Ukraina iski kolmelle Venäjän sotilaslentokentälle

05.04.2024

Lähteitä: Ukraina 365, Oleg Zhdanov

Ukraina iski tänään kolmelle sotilaskentälle Venäjällä. Ne ovat kuvassa. Isku oli massiivinen, Ukraina käytti useita kymmeniä lennokkeja.



Morozovskin kentällä oli SU-34 ja SU-24 rynnäkkökoneita, joita Venäjä käyttää Ukrainan liitopommituksissa. Alustavan tiedon mukaan 6 konetta tuhoutui ja 8 sai vaurioita. Kaatuneita ja haavoittuneita lento- ja muuta henkilöstöä oli 20. Alustava tieto Eiskistä oli 4 haavoittunutta tai kaatunutta ja 2 palanutta SU 25 hävittäjää.

Engelsin kenttä on Samaran lähellä ja sitä käyttävät strategiset raskaat pommikoneet, esim TU-95M. Venäjä ei niitä enää tuota, koneet ovat neuvostoaikaisia. Niitä on kuitenkin aktiivisesti käytetty risteilyohjusten lähettämiseen Ukrainan siviilikohteisiin koko sodan ajan. Kolme TU-95-M konetta sai vaurioita ja 7 henkilöä kaatui tai haavoittui.

Yhteensä siis Venäjän tappiot olivat 19 lentokonetta tuhottuina tai vahingoittuneina. Myös vm. tapaukset ovat poissa Ukrainan sodasta, kunnes ne on korjattu, reikäisellä koneella ei voi lentää. Venäjän sotilastappiot olivat yli 30 henkeä kaatuneina ja haavoittuneina.

Zhdanov kertoi, että Tatarstanin iskuissa 1300 km päässä Ukrainasta käytettiin UG-22 lennokkia, johon oli ilmeisesti asennettu ylimääräinen polttoainetankki - kantama piteni 800 kilometrista yli 1200 km. Toisessa Tatarstanin iskussa käytössä oli Ukrainalaisen ultrakevyen lentokoneen A22 ("letutshaja lisa", kääntynee "lentävä kettu") pohjalle rakennettu lennokki. Näin ollen Ukrainalla on vielä kehitystyötä tehtävänä ennen kuin se voi iskeä vapaasti Uralille asti.

Jäämme odottamaan tarkempia tietoja iskujen tuloksista. Niitä on turha odottaa viralliselta Venäjäjältä. Se kertoi jo, että kaikki lennokit ammuttiin alas. Paikallinen väestö kuitenkin kuuli kymmeniä räjähdyksiä. Iskujen toteutus oli entiseen malliin Ukrainan tiedusteluorganisaatioiden ja Ukrainan asevoimien yhteistyötä.

Saksalainen Buildt lehti julkaisi tarinan Ukrainan lennokeista. 1300 km kantama todettiin iskuissa Tatarstaniin joitakin päiviä sitten. Tulossa ovat lehden mukaan käyttöön 2500 km kantaman lennokit, joita kehittelevät useat yksityiset yritykset Ukrainassa. Käyttö alkaa jo tänä vuonna. Lehti viittasi ilmeisesti myös Sokil-300 lennokkiin, jonka kantama tulee olemaan yli 3000 km ja joka on tulossa käyttöön alustavan tiedon mukaan kuitenkin vasta 2026. 

Zhdanovin mukaan Ukraina tietää, missä Uralin takaiset Venäjän asevarastot sijaitsevat (hän oli itse Neuvostoliiton aikaan tykistöupseeri....). Uralin takana on siis monia herkullisia kohteita lennokeille.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Trump yllyttää kapinaan