Sodan tapahtumia ja asetelmia

 19.04.2024

Lähteitä: Oleg Zhdanov, Ivan Yakovina, Roman Svitan

Isku Luganskissa 13/04 - mikä se oli?

Ukraina tuhosi näyttävällä iskulla Luganskissa tehtalla sijainneen esikuntayksikön 13.04. Tänään saimme vahvistuksen, että kohde oli Venäjän itäisen Ukrainan signaalitiedustelun päämaja. Eli kohde oli erittäin arvokas. Ukraina käytti risteilyohjuksia.

Isku pari päivää sitten Mordvassa strategisen tason tutkajärjestelmään: Ukrainan lennokit tuhosivat tutkan antennit, eli laitteisto on korjattavissa, mutta se vie aikaa.  Tutka on Venäjällä ainoa laatuaan. Tutka näki 3000 km joka suuntaan. DeepState kartta antaa Mordva - Bryssel etäisyydeksi noin 3000 km, Zhdanov et.al kertoivat, että tutka ylettyi ainakin Puolan länsirajalle. Jokin aika sitten Ukraina tuhosi 700 km kantaman tutka-aseman Ukrainasta itään. Ukrainan osalta merkittävää iskuissa oli, että nyt Venäjän tilannekuva siitä mitä Ukrainassa tapahtuu juuri nyt on selvästi hatarampi kuin ennen noita kahta tutkaiskua. Siksi Ukrainan ilmavoimat ja ilmatorjunta ovat nyt paremmassa suojassa.

TU-22M3 putosi Stavropolin alueella tänään

YT/Telegram kanavat kertoivat sekä Ukrainassa että Venäjällä, että strateginen yliäänipommikone
TU-22M3 oli pudonnut/ammuttu alas Stavropolin alueella noin 400 km Ukrainan hallussa olevalta alueelta.  Osuman oletetaan tapahtuneen lähempänä Ukrainaa ja koneen pystyneen lentämään osuman jälkeen tovin matkaa Venäjälle päin.

Hieman myöhemmin Ukrainan tiedustelu, GUR ja ilmavoimat kertoivat ampuneensa koneen alas samalla tavalla kuin ne ampuivat alas Azovan meren yläpuolella pari kk sitten A50 tutkakoneen.

 Venäläisillä kanavilla väitettiin, että kyse oli Friendly Fire tai teknisestä viasta. Videolla näkyy kuinka kone tulee hallitsemattomasti spiraalissa alas, sen yksi moottori on tulessa. Putoamisen lentorata viittaa Yakovinan mukaan osumaan eikä vikaan. Lentäjät hyppäsivät katapultilla ulos. Lentäjäeversti Svitanin  mukaan katapultti aiheuttaa jopa 18g kiihtyvyyden (eli ihmisen paino = normipaino x 18 jonkin aikaa). Siksi vaikka siitä selviäisi hengissä, koskaan ei enää voi toimia lentäjänä, vahingot tukirankaan ovat liian suuria. Tässä tapauksessa koneen kapteeni menehtyi ja yksi miehistön jäsen on kateissa. Kaksi ilmeisesti vietiin sairaalaan.

Koneen max nopeus on noin 2Mach, se ottaa 60 tonnia lentokerosiinia ja sitä on käytetty risteilyohjusten ampumiseen Ukrainan siviilikohteisiin. Kone voi ilmeisesti myös liitopommittaa. TU-22 koneen ensilento tapahtui 1977, mutta ilmeisesti koneita on sen jälkeen uusittu. Venäjällä on TU-22M3 koneita lentokunnossa Svitanin mukaan noin 30 ja varastossa toiset 30. Konella lentäminen on ilmeisesti huomattavan kallista. Svitanin mukaan lentäjien menetys oli tässä tärkeämpää kuin koneen menetys. Uuden miehistön kouluttaminen on kallis ja pitkä prosessi.

Spekulaatiot kävivät kuumina, että Ukraina on päivittänyt S200 ilmatorjuntajärjestelmänsä nykyaikaan ja että isku tapahtui sillä. Yakovina innostui tästä kuvailemaan, että nyt Venäjä joutuu pian pitämään kaikki lentokoneensa vähintään 300 km etäisyydellä Ukrainasta.  Verrattuna parin kk takaiseen A50 tutkakoneen pudotukseen erona oli nyt, että Venäjän maatutkat olivat sekä Donbassilla että Mordvassa poissa pelistä. Tuskinpa venäläiset kuitenkaan yhdestä pudotuksesta uskovat, että lentokoneiden ei kannata lähestyä Ukrainaa.

Isku Dzhankoin lentotukikohtaan pari päivää sitten

Vahinkotiedot tällaisista iskuista tulevat tipottain, tänään tuli lisätietoa. Isku tehtiin isolla määrällä ohjuksia (lukuja 5 - 16 oli ilmassa). Sotilaslentokenttä on logistinen solmukohta lähellä rautateiden risteystä, etäisyys rintamalinjasta noin 160km. Kentän S400 patteri (4 ohjusten laukaisualustaa + tutka + komentoyksikkö) tuhoutui.  Lisäksi varikolla tuhoutui tai vakavasti vahingoittui kaksi ilmeisesti huollossa tai korjattavana ollutta S300 ilmatojuntajärjestelmää, jokseenkin ainutlaatuinen ilmataistelun komentojärjestelmä "Fundament" ja muutamia helikoptereita.

Z-kanavien mukaan tämän ei pitäisi olla mahdollista - teoriassa S400 olisi vastannut tuleen ja tuhonnut lähestyvät ohjukset. Koska niin ei käynyt, ihmettely on suurta, millä Ukraina iski? Vahva kandidaatti on pitkän kantaman amerikkalaiset ATACMS ohjukset, mutta Venäjä loi aikanaan S400 järjestelmän vastauksena ATACMS ohjuksille, joten venäläiset kommentoijat ovat ymmällä, kuten kaikki muutkin. ATACMS keskipitkän kantaman (200 - 300 km) ohjus lentää yli äänen nopeudella ja mutkittelee matkalla, siksi sen rataa ei voi aikaisen havainnon perusteella laskea. Myös Storm Shadow risteilyohjukset on mainittu (Zhdanov).

Venäjän voiman rajat

Yakovinan kertoman mukaan tämän vuoden Venäjän valtion budjetti, varsinkin sotabudjetti on merkittävän korkea vrt vuoteen 2023. Vuonna 2025 budjetti on taas pienempi. Tämä kertoo, että Venäjän strategiana on yrittää voittaa sota tänä vuonna, sodan kulminaatio on käsillä. Venäjän voimavarat ja reservit ovat suuret, mutta ne eivät ole rajattomat.

Prof Z Ekonomistissa: Ukraina voittaa

Kiinalainen Pekingin yliopiston professori Z. on Putinin Valdai ryhmän jäsen, jota myös Kiinan valtaa pitävät kuuntelevat. Hän kirjoitti "The Economist" lehdessä, että Venäjä häviää sodan 4 syystä:

- Ukrainan puolustustahto on vankkumaton (Zhdanov summasi tämän: äiti opettaa lapselle, että vieraan omaa ei saa ottaa, isä opettaa, että vieraan ei saa antaa ottaa sitä mikä on Sinun),

- Ukrainaa tukee laaja kansainvälinen yhteisö, sen kumppanimaat

- nykysodan luonne, kommunikaatio, tiedon käsittely, tilannekuva, koordinaatio jne ovat tärkeitä. Venäjä on jäänyt näissä jälkeen

- tieto: Putin elää omassa kuplassaan, hänelle ei kerrota oleellisia asioita tai hänelle valehdellaan. Tämä ei itse asiassa koske vain Putinia. Tieto, joka lähtee rintamalinjalta joukkueen tasolta, vääristyy jokaisella askeleella ylös hierarkiassa. Moskovaan tullessa sillä on vain nimellisesti tekemistä alkuperäisen viestin kanssa.

Ilmeisesti Kiina kuuntelee Prof Z. ja USAn Janet Yelleniä, joka kävi kertomassa hiljattain Pekingissä USAn pakotteista Venäjää vastaan. Tällä hetkellä 70 - 80% Venäjän maksuista tuonnista Kiinasta tyssää matkalla Kiinaan. Kiinalaiset pankit eivät enää halua olla tekemisissä Venäjän maksujen kanssa, koska USA voi kieltää pankeilta kaikki Dollarimääräiset operaatiot, jos ne rikkovat pakotteita. Venäjän tuonnista puolet tulee tätä nykyä Kiinasta. Hieman samaa tapahtuu toisessa tärkeässä tuontimaassa eli Turkissa. Siellä vienti Venäjälle on pudonnut 30%. Jos Venäjän tuonnin maksut eivät saavuta myyjää, se tuskin myy enää mitään tuollaiselle ostajalle.

NATO-Ukraina komissio tänään

Näyttää siltä, että Länsi-Euroopasta on löytymässä pikaisella aikataululla yhteensä 7 Patriot ilmatorjuntajärjestelmää lahjoitettaviksi Ukrainaan. Stoltenberg nosti esille myös muut järjestelmät, kuten NASAMS, joita ryhdytään myös selvittämään. Koska Ukrainan ilma- ja ohjuspuolustus vuotaa varsinkin ballististen ohjusten osalta, asialla on Ukrainan kannalta tulenpalava kiire. Viime aikaiset Venäjän iskut ovat tuhonneet tai vahingoittaneet Ukrainan energiajärjestelmää merkittävästi. Sähköstä Ukraina tuottaa ydinvoimalla suuren osan. Ydinvoimaloissa on metreittäin betonia ympärillä, joten ne lienevät kunnossa, mutta hiili- ja kaasuvoimalat ovat ottaneet pahasti siipeensä iskuissa. Samoin kaupunkien lämpövoimalat.

Belgian pääministeri arveli, että ensimmäiset F-16 koneet lentäjineen voisivat olla Ukrainassa jo kesäkuun alkuun mennessä (Belgia antaa muistaakseni 20 konetta). Tämä kuulostaa hieman paremmalta mitä vielä muutama viikko sitten asiasta kerrottiin.

Lennokkisotaa ja elektronista sotaa Ukrainassa

Zhdanovin mukaan Bahmutin suunnalla Venäjän panssaroidun kaluston tappioista 30% on aiheutettu FPV drooneilla. Tämä on ensimmäinen sota, jossa drooneilla on näin suuri osuus.

Saksalainen Quantum Systems avasi 18.4 toisen droonitehtaansa Ukrainassa. Tehdas tuottaa 1000 (ilmeisesti siviilivehkeitä huomattavasti järeämpää) droonia vuodessa.

Ukrainalainen yritys on julkistanut Kiinalaisen Mavik droonin (quadrokopteri) kaltaisen laitteen, nimi Shmavik: paino on +100g vrt Mavikiin, lentoaika 80min (Mavik 46 min), lentokorkeus 1,5km (Mavik 6 km). Shmavik osaa käyttää useita taajuuksia, mikä voi auttaa ELSO tilanteessa. Shmavik on jo sarjatuotannossa.

Ukraina on käyttänyt ilmakehän tutkimuspalloja 30 - 35 km korkeudessa peilaamaan Venäjän tutkasignaaleita maa-asemalle ja keräämään infrapuna-alueella S300 yms rakettien lähetystietoja. Koska pallo on korkealla, sieltä näkee kauas. Se on ikään kuin köyhän miehen kaukotutkakone (AWACS). Menetelmä auttaa esim tunnistamaan S300 ballististen ohjusten lähetyksiä ja helpottaa ainakin periaatteessa ohjusten torjunnassa. Palloa on vaikea ellei mahdotonta havaita tutkalla. Venäjän ilmatorjunta ei ainakaan vielä ole löytänyt eikä tuhonnut palloja.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Arvioita sodan kulusta - Ukraina-Venäjä- Suomi