Presidentti Biden allekirjoitti 61 mrd USD paketin tänään

24.04.24

Lähteitä: Ukraina 365, Oleg Zhdanov, ...

USA:n apu

 Myöhään eilen tiistaina, Ukraina/Israel/Taiwan/Tik-Tok paketti läpäisi Senaatin, joka äänesti sen puolesta äänin 79 - 18. Tänään sen allekirjoitti Presidentti Biden ja paketti on nyt laki. Pentagon on ilmoittanut, että ensimmäisen 1 mrd USD erän kalusto ja aseet on jo Puolassa ja Saksassa ja että aseet alkavat saapua Ukrainaan vielä tällä viikolla

Ukraina365 kanava avasi salaisuuden verhoa aiemmin tässä kuussa sattuneesta Dzhankoi sotalentokentän massiivisesta iskusta Krimillä. Ukraina käytti siinä 6 pitkän matkan ballistista ATACMS ohjusta, joita voi ampua matkaan Himars raketinheittimistä. USA toimitti ne Ukrainaan maaliskuun 24 pienessä 300m USD apupaketissa, mitä ei aiemmin ole kerrottu. Jokainen 6 ATACMS ohjus osui maaliinsa, mm. ne tuhosivat mm. venäläisten kehuman S400 ilmatorjuntapatterin, korjattavana ollutta S300 kalustoa, helikoptereita, 20 sotilasta jne.

ATACMS pitkän kantaman ohjuksista on useita eri versioita. Pisimmät kantamat ovat tiettävästi noin 300 km, mikä kattaa Dneprin pohjoisrannalta katsoen melkein koko Krimin niemimaan.

Ukraina yrittää saada lisenssin Patriot ohjusten tuotantoon omissa tehtaissaan. Ukrainalla on rakettien suunnittelusta ja tuotannosta kymmenien vuosien kokemus alkaen neuvostoajoista, joten hanketta voi teknisesti pitää toteutuskelpoisena. 

EU:n apu Ukrainalle

Rauhanrahasto lähetti tänään 1,5 mrd Euron erän apua Ukrainan valtion tarpeisiin. Tämä on osa jo aiemmin sovittua 50 mrd Euron pitkän ajan apupakettia. Unkari oli suureen ääneen kertonut etukäteen vastustavansa ja blokkaavansa avun. Itse äänestyksessä se kuitenkin puolsi pakettia. Zhdanov vertasi EU-Unkari suhdetta tunnettuun tarinaan "äkäpussin kesyttämisestä".

Osana EU partnereiden lupaamia Patriot pattereita, Saksa on löytänyt Euroopasta jo 4 alustavasti luvatuista 7 laukaisualustasta. Huom: Eurooppa puhuu laukaisualustoista, ei pattereista, mikä on pettymys!

Miten Venäjällä?

FSB pidätti puolustusministeri Shoigun oikean käden varaministeri Timur Ivanovin. Aihe tuli aiemmin tapahtuneesta Ukrainan GUR tiedustelija-hakkereiden tekemästä tietomurrosta. GUR jakoi tietoa sopiville henkilöille Venäjällä, tiedoista näkyi ilmeisesti jotakin raskauttavaa varaministerin kannalta. FSB pohtii nyt, kanavilla tästä puhutaan myös, syyttääkö T. Ivanovia mitättömästä 1 m rbl lahjuksen otosta vai isänmaan pettämisestä. Zhdanov arvioi, että Timur on ollut Shoigun massi (pankkiiri) ja että he ovat varastaneet valtion rahoja monta monituista miljardia dollaria (mihin nähden 1 m ruplaa on pennosia). 

Shoigun kannalta ikävää on, että Timurin länteen "piilottamat" varat on aikaa sitten jäädytetty. Spekulaatiot siitä, millaisen hallituksen Putin nimittää uuden kautensa alussa käyvät jo kuumina - onko Putinin oikea käsi ja kala- yms. kaveri Shoigu hallituksessa lainkaan ovat osa spekulaatiota.

Tsetshenian johtaja, Putinin toinen kaveri, Ramsan Kadyrov on kuolemansairas ja Tsetsheniassa jälkipyykki on jo käynnissä: Putin ei halua nimittää Kadyrovin poikaa isänsä paikalle - on liian selvää, että pojasta ei hommaan ole. Jos paikalle tulee joku muu, miten käy kaiken varastetun omaisuuden on päivän kysymys. Vallan perimys on tyypillisesti verinen ongelma klaanikulttuurissa.

Tänään Venäjä otti virallisesti käyttöön sotasensuurin. Sensorit on nimetty.

Ukrainan iskut Venäjälle

Ukraina iski pitkän kantaman lennokeilla kahteen polttoainevarastoon Smolenskin alueella, 26 000 m**3 polttoaineita syttyi tuleen (= 370 000 auton tankillista tai noin 430 tankillista TU-22M3 yliäänipommikoneelle). Voronezin alueella lennokit sytyttivät tuleen öljyn jalostamon. Lipetsissä lennokit osuivat jo aiemmin iskun kohteena olleen Lipetskin metallikombinaatin kahteen happisäiliöön (ilman happea ei synny terästä, jota kombinaatti tekee). Tehdas oli asetuotannon ketjussa tärkeä solmu.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Arvioita sodan kulusta - Ukraina-Venäjä- Suomi