Lännen hajaannus - US luopuu johtajuudesta

04.04.2024

Lähteitä: Oleg Zhdanov, Mark Feigin, jne

US:n asenne vs. Ranskan asenne

 USAn ulkoministeri Blinken vastasi lehdistön kysymykseen kannattaako USA Ukrainan iskuja Venäjän öljyn jalostukseen: "emme ole rohkaisseet tai tukeneet Ukrainan iskuja Venäjän maaperälle ei myöskään öljyn jalostamoita vastaan". Ranskan ulkoministeri muotoili asian toisin: Venäjän öljyn jalostamot ovat sodan takia legitiimejä sotilaskohteita Ukrainan näkökulmasta, meillä ei ole mitään iskuja vastaan. USAn ulkoministeriön toinen edustaja vahvisti USAn linjan olevan "ei rohkaista eikä tukea" Ukrainan iskuja omien rajojen ulkopuolelle.

Macronin johdolla Ranska lopetti Venäjän piirtämien "punaisten linjojen" säikkymisen ja päätti vastata Venäjän uhitteluun samalla mitalla strategisen epävarmuuden pohjalta. Ts. Ranska pakottaa Venäjän arvailemaan, mihin Ranska olisi valmis. Esim, kun Venäjältä kuului taas kerran ydinaseella uhkaus, Macron vastasi, että Ranskallakin on ydinase. Blinken sen sijaan edelleen jatkaa "ei-eskalaatiota" retoriikkaa, mikä luo tilaa Venäjän jatkuvalle uhkailulle ja aggressiolle. Mark Feigin, joka on Ukrainaa tukeva venäläinen sodan kommentaattori, entinen Venäjän Duuman jäsen, arvioi, että retoriikalla on väliä. Retorinen tappio johtaa ennen pitkää tappioon myös käytännössä. Minusta näyttää, että peliteoria tukee Feiginin arviota.

Samaan aikaan US kongressi ei ole saanut Ukraina tukipäätöstä tehtyä - asiaa on nyt vatuloitu lokakuusta lähtien. Viimeinen tieto on, että jos tukipäätös tulee, se ei ole vastikkeeton, vaan laina. Mark Feigin arvio tämän tarkoittavan, että USA on väsynyt olemaan johtava maa maailmassa. Sen sijaan Eurooppa osoittaa Zhdanovin mukaan johtajuuden yritystä, horjuen mutta kuitenkin.  Euroopassa ensin idässä ja nyt myös monessa Länsi-Euroopan maassa on ymmärretty, että neuvotteluille ei ole tilaa ja että Euroopan ainoa vaihtoehto on tukea aktiivisesti Ukrainaa, kunnes Ukraina itse päättää lopettaa sodan omilla ehdoillaan.

Huhtikuun toisen päivän iskulla Tatarstaniin öljynjalostamoon ja Shahed tehtaaseen, Ukraina näytti, että se ei omille toimille kaipaa USAn rohkaisua, vaan tekee sen, mikä on välttämätöntä maan puolustamiseksi. Igor Jakovenko, toinen venäläinen sodan kommentaattori, Ukrainan puolella, arvioi, että iskuissa Tatarstaniin kohteisiin kulminoitui maailmanpolitiikan tila/käänne tällä hetkellä.

Toinen huomio USAn asenteesta on, että Bidenin hallinto yrittää hiljaa, puhumatta asiasta julkisesti, työntää Ukrainaa neuvotteluihin sodan lopettamisesta Venäjän kanssa. Se haluaa, että Ukraina itse ottaa tästä askeleesta vastuun. Svitan kommentoi tätä mahdollisuutta, ehkä joku voi ehkä aloittaa neuvottelut Ukrainan puolelta, mutta sillä jollakin ei sen jälkeen ole paikkaa Ukrainassa. Voi katsella asuinpaikkaa joko Venäjältä tai Amerikasta.

Venäjän lentokoneet ja ohjusvarastot

Ukrainan tiedustelu, GUR, kertoi arvion, että Venäjällä on jäljellä toimintakunnossa noin 100 SU-34 rynnäkköhävittäjää, joita se käyttää liitopommituksiin. Sillä on jäljellä myös noin 100 SU-35 hävittäjää ilmasta ilmaan sotaan ja 4 toimintakuntoista A50 pitkän kantaman tutkakonetta ilmataistelutilanteen kartoitukseen ja taistelun johtamiseen. Lisäksi 3 A50 konetta on korjattavina/huollossa. Tässä yhteydessä ei puhuttu strategisista pommikoneista TU-95 jne. Niitäkin on käytetty risteilyohjusten lähettämiseen pääosin Ukrainan siviilikohteisiin. Yhteensä näitä ikivanhoja koneita on joitakin kymmeniä. Oma kommenttini Venäjän ilmavoimien tilasta on "harmaa susi ei ole niin pelottava, miltä se näyttää" - mikä on venäläinen sananparsi. Esim. Suomen+Ruotsin ilmavoimat ovat yhteen laskuttuina 130+ monitoimihävittäjää ja pari Ruotsin omaa tutkakonetta.

GUR kertoi arvion, että Venäjällä on varastossa noin 950 eri tyyppistä yli 350km kantaman ohjusta. Näiden lisäksi on maasta maahan S300 ballistisia ohjuksia, joiden kantama on alle 300 km. Venäjä pystyy siis toteuttamaan halutessaan pari kolme massiivista ohjus- ja Shahed iskua. Venäjällä on todella pitkä raja, siksi se ei voi viimeistä ohjusta ampua Ukrainaan. Venäjä tuottaa uusia erityyppisiä ohjuksia noin 100/kk. Jos ajatellaan, että Venäjä ampuu kaikki tuotetut ohjukset Ukrainaan, Ukrainan torjuntaohjusten kulutus on siis 100 - 200/kk.

Kerchin silta

GUR ilmoitti myös, että Kertchin silta on tuhoon tuomittu. GUR lupasi panna tuomion toimeen 1H/2024 eli kesäkuun loppuun mennessä.

Kazahstan

Venäjän viralliset propagandistit ovat aloittaneet samanlaisen Kazahstanin parjaamisen, jota Venäjä harrasti Ukrainaa kohtaan 2014 alkaen. Vaikuttaa siis siltä, että Venäjä valmistelee hyökkäystä myös Kazahstania vastaan.

Sota rintamalla (jakso 2 - 4/04 2024)

Rintamalla oli 65 - 75 yhteenottoa päivittäin, pääosin Venäjän hyökkäystoimia. Venäjän ponnistukset  olivat suurimmat Marinkassa (Novopavlovskin suunta), jossa oli 22 - 25 hyökkäysyritystä per vrk. Jostakin syytä Venäjä ei niissä saavuttanut mitään edistystä. Hieman pohjoisempana linjat länteen Avdiivkasta ja Bahmutista olivat myös varsin aktiivisia. Siellä Venäjä sai haltuunsa joitakin poteroita. Venäjä käytti ilmaiskuja maavoimien tukena, iskuja oli 78 - 93 per vrk.

Venäjä jatkoi siviiliterroria entiseen tapaan. Shahed lennokki-iskuja Venäjä teki 10, 4 ja 20 jakson päivinä. Niistä Ukraina torjui 9, 4 ja 11. Tämän päivän alhaista prosettia selittää iskujen suuntaaminen rintamalinjan läheisiin kohteisiin, esim Harkoviin. Lyhyt lentorata antaa torjunnalle vähemmän aikaa reagoida - siinä käytetään liikkuvia ilmatorjuntapattereita, joiden pitää ehtiä lentoradalle, joka yritetään ennustaa tiedustelutiedon avulla.

Venäjän tykistö iski 110 - 120+ asutuskeskukseen joka vuorokausi. Asutuskeskiin Venäjä ampuu myös raskailla raketinheittimillä. Kaikki nämä iskut ovat sotarikoksia.

Parina viime päivänä Ukrainan ilmavoimat ovat tehneet 14 - 15 iskua, eli Venäjän ilmaylivoima oli noin 6-kertainen.

Arvioidut tappiot

Zhdanovin kertomat Ukrainan pääesikunnan arviot Venäjän tappioista 3 päivän jaksolla olivat: 2160 kaatunutta, 32 tankkia, 65 panssaroitua miehistövaunua, 89 tykkiä, 3 raskasta raketinheitintä, 2 ilmatorjuntajärjestelmää, 60 lennokkia, 109 autoa, 19 erikoistekniikkaa ja pari risteilyohjusta.

Zhdanov julkaisi kuvan Venäjän arvioiduista  kuukausittaisista tykistömenetyksistä viimeisiltä 15 kk:


Kuvan viimeinen pylväs kertoo tykkien menetykset maaliskuussa 2024, eli 976 kappaletta. Helmikuu-23- maaliskuu 2024 menetykset yhteensä ovat 8399 tykkiä, eli 700 tykkiä per kk keskimäärin.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Trump yllyttää kapinaan