Viimeinen taisto?

 26.04.2024

Lähteet: Oleg Zhdanov, Ivan Yakovina, Roman Svitan

Rintama 4 päivän jaksolla (23 - 26/04 2024)

 Yhteenottojen määrä ja Venäjän hyökkäystoimien määrä kasvoi joka päivä 86 --> 114. Zhdanov muotoilee asian niin, että Venäjä voi olla laittamassa "kaiken peliin", ennen kuin USA apupaketti on rintamalla käytössä. Avdiivkasta länteen Otshereditinon kylässä Venäjä on onnistunut tunkeutumaan Ukrainan puolustukseen kiilana, jota se jaksolla pyrki ja onnistui leventämään. Vielä tällä hetkellä koko kiilan läpi Ukraina voi ampua, joten Venäjän joukkojen tilanne kiilassa on tukala. Eilen siellä oli 2 prikaatia ja yksi rykmentti Venäjän joukkoja, tänään sinne tuotiin lisää jalkaväkeä. 

Ukrainalla on kauempana lännessä seuraava puolustuslinja valmiina, joten läpimurto on luonteeltaan paikallinen. Jos Ukraina saa tuotua lisää aseita ja joukkoja, se voi yrittää iskeä kiilan juureen ja saartaa tai tuhota siellä olevat joukot. Paikka on joka tapauksessa taistelujen yksi ehdoton polttopiste juuri nyt.

Hyökkäysten määrän perusteella muita aktiivisia suuntia Venäjälle ovat Liman (19 -20 hyökkäystä per päivä). Siellä Venäjä ei kuitenkaan ole pystynyt etenemään lainkaan. Bahmutista länteen Venäjän hyökkäyksiä oli 16 - 26 per päivä, mutta rintama oli jaksolla jumissa. Venäjä ei edennyt. Novopalovsk/Maritaka suunnalla hyökkäyksiä oli 19 - 24 per päivä ja Venäjä otti haltuunsa muutaman poteron. Itä-länsisuuntaisella Etelän rintamalla Venäjän voimat olivat vähissä, vain muutamia hyökkäyksiä per päivä, eikä se edistynyt. Rintama pysyi paikallaan. Ukraina sanoo pystyneensä laajentamaan sivusuunnassa sillanpääasemiaan Dneprin vasemmalla (eteläisellä) rannalla.

Venäjä jatkoi siviilien terrorisointia: joka päivä se iski tykistöllä 110 - 120+ asutuskeskukseen. Venäjä iski myös muutamalla ohjuksella (esim Iskander M) joka päivä. Tänään isku oli tähdätty rautatieasemalle, johon se ilmeisesti odotti Ukrainan asetäydennyksen olevan tulossa. Zhdanovin mukaan Ukrainan logistiikka ei kuitenkaan ole rautateiden varassa, toisin kuin Venäjän logistiikka. Vain jakson ensimmäisenä päivänä raportissa oli Venäjän Shahed isku 16 lennokilla, joista Ukraina ampui alas 15.

Tämän päivän raportissa kiinnostava juttu oli Ukrainan tiedustelun isku Moskovan alueen Gazprom-Avian ja Venäjän puolustusvoimien lentokentällä. GUR pudotti Ka-32 helikopterin.

Venäjän arvioidut tappiot jaksolla olivat: 3670 kaatunutta, 26 tankkia, 53 panssaroitua miehistövaunua, 137 tykkiä, 3 raskasta raketinheitintä, 4 ilmatorjuntajärjestelmää, 77 lennokkia, 172 autoa, 28 erikoistekniikkaa. Luvuista näkee, että hyökkäykset tapahtuivat melkein pelkästään jalkaväen voimin, panssaroidun kaluston rooli oli avustava.

Johtopäätös: Venäjä jännittää voimiaan ja iskee kaikella voimalla usealla suunnalla. Iskut kiihtyvät juuri ennen  USAn apupaketin saapumista. Ukrainan tilanne on edelleen ammuspulan takia ilmeisesti tämän viikonlopun tukala. Ensi viikolla Ukrainan tilanne kaiken järjen mukaan helpottaa: se voi nostaa tykistö- ja raketinheitin tulen samalle tasolle tai yli sen mitä Venäjä pystyy ampumaan per päivä. Auki jää miten Ukraina voi vastata liitopommeihin. Sitä varten pitäisi yltää torjunnalla noin 50 - 70 km päähän rintaman taakse noin 10 km korkeudessa. Tai iskeä kentille, josta Suhoi rynnäkkökoneet lähtevät lennolle.

Taktiikan muutos

Zhdonov kertoi, että Ukrainan ja USAn upseerit pohtivat miten Abrams tankeista saisi enemmän hyötyä taisteluissa. Syy pohdintaan on se, että Ukraina on vetänyt kaikki tankit poissa etulinjasta, ne toimivat lähinnä tulitukena hieman kauempaa. Syynä on se, että tankit eivät selviä etulinjassa, jonka yläpuolella jatkuvasti pörrää suuri määrä kamikaze lennokkeja, joku niistä pääsee jostakin reiästä sisään ennen pitkää ja räjähtää tai vahingoittaa kalustoa muulla tavoin. Zhdanov yleisti tämän niin, että lennokit ovat pakottaneet  muuttamaan rintamataistelun taktiikan kokonaan. Ehkä kaikkiin panssariajoneuvoihin pitää asentaa katolle kahteen tai neljään suuntaan automaattisesti ampuvat konekiväärit, jotka osaavat pudottaa kaikki lähestyvät droonit? Koska lennokit on halpoja, vihollinen voi suunnata niitä kokonaisen parven jopa yhtä tankkia vastaan. Ne pitäisi pystyä kaikki ampumaan alas.

Yllä kerrotuissa tappioluvuissa näkyy sama tilanne: Venäjäkään ei voi käyttää tankkeja itse taistelussa. Tuotuaan jalkaväen lähtöruutuun, kalusto perääntyy ripeästi, jotta selviäisi ehjänä pois. Ilmeisesti siksi myös Venäjän panssarikaluston tappiot ovat pienet verrattuna miestappioihin.

Venäjän uhkailut

Venäjä uhkasi ydiniskulla Puolaa siinä tapauksessa että NATO tuo ydinaseita Puolan alueelle. Venäjän mielestä se, että se on itse sanonut tuoneensa taktisia ydinaseita Valko-Venäjälle ei uhkaa ketään, mutta NATOn täysin vastaavat aseet Puolassa uhkaisivat jotakin.

Tanska

Tanska ilmoitti uudesta yli 500m Euron tukipaketista, jolla mm. se ostaa aseita ukrainalaisilta valmistajilta ja antaa ne Ukrainan asevoimille. Tanska on siis investoimassa itsensä mukaan uuteen kiinnostavaan aseteollisuuteen, jota Ukrainasta löytyy. Miksei vastaavia uutisia kuulla Suomesta?

Blinken ja Kiina

Zhdanovin kertoman mukaan Blinken kertoi Xille, että joko Kiina lopettaa yritystensä kaupan Venäjän kanssa tai Washington toimii itse. USA tulee siinä tapauksessa kieltämään dollarimääräisen kaupan jokaiselta kiinalaiselta yritykseltä, joka käy kauppaa Venäjän kanssa. Koska Kiina on Venäjän suurin kauppakumppani, tällä olisi valtava vaikutus Venäjän mahdollisuuksiin jatkaa sotaa.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Arvioita sodan kulusta - Ukraina-Venäjä- Suomi