Murtoja kahteen suuntaan

 29.04.2024

Lähteitä: Oleg Zhdanov, Ivan Yakovina, Roman Svitan, Ukraina 365, Kanal24

Venäjän ohjusisku

US apupäätöksen jälkeen 27.4 vasten yöllä Venäjä pani pahintaan. Se iski 34 risteily- ja ballistisella ohjuksella Ukrainaan. Ukrainan ohjustorjunta pudotti niistä 21. Läpi koko Ukrainan oli päällä ilmahälytys koko yön aamu klo 6:00 asti. Loput aiheuttivat merkittävää tuhoa: ilmeisesti esim 4 polttoon perustuvaa suurta sähkövoimalaa kärsi vahinkoja. Tämä lisäsi kierroksia Eurooppalaiseen keskusteluun ilma- ja ohjustorjunta-avusta Ukrainalle. Päätökset ovat pääosin tekemättä edelleen.

Ukrainan drooni- ja ATACMS iskut

Myös 27.4 vasten yöllä Ukrainan tiedustelu (SBU) iski drooneilla Kubanilla Kushsevskin lentotukikohtaan. Ilmeisesti ainakin liitopommivarasto syttyi tuleen. Droonit iskivät Kubanilla myös kahteen öljynjalostamoon (Isk ja Slovjansk-na-kubani Krasnodarskii krai).

28.4 vasten yöllä Ukraina iski ballistisilla (ohjattavilla) ATACMS ohjuksilla miehitetyn Krimin länteen pistävällä niemellä Venäjän ilmatorjuntaan: Venäjän parasta kalustoa oleva S400 ja muutama S300 ilma- ja ohjustorjunta laukaisualusta tuhoutuivat. Ukrainan ajatuksena näyttää olevan Krimin ilma- ja ohjustorjunnan systemaattinen tuhoaminen ja sitä kautta taistelukentän valmistaminen F16 hävittäjille. 

Ukraina on aikaisemmin iskenyt ATACMS ohjuksilla Dzhankoin lentotukikohtaan ja Berdjanskin tukikohtaan Azovan meren pohjoisrannalla. Myös Dzhankoissa tuhoutui S400 patteri. Nämä kohteet ovat kaikki mahdollisesti 100 mailin rajan sisällä Ukrainan hallussa pitämältä alueelta, joten ei ole vielä selvää, että Ukraina olisi käyttänyt 300 km kantaman ohjuksia. Sellainen yltäisi juuri ja juuri jopa Kerchin salmen sillalle. S400 kehitettiin aikanaan juuri torjumaan ATACMS ohjuksia. Nyt on käynyt ilmi, että se ei siihen pysty. ATACMS on liian nopea ja/tai järeä. S400 ja S300 räjäyttävät ohjuksen panoksen pilveksi lähestyvän kohteen eteen. Parhaat israelilaiset ja amerikkalaiset ohjusten torjuntaohjukset törmäävät kohteeseensa ja kineettinen energia aiheuttaa ohjuksen tuhon. Zhdanov epäili, että järeä ATACMS ohjus ei hätkähdä pienestä sirpalepilvestä, sen suoja riittää pilven läpäisyyn.

28.4 vasten yöllä Ukrainan lennokit iskivät Brjanskin, Kurskin, Berlgorodin, Kalugan alueilla. Yksi iskuista kohdistui Kamaz kuorma-autotehtaalle. Se tekee armeijan ahkerassa käytössä olevia saman merkkisiä kuorma-autoja.

Venäjän murto rintamalla

Avdiivkan ja Marinkan kaupungeista länteen viime päivien aikana Venäjä on edennyt. Se on vallannut muutaman kylän ja sen hyökkäyskiilat työntyvät 2 - 8 km Ukrainan rintamalinjaan. Yksi vallatuista kylistä on Otsheretino. Kun Venäjä on saanut jyrättyä Ukrainan puolustuslinjan asemat, Ukraina on hallitusti perääntynyt. Tämän päivän raportissa todettiin 55 Venäjän hyökkäystä pelkästään Avdiivkan suunnalla ja 131 yhteensä koko rintamalla. Ts. Venäjällä on täysi hönkä päällä. Tappiot ovat sen mukaisia: pelkästään tämän päivän raportissa Zhdanov kertoi Ukrainan arvioivan 1320 venäjän sotilaan kaatuneen. Sodan isossa kuvassa kyse on silti Ukrainan taktisista tappioista (Ukraina luokittelee hyökkäykset ja vetäytymiset taktisiin, operatiivisiin ja strategisiin).

Venäjän menestys Avdiivkan ja Marinkan suunnilla kertoo, että vielä luvattu aseapu lännestä ei ole saavuttanut rintamalinjaa.

Ukrainan murto Dneprin suistossa

Ukraina kertoo ottaneensa haltuunsa lähes koko Dneprin suistoalueen. DeepState kartoissa näkyy, että jokunen saari on vielä Venäjän hallussa, mutta suurin osa suistoalueesta on Ukrainan kontrollissa. Tämän liikkeen merkitystä on vaikea arvioida. Saaria on vaikea linnoittaa, ne ovat alavaa tasaista maata ja toisinaan jopa veden alla. Ajatellen etenemistä Krimiä kohti ne ovat kuitenkin matkan varrella. Venäjän joukot ovat olleet hyvin hitaassa hyökkäysmoodissa koko eteläisellä rintamalla. Hönkä keskittyy itärintamalle. Tämä johtunee siitä, että Venäjän on vaikea huoltaa ja täydentää joukkojaan Dneprin vasemmalla rannalla. Svitanin mukaan Dneprin suistoalueelta kohti Krimiä on kaikkein lupaavin Ukrainan hyökkäyksen suunta sitten, kun aika tulee.

Politiikan liikkeitä

Ukrainan ja Puolan raja on nyt auki puolen vuoden viljelijäprotestien jälkeen. Ukrainan maanviljelyksen tuotteet voivat kuitenkin käyttää rajaa vain transit liikenteelle. Tässä on todettava Venäjän hybridioperaation onnistuneen sotkemaan Euroopan asioita puoleksi vuodeksi.

   Italia-Ranska-Iso-Britannia

Maat sopivat yhteistyöstä Storm Shadow ja Scalp ristelyohjusten toimituksissa Ukrainaan.

   Turkki

Turkki on vähentämässä kaasuriippuvutta Venäjästä. Aie on korvata Venäjän kaasu Azerbaitsanin ja sen kautta tulevalla kaasulla. Tämä tarvitsee muutaman kilometrin putken Armenian läpi Azebaitsanista Turkin rajalle. Turkki katselee myös vaihtoehtoisia reittejä. Se haluaa ehtiä tehdä tarpeelliset järjestelyt ennen Venäjän täydellistä tai lähes täydellistä kauppasaartoa, joka lienee tulossa.

  Kiina

Blinkenin käytyä Kiinassa, osa puheena olevista kiinalaisista Venäjän kauppaa käyvistä yrityksistä siirsi rahaliikenteen "maan alle". Zhdanov oli luottavainen, että USA finanssipoliisi selvittää tapaukset ja laittaa kyseiset yritykset aikanaan pakotteiden kohteeksi. Zhdanovin mukaan, Kiinan valtio joka tapauksessa on perillä näistä tapauksista ja siksi vastuussa.

    Brittien tiedustelun arvio Venäjän tappioista

Brittien Defense Journal arvioi, että Venäjän vahvistetut tappiot helmikuussa 2022 alkaneessa täysimittaisessa sodassa ovat 450 000 kaatunutta ja haavoittunutta. "Vahvistetut" tässä tarkoittaa, että tapauksista on joko videomateriaalia tai silminnäkijöiden kertomus. Ukrainan luvut ovat hieman korkeammat, koska ne perustuvat alimman tason sotilasjohtajien raportteihin. Sota on sotkuista puuhaa, aina eturintamassa ei ehditä keskittyä "uutisten" keruuseen, on usein kiirellisempääkin tekemistä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Arvioita sodan kulusta - Ukraina-Venäjä- Suomi