopa yli 10 km korkeudessa, siinä on erittäin tarkka kamera, ilmatutka, maatutka jne. Matkanopeus potkurikoneella olisi noin 200 km/h. Päätehtävänä on tiedustelu, mutta kone voi kantaa myös raketteja. Tässä vaiheessa moottorivaihtoehtoja on vielä useita. Projektin edustaja kertoo YT videossa, että kehitystyö maksaa 150 M Hryvnaa, eli 3,5Me. Yhden koneen tavoitehinta on 40 - 45 M Hryvnaa, eli noin 1Me. Lennokkia on tarkoitus mahdollisimman pitkälle rakentaa ukrainalaisista osista tai ainakin niin, että ulkomaisille osille on ukrainalainen vaihtoehto (kuten moottorit Kanadasta tai Ukrainasta). Lennokkijärjestelmässä uudelleen käytetään osia ja osajärjestelmiä erityisesti juuri kehitetystä Neptune risteilyohjuksen versiosta. Edustajan mukaan kaikki on halvempaa, kun sen tekee itse.

Insinöörinä mieltä lämmittää kummasti, että jostakin löytyy pelle-pelottomia.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Trump yllyttää kapinaan