Sodan kulminaatio käsillä?

 12.04.2024

Lähteitä: Oleg Zhdanov, Ivan Yakovina, ...

Venäjän uhka vai heikkous?

Kertooko media Venäjän suunnitelmista kuin ne toteutuisivat väistämättä? Onko pelolla suuret silmät? Tässä muutamia seikkoja, jotka kertovat tilanteesta:

Venäjä on pystynyt jatkamaan hyökkäystoimintaa yhä kapeammalla rintamalla: talvella se oli hyökkäystoimet olivat menossa aktiivisesti Kupjanskin, Limanin, Bahmutin, Avdiivkan, Marinkan, etelän ja Hersonin suunnilla, eli 6 - 7 eri paikassa. Nyt aktiivisin toiminta keskittyy kahteen paikkaan: Bahmutista länteen ja Novopavlovkin/Marinkan suunta. Muilla suunnilla toimet ovat hiipuneet asemasodaksi höystettynä pienellä määrällä hyökkäystoimia. Venäjällä on pulaa kalustosta, miehiä tuodaan hyökkäyksiin panssaroidun kaluston sijasta kuorma-autoilla, moottoripyörillä, mönkijöillä, golf-kärryillä jne. 

Koska menetykset ovat olleet koko ajan suuria, Venäjä täydentää prikaatejaan ja divisiooniaan suoraan rintamalinjalla. Se johtaa taistelukyvyn heikkenemiseen hiljalleen. Aika ajoin Venäjä joutuu vetämään kokonaisia prikaateja/divisioonia rintamalta vaihtoon selustassa perusteellisesti uudelleen rakennettaviksi. Selustassa olevat yksiköt ovat poissa rintamavahvuudesta.

Koko talven Venäjän hyökkäys on edennyt potero kerrallaan, yhtään isompaa rintaman murtoa ei ole tapahtunut. Siksi Venäjän tappiot ovat koko ajan suuria (700 - 1100  kaatunutta/vrk Ukrainan raportoimana - kääntyy luultavasti kaatuneiksi ja vakavasti haavoittuneiksi läntisenä arvioina). Lokakuusta eli  6kk aikaiset tappiot, ainakin jos lisätään karanneet, olisivat siis 126 000 - 200 000).

Maaliskuussa karanneille ja kiinni jääneille sotilaille annettiin Venäjällä 700 vankeustuomiota. Karanneiden määrä kasvaa koko ajan nopeasti - maaliskussa -24 tuomitut olivat karanneet aikaa sitten.

Entä miten menee rekrytointi? Virallinen tieto Venäjältä tietenkin kertoo, että halukkaita on yllin kyllin. Kuitenkin rintamalla on ja sinne virtaa väkeä, jota on palkattu ympäri globaalin etelän köyhiä maita (Nepal, Intia, Kuuba, Afrikan monet maat) - miksi palkata venäjää osaamattomia ihmisiä, jos venäjää puhuvia olisi yllin kyllin? Tätä nykyä Venäjä maksaa sopimuksen allekirjoittaneelle uudelle tulokkaalle aloitusbonuksena 200 000 - 1000 000 ruplaa (eli 2000 - 10 000 USD), mikä on Venäjän köyhemmillä alueilla iso raha. Ilmeisesti pienempi raha ei saa väkeä liikkeelle.

Venäjä on uudelleen avannut naisvankien rekrytoinnin rintamalle, kun miesvankeja ei enää ole merkittäviä määriä. Venäjän Tyynen meren laivasto ja Haborovksin alueen joukot ovat joutuneet lähettämään merijalkaväkeään yms, porukkaa rintamalle.  - Venäjä siis haravoi joukkoja ihan kaikkialta missä niitä vielä saattaa olla. Kyseiset raja-alueet jäävät siis vaille suojaa. Kaikesta tästä huolimatta halukkaita ei näytä riittävän.  Koska nykyiset rekrytointimenetelmät eivät tunnu riittävän, Venäjällä puuhataan mobilisaatiota. Silloin valtio ottaa ja pakottaa väkeä rintamalle. Venäjän oma asetuotanto on kuitenkin jo huippunsa ohittanut - miten joukot varustetaan?

Kotirintaman tilanteesta kertoo myös, että 1Q-24 jaksolla kansalaiset tekivät Venäjällä 575 000 ilmiantoa toisistaan, ennen sotaa niitä oli kvartaalissa vain 200 000. Stalinin ajan iljettävä perinne on siis saatu elvytettyä. Se kertoo pelolla hallitsemisesta. Esimerkki ilmiannosta: neiti NN otti kuvan keltaisessa huivissa vasten sinistä taivasta ja laittoi sen SOMEen.

Siperian tulvat ovat johtaneet satojen tuhansien ihmisten evakuointeihin, uhan alla on seuraavaksi Kurganmash panssariajoneuvoja valmistava tehdas. Siellä valmistetaan kaikki kahden tyypin panssariajoneuvot Venäjällä (pari muuta tehdään muualla).  Veden ennustetaan sillä alueella nousevan 9 - 14 metriä normitasosta. Jos nousu on 12m, vesi on tehtaalla. Myös yksi strategisen ohjuspuolustuksen tutka-asema on veden uhan alla.

Viimeisissä ohjusiskuissa Venäjä on käyttänyt mm. H69 risteilyohjusta, joka on modernisoitu H59 ohjuksesta. H69:n lähetysalusta on SU34 tai SU35 hävittäjä eikä strateginen pommikone (TU95), kuten H59:llä. Hävittäjiä Venäjällä on enemmän kuin ikivanhoja strategisia pommikoneita.  Uuteen risteilyohjukseen liittyy siis mahdollisuus skaalata hyökkäyksiä kiivaammiksi. Ohjus ei kuitenkaan tiettävästi ole vielä sarjatuotannossa. 

Saksalainen Weld kertoo, että Venäjä tuottaa 30 Shahed lennokkia per päivä, eli 350 km kantaman ohjuksia 130 kpl/kk ja alle 100 km ohjuksia (ilmeisesti raskaisiin raketinheittimiin) 100 kpl/kk.

1Q-24 jaksolla Venäjä ampui Ukrainaan 1000 ohjusta, 2000 Shahed lennokkia ja 7000 liitopommia. Kun lukuja vertaa Weldin numeroihin, käy ilmi, että 1Q jaksolla Venäjä purki varastojaan.  Ohjukset ja lennokit oli 97% suunnattu siviilikohteisiin (Zhdanov). Myös osa liitopommeista on suunnattu siviilikohteisiin, mutta suuri osa käytetään Ukrainan rintamavarustusten moukarointiin. 

Ukrainalla vaikuttaa olevan vajausta ilmapuolustuksen ohjuksista ja ampumatarvikkeista. Ilmeisesti siksi torjuntaprosentti esim viimeisessä yli 80 ohjuksen ja lennokin iskussa oli vain 70%. Myös ohjuspuolustuksen järjestelmiä on laajaan maahan aivan liian vähän: esim 3 Patriot järjestelmää kattaa alueesta vain pienen osan - siksi erityisesti ballistiset ohjukset pääsevät melkein aina maaliinsa. Ukrainalaisia nyppii aika lailla lännen päättäjien vitkastelu Ukrainan ilmatorjunnan ja ohjustorjunnan rakentamisessa. Onneksi sentään EU -parlamentti päätti juuri (515 vs 62 äänellä), että se ei hyväksy Eurooppaneuvoston budjettia ennen kuin jäsenmaista löytyy Ukrainaan lisää ilmatorjurjuntaa.

Helmi-maaliskuun lennokki-iskuilla Ukraina pysäytti noin 15% Venäjän öljyn jalostuksesta. Venäjä vastasi julistamalla Ukrainan tiedustelun SBU:n johtajan Vasili Maljukin terroristiksi nr 1 ja antoi pidätysmääräyksen poissaolevana, eli aika lailla Don Quihot -meininkiä Venäjän puolelta. USAn poliitikkojen vastustelusta huolimatta, ukrainalaisia lennokkeja lentelle edelleen Venäjälle, määrät ovat kuitenkin viime aikoina olleet pieniä.

Ratkaiseeko aborttikysymys USA:ssa sodan kohtalon?

USA:ssa etelävaltiot ovat kiivaasti kieltäneet abortteja. Absoluuttisen Republikaanien kannan mukaan myös in-vitro hedelmöitys, jossa hedelmöitetään esim 13 munasolua, joista 3 käytetään varsinaiseen tarkoitukseen ja loput tuhotaan, on murha ja siksi kielletty. Kuitenkin vain ehkä 5 - 7% kansasta enää tukee moista fundamentalistista asennetta naisen hedelmällisyyteen. Siksi abortista on yllättäen tullut toksinen teema Republikaaneille ja myös Trumpille, joka nimitti konservatiiviset korkeimman oikeuden tuomarit, joiden takia tilanne on syntynyt. Sen sijaan demokraatit ja Biden pääsevät kertomaan, että äänestäkää meitä marraskuun vaaleissa, niin laitamme tämän asian kuntoon ja siirrämme USA:n 1800-luvulta tälle vuosituhannelle. Trumpin raiting on lähtenyt maaliskuussa selvään laskuun ja Biden on taas nousussa marraskuun vaaleja ajatellen.

Mitä tällä on tekemistä Ukrainan kanssa? Trump vastustaa Ukrainan tukea ehdottomasti. Jos hänen otteensa Edustajainhuoneesta pitää, se ei tukea Ukrainaan anna - silloin on mahdollista, että EUn apu Ukrainalle ei riitä, ja Ukrainan käy huonosti - Trump pääsee sanomaan, että Biden on heikko presidentti, älkää äänestäkö looseria, minä lopetan sodan päivässä.

Jos taas naiset USAssa päättävät yksissä tuumi näyttää Trumpille ja korkeimmalle oikeudelle keskisormen, Bidenin rating nousee, Trump menettää otteensa Edustajainhuoneesta, Ukrainaa saa lisää aseita ja pääsee niskan päälle rintamalla. 

Molemmat yo kehityskulut ovat mahdollisia skenaarioita. Lännen avulla, tulee se sitten EU:lta ja USA:lta tai vain EU:lta on ratkaiseva merkitys kumpi skenaario osuu lähemmäs todellisia tapahtumia.

Mustia joutsenia?

Ilmari Käihkö kertoi, että uudet aseet eivät muuta sodan asetelmaa ratkaisevasti. Olisiko mahdollista, että Käihkö on väärässä? Kandidaatteja käänteen tekeviksi aseiksi ovat: 1) siviiliterrorin lopettava riittävä ilmapuolustus, jonka voisi rakentaa länsiaseilla kaivelemalla esim Euroopan maiden varastoja.  2) Ukrainalla on itsellä tekeillä uusi versio Neptun risteilyohjuksesta, kantomatka noin 400 km tai sitten jopa yli 700 km. Jotta tällä olisi merkitystä, Ukrainan pitäisi saada sarjatuotanto käyntiin. Yksittäisiä Neptune iskuja on jo nähty: esim Moskva -risteilijän upotti pari kolme Neptun ohjusta, joka osaa lentää vain 3 m meren pinnan yläpuolella, missä tutkat sotkevat sen aaltovälkkeeseen. Uuteen versioon on lisätty kokonaan uusi ohjelmisto ja lisätty kantomatkaa. 

3) Ukraina voisi tuottaa esim 50 - 100 pitkän kantaman lennokkia päivässä ja pysäyttää kaikki Venäjän Euroopan puoleiset asetehtaat, öljyn jalostamot ja lentokenttien toiminnan. Venäjä on niin laaja maa, että se lakkaa kokonaan toimimasta ilman siviili-ilmailua. Tätä varten siviilikoneita ei ole tarve tuhota, kentillä riittää muita kohteita, joihin iskemällä kentän toiminta voidaan pysäyttää lyhyeksi tai pidemmäksi aikaa.

Yakovinan arvio

Yakovina arvioi, että Venäjällä on nyt noin 6 -8 kk ikkuna kääntää sota voitokseen. Jos sitä ei nyt tapahdu, tilaisuus on mennyt. Syksyyn mennessä Venäjän oma talous joutuu alhoon, EU maat saavat asetuotannon käyntiin, Ukraina saa F-16 hävittäjät ja oman lennokkituotannon ripeään vauhtiin. Sota kääntyy Ukrainan voitoksi.

Rintaman tapahtumat 9 - 12/04 2024

Rintamalla oli 55-56 tai 78 - 83 yhteenottoa aaltomaisesti vuoropäivinä. Venäjän ilmaiskujen määrä oli 93 - 126 per päivä. Jaksolle osui yksi Venäjän massiivinen ohjus- ja lennokki-isku Ukrainan siviili-infrastruktuuria kohtaan. Yhteensä 82 lentävää asetta käytössä, joista 57 Ukraina torjui. Iskussa Ukraina torjui/Venäjä käytti aseita seuraavasti: 16/20 H101 ja H555 ja 2/4 H59 risteilyohjuksia  TU95 strategisista pommikoneista; 6 Kinzal ohjusta (kaikki läpi), 12 S300 ballistista ohjusta pääasiassa Harkoviin, 39/40 Shahed lennokkia.

Muina päivinä Venäjän harjoittama siviiliterrori oli tavanomaisella tasolla: 17 - 20 Shahedia per yö ja muutama ohjus. Venäjän tykistöiskut jatkuivat 110 - 120+ asutuskeskukseen per päivä koko jakson ajan.

Venäjän arvioidut tappiot 4 päivän jaksolla olivat: 3330 kaatunutta, 59 tankkia, 123 panssaroitua miehistövaunua, 130 tykkiä, 3 raskasta raketinheitintä, 4 ilmatorjuntajärjestelmää, 165 lennokkia, 229 autoa, 21 erikoistekniikkaa.

Rintamalinja liikkui vain vähän siellä missä Venäjän painopiste oli ja missä se käytti eniten liitopommeja eli Bahmut, Avdiivka ja Marinka. Eli Venäjä maksoi jokaisesta vallatusta poterosta kovan hinnan.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Trump yllyttää kapinaan