Viikon yhteenveto/Ukraina - Israel vs Iran

15.04.2024

Lähteitä: Oleg Zhdanov, Zhirnov (Pariisissa asuva entinen KGP/FSB agentti - pro-Ukraina)

Viikon yhteenveto (7 - 14/04 2024)

Zhdanov julkaisi Ukrainan pääesikunnan yhteenvedon Venäjän arvioiduista tappioista viikon aikana:

Zhdanovin jakso on 8 päivää, joten se tarkoittanee luultavasti 7 - 13/04 päiviä, koska tiedot tulevat lähes päivän viipeellä.

Eli kaatuneita oli 6140, tankkeja tuhottu 100, panssaroituja miehistövaunuja 214, tykkejä 236, raskaita raketinheittimiä 10, ilmatorjuntajärjestelmiä 9, lennokkeja 279, risteilyohjuksia 25, autoja 388 ja erikoistekniikoita 41. Zhdanov piti taukoa 7/04 ja 14/04 joten vastaavuutta päivittäisiin arvioihin ei tällä kertaa voi laskea. Luvut ovat lähellä niiden 7 päivän lukuja, jotka olen aiemmin kerännyt ml. tämän päivän luvut, vaikka ne eivät jaksoon kuulukaan.

Luvut kertovat, että vallatun poteron hinta on ollut viikon aikana hyvin korkea sekä kaatuneina että kalustona. Venäläiset ovat tulleet viikon aikana usein hyökkäysalueelle kuorma-autoilla sen sijaan, että olisivat olleet suojassa panssaroiduissa ajoneuvoissa. Se on nostanut miestappioita. Yleensä Ukrainan lennokit pystyvät tuhoamaan kaikkia rintaman lähelle tulleet vihollisen kuorma-autot, mutta osa panssaroidusta kalustosta pääsee poistumaan, kun jalkaväki ensin jalkaantuu. Samaan aikaan on kuitenkin niin, että Venäjä ampuu rintamalla 5 kertaa tykillä, kun Ukraina ampuu kerran. Päälle tulee noin 100 pääosin 500kg liitopommia per päivä. Eli Venäjän vaikeuksista huolimatta, Ukrainan tilanne on vaikea.

Ukrainalaiset kommentit Israel - Iran iskuista

Ensinnäkin suurimman osan lentävistä kohteista (yhteensä 320) tuhosivat US, UK hävittäjät jo ennen kuin ne ehtivät Israeliin. Kohteissa oli noin 110 ballistista ohjusta, joista puolet putosi teknisen vian takia matkalla tai harhautui; yli 30 risteilyohjusta, joita vastaan esim. hävittäjät ovat tehokkaita. Hitaiden mutta halpojen Shahed lennokkien torjunnan ainoa kysymys on, paljonko torjunta maksaa, ei niinkään se, onnistuuko torjunta. Liittolaiset myös vähintään auttoivat Israelin torjuntaa maalin osoituksessa ballistisia kohteita vastaan. Varsinaisia uhreja ei ollut, merkittäviä aineellisia vahinkoja ei tullut. Israelin kannalta isku oli torjunnan riemuvoitto. Israel on rakentanut monikerroksista ilma- ja ohjustorjuntaa 30 vuotta. Se näytti Ukrainalle ja myös Iranille, mitä nykyaikainen ilma- ja ohjustorjunta voi parhaillaan tehdä. Torjuntaprosenssi, jonka Israel ilmoitti oli 99%. Ukrainassa, joka on 27 kertaa suurempi pinta-alaltaan, se on ollut noin 70 - 80%. Isku ja sen torjunta näytti Iranille, että se ei ole valmis sotimaan Israelia vastaan, koska sen aseistus on pahasti teknisessä alakynnessä ja jälkeen jäänyttä Israeliin ja sen liittolaisiin verrattuna.

Zirnovin mukaan koko juttu sai aikaan mediahysterian lännessä - mitään ei tapahtunut, kukaan ei kuollut, siis mitä tästä kohkaamaan?

Zhirnov arvioi, että Israel sai Iranin iskusta sen mitä se halusi, eli demonstraation Iranin heikkoudesta ja täydellisen syyn iskeä Iraniin takaisin. YK:ssa Iranin edustaja jo sanoi, että tämä oli tässä, eli älkää iskekö meitä suoraan takaisin. 

Israelin kannalta houkuttelevin on isku Iranin ydinaseohjelmaa vastaan. Yle uutiset arveli, että vastaisku kohdistuisi ohjusten laukaisualustoihin. Minusta tässä on ajatusvirhe: alustat ovat todennäköisesti liikkuvia ja jo palautettu suojaan ja toisekseen, Israel näytti, että se voi torjua ohjukset, alustat eivät siis ole kovin tärkeä kohde. Siksi, jos Israel iskee Iraniin, miksi se tyytyisi puhtaasti symboliseen iskuun? Olihan sen isku Syyriassa olevaan suurlähestystökohteeseen myös sotilaallisesti tehokas: iskun paikka oli itse asiassa Iranin ylläpitämä Hizbollah terroristien, Hamas-terroristien ja Huthi terroristien koulutusleiri.

US Kongressi ja apupaketti

Zhdanov käytti tilanteen kuvaamiseen venäläistä sanontaa: onnea ei ollut, mutta epäonni auttoi. Epäonni tässä on se Iranin isku, jonka oheistuotteena myös Ukraina paketti saattaa tulla hyväksyttyä. Jos edustajainhuone ottaa suoraan Senaatin jo hyväksymän lain, hyväksyy sen, Biden voi laittaa avun virtaamaan muutamassa päivässä. Jos taas Mike Johnson haluaa muuttaa Senaatin hyväksymää lakia, siitä tulee vähintään 1 kk viive.  Venäläinen emigrantti,  Zhirnov arvioi jo, että Biden on pettänyt Ukrainan. Zhdanov ei yli 6kk vatuloinnin jälkeen ole enää pannut juurikaan toivoa USAn apuun  eikä oikein jaksa puhua enää koko asiasta. Katsotaan nyt mitä, mitä ne siellä päättää...

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Trump yllyttää kapinaan