Ilmasota, droonisota - Venäjän tappioita

 09/06 2024

Lähteitä: Ukraina 365, Freedom kanava

Lennokki-isku Mozdokin kentälle

Päivä pari sitten Ukrainan tiedustelu iski lennokeilla Mozdokin sotilaskentälle 1000km päähän Ukrainasta. Tänään Ukraina 365 kertoo, että lennokit vahingoittivat TU-22M3 strategista pommikonetta, joka on osa Venäjän ydinasepelotetta. Koneita on käytetty myös Ukrainaa vastaan - ne ovat ampuneet risteilyohjuksia Ukrainan siviili-infrastruktuuria ja muista siviilikohteita vastaan. Kone vaatii ainakin 6kk remontin.

Ukrainan lennokit iskivät myös Ahtjubinskin sotilaskentälle Astrahanin alueella noin 600 km Ukrainasta. Lennokit vahingoittivat pahasti, luultavasti korjauskelvottomaan kuntoon yhtä SU - 57 häivehävittäjää. Venäjällä oli niitä vain 6 ennen iskua. Nyt illalla Ukrainan tiedustelun edustaja A. Jusov kertoi, että luultavasti myös toinen SU 57 kone vahingoittui. SU-57 häiveominaisuuksia on lännessä ja Ukrainassa epäilty, mutta kone on Venäjän mukaan 5. sukupolven vastaus amerikkalaisille F 35 hävittäjille, joita Suomikin tilasi. Ukraina 365 arvioi, että isku on merkitykseltään rinnastettavissa A 50 tutkakoneen pudotukseen: Venäjän maine koki kovan iskun.

Samalla kertaa lennokit vahingoittivat myös kentän  Pantzir S1 ja S300 ilmapuolustusjärjestelmiä. Ukrainan tiedustelu GUR toteaa vain tuloksen, mutta ei kerro iskun välineistä tai menetelmästä mitään.

Minne hävisi joukko Mustan meren laivaston aluksia Novorossiiskista?

Muutama päivä sitten satelliittikuvat kertoivat, että Novorossiiskin sotasatamasta lähti merelle joukko Mustan meren laivaston aluksia. Tänään Ukraina 365 kertoi, että Jeiskin sataman lähellä Azovan merellä havaittiin Vasil Bykov luokan partiolaiva (noin 96m pitkä), jostakin ilmestyneet Ukrainan meridroonit upottivat sen. Laivan tarkempi identifikaatio on vielä auki. Kummallista tässä on, miten Ukrainan droonit ylipäätään pääsivät Azovan merelle? Jos ne tulivat Odessan suunnalta Krimi kiertäen, välissä on Kerchin salmen silta, joka on Putinin silmäterä ja siksi tarkkaan vartioitu.

Vaikuttaa siltä, että ainakin osa Novorossiiskista kadonneista laivoista on Azovan merellä. Sieltä on vesireitti jokia ja kanavia pitkin Volgalle ja vaikka Suomen lahdelle. Ehkä Venäjän suunnitelmana on pelastaa Mustan meren laivaston aluksista edes joku niistä, jotka voivat käyttää sisävesireittiä pois Mustalta mereltä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Ukraina vahvistuu sisäisesti ja ulkoisesti

Jaarittelua rauhanneuvotteluista - Ukraina iskee lujemmin