Partioveneitä ja Patriot vs. Venäjän ilmavoimat

 30.05.2024

Lähteitä: Ukraina 365, Oleg Zhdanov

Krim viime yönä: venedrooneja ja ATACMS ohjuksia

Uzkaja lahdella Krimillä viime yönä Ukrainan Magura V5 venedroonit upottivat kaksi venäläistä partiovenettä. Venäjä havaitsi tulevan venedroonihyökkäyksen, nosti ilmaan hävittäjiä ja helikoptereita, mutta Magurat onnistuivat väistämään torjuntatulen pujottelemalla suurella nopeudella hyökkäyksen aikana. Venedroonit saavuttivat maalinsa. Venäjä on piilottanut Mustan meren laivaston suuret laivat sen verran hyvin, että ne ovat viime aikoina pysyneet pinnalla. Ukraina 365 arveli, että Venäjän toiminta osoitti, että Maguroihin kannattaa tosiaan laittaa ilmatorjuntaohjuksia. Venäjä ei ilmeisesti pysty niitä tuhoamaan etäältä vaan joutuu laittamaan matkaan mm. helikoptereita, jotka voivat toimia näköetäisyydeltä. Ne ovat siis hyviä maaleja.

Ukraina iski ATACMS ohjuksilla 300 km rintamalinjasta Kertchin lahdella lauttasatamaan. Isku vahingoitti sekä rautatielauttaa että autolautta. Kyseinen lauttareitti on nyt tukossa. Koska Kertchin siltaa ei sen huonon kunnon takia voi käyttää junat, kuorma-autot eikä bussit, lautat ovat Krimin huollon kannalta avainasemassa. Samassa iskussa Venäjä menetti vielä kaksi partiovenettä ja luotsilaivan. Yön saldona oli siis 7 laivaa ja lauttaa on poissa pelistä. On mahdollista, että Venäjä pystyy korjaamaan lautat, mutta ei kovin nopeasti. On kaikki syyt uskoa, että Ukrainan iskut Krimin logistiikkaa vastaan pysäyttämällä lautat tai upottamalla ne ei jää viimeiseksi.

Korjattu 31.05 (lähde Zhdanov): Isku Kerchin lauttasatamaan tehtiin Ukrainan omilla Neptun risteilyohjuksilla. Niitä oli ilmeisesti 8. Lauttojen lisäksi sataman lastausinfra vahingoittui. Venäjällä oli lauttasatamaan suojaamassa Buk, Tor ja S400 Triumph ilmatorjunta. Niistä ei ollut Venäjälle apua. Neptun osaa lentää veden päällä todella matalalla ja ehkä ne siksi tuhosivat maalinsa.

Toinen lautoista ajoi karille ja sulkee nyt sataman käytön siihen asti, että lautta on hinattu pois. Google Mapsin mukaan näyttää, että Krimillä on Venäjälle päin vain yksi lauttasatama. Samaan aikaan näiden iskujen kanssa SBUn lennokit iskivät Armjanksin polttoainevarastoihin, jotka palavat vielä vrk iskun jälkeen. Varastot palvelivat vain Venäjän sotavoimia. SBU iski myös Krimille sähköä syöttävään sähköasemaan. Sähköaseman ollessa poissa verkosta joko Krimin sähkön syötön varmennus on alentunut tai sitten lisäksi myös max kapasiteetti on alentunut. SBU iski myös Armjanskissa olleeseen Nebo-SVU pitkän kantaman tutkajärjestelmään (400 - 500 km). Tutkaa ei sen jälkeen olen spektrissä näkynyt.

Washington Post kertoo

Lehti kertoi, että Valkoinen talo sallii Patriot järjestelmien käytön Ukrainaa lähestyvää ilma-alusta vastaan, jos alus uhkaa Ukrainaa. Siispä Patriot järjestelmiä voi tästä eteenpäin käyttää pysäyttämään liitopommittajia (SU-25 ja SU 34). Myös Ukrainaa Patriot -ohjusten kantomatkan päähän lähestyviä raskaita pommikoneita vastaan niitä voi käyttää, kun ne ovat laukaisemassa risteilyohjuksia Ukrainaa kohti. Venäjän H-101/555 risteilyohjusten kantomatka on kuitenkin riittävä siihen, että ne voi yleensä laukaista Patriotin kantomatkan ulkopuolelta.

Ukrainan YT kanavilla on pitkään ihmetelty, miksi Ukraina ei ole saanut enempää kuin 3 Patriot järjestelmää. Zhdanovin kertoman mukaan nyt on käynyt ilmi, että Euroopan NATO-maat ovat itse rakentaneet vain 5% tarvitsemastaan ilma- ja ohjuspuolustuksesta. USA on niitä harvoja maita, jossa ilma- ja ohjuspuolustusta on rakennettu vakavalla mielellä, Euroopassa sen sijaan ei. Ts. lännellä ei ole ollut mistä antaa. Saksa keskimatkan ilmatorjunta IRIS-T on toinen esimerkki. Järjestelmä on hyväksytty BundesWehrin käyttöön, mutta kaikki valmiit järjestelmät on lähetty tehtaalta suoraan Ukrainaan. Saksalla itsellään niitä ei ole operatiivisessa käytössä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Ukraina vahvistuu sisäisesti ja ulkoisesti

Jaarittelua rauhanneuvotteluista - Ukraina iskee lujemmin