Putinin epätoivo - ydinasenuija esillä

 06.05.2024

Lähteitä: Ivan Yakovina, Oleg Zhdanov, Ukraina 365

Strateginen tilanne sodassa

Vasta kolmannen kerran sodan aikana, itse Putin tarttui ydinaseilla uhkailuun. Hän käski järjestää ei-strategisilla ydinaseilla harjoituksen. Oikeasti hän tietenkin uhkaa niillä koko muuta maailmaa. Koko sodan aikana, erityisesti Venäjän propagandakanavat ja Dmitri Medvedev ovat käyttäneet ydinaseuhkauksia harva se viikko. Mutta Putin itse tosiaan vasta kolmannen kerran. Tämä kertoo, että hän on pahasti hermostunut, kokee olevansa selkä seinää vasten eikä näe hyvää ratkaisua sodan jatkamiselle. Aiemmat kaksi tapausta olivat samankaltaisia: Venäjä oli kärsinyt pahoja tappioita pohjoisella suunnalla, ja toisella kertaa menettänyt Harkovin alueen ja Hersonin alueen Dneprin oikean rannan.

Mikä on syynä Putinin epätoivoon? Päällisin puolinhan vaikuttaa siltä, että Venäjä jatkaa hyökkäystään? Yakovinan mukaan hermostumisen takana ovat seuraavat seikat:

1) Venäjä on rintamalla hyökkäävä osapuoli, mutta kaikki eteneminen tapahtuu suurten menetysten hinnalla miehissä ja kalustossa. Eteneminen on matelua.

2) Panssaroitu kalusto ja raskas maa-armeijan kalusto on hupenemassa. Jopa puolustusministeri Shoigu valittaa julkisesti, että kalustoa ja aseita ei riitä hyökkäyksen jatkamiseen. Esim uusien tankkien ja panssaroitujen miehistövaunujen tuotanto ei kata jatkuvia tappioita rintamalla. Neuvostoaikaiset varastot, joista on kalustoa on voitu kunnostaa, ovat loppumassa.

3) Ukraina on saamassa uutta kovaa kalustoa lännestä. Mm. amerikkalaiseen Bradley tankkiin on asennettu lisää automaattiaseita, jotka pystyvät tuhoamaan ilmassa lähestyviä lennokkeja yms. Uudet aseet kasvattavat Bradleyn selviytymiskykyä taistelussa. Jo aikaisemmin se on ketterällä tulivoimalla tuhonnut venäläisiä tankkeja, vaikka sen tykki on kaliiberiltaan murto-osa Venäjän tankkien kaliiberista. Sen sijaan tulinopeus ja ammusten laatu eivät jätä mitään valittamista. USA lähettää myös uusia haupitseja ja niihin rypäleammuksia, jotka ovat erittäin tehokkaita jalkaväkeä vastaan. USA lähettää myös uusia tutkia ja elektronisen sodankäynnin välineitä Venäjän lennokkeja vastaan

4) ATACMS ohjuksia on jo Ukrainassa eikä niistä näytä olevan pulaa. Niillä voi iskeä minne vaan koko Venäjän miehittämällä alueella. Venäjällä ei ole toimivaa asetta niitä vastaan. ATACMS ohjuksen ovat Venäjän torjunta-aseille liian nopeita ja ne pystyvät loppumatkalla mutkittelemaan niin, että torjuntatuli ei niihin osu.

Noiden seikkojen takia, Venäjän hyökkäyksen jatkamisen vaikeusaste nousee lähiviikkoina oleellisesti.

Eikä tässä kaikki. Kremlissä näyttää siltä, että Ranska etunenässä, NATO ja USA perässä ovat sanomassa selvästi: Putin, Sinä et voi voittaa tätä sotaa. Jos vaikka saat läpimurron Ukrainassa, Ranska/NATO tuovat joukot (käytännössä varmaan ilmavoimat) Ukrainaan eivätkä anna sen hävitä. NATO on piirtänyt punaisia linjoja, joiden ylitys voi johtaa sen liittymiseen sotaan, kuten kolmas maa (esim Valko-Venäjä) liittyy sotaan tai Venäjä saavuttaa läpimurron. USAn edustajainhuoneen demokraattisen siiven johtaja yhtyi äsken Macronin ja Stoltenbergin puheisiin ja ryhtyi kertomaan milloin USA voisi tuoda joukkoja Ukrainaan.

Kiinan johtaja Xi on nyt Pariisissa ja Putin suunnittelee matkaa Kiinaan noin viikon päästä. Yakovina arveli, että Macron varmaan yrittää kertoa yo. viestin myös Xille ja ehdottaa yhteistä linjaa: Putin on vaarallinen myös Kiinalle, hän uhkailee ydinaseilla, jos hänen annetaan saavuttaa tulos, jonka hän voi selittää voitoksi, mitä hän seuraavaksi tekee, ehkä hyökkää Keski-Aasiassa? Jos Kiinan raaka-ainelähde, Venäjä, sotii Kiina päämarkkinoita, EUta ja USA vastaan, Kiinan kauppa kärsii.

Iskuja merellä ja ilmassa

Eilen Ukraina 365 kertoi, että Donbassin suunnalla Ukrainan joukot ampuivat alas Venäjän SU-25 rynnäkköpommikoneen. Tietoa ei ole vahvistettu.

Tänään Ukrainan tiedustelu (GUR) kertoi upottaneensa Venäjän Mustan meren laivaston taisteluveneen Krimin rannikolla (Krimistä länteen työntyvä niemi). Homma hoitui Magura V5 venedroonilla. Tässä yhteydessä puhutaan venedrooneista, joihin on ainakin yritetty asentaa (ilmatorjunta)ohjuksia. Niiden toiminnasta ei kuitenkaan ole tarkempaa tietoa. Viime aikoina, Ukrainan Ukrainan tiedustelulla on ollut haasteita löytää upotettavia laivoja - Venäjä piilottelee niitä jossakin. Nyt sattui löytymään tällainen pienempi, mutta ilmeisesti aika uusi taisteluvene.

Raportti rintamalta 3-4/5 ja 6/5 2024

Rintamataistelut jatkuivat kiivaina. Venäjä oli hyökkäysmoodissa, hyökkäyksiä oli 119 - 134 per päivä. Suurimmat hyökkäysmäärät per päivä olivat Bahmutista länteen (Venäjä edistyi ehkä poteron verran yhteensä 85 rynnäköllä), Avdiivkasta länteen ja Novopavlovsk (Marinka). Avdiivkassa Venäjän yksi hyökkäyskiila on noin 7km siitä, mistä Avdiivkan miehityksen jälkeen menossa oleva hyökkäys alkoi. Venäjä on kiilaa hiljalleen leventänyt ja Ukraina käynyt tiukkoja puolustustaisteluita pyrkimyksenä aiheuttaa Venäjän joukoilla mahdollisimman paljon tuhoa. Myöskään Marinkassa Venäjä ei juurikaan edistynyt. Venäjän eteneminen on viime päiviä hidastunut myös Avdiivkan suunnalla.

Venäjä on jatkanut siiviilien terrorisointia entiseen malliin: jokainen yö se iskee muutamalla ohjuksella ja useimpina öinä myös Shahed lennokeilla. Rintamalinjan lähellä se iski tykistöllä 110 - 120+ asutuskeskukseen joka vuorokausi. Käytössä olivat myös liitopommit ja raskaat raketinheittimet niin siviili- kuin sotilaskohteisiin.

Venäjä toteutti hyökkäykset pääosin jalkaväen voimin. Se näkyy tappioluvuissa. Ukrainan arviot Venäjän tappioista 3pvän jaksolla olivat: 3570 kaatunutta, 39 tankkia, 94 panssaroitua miehistövaunua, 142 tykkiä, 5 ilmatorjuntajärjestelmää, 2 raskasta raketinheitintä, 97 lennokkia, 172 autoa, 19 erikoistekniikkaa. Ukraina torjunta raskasta kalustoa vastaan on tehokasta, itsetuhoavat lennokit, lennokkien maalin osoitus ja tarkka tykistötuli ovat tappava yhdistelmä. Varsinaiseen hyökkäykseen panssaroitua kalustoa Venäjä ei edes enää yritä tuoda tai tuo hyvin harvoin.

Viime päivinä Ukraina on saanut käyttöönsä pieniä määriä entistä tehokkaampia drooneja. Niissä on lämpökamerat, suurempi hyötykuorma ja tekoälyä.

USAn apupaketin aseet eivät vielä ole täysimääräisesti rintamalla, siksi Ukraina tilanne erityisesti Avdiivkan suunnalla, mutta myös muualla on vaikea. Rintamalinjalla Ukrainalla ei ole tehokasta asetta Venäjän liitopommeja vastaan. Korkeintaan satunnaisesti se saattaa onnistua pudottamaan jonkun pommikoneen.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Arvioita sodan kulusta - Ukraina-Venäjä- Suomi