Sodan kuva 13 - 16/04 2024

 16.04.2024

Lähteitä: Oleg Zhdanov, Roman Svitan, Ivan Yakovina

Raportti koskee päiviä 13.04, 15.04 ja 16.04. (Su 14.04 osalta tiedot ovat hatarat)

Onnistumisia

Ukrainan tiedustelu iski kolmella lentokonetyyppisellä lennokilla Venäjän kaukotutkaan (Nebo-U/Taivas- U) idässä. Tutkajärjestelmän hinta on 100M USD, se näki 700 km päähän eli antoi esim Ukrainan pohjoisosien ilmatoiminnasta tilannekuvan. Alla siitä kuva:

Tutkan ollessa pois pelistä, Ukrainan vähäiset ilmavoimat voivat toimia vapaammin ja tehokkaammin.

Sevastopolissa Ukraina iski komentokeskukseen, jossa oli paikalla myös Venäjän päämajan edustaja.

US rakentaa kaksi uutta ydinvoimayksikköä Hmelnitskyn voimalan yhteyteen

Kummankin yksikön teho on 1,1GW. (vertailun vuoksi Suomi käyttää 7 - 14 GW tehoa vuoden ajasta riippuen). Yksiköt ovat säädettävää tyyppiä, eli ne pystyvät nostamaan ja laskemaan generoitua tehoa joustavasti. Suomen atomivoimalat eivät tähän pysty, ja meillä puhutaan perusvoimasta. Ukrainan sähköstä jo nyt tehdään todella suuri osuus ydinvoimalla. Säädettävät yksiköt ovat siksi avain ydinvoiman jatkorakentamiselle.  Jos säätö puuttuisi, rinnalle pitäisi rakentaa säätövoimaa, joka toimisi fossiilisella polttoaineella. Nyt erillisiä säätövoimaloita ei tarvita. Ukrainan sähköverkko on jo jonkin aikaa ollut osa keskisen ja läntisen Euroopan yli 400M asiakkaan sähköverkkoa. Hmelnitsk on lähellä yhtä siirtojohtoa, joka voi välittää tarvittaessa osan tuotetusta sähköenergiasta läntisille naapureille.

Rintaman tapahtumat

Rintamalinjalla oli 97, 54, 104 yhteenottoa jakson päivinä, pääosin Venäjän hyökkäystoimia. Ne keskittyivät 3 suunnalle: Bahmut (33, 10, 33), Novopavlovsk (sis. Marinkan: 29, 16, 30) ja Avdiivka (18, 8, 15). Muilla suunnilla hyökkäyksiä oli alle 10 per päivä. Venäjä käytti liitopommituksia erityisesti keskeisillä hyökkäyssuunnilla. Erityisen hiljainen oli Kupjanskin suunta Venäjän miehittämän alueen pohjoisosassa: rintaman yli ammuttiin, mutta Venäjä ei hyökännyt lainkaan jakson päivinä.

Siviilien terrorin menetelmiä, joita Venäjä käytti olivat tykistöiskut  100 - 110+ asutuskeskukseen per päivä, raskaat raketinheittimet ja liitopommit. Shahed toiminta oli jakson aikana säästöliekillä, vain tämän päivän raportissa oli 9 Shahedia, jotka kaikki Ukraina ampui alas.

Venäjän arvioidut tappiot jaksolla olivat: 2820 kaatunutta, 38 tankkia, 91 panssaroitua miehistövaunua, 89 tykkiä, 3 raskasta raketinheitintä, 2 ilmatorjuntajärjestelmää, 82 lennokkia, 161 autoa, 8 erikoistekniikkaa. Tappiot kertovat, että Venäjällä on pulaa kalustosta. Jalkaväki tuodaan usein kuorma-autoilla kokoontumispisteeseen, josta se jatkaa rynnäkköön jalan. Rekisterikilvistä näkyy, että niistä suuri osa on siirretty Rosgvadrijalta, joka ei ole osa varsinaista armeijaa. Se on erillinen (mellakka)poliisiarmeija. Ilmeisesti armeijan omat autot ovat vähissä.

Ukrainalla on pulaa ammuksista: se pystyy vastaamaan Venäjän noin 10 000 ammukseen per päivä ehkä 1000 - 2000 ammuksella. Myös Venäjän miehistöylivoima on suuri. Ukraina pystyy pitämään Venäjän etenemistä kurissa (potero kerrallaan), koska sodan molemmilla osapuolilla on rintamalla hyvin tarkka tilannekuva, joka luodaan keräämällä tietoa tiedustelulennokeilla: mikään merkittävä liike ei jää vastustajalta huomaamatta. Siksi tätä sotaa ei voi käydä esim WWII opeilla. Lennokit ovat suuressa roolissa myös paikkaamassa tykistöammuspulan jättämää aukkoa. Ukrainan miehistöpulasta kertoo, että paikoitellen Ukraina tarvitsee lisää droonipilotteja.

Jaksolla Venäjä eteni pienin askelin potero kerrallaan lähinnä Bahmutissa ja Avdiivkassa. Novopavlovskin suunnalla Ukraina torjui jaksolla kaikki hyökkäykset, vaikka tämä oli Venäjän toiminnan ehkä tärkein painopiste.

Euroopan apu

Norja lupasi kunnostaa tip-top kuntoon ne yli 20 F-16 hävittäjää, jotka se antaa Ukrainalle. Norja myös varustaa koneet viimeisimmillä ohjuksilla. Norja etsii länsimaista lisää ilmatorjunta-järjestelmiä Ukrainaan annettaviksi. Se myös kehittää ja toimittaa NASAMS keskimatkan ilmatorjuntajärjestelmiä Ukrainaan. 

Hollanti varasi 4,4 mrd Euroa Ukrainan apuun uutta rahaa kolmelle vuodelle (v 2026 mennessä). 

Saksa lupasi antaa Ukrainalle yhden Patriot patterin lisää ja myös lisää Patriot ohjuksia, jotka ovat Ukrainalla vähissä. BundesWehr on jo antanut 25% ilmatorjunnastaan Ukrainaan.

Euroopan maista siis sekä sotilaallista että pitkäkestoista apua tulee Ukrainalle keskikokoisina ja pieninä puroina.

USA:n apu

Kaikista sopupuheista välittämättä, joiden mukaan puolueet ja Valkoinen talo ovat sopineet miten avun kanssa edetään, Mike Johnson, Edustajahuoneen puhemies kertoi tänään, että hän jakaa ulkomaisen avun 4 eri lakipakettiin: Ukraina, Israel, Taiwan ja Etelä-Aasia (Intia jne). Paketit on laadittu niin, että niissä riittää riilemistä ja debatointia useaksi kuukaudeksi. Jo minimiaika, jonka tällainen prosessi vaatii on 1kk. Zhdanov totesi, että päätös osoittaa Valkoisen talon menettäneen oman maansa hallinnan ja USA putoaa nyt vaikutusvaltaisimman maailman mahdin roolista. Vatulointi avussa on jatkunut jo yli 6kk ja tulee ilmeisesti jatkumaan Presidentin vaaleihin asti.

Ukrainan asetuotanto

Ukrainan tiedustelun toteuttama kansalaiskeräys uudistettujen ja paranneltujen Sea-Baby venedroonien tuottamiseksi tuotti nopeasti varat ilmeisesti 300 droonin tuotantoon. Laitteet kantavat 1000 kg painoista räjähdettä ja voivat kulkea 1000 km matkan. Ne siis ylettyvät Mustalla merellä melkein minne vaan, esim Odessa - Krimin ympäri - Sotshi reitti on alle 900 km. Tuotanto ja droonien käytön suunnittelu on käynnissä.

Viimeisen kuukauden Ukraina on myös ilmeisesti kerännyt pitkän kantaman lennokkeja varastoon. Svitan ja Zhdanov kannattavat jalostamo ym. iskujen jatkamista Venäjän alueelle.




 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Trump yllyttää kapinaan