Ukraina - muut maat - muutoksia tänään

17.04.2024

Lähteitä: Oleg Zhdanov, Ivan Yakovina, Ukraina 365

Japani

Japani julkaisi vuosittaisen diplomatian sinisen kirjan. Se on raportti maan ulkopolitiikasta. Siinä todetaan Neuvostoliiton v 1945 valloittamat Kuriilien saaret ikiaikaisiksi osaksi Japania. En tiedä viittaako tämä v 1855 vai 1875 sovittuun rajaan Venäjän ja Japanin välillä - vm. siirtäisi lähes koko Kuriilien saariketjun Japanille, mutta edellinen vain kaksi isompaa ja muutaman pienemmän saaren Hokkaidosta koilliseen Japanille. Tämän opetus on, että Venäjä avasi historiaan vedoten aluevaatimusten Pandoran lippaan Euroopassa. Se saa nyt itse kohdata saman ongelman idässä. Ts. Jos Venäjä häviää sodan Ukrainassa, Japani on valmis nostamaan Kuriilit sodan lopettamisesta sovittaessa keskusteluun.

Japani on ryhtynyt myös lobbaamaan Ukrainan apua Washingtonissa mukaan lukien Kongressissa. Japanin kannalta Ukrainan voitto antaisi mahdollisuuden rauhaan Venäjän kanssa sille sopivilla ehdoilla. Japani ja Neuvostoliitto eivät koskaan sopineet rauhasta, teknisesti on siis niin, että Japanin ja Neuvostoliiton seuraajavaltion, eli Venäjän välillä vallitsee siis sotatila alkaen WWII ajoista.

Romania

Romanian vastavakoilu on paljastanut Venäjän vakoojarenkaan, jonka agentit soluttautuivat Romaniaan "Ukrainan pakolaisina". Romania on tärkeä NATO:n eteläisen siiven maa, jossa on monia tärkeitä NATO kohteita. 

Romania korjasi jo pikavauhtia rautatieyhteyden (Venäjän- Ukrainan-Suomen raideleveys, eikä Eurooppalainen) Ukrainaan. Nyt Ukrainasta viedään esim viljaa junilla Romanian satamiin, josta vilja pääsee maailmanmarkkinoille. Tämä auttaa paljon, koska vienti Mustan meren kautta on Venäjän sotilaallisen uhkan alla, vaikka kuljetukset siellä myös jo toimivat. Romania rakentaa myös kiivaasti moottoritieyhteyttä Ukrainaan. Se antaisi Ukrainalle mahdollisuuden kiertää Puolan rajan ongelmat tarvittaessa. Nämä esimerkit näyttävät, että Ukrainan yhteistyö Romanian kanssa näyttää sujuvan hyvin.

Azerbaitsan (Nagornyi Karabah)

Venäjällä on ollut oleellinen riidan kylväjän rooli Nagorno-Karabahin riidassa Armenian ja Azerbaitsanin välillä. Siellä oli vuosikausia Venäjän noin 2000 sotilaan "rauhanturva" operaatio. Tänään se joukko lähti Nagorno-Karabahista, joka on kansainvälisesti tunnustettu osa Azerbaitsania. Azebaitsan oli tehnyt selväksi, että joukkoja ei siellä tarvita. Tämä on uusi askel Venäjä vetäytymistä ja vaikutusvallan menetyksestä Kaukasuksen alueella.

Kanada

Kanada päätti laittaa budjettiinsa 5 vuoden jaksolle 11,6 mrd USD tukea Ukrainalle.

PACE (https://pace.coe.int/en/)

Euroopan Neuvoston parlamenttien yleiskokous (liekö tämä virallinen suomennos?) päätti, että se ei tunnusta Venäjän äskettäisten presidentin vaalien laillisuutta. Vaaleissa sai äänestää myös alueilla, jotka eivät ole tunnustettu osa Venäjää, siksi vaalit eivät olleet lailliset kansainvälisen oikeuden näkökulmasta. Tästä johtopäätös on, että myöskään Putin ei ole laillinen presidentti eikä Venäjällä parlamentaarikkojen mukaan ole laillista hallitusta kansainvälisen oikeuden näkökulmasta. Kokous suositteli jäsenmaille, että niiden tulisi takavarikoida Venäjän valtion varat jäsenmaissa ja antaa ne Ukrainan käyttöön. Eihän Venäjällä ole enää laillista hallitusta ja se käy laitonta sotaa Ukrainaa vastaan. Kokous myös kehotti jäsenmaita lopettamaan kaikki sopimukset Venäjän kanssa (tarkoittiko tämä pitkään voimassa olleita vai vain uusia sopimuksia jäi mulle epäselväksi).

Ukraina - USA

Ukrainalainen ministeri kertoi USA:ssa käydessään pari päivää sitten, että Ukrainan asetuotanto edistyy. Tarkoitus on vielä tämän vuoden aikana venyttää Neptune risteilyohjuksen kantomatka 1000 km asti alkuperäisestä 300 km kantomatkasta. Samalla tuotantokapasiteetti on tarkoitus kymmenkertaistaa. Ministeri kertoi myös, että uudessa versiossa on tekoälyyn perustuva (konenäköön perustuva) loppumatkan maalinosoitus. Sitä ei siis mikään maalialueen ELSO saa poikkeamaan kohteestaan, jonka se osaa ohjelmansa mukaan tunnistaa ja toimia sen mukaan. Tiedustelulennokeissa on videokameroita ja optiikkaa, joiden avulla 10 km päässä olevat kohteen yksityiskohdat näkyvät. Tässä ilmeisesti puhutaan jostakin vastaavasta. Tämä tarina on tarkempi kuin mitä Neptune suunnitelmista oli aiemmin tiedossa. Neptune on niittänyt mainetta, sillä Ukraina upotti niillä Venäjän Mustan meren laivaston lippulaivan. Uudet ohjelmistopäivitykset laajentavat sen käyttöalueen merimaaleista myös maamaaleihin.

Venäjän ja Ukrainan iskuja

Kuten uutisissakin kerrottiin, Venäjä iski kolmella ohjuksella Tshernihivissä (noin 80 km Venäjän rajalta ja noin 120 km pohjoiseen Kiyvistä) useisiin kerrostaloihin ja sairaalaan. Iskussa on tähän mennessä todettu 17 kuollutta ja yli 60 haavoittunutta. Mailla halmeilla ei ollut mitään sotilaallisia kohteita. Venäjän toimintamallia on hyvä verrata Ukrainan iskuihin myös tänään:

1)Ukraina iski Dzhankoin sotilaskentälle noin 160 km päässä rintamalinjasta Krimillä. Iskussa kaksi ohjusta tuhosi ensin kentän S400 patterin sisältäen kolme ohjuspatteria ja tutka-aseman. Sen jälkeen Ukrainan ohjukset iskivät kentän korjausvarikkoon, jossa oli korjattavana useita S300 ilmatorjuntajärjestelmiä ja kentän muihin kohteisiin. Kentällä sijaitsi armeijan helikopteriyksikkö, joka siirrettiin sinne pari viikkoa sitten sen jälkeen kun se oli saanut siipeensä Berdjanskin kentällä Azovan meren rannalla. Alustava tieto on, että ainakin 4 helikopteria tuhoutui. Satelliittikuvat kertovat, että kentällä oli ainakin 6 tulipaloa eri paikoissa. Venäjän telegram kanavat arvelivat, että Ukraina olisi käyttänyt ballistisia ATACMS ohjuksia. Zhdanov vastasi, että Ukrainalla ei ole tarkoitukseen sopivia ATACMS ohjuksia (ne 20 mitä USA toimitti aiemmin, olivat rypäleaseita, tässä käytettiin yksi räjähde per yksi ohjus tyyppisiä aseita. Toisekseen toimitetut ATACMS eivät edes kanna tuonne asti). Siksi Zhdanovin mukaan todennäköisesti tässä käytettiin Storm Shadow tai SCALP risteilyohjuksia.

2) Jotkin lennokit iskivät Tatarstanissa (1200 km Ukrainasta) Garpunoville nimettyyn lentokonetehtaaseen. Tehtaalla yritetään rakentaa TU-22M ja TU-166M strategisia pommikoneita.

3) Lennokit iskivät myös Mordvassa Kavilkin kaupungissa strategiseen tutka-asemaan (kantama 3000km ja 100 km korkeuteen asti). Aseman tehtävänä oli ilmeisesti ballististen ohjusten havaitseminen ja maalin osoitus.

4) Ukrainan tiedustelu GUR kertoi lennokki-iskusta jossakin Venäjällä 110 kV sähköasemaan. Asema syötti sähköä kolmelle asetehtaalle. Asema tuhoitui ja tehtaat jäivät ilman sähköä. Venäjän on vaikea korjata sähköverkon laitteita, koska se ei niitä itse tee ja ne ovat länsimaiden pakotteiden alaisia.

Zhdanovin äänessä oli opettajan nuottia, kun hän kertoi tämän esimerkin avulla, miten oikeat soturit toimivat: keskittyvät sotilaskohteisiin eikä siviilien tappamiseen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Trump yllyttää kapinaan