Sodan kuva 17 - 22/04 2024

 22.04.2024

Lähteitä: Oleg Zhdanov, Ivan Yakovina, Kanal 24, Roman Svitan, Ukraina 365.
                Yksityiskohtainen data puuttuu 19.4 ja 21.4 - Zhdanov piti taukoa.

Droonisodan tapahtumia

Venäjä jatkoi siviiliterroria lähettämällä 3 - 13 Shahedia per yö Ukrainan siviilikohteisiin. Ukraina ampui niistä alas kaikki paitsi 2. Viime aikoina, Venäjä on alkanut lähettää myös tiedustelu- ja maalinosoituslennokkeja syvälle Ukrainan alueelle. Taistelu niitä vastaan on uusi haaste Ukrainalle.

Ukraina teki massiivisen lennokki-iskun 8 Venäjän alueelle, kuten aiemmin kerroin 20.04. Smolenskin alueella paloi kaksi kohdetta: Lukoilin öljynjalostamo ja Valko-Venäjä/Venäjä öljykaupan väliterminaali. Muilla alueilla lennokit tuhosivat useita sähköasemia. 

Helmi-maaliskuun Ukrainan lennokkikampanjan jälkeen Venäjä on onnistunut korjaamaan suuren osan jalostamoista ja palauttamaan bensiinin tuotannon lähelle ennen iskuja toteutunutta tasoa. Mahdollisesti bensiinin laadusta on samalla tingitty. Valtio joka tapauksessa antoi luvan laadun huonontamiseen. Tämä kertoo, että ollakseen vaikuttavaa, droonisodan öljysektoria vastaan täytyy olla jatkuvaa. Tauot antavat Venäjälle mahdollisuuden korjata palojen tuhoja edes jollakin tavalla.

Muita iskuja

Ukraina iski joillakin Sevastopolissa ohjuksilla Mustan meren laivaston suureen korjaus- ja huoltolaivaan (Komuna), jonka Venäjä peri Neuvostoliiton kautta Venäjän imperiumilta: laiva laskettiin vesille 1913. Alus oli avain roolissa esim sukellusveneiden pelastusoperaatioissa. Se oli laivaston viimeinen käytössä ollut Venäjän imperiumilta peritty alus.

Ukraina ampui alas pari päivää sitten strategisen yliäänepommikoneen mallia TU-22M3. Spekulointi siitä, miten Ukraina koneen pudotti käy edelleen kuumana.

Uralin/Siperian tulvat

Kazahstanin ja Venäjän rajaseudun vuorilla oli tänä talvena paljon, ehkä ennätysmäärä, lunta. Se alkoi nopeasti sulaa pari-kolme viikkoa sitten. Useita kaupunkeja, laajoja maatalousalueita ja maaseutuasutusta on jäänyt pahasti veden alle. Paikoitellen vesi on noussut yli 10m normaalitasosta. Orsk oli ensimmäisenä tulvan tiellä, sitten vedet nousivat Orebburgissa, joka on jo paljon suurempi kaupunki. Tuhansia kerros- ja pientaloja on peittynyt veden alle joko kokonaan tai osittain. Viimeisen viikon aikana vedet ovat nousseet Kurganin ja Tjumenin alueilla. Kurganin alueella tulvavesi pääsi vanhaan uraanikaivokseen - radioaktiivista ainetta pääsee veden mukana leviämään kohti jäämerta ja saastuttamaan maita kaivoksesta alajuoksulle päin. Katastrofin vakavuudesta on heikosti tietoa. Viranomaiset yrittävät tietenkin hyssytellä asiaa. En tiedä pääseekö länsimedia Siperiaan tutkimaan asiaa?

Venäjällä on hätätilaministeriö - takavuosina sitä johti Sergei Shoigu, joka on nyt puolustusministeri. Sota on rampauttanut hätätilaministeriön/pelastustoimen. Ihmiset ovat 1) karanneet ulkomaille välttyäkseen joutumasta sotaan, 2) joutuneet tai lähteneet sotaan, 3)lähteneet töihin muihin hommiin. Työn tekijöistä on Venäjällä kova pula erityisesti sotateollisuudessa. Siellä maksetaan selvästi korkeampia palkkoja kuin pelastustoimessa - siksi ihmiset ovat lähteneet. Tulos on kuitenkin lohduton, viranomaiset ovat täysin avuttomia Siperian tulvien edessä ja keskittyvät lähinnä levittelemään käsiään ja puhumaan luonnon katastrofista.

Tanskan apu - mallia Suomelle?

Tanska ostaa osana apupakettiaan ukrainalaisten tehtaiden sotatarvikkeita/aseita 29 miljoonalla Eurolla. Kyse lienee lähinnä lennokeista, joita Ukrainassa on ryhtynyt suunnittelemaan ja tuottamaan monet pienet startup yritykset. Kaikille niille ei ole riittänyt tilauksia maan sisältä. Lisäksi Tanska investoi 300 miljoonaa Euroa asetuotantoon Ukrainassa. Suomessa näyttää siltä, että edes ns. asiantuntijat eivät ole riittävässä määrin huomanneet kaikkea sitä potentiaalia, joka sodan robotisaatioon liittyy. Jotta emme jää osattomiksi tästä kehityksestä, nyt olisi aika investoida ja päästä oppimiseen mukaan.

USA:n apu

USA ilmoitti lähettävänsä 60 sotilasneuvonantajaa seuraamaan 61 mrd USD pakettinsa käyttöön ottoon. Neuvonantajien rooliin kuuluvat toimitusten logistiikka, tilinpitoa ja huoltoa.

Blinken on lähdössä Kiinaan 24 -26/04 jaksolle. Ukrainassa toivotaan, että hän jatkaa Janet Yellenin viestiä (Yellen antoi suurelle listalle Kiinalaisia yrityksiä deadlinen lopettaa kaikki Venäjän kauppa tai ne joutuvat USAn pakotteiden kohteeksi). 

Miten EU vastaa 

Tämä selviää muutaman päivän kuluessa. Toistaiseksi on kuultu hyviä lupauksia tällä viikolla. Saksa on kiitettävästi ottanut suurta roolia EUn tuen ajamisessa eteenpäin. Macron/Ranska puhuu kovalla äänellä, mutta vaikka Ranska on yli 10 kertaa Suomen kokoinen maa, sen apu Ukrainalle tähän mennessä jää jälkeen euroina Suomesta.

Miten Venäjä vastaa USAn tulevaan apupakettiin

Zhdanov arveli, että Venäjä yrittää jo ennen avun saapumista Ukrainaan kiihdyttää hyökkäyksiään ja siviiliterroria. Hän ei nähnyt että tässä sinänsä olisi mitään uutta.  A-studiossa vieraat juuri arvelivat, että Venäjä voi ajatella, että jos se voita tänä vuonna, se voi voittaa ensi vuonna. Putin voikin ajatella näin. Mutta on monia merkkejä siitä, että Venäjän voimat ovat jo nyt äärirajoilla, resurssit ovat hupenemassa ja maan eristys välttämättömästä ulkomaan kaupasta syvenee. Venäjä ei tuota itse mikropiirejä eikä edes nauloja, eristys ulkomaan kaupassa on sille vakava paikka.

Rintaman tapahtumat jaksolla

Rintamalla yhteenottojen määrä per päivä on aaltoillut vuoropäivinä 68 ja 102 yhteenoton välillä. Ilmaiskuja Venäjä on tehnyt 45 - 67 per päivä. Venäjän ponnistukset ovat keskittyneet Novopavlovskin/Marinkan ja Avdiivkan suunnille. Bahmutissa Venäjä on myös päälle myös, mutta tilanne on siellä hiljalleen jumittunut. Ilmeisesti Venäjä ryhmittää sinne lisää joukkoja. Venäjän hyökkäystoimintaa hoitaa pääosin jalkaväki, viime aikoina Venäjä on käyttänyt kalustoa huomattavan vähän. Jaksolla Venäjä on saanut haltuunsa muutamia poteroita/pieniä alueita lähinnä Avdiivkassa ja parina päivänä myös Marinkassa (jota edelsi monen kk jakso ilman mitään edistystä.

Jaksolla Venäjä teki tykistöiskuja 100+ asutuskeskukseen jokainen päivä/yö.

Venäjän arvioidut tappiot jaksolla ovat olleet: 710 - 910 kaatunutta per päivä, vain 3 - 9 panssarivaunua per päivä, vain 8 - 21 panssaroitua miehistövaunua, 13 - 20 tykkiä, muutama ilmatorjuntajärjestelmää, noin 5 FPV lennokkia per päivä, 24 - 46 autoa per päivä, 2 - 8 erikoistekniikkaa per päivä.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Trump yllyttää kapinaan