Droonisota etenee Venäjällä

 02.04.2024

Lähteet: Oleg Zhdanov, Ivan Yakovina

Droonien kehitys

Tähän asti suurin osa Ukrainan käyttämistä rintamalinjan FPV drooneista on tehty 7 tuuman runkoon. Parhaimillaan se voi kuljettaa 1,5kg räjähdettä hyötykuormana. Räjähde voi esim tuhota tai vahingoittaa panssaroitua miehistövaunua, mutta on yleensä liian pieni tankkia vastaan. Nyt käyttöön on tulossa 10 tuuman runkoon rakennettavia FPV -drooneja, joiden hyötykuorma on 4 kg. Sen pitäisi riittää myös tankkia vastaan.

Näyttää ilmeiseltä, että Ukraina on saanut käyttöön itse kehitettyjä yli 1000 km kantaman lentokonetyyppisiä drooneja. Aiemmin kerrottiin, että tavoite olisi 2000 km kantama. Yakovina kertoo, että  niissä käytetään tekoälyyn perustuvaa autopilottia. Se osaa ohjata droonia ja myös laatia reitin, joka minimoi havaituksi tulemisen ennen maalialuetta. Satelliittilinkistä riippuu voiko droonia ohjata myös operaatiokeskuksesta.

Drooni-iskut tarvitsevat aina tarkat maalin koordinaatit. Periaatteessa tekoälyohjaus on mahdollista opettaa tunnistamaan suuri joukko mahdollisia maaleja videokuvasta. Se lisää tehtävän onnistumisen todennäköisyyttä esim. GPS häirinnän oloissa.

Drooni-isku Tatarstanin Shahed tehtaalle

Venäjä ja Iran rakensivat valtavan Shahed tehtaan Jelabugan taajamaan Tatarstanissa. Tehtaan ala on noin 100 000 m**2, eli 10 hehtaaria. Sijainti on yli 1200 km Ukrainasta. Siellä oli töissä täydellisellä vaikenemissopimuksella mm. opiskelijoita. Tänä aamuna sinne iski kaksi Ukrainalaista pitkän kantaman droonia. Drooni iski myös alueella olleeseen Shahed -varastoon. Räjähteet ilmeisesti asennetaan Shahedeihin jo tehtaalla. Siksi ukrainalainen lennokkia onnistui laukaisemaan paikalla olleita räjähteitä. Venäjän propagandassa tarina kääntyi niin, että lennokki olisi osunut opiskelija-asuntolaan. Opiskelijoita todella haavoittui, mutta tehtaalla, jossa he olivat kasaamassa Shahedeja.

Tehdas oli sijoitettu Tatarstaniin siinä uskossa, että sinne ainakaan Ukraina ei ulotu. Tehdas on ollut hyvin tärkeä Venäjän harjoittaman siviiliterrorin ylläpitämisen kannalta. Venäjä on käyttänyt Shahedeja sekä yksinään että osana laajempaa iskua, jossa Shahedit ovat lähinnä kyllästäneet Ukrainan ilmatorjuntaa ja ohjukset tehneet suuremmat tuhot.

Drooni-isku Nizhnekamskin öljynjalostamoon

Tanecon jalostamo on rakennettu Neuvostoliiton jälkeen ja otettu ensikäyttöön v 2005. Niznekamsk on myös Tatarstanissa lähellä Jelabugaa. Jalostamo on rakennettu kokonaan läntisellä tekniikalla ja oli ehkä modernein, tehokkain ja tuottoisin jalostamo Venäjällä. Tuotannoltaan se oli nr 5 Venäjällä. Tänä aamuna jalostamon etupään valtavaan torniin, jossa raakaöljy jaetaan eri jakeisiin jatkojalostusta varten, osui yksi ukrainalainen pitkän kantaman drooni ja sytytti tornin tuleen. Tuollaisia torneja ei pystytä sammuttamaan, vaan niiden on annettava palaa. Tornin rakenne ja tekniikka on custom made eikä sitä kukaan pysty rakentamaan entiseen loistoon pakotteiden aikana. Alan länsiyritykset ovat poistuneet Venäjältä aikaa sitten. Kiina voisi teoriassa tulla apuun, Venäjällä itsellään ei ole osaamista korjaamiseen.

Isku pudotti Venäjän oman bensiinin tuotannon alle kotimaisen tarpeen. Edes Valko-Venäjän tuotanto ei pysty paikkaamaan syntynyttä aukkoa. Edessä on todennäköisesti bensiinipula, mikä taas johtaa hintojen nousuun. Vaihtoehtona on säännöstely, mutta Venäjän kaltaisessa maassa se tuskin tulee toimimaan. Perusmenetelmänä ihmisten välillä siellä on välistä vetäminen, korruptio, suhteilla pelaaminen jne. Polttoaineiden hintojen nousu laukaisee todennäköisesti maassa inflaation, kaikki hinnat nousevat, ruplan arvo laskee, tuontitavara käy ihmisille ja yrityksille entistä kalliimmaksi. Sotilaiden palkan ostovoima putoaa, mikä vähentää entisestää halukkuutta lähteä sotimaan jne.

Venäjän öljyn jalostuksen kapasiteetista noin 2/3 sijaitsee Uralista länteen. On syytä uskoa, että koko tuo alue on nyt ukrainalaisten lennokkien tavoitettavissa. Venäjä voi yrittää vastata tuomalla ilmatorjuntaa jalostamoille. Sitä ei kuitenkaan ole joutilaana missään. Torjunta on otettava pois rintamalta Ukrainasta. Tämä on hyvä kehitys Ukrainan kannalta. Kun F-16 koneet tulevat, mitä vähemmän niitä uhkaa Venäjän ilmatorjunta, sitä vapaammin ja laajemmin F-16 koneet voivat toimia.

Toinen vaihtoehto Venäjälle on olla reagoimatta iskuihin. Silloin edessä on Venäjän talouden pohjan mureneminen: karkeasti yleistäen Venäjä ei tuota juuri mitään muuta kuin öljyä, se tienaa siitä rahansa ja ostaa lännestä ja Kiinasta kaiken tarvitsemansa. Näyttää nyt vahvasti siltä, että Ukraina on löytänyt Venäjän Akilleen kantapään ja on oppinut iskemään siihen aina uudestaan ja uudestaan.

Yhteenveto: Molempia iskuja yhdisti tarkkuus. Lennokit ilmeisesti osuivat juuri sinne, minne ne oli ohjelmoitu osumaan. Ukrainan kaksi tiedustelupalvelua, SBU ja GUR toimivat jalostamo iskussa yhteistyössä. Shahed tehdas oli SBU:n juttu.

Kommentit

  1. Yle.fi kirjoitti tänään näistä iskuista. Valitettavasti yle ei ole vieläkään oppinut, että Venäjän sodan tapahtumista kertomaa ei kannata toisella sen varjolla, että kyse on "virallisesta tiedosta". Tähän mennessä ylen olisi pitänyt oppia, että Venäjän "virallinen tieto" on 99% todennäköisyydellä valetta. Tässä tapauksessa sodan logiikka olisi sitä paitsi pakottanut kenet tahansa valehtelemaan. Eihän sodan osapuoli halua paljastaa omia tappioitaan ulkopuolisille. Ei luulis olevan ylen resursseilla suuri työ seurata tapahtumia hieman laajemmalla kammalla ja kertoa vaikka niin, että "Venäjä väitti..." ja kertoa mitä muut lähteet kertovat asiasta niin kuin se tapahtui. Usein näistä tapahtumista on videoita "epävirallisilla kanavilla".

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Trump yllyttää kapinaan