Napoleon: "Jos et halua ruokkia omaa armeijaa, joudut kohta ruokkimaan vierasta"

 01.04.2024

Lähteitä: Oleg Zhdanov, Ivan Yakovina, Ukraina 365

Eurooppa ja USA

Euroopan maiden johtajille alkaa hiljalleen valjeta, että ne eivät jatkossa voi entiseen tapaan luottaa USAn apuun puolustuksessa ja turvallisuuden takaajana. USA on nyt vatuloinut Ukrainan tukipäätöstä yli 6kk ja viimeisin kommentti Edustajain huoneen puhemieheltä on, että puheena oleva apu ei tule olemaan vastikkeetonta vaan lainaa (jos nyt jotain apua ylipäätään tulee). 

Viesti on selvä: USA ei enää maksa Euroopan puolesta sen käymiä sotia. Samaan aikaan Euroopan  johtajille, ainakin osalle heistä, on alkanut valjeta, että jos Putin pääsee Ukrainan länsirajalle, hän ei siihen pysähdy. Ts. ainoa taistelukykyinen armeija, joka seisoo agressiivisen ja laajentumishaluisen Venäjän ja Euroopan välissä on Zbroinie Sili Ukraini, eli Ukrainan asevoimat. Tosiasia on, että läntisen Euroopan maat melkein riisuivat itsensä aseista kylmän sodan päättymisen jälkeen, niissä ei ole maanpuolustustahtoa eikä -kykyä. Maissa on pienet ammattiarmeijat ja jonkin tasoiset ilmavoimat, mutta ne eivät kykene käymään esim Ukrainassa menossa olevan kaltaista sotaa Venäjää vastaan. Ukrainassa Venäjä on oppinut käyttämään lennokkeja sodassa, läntisen Euroopan maiden armeijoilta sama kokemus puuttuu. Viimeiset 30 vuotta ovat opettaneet myös kansalle, että sen ei puolustuksesta tarvitse välittää - "eihän kukaan hullu nykypäivänä halua sotia". Nyt on näytetty, että kyllä haluaa. Tilanne aiheuttaa läntisessä Euroopassa kaikenlaista kipuilua, koska huomiovirrasta ei puutu sensaationhakuista lehdistöä, Putinin trolleja eikä säikkyjä ihmisiä.

Tilanne saa Zhdanovin, joka kommentoi sotaa Ukrainassa melkein joka päivä jo yli 2v ajan, lainaamaan Napoleonia, joka sanoi: "jos kansa ei halua ruokkia omaa armeijaa, kohta se joutuu ruokkimaan vierasta armeijaa". Sopii vain toivoa, että EU ryhdistäytyy nyt tukemaan Ukrainan armeijaa niin paljon, että se voi aiheuttaa Venäjälle vakavan tappion sodassa. Selvää on, että sotaa ei voiteta miesvoimalla eikä pelkällä urheudella. Tarvitaan paljon aseita, lyhyen kantaman ja etenkin nyt puuttuvia pitkän kantaman ohjuksia ja ilmavoimia.

Yksi maa, joka on tajunnut tilanteen on Taiwan. Siltä lähti USAn kongressille pyyntö: auttakaa Ukrainaa. Jos Venäjä voittaa siellä, se rohkaisee Kiinaa hyökkäämään Taiwaniin.

Venäjän talvihyökkäyksen tulos

ISW summasi, että lokakuusta 2023 maaliskuun loppuun 2024 Venäjä onnistui valtaamaan noin 1100km**2 Ukrainan maata. Se siis eteni keskimäärin 1km matkan 1000 km pitkällä rintamalla. Tai 10km matkan 100 km pitkällä osuudella rintamaa. Hintana oli yli 100 000 rivistä poistunutta kaatuneina ja vakavasti vammaisina (esim 180 x 700 on 126 000) ja suuri määrä tekniikkaa. Samaan aikaa Venäjän Mustan meren laivasto joutui vetäytymään tärkeimmästä sotasatamastaan Mustalle merellä, eli Sevastopolista. Laivaston kaikki iskukykyiset alukset ja tärkeät tukitoimintojen alukset ovat nyt poistuneet Sevastopolista kohti Novorossiiskia ja Abhasiaa Mustan meren itäosissa. 

Siellä ei kaikille aluksille riitä tilaa huoltoa varten eikä siellä ainakaan vielä ole edes Kalibr ohjusten lastauspaikkaa sotalaivoihin. Kyseiset Kalibr ohjukset taas ovat laivaston tärkein ase tässä sodassa Ukrainaa vastaan. Tulos oli tämä, vaikka Ukrainan armeijalla oli vakavaa pulaa ammuksista koko talven ajan: se pystyi ampumaan noin 2000 tykin laukausta per päivä Venäjän yli 10 000 ammusta vastaan. Venäjä teki paljon tuhoa rintamalla myös liitopommeilla, joita vastaan Ukrainalla oli ase vain parin viikon ajan, jolloin se pystyi pudottamaan toista kymmentä Venäjän ilmavoimien konetta (suurin osa oli SU 34 rynnäkkökoneita, jotka juuri suorittavat liitopommituksia jopa yli 50 km päästä rintamalinjasta yli 10 km korkeudesta, jonne Ukrainan torjunta ei yleensä ylety.

Droonisota Venäjällä

YT kanavilla on julkaistu oheinen kuva Venäjän bensiinin tuotannosta:

Helmikuun 24s päivän huipusta (906) maaliskuun 24s päivään mennessä laskua oli noin 17%. Venäjä on vienyt tuottamastaan bensiinistä noin 15%, mutta dieselistä noin puolet. Bensiinin vienti Venäjältä on nyt lähes loppunut, mutta tuonti Valko-Venäjältä noussut merkittävästi. Tietääkseni tankit ym. raskas tekniikka kulkee pääosin dieselillä, mutta myös bensakalustoa maa tarvitsee suuria määriä, jotta talous pyörisi. Edessä on kylvökausi, jolloin polttoaineiden kulutus taas kasvaa. Vanhat varastot tyhjentyvät silloin pikavauhtia. Bensan tukkuhinnat ovat Venäjällä vuoden alusta maaliskuun loppuun nousseet yli 40%. Vähittäishinnat on ilmeisesti hallinnollisin keinoin pidetty vakaina. Lienee kuitenkin vain ajan kysymys, milloin ja miten tämä hintapaine purkautuu vähittäishintoihin.

Tuotannon lasku on tapahtunut Ukrainan lennokki-iskujen takia. USAn Sullivan ilmaisi Zhelenskille tyytymättömyytensä tähän ja kehotti lopettamaan iskut. Viime viikkoina ne ovatkin hiljentyneet yhtä Samaran Novokuibyshevin jalostamoon tehtyä iskua lukuun ottamatta. Syynä voi olla joko USAn pyyntö tai sitten nyt on menossa uusi tiedustelun vaihe, jossa uusia kohteita kartoitetaan pitkin laajaa Venäjää. Sodan kommentaattorit, Zhdanov, Svitan, Yakovina jne kannattavat tietenkin lämpimästi iskujen jatkamista.

Tänään Venäjällä palaa ainakin kaksi tehdasta, Elektroisolit Moskovassa ja UralMash Jekaterinburgissa, mitä siellä lie tapahtunut ei ole selvää? Jekaterinburg on yli 2000 km Ukrainasta.

Panssaroitu Venäjän hyökkäys 30.03.24

Venäjä hyökkäsi 36 tankin, 12 panssaroidun miehistövaunun ja noin 1000 jalkaväen sotilaan voimin. Se otti joukot reserveistä, eli kyse ei ollut väsyneistä joukoista. Kyse oli menossa olevan sodan yhdestä suurimmista ellei suurimmasta panssaroidusta hyökkäyksestä. Kohde oli Umansken kylä rintamalinjalla olevan Tonenkoen kylästä länteen Avdiivkan suunnalla. Ukrainan lennokit saivat hyökkäyksestä tarkat tiedot ja ne seurasivat taistelua koko ajan osoittamalla maaleja. 

Ukrainan kaksi prikaatia, joille Ivan Yakovina kertoi juuri keränneensä rahat useisiin kymmeniin lennokkeihin (100 000 USD) torjuivat hyökkäyksen: 12 tankkia ja 8 panssaroitua miehistövaunua paloivat poroksi taistelukentällä ja suurin osa jäljelle jääneistä tankeista sai vaurioita joko torjunnassa tai vetäytymisvaiheessa, jossa Ukrainan lennokit pudottelivat niiden päälle panssarigranaatteja. Moni ajoi myös miinoihin. 

Yakovina näytti kanavallaan pienen kiitosvideon molemmilta prikaateilta, yksi kuva niistä yllä. Yakovina innostui tuosta laskemaan, että 100 000 USD panoksella saatiin tuhottua 50 - 60M USD arvosta vihollisen kalustoa, mutta jätti häveliäästi mainitsematta, että siinä tarvittiin lennokkien lisäksi vähän muutakin. Panssaroidun kaluston torjunnassa Ukraina käytti koko käsillä olevaa arsenaalia: miinoja, tykistöä, jalkaväen Javelin raketinheittimiä, lennokkeja, jne.. Lennokkien ansioista tulenjohdolla oli aina hyvä kuva tilanteesta ja maalin osoitus kohdallaan. Hyökännyt joukko menetti taistelukykynsä eli kärsi ilmeisesti yli 50% tappiot.

Sota 5 pvän jaksolla 28.03 - 01.04

Päivittäin rintamalla oli 56 - 85 yhteenottoa, pääosin Venäjän hyökkäyksiä. Niistä merkittävä osa tapahtui Avdiivkasta länteen ja Marinkan (Novopavlovskin) suunnilla. Aika ajoin Venäjä on painostanut myös Bahmutista länteen, jossa sen kohteena on Tshasov Jarin taajama. Taajama on kukkuloilla, joten sinne hyökkääminen tulee Venäjälle kalliiksi. Vaikein tilanne Ukrainan joukoille oli suunnilla, joissa Venäjä käytti suuria määriä liitopommeja. Onneksi Venäjän liitopommeja on 2 viimeisen viikon aikana pudonnut 16 myös Venäjän puolelle - syynä lienevät tekniikan väsyminen ja/tai huolimaton pommien kiinnitys lähtökentällä. Hyökkäyksillä Venäjä on saanut haltuunsa joitakin poteroita, mutta lähinnä voi edelleen luonnehtia, että rintama junnaa lähes paikallaan.

Kahtena ensimmäisenä yönä Venäjä teki massiiviset ohjus- ja Shahed iskut Ukrainan siviili-infraa vastaan. Kohteina olivat pääosin sähkö- ja lämpölaitokset, sähkön ja lämmön jakelu jne. Esim Harkovissa oli tämän päivän raportin mukaan 150 000 ihmistä ilman sähköä, ilmeisesti useat sadat tuhannet saivat sähköä vain osan päivästä. Shaded iskut jatkuivat joka yö, mutta tämän päivän raportissa niitä oli enää 3, joista 2 Ukraina pudotti. Venäjällä on edelleen varastossa yli 200 Kinzal ohjusta. Niitä se on ampunut pääosin Mustan meren laivoista. Viime kuukausina laivasto ei ole voinut jatkaa tätä, koska ainoa ohjusten lastauspaikka on oli Sevastopolissa, josta laivat on nyt kokonaan jouduttu vetämään pois. Ehkä Venäjällä on laivoille vaihtoehtoinen laukaisualusta, ehkä ei.

Venäjä iski tykistöllä joka vuorokausi 100 - 110+ asutuskeskukseen. Asutuskeskukset saavat myös osansa raskaiden raketinheittimien tulesta.

Venäjän arvioidut tappiot jaksolla olivat: 650 - 820 kaatunutta päivittäin (Zhdanov oli pois linjoilta 30.03, joten en pysty laskemaan tappioita yhteen, muissa luvuissa jää ainakin osittain sama päivä puuttumaan); 53 tankkia, 85 panssaroitua miehistövaunua, 136 tykkiä, 4 raskasta raketinheitintä, 15 ilmatorjuntajärjestelmää, 134 lennokkia, 28 risteilyohjusta, 1 SU-27 (tms) hävittäjä putosi Krimillä ilmeisesti omaan torjuntatulen osumasta, 188 autoa, 25 erikoistekniikkaa.

Liitopommit

Venäjällä on Neuvostoliiton peruja vapaasti putoavien 250 kg, 500 kg, 1000kg, 1500kg ja 3000kg lentopommien loputtomat varastot (ehkä yli 10 000 pommia). Se on onnistunut käynnistämään pommisiivekkeiden ja GPS/Glonass ohjausyksiköiden tuotannon, joilla pommeista saadaan halvalla mini-risteilyohjuksia. Onneksi tuo suurin 3000kg pommi siivekkeineen ei mahdu TU-strategisten pommikoneiden luukuista ulos, joten niitä ei vielä rintamalla ole nähty. Pommien joukossa on myös sellaisia, jotka räjähtävät kohteen yläpuolella, luovat aerosolipilven, joka muutaman sadan millisekunnin kuluttua räjähtää ja ilmeisesti syö koko alueelta hapen. Esim 1500 kg pommin vaikutus ulottuu ilmeisesti satojen metrien päähän. Suurin osa liitopommeista on kuitenkin tarkoitettu tuhoamaan rakenteita, kuten betonisia bunkkereita. Siellä missä Venäjä käyttää liitopommeja riittävän kauan ja perusteellisesti, paikkaan ei jää mitä puolustaa ja Ukraina tyypillisesti joutuu jättämään poterot. Venäjän eteneminen on kuitenkin hyvin hidasta.

Liitopommeja vastaan Ukraina voisi käyttää hävittäjiä ja esim 200+ km lentäviä ilmasta ilmaan ohjuksia, joilla se voisi pudottaa Venäjän rynnäkköhävittäjät taivaalta. Ukrainalla ei kuitenkaan ole sopivia hävittäjiä. Tässä olisi yksi tehtävä F-16 koneille, joita Ukrainassa kiivaasti odotetaan.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Trump yllyttää kapinaan