Venäjän propaganda iskee US Kongressiin

 09.04.2024

Lähde: Boris Tizengauzen (Cathrine Beltonin raportti, US: https://www.washingtonpost.com/world/2024/02/16/russian-disinformation-zelensky-zaluzhny/)

Propagandan menetelmä

Esimerkiksi propagandan tehtävä on levittää valetta, että USA:n antamalla avulla Volodomyr Zhelenski on ostanut itselleen pari palatsia. Trollitehdas ottaa uskottavan näköisen kanavan www saitin (esim UNIAN Ukraina), tekee siitä kopion, lisää valeuutisen saitille ja julkaisee sen domain -nimellä, joka poikkeaa ehkä yhden kirjaimen verran alkuperäisestä. Uutisesta lähtee mainos Facebookiin ja muihin some kanaviin. Kopioitu valeuutissaitti poistuu verkosta ehkä 2h perustamisen jälkeen. Uutinen kuitenkin leviää Facebookissa ja muussa somessa kuin häkä. Alkuperäinen saitti ja sen osoite välttävät feikkiperusteisen blokkauksen eikä sitä edes löydy siinä vaiheessa kun asiaa aletaan tutkia.

Cathrine Belton teki Putinin propagandan menetelmistä raportin, Washington Post kirjoitti siitä. Yllä oleva esimerkkivale todella toimi. Edustajainhuoneen jäsen uskoi uutista ja propaganda onnistui pysäyttämään juuri menossa olleen Ukrainan apuun liittyneen käsittelyn.

Vastaavia Kongressiedustajiin suunnattuja propaganda kampanjoista on viime aikoina todennettu 500. Ranskassa pelkästään paikallisten maanviljelijöiden Ukrainan maataloustuotannolla pelotteluun keskittyneitä kampanjoita on todennettu yli 270.

USA:ssa kampanjat ovat pyrkineet voimistamaan trumpisteille tyypillisiä viestejä, kuten "mitä me syydämme rahaa Ukrainaan, meillä oma raja vuotaa"; "demokraatit haluavat lisää latinoja, koska he äänestävät demokraatteja, valkoinen amerikkalainen jää jalkoihin"; "miksi meidän pitää rahoittaa kaiken maailman asioita "hoitavia" USAlle tarpeettomia järjestöjä (esim NATO), kun omassakin maassa on tekemistä" (eli isolationalismin ydinviesti on otettu vahvistettavaksi).

Propagandakoneeseen syötetään sekä alkuperäinen siemen viesti, joka on huolella valittu. Kun hyödylliset idiootit poimivat jonkin viesteistä ja lisäävät omiaan, ryhdytään vahvistamaan sitä. Työssä käytetään sekä Venäjän omia trollitehtaita, että tietokoneresursseja pitkin maailmaa. Pilvipalveluiden ansiosta tällainen on nykyään helppoa. Venäjä on viime vuosina käyttänyt tällaisen propagandakoneen luotiin ja pyörittämiseen sota miljoonia dollareita. Asiaa on koordinoinut Kirijenko, jota on kampanjoitu myös Putinin seuraajaksi (mitä tuskin kaikkein kovimmat silovikit sulattavat).


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Trump yllyttää kapinaan