Perinteistä ja tekoälyn taistelua

08.04.2024

Lähteitä: Oleg Zhdanov, Ukraina 365, Naki, Sheitelman, Taras Berezovets, Fabrika Novini, Pientkovski

Tekoälyn käyttö lennokeissa

Länsimaisissa lähteissä (esim CNN) on arveltu, että Ukrainan pitkän kantaman lennokkien maalin tunnistamisessa ja navigoinnissa keinonäöllä ja tekoälyllä on tärkeä rooli. Taras Berozovets (majuri), joka on Ukrainan erikoisjoukkojen puhemies sotaan liittyen jatkoi tätä kuvailua. Hän oli nähnyt joitakin koelentoja, jotka olivat tehneet vaikutuksen. Ajatus tässä kulkee näin: lennokki osaa matkalla tunnistaa tärkeitä kohteita, joita pitää välttää ja lennokki osaa kiertää ne. Lähellä maalia, maalin tunnistaminen perustuu myös kohteen ja sen osien tunnistamiseen kamera- tai lämpökameran kuvasta. Tästä syystä lennokkia ei mikään ELSO saa pois kurssiltaan, sen päätöksen teko on autonomista. Esim Öljyn jalostamosta se tietää, mikä on kriittinen lohko, jonka tuho pysäyttää koko tehtaan ja iskee siihen.

Kuvauksen perusteella näyttää, että AI parantaa aseen osumatarkkuutta ja vaikuttavuutta verrattuna jopa perinteisiin täsmäaseisiin.  Kyse on tietenkin siitä, mitä se AI on opetettu tekemään. Se on mahdollista opettaa niin, että sotilaallinen vaikuttavuus maksimoidaan, kun taas siviiliuhrien todennäköisyys minimoidaan.

Kuvauksen perusteella vaikuttaa siltä, että lennokki voi täyttää pitkälle saman tehtävän kuin risteilyohjus, erona on suurempi kyky, jopa autonominen kyky muokata kurssia tilanteen mukaan ja toteuttaa merkittäviä taitolentoliikkeitä, jos tilanne niin vaatii. Lennokki voi kuitenkin olla merkittävästi halvempi, koska se lentää hitaasti. Tehtävän onnistuminen perustuu suureen kappalemäärään ja oveluuteen eikä niinkään raakaan voimaan. Tietotekniikka on halpaa verrattuna lähes äänen nopeuteen pystyvän lentolaitteen aviatekniikkaan. Siksi jopa suuri määrä lennokkeja maksaa vähemmän kuin yksi risteilyohjus

Berozovets valotti selkeästi lennokkikehittelyn taustaa Ukrainassa: Neuvostoliitossa hävittäjien kehitys ja tuotanto tapahtui Venäjällä, mutta siviili- ja kuljetuskoneiden moottorit, koneiden suunnittelu ja myös rakentaminen oli pitkälle Ukrainassa. Ukrainalla on siis jo neuvostoajalta peritty oma  lentokoneteol-lisuus ja sen tarvitsema yliopistotason koulutus. Tähän voi lisätä, että viimeisten 10 tai 15 vuoden aikana maassa on noussut vahva IT-sektori. Monia lennokkimalleja on jo kehitetty ja uusia kehitteillä. Raskaampi lennokki voi Berezovetsin mukaan vaikkapa viedä ihmisen tarpeelliseen paikkaan (hommiin vihollisen selustaan).

Lennokin voiman lähde

Yleensä lennokin vetolaite on potkuri, jota pyörittää polttomoottori. Silloin lentonopeus on usein alle 200 km/h tai korkeintaan vähän yli. 

Tänään Fabrika Novini YT-kanava raportoi kuitenkin lennokkihavainnosta Belgorodin alueella Venäjällä ja näytti lennosta videokuvaa. Lennokki toimi selvästi turbiinilla. Kanava spekuloi kahdella vaihtoehdolla: Ukrainalla on ollut kehitteillä yksimoottorinen noin 4m pitkä, parin kymmenen

kilon räjähdettä kantava lennokki (kuva) ja kyse oli siitä:

 

tai sitten kyse saattoi olla brittiläisen laivaston käyttöön suunnitellun kahdella turbiinilla varustetun hieman suuremman lennokin jostakin versiosta (kuva).

Näin puusta katsoen, varsinkin tällaiset lennokit ovat kovin samankaltaisia kuin risteilyohjukset: rakennusmateriaali voi olla lasikuitu tutkakaiun minimoinnin takia ja laajempi siipipinta parantanee kykyä tehdä tiukkoja lentoliikkeitä ja valita nopeus vapaammin. AI ohjaus taas parantaa maalin saavuttamisen todennäköisyyttä. Toisaalta maksiminopeus lienee alhaisempi kuin vaikkapa Storm Shadow ohjuksilla.

Ukrainalaisia havaintoja politiikasta
Yritän tässä välittää ukrainalaisilta YT kanavilta havaintoja kansainvälisestä politiikasta ottamatta varsinaisesti kantaa arvioihin. 

Pientkovski, joka on nykyään US kansalainen, mutta on kotoisin Venäjältä, raportoi Washingtonista, jossa hän asuu jo vuosia. Pientkovski arvioi, että Sullivan Valkoissa talossa, CIAn johtaja Burns ovat pettureita ja esim Mike Johnson katala tyyppi. Sullivan oli Washingtonissa vallan käytävillä kuiskutellut, että jos Ukraina iskee liikaa Venäjälle, Venäjä tulee iskemään ydinasella USA:han. Pitäs muka antaa maata Putinille rauhan vastineeksi. Ukrainalaisesta näkökulmasta asia on niin, että siitä vaan, voitte antaa aluksi Alaskan, me ei anneta mitään. Jos ydinkiristykselle antaa kerran periksi, periksi antamista joutuu jatkamaan loputtomasti. Lisäksi Putin on tyyppi, joka huomatessaan vastustajan heikon kohdan, vaatii aina lisää. Sullivan siis suoraan levittää Putinin narratiivia Valkoisesta talosta.

Zhdanov kommentoi Suomen presidentti Stubbin lausuntoa, jonka mukaan tie rauhaan Ukrainassa kulkee taistelutantereen kautta. Hän kertoi, että Lontoo ja Pariisi komppasivat Stubbia, kun taas viesti Washingtonista oli jotain ihan muuta. Zhdanov oli tyytyväinen, että ymmärrys Euroopassa alkaa viimeinkin syntymään siitä, mikä tämän sodan asetelma on. Feigin, entinen Venäjän Duuman jäsen, omalla kanavallaan taas totesi kaikista alueluovutuksia rauhasta plus Ukraina NATOon ehdotuksista, että Putin ei niihin suostu. 

Putin haluaa alistaa koko Ukrainan. Siksi mikään malli, jossa edes osa Ukrainasta liittyisi NATOon, jossa sillä olisi asiallinen tae turvallisuudesta, ei Putinille käy. Portnikov, toinen venäläisperäinen kommentaattori taas sanoi, että Kremlissä Ukraina ja muut entiset neuvostotasavallat nähdään "rajoitetusti suvereeneina alueina". Siksi sota Ukrainassa ei ole "sota valtioiden välillä". Kyse on vaan alueen palauttamisesta osaksi emämaata eli Venäjää. Tästä syystä Putinia ja Kremliä se mahdollisuus, että Ranska tai muut EU maat toisivat joukkoja Ukrainaan on niin häiritsevä: sen jälkeen sota olisi sotaa maiden/valtioiden välillä. Entinen ajatus alueen palauttamisesta emämaan yhteyteen ei enää toimisi.

Eräs Venäjän duuman jäsen, entinen kenraali, ryhtyi jo ehdottelemaan iskua Kazahstaniin. Tällaisia valmsiteluja näyttää olevan Venäjällä menossa. Kaveri sai kuitenkin nyt porttikiellon Venäjän televisioon - mitä meni paljastamaan ajatuksia ennen aikojaan...

Venäjän tulvat
Siperiassa Orenburgin aluella joet ovat tulvineet, pato murtui, jopa 600 000 ihmistä on evakuoitu. Zhdonov arvioi, että tällaiset katastrofit ovat Venäjällä odotettavissa: kukaan ei hoida infrastruktuuria, osaajat ovat joko karanneet maasta tai viety rintamalle. Putin ja Shoigu havittelevat vieraiden maiden valloituksia, mutta voimia ei riitä hoitaa edes omaa maata.

Polttoainehuolia Venäjällä
Venäjä pyrkii tekemään Kazahstanin kanssa sopimuksen bensiinin varastoinnista Venäjän tarpeita varten, mikäli Venäjän omien jalostamoiden tilanne vielä tästä huononee. Bensiinin tukkuhinnat ovat nousseet Venäjällä useita kymmeniä prosentteja, hintasäännöstely pitää vähittäishinnat entisellä tasolla. Erotuksen joutuu rahoittamaan bensiinin jakelija. On vain ajan kysymys milloin jakelijayrityksiä alkaa menemään selvitystilaan tai konkurssiin.

Ydinasekiristystä Zaporizzjan voimalan avulla
Zhdanov kommentoi tapausta, jossa kolme lennokkia iskeytyi Zaporizzjan yhteen voimalaan. Hänen mukaansa ukrainalaiset eivät ole idiootteja ja siksi he eivät voi olla iskun takana: Ukraina ei todellakaan halua minkäänlaista ydinonnettomuutta pilaamaan omaa maataan. Iskut olivat Venäjän tekemiä, mutta kuten aina Venäjä syytti siitä Ukrainaa. (Muistetaan Mainilan laukauksia).

Hakkeri-isku Venäjälle
Ukrainalaiset hakkerit iskivät venäläiseen datakeskukseen, jossa oli aseteollisuuden, telealan yritysten ja öljy-/kaasualan yritysten (esim Gasprom) dataa ja datan varmuuskopioita. Zhdanov saattoi kertoa iloisena, että Hakkerit onnistuivat tuhoamaan 300 Teraa dataa. Jää nähtäväksi olivatko nuo suuret yritykset yhden datakeskuksen varassa vai löytyykö jostakin edes hieman vanhaa dataa...

Sota rintamalla 5 - 8/04 2024
Zhdanov piti 6-7/04 taukoa, joten kunnon dataa tapahtumista on vain kahdelta päivältä. Rintama on näinä päivinä muuttunut hyvin vähän. Venäjä on ottanut haltuunsa muutamia poteroita sieltä täältä, mutta on maksanut niistä kovan hinnan. Yhteenottoja, pääosin Venäjän hyökkäystoimia oli 65 ja 76 ensimmäisenä ja viimeisenä jakson päivänä. Jaksolla rintamasuunta Bahmutista länteen nousi kuumimmaksi, Venäjä näyttää nyt keskittävän voimia sinne kohti Tsasov Jarin kaupunkia Donbassin alueen luoteisosassa. Toinen painopiste Venäjälle näyttää olevan Marinka, siellä on myös paljon hyökkäyksiä, mutta ei mitään edistystä. Avdiivkan suunta taas näyttää hiipuvan vrt siihen millaista siellä oli vielä muutama viikko sitten. Huhtikuun 1 - 7 päivien aikana, Venäjä on iskenyt 600 liitopommilla, suurin osa rintamalla, mutta myös Harkovin kaupunkin kerrostalot ovat saaneet niistä osansa. Liitopommien torjuntaa mietitään kuumeisesti, mutta ratkaisua ei tällä hetkellä ole, paitsi lennokki-iskut Venäjän lentokentille.

Muutaman päivän takaisista iskuista 4 Venäjän sotilaskentälle ei vielä ole kunnon vahinkotietoa. Jeiskistä kerrottiin aiemmin 2 koneen palosta. Tänään vahinkoarvioissa oli 7 erilaista lentokonetta. Aiemmin kerroin arvion, että Venäjällä olisi jäljellä 100 Suhoi-34 rynnäkkökonetta ja sama määrä Suhoi-35 hävittäjiä. Arvio on nyt tarkentunut: koneita lienee lentokunnossa noin 70, ja 80+ vastaavasti.

Venäjän harjoittama siviilien terrorisointi jatkui noin 20 Shahedin ja muutaman ohjuksen voimin per päivä. Siviiliuhreja tulee koko ajan. Viime aikoina Venäjä on tehnyt ohjusiskuja pareittain: ensimmäinen ohjus, esim S300 iskee Hatkovissa tai Dniprossa kerrostaloon, ukrainalaiset pelastajat kiirehtivät paikalle ja ryhtyvät kaivamaan haavoittuneita raunioista. Silloin samaan paikkaan iskee toinen ohjus tarkoituksena tappaa mahdollisimman monta pelastajaa. Tällainen selvästi tarkoituksellinen siviilien tappaminen on vastoin sodan käynnin lakeja, eli ne ovat sotarikoksia.

Venäjän vapautusarmeija, jonka tukialue on Ukraina, alotti uuden operaation Belgorodin alueella. Luultavasti tämä auttaa pitämään miehitetyn alueen Kupjanskin suunnan aika rauhallisena. Sieltä on viety joukkoja torjumaan vapautusarmeijaa.

Venäjän arvioidut tappiot jaksolla

Venäjän arvioidut tappiot 5.4 ja 8.4 raporteissa olivat 860 ja 890 kaatunutta, 15, 13 tankkia, 73, 24 panssaroitua miehistövaunua (näitä on itse asiassa 3 tai 4 eri tyyppiä tai luokkaa), 50, 40 tykkiä, 3 ja 3 raskasta raketinheitintä, 1 ja 2 ilmatrojuntajärjestelmää, 30, 40 lennokkia, 61 ja 39 autoa, 4 ja 3 erikoistekniikkaa. Ohjusiskuissa Venäjä käytti H59 risteilyohjuksia, S300 ballistisia ohjuksia ja Iskander ohjuksia. Ukrainan torjuntaprosentti risteilyohjuksissa on hyvä, mutta S300 ohjukset lentävät vain lyhyen matkaa rintaman yli, ne ovat ballistisia, siis nopeita, eikä niihin riitä torjuntaa.

Sotarikostribunaali

Tämän sodan sotarikokset on tarkoitus käsitellä ja tuomiot langettaa perusteilla olevassa kansainvälisessä tribunaalissa. EU suunnittelee, että Tribunaali perustetaan joko: 1) monenkeskisellä maiden välisellä sopimusella tai 2) Ukrainan ja Euroopan neuvoston välisellä sopimuksella. Rikoksia ja korvausvaateita varten on jo perustettu kansainvälinen rekisteri, jonne kerätään tapauksia ja niihin liittyvä todistusaineisto.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Trump yllyttää kapinaan