Innovaatioita ja Venäjän tappio

 23.04.2024

Lähteitä: Oleg Zhdanov, Ivan Yakovina

Siperian tulvat

Kurganin alueella, Kurganin kaupungista etelään on muodostunut laaja tulvaveden peittämä alue. Vesi on päässyt vanhoihin uraanikaivoksiin ja radioaktiivisiin jätekasoihin ja huuhdellut niitä mukaansa. On mahdollista, että radioaktiivinen saaste turmelee laajan alueen vuotopaikasta pohjoiseen. Esim saman tulva-alueen äärellä on Kurganin kaupunki, 300 000+ asukasta.

Suomen apu ja puolustusyhteistyö Ukrainan kanssa

Ukrainalainen YT kanava "Arsenal" kertoo sodassa käytettävistä tai perspektiivisistä aseista. Tällä kertaa kohdalle osui "Kronos" sukellusvene (http://highlandsystems.me/), joka pystyy toimimaan matalissa vesissä, pystyy "taitolento" temppuihin veden alla, kuljettaa mukanaan tarvittaessa pieniä tai isoja torpedoita tai 10 taistelusukeltajaa, tai voi toimia tiedustelutehtävissä. Sukellusveneen nopeus veden alla jopa 50 km/h ja pinnalla jopa 80 km/h. Vene toimii sähköllä, siinä on kuitenkin diesel akkujen lataamista varten. Vene on tehty komposiitista, joten pinnalla siitä ei juuri jää tutkajälkeä. Sähköisen voimalinjan takia vene on hiljainen, joten sitä on vaikea havaita myös hydrofoneilla. Suunnittelu jne näyttävät olevan UAE:ssa, mutta YT kanava puhuu siitä "meidän sukellusveneenä". Ajatellen Suomen puolustusta ja sitä että Suomella ei ole sukellusveneitä, ehkä tätä laitetta kannattaisi katsoa?

Ukrainalla on tulossa käyttöön laaja repertuaari pitkän kantaman lennokkeja, yksi niistä on Sokil-300:
chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.ukrspecexport.com/uploads/redactor/11%20USE_UMEX_Sokil300_PRINT.pdf

Sokil ei tiettävästi ole vielä operatiivisessa käytössä, eli se ei ole hyllytavaraa. Tämän kategorian laitteet kehittyvät nopeasti ja niiden koko potentiaali ei ole tänään vielä tiedossa. Kuten kaikessa tekniikan kehityksessä, tässäkin tekniikkaa hiotaan  koko ajan ja koko potentiaali paljastuu askel kerrallaan. 

Pitkän kantaman lennokit ovat kuitenkin jo nyt jättäneet jälkensä sodan kuvaan Ukrainassa ja Venäjällä. Kun tekniikka kehittyy ja näiden edullisten laitteiden tuotanto saadaan skaalattua, laitteiden vaikutus sekä sodan että rauhan aikana voi olla merkittävä: pienillä kustannuksilla suuri vaikutus. Lennokkien mahdollisuudet rakentuvat kehittyneelle sensoritekniikalle, konenäölle, satelliittikommunikaatiolle ja tekoälylle. Fyysisesti laite rakennetaan niin, että tutkajälki on pienin mahdollinen. Vastaavasti laitteiden havaitseminen vaatii luultavasti tekniikkaa, jota ei vielä ole olemassa. Sitäkin pitäisi kuitenkin päästä kehittämään.

Sokil-300 lennokin kantama on yli 3000 km, se voi siis esim valvontalennolla roikkua ilmassa vuorokauden. Valvontaa varten sillä on hyvin tarkka optiikka, video ja lämpökamera. Lentokorkeus voi olla esim 10km, josta laite voi tuottaa tarkkaa kuvaa maasta. Taistelulennolla, se voi kantaa muutamaa 10km kantaman ohjusta. Koneen runko ei juuri anna tutkajälkeä, joten sitä on vaikea havaita. Se on hyvä sekä tiedustelu-, että taistelutehtävissä. Sokil lennokin valmistaja ja suunnittelija näyttää olevan valtion yhtiö Ukroboronprom. Alalla on Ukrainassa myös suuri joukko yksityisiä yrityksiä, jotka voivat olla kiinnostuneita suomalaisista partnereista.

Yllä olevat ovat esimerkkejä tekniikasta, jolla voisi olla käyttöä myös Suomen puolustamisessa ja joka on muuttamassa merkittävästi sitä tapaa, jolla sodat nykyään käydään. Jos haluamme olla mukana oppimassa, mihin kaikkeen laitteet pystyvät ja ehkä osallistua myös kehitystyöhön omia tarpeitamme ajatellen, nyt olisi aika viimeistään liikahtaa. Esimerkki suomalaisesta käyttökohteesta on tuulipuistojen valvonta: tuulimyllyjä ei voi laittaa suojaan vaikkapa terroristien lennokeilta betonin sisään, niille olisi hyvä kehittää aktiivisia suojausmenetelmiä. Toinen esimerkki on Itämeren laivaliikenteen valvonta.

Yakovina USAn apupaketista

Yakovina on optimisti. Hän arveli, että tämä viikko tullaan jälkeen päin näkemään sodan käännekohtana, josta alkaen oli selvää, että Venäjä häviää sodan ja Ukraina sen voittaa. Paketti yksin ei kuitenkaan tätä saa aikaan. Toinen merkittävä muutos on USAn tiukentuva pakote politiikka erityisesti kiinalaisia yhtiöitä, mutta myös muita Venäjän kauppaa jatkavia maita vastaan. USA sanoo, voitte tietenkin myydä terroristeille ja murhamiehille, mutta ette sen jälkeen voi käydä dollarikauppaa. Janet Yellen jo kävi kertomassa tämän viestin Kiinassa ja Blinken tulee jatkamaan seuraavina päivinä samaa viestiä nyt Xi Jipingin tasolta alkaen.

Kun Putin teki Trumpin kanssa avunanto- ja yhteistyösopimuksen Tacker Carsonin välityksellä, Venäjän Z-propagandistit olivat varmoja, että no niin, sota on paketissa, Ukraina ei vuoden 2024 aikana saa riittävästi aseita ja Venäjä voi kesällä 2024 saavuttaa ratkaisevat voitot, vallata kaikki maat Dnepristä itään ja saada Ukrainan antautumaan. Kun Edustajainhuone teki päätöksensä 61 mrd USD apupaketista, Z-propagandistit olivat pari päivää ihan hiljaa - miten tässä näin kävi, meidän suunnitelmat romahtivat. Nyt siinä köörissä näyttää vallitsevan tappiomieliala.

Yakovinan esittämän skenaarion puolesta vaikuttaa vielä se, että Venäjän valtion budjetti v 2025 on 30% pienempi kuin 2024. Ts. Putin on panostanut kaikki reservit tähän vuoteen, jolloin Ukraina -sodan tavoite pitäisi saavuttaa. Sota voi toki jatkua myös vuoteen 2025, mutta silloin Eurooppa on jo saanut asetuotannon vauhtiin, Ukrainalla on F-16 hävittäjät, joilla se voi puolustaa maata kaikkia nyt vielä hankalia Venäjän aseita vastaan: liitopommit, risteily- ja ballistiset ohjukset. Myös Ukrainan oma asetuotanto mm lennokkituotanto toimii suurella volyymilla.

Tuota ei pidä ottaa ennusteena, tulevaisuutta ei voi ennustaa, mm koska julki lausuttu ennuste muuttaa tulevaisuutta. Yakovinan skenaarion voi sen sijaan ottaa strategisen tason suunnitelmana, joka pitää vielä toteuttaa.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Trump yllyttää kapinaan