Iso laiva kääntyy

 20.6.2024

Lähteitä: Oleg Zhdanov, Ivan Yakovina, Ukraina 365

Jakso: 18 - 20/6 2024

Korea

Putin teki Pohjois-Korean (PK) kanssa liittolaissopimuksen. PK toimittaa edelleen aseita. Se on jo toimittanut tiedustelutiedon mukaan 5M tykinammusta ja keskipitkän matkan ballistisia ohjuksia (Iskander-M anlogioita). Venäjä on niitä ampunut Ukrainaan. Osapuolet lupasivat puolustaa toisiaan sodassa. Venäjä lähettää PK:aan öljyä, kaasua, elintarvikkeita ja sotilasteknologiaa. Esim Zhdanov arvioi, että Venäjä auttaa PK:ta kehittämään ydinaseita. PK on demonnut raketteja ja sillä tiettävästi on ydinase, mutta Venäjällä on erilaisista ydinaseiden tekniikkaa, jota PK:lla ei vielä ole. 

Sopimus on ristiriidassa YK:n turvaneuvoston PK pakotteiden kanssa. Se hyvin todennäköisesti rikkoo sopimusta olla levittämättä ydinaseita muihin maihin. Kaikki 5 alkuperäistä ydinasevaltaa ovat pitäneet tätä periaatetta kaiken asevarustelun hallinnan kulmakivenä. Sopimuksen merkitys jää riippumaan siitä, miten USA siihen reagoi. Sopimus on niin räikeä aiempien Venäjän tekemien sitoumusten rikkomus, että jonkinlaista jopa merkittävää reaktiota sopii odottaa. Ainakin Zhdanov tuntui odottavan.

Etelä-Korea (EK) huomasi, että aha Venäjä on nyt sen perivihollisen liittolainen. Tähän asti EK on toimittanut suoraan Ukrainaan vain humanitaarista apua. Se on vain välillisesti myynyt aseita USA:lle ja USA on voinut tyhjentää omia varastojaan ja toimittaa omia aseita apuna Ukrainaan. EK on yksi maailman suurimmista asetehtaista. EK esim valmistaa suuria määriä 155mm tykinammuksia.  Toinen esimerkki: Suomi on hankkinut EK valmisteisia telatykkejä (Haupitseja jotka kulkevat omin voimin). EK on yksi elektroniikan suurvalloista.  Nyt EK presidentti totesi, että he tarkastelevat uudelleen kysymystä aseiden toimittamisesta Ukrainaan. Tämä sai Yakovinan innostumaan: Hyvä Putin, onnistuit vakuuttamaan EK:n, että sen kannattaa kaveerata Ukrainan kanssa! Erityisen innostunut hän oli siitä, että EK aseet ovat huippulaatua, kun taas PK aseet ovat laadultaan surkeita.

Aseapua Ukrainaan

Italia päätti lahjoittaa Storm Shadow risteilyohjuksia Ukrainalle varastostaan. Italia toimittaa myös keskipitkän matkan ilmatorjuntaa. Italia valmistelee 9. omaa apupakettia Ukrainalle, paperit valmistuu kesäkuun loppuun mennessä ja Yakovinan mukaan toimitukset alkavat heti perään.

Romania lahjoittaa Ukrainalle yhden Patriot patterin. Ukrainalla on nyt niitä 4. USA on sanonut, kaikille Patriot järjestelmien tilaajille, että USA toimittaa niille maille, jotka auttavat Ukrainaa, muut saavat odottaa kunnes Ukraina on saanut riittävästi Patriot järjestelmiä. Ukrainalaiset kommentaattorit odottavat, että lähiaikoina, ehkä ensi viikolla USA tiedottaa uudesta apupaketista, jossa sanotaan jotain hyvää ilmatorjunnasta.

Saksa (Reinmetall) on kehittänyt "Frankenstein" panssaroidun torjuntatankin Leopard 1 alustalle. Siihen tulee 35mm automaattitykki, joka voi ampua 360 astetta ympäriinsä lennokkeja ja risteilyohjuksia. Sillä on tietysti myös kyky havaita lähestyvät maalit, oli ne sitten lennokkeja, jalkaväen ampumia tankin torjunta-ammuksia tms. On mielestäni luontevaa odottaa, että tällainen asejärjestelmä osana tankkikolonnaa palauttaa tankit taistelukentälle ja tekee niistä uudelleen pelottavia aseita. Tällä hetkellä lennokit tekevät panssaroidusta kalustosta metalliromua liian onnistuneesti, jotta kalustoa voisi tehokkaasti käyttää taistelukentällä. Yakovinan mukaan Reinmetall ryhtyy luultavasti tuottamaan Frankensteineja Ukrainassa olevalla tai rakenteilla olevalla asetehtaalla.

Reinmetall sai Saksan valtiolta 8,5 mrd Euron ammustilauksen. Toimitukset alkavat v 2025 alusta. Päätuote on luultavasti 155mm haupitsin ammus. Tykistössä ja tykistön ammuksissa Venäjä johtaa määrällisesti ja on johtanut koko sodan ajan. Tuo tilaus on niin suuri, että se auttaa koko länsiliittoumaa tasaamaan puntteja tykistössä Venäjän kanssa.

Ranskan elektroniikkateollisuuden lippulaivayhtiö, Thales kertoi aikeestaan perustaa Ukrainaan puoluselektroniikkaa valmistavan tehtaan, ohjelmassa olisivat elektronisen sodankäynnin järjestelmät, tietoliikenne, tutkat, ilmatorjunta ja lennokit.

Saksan Reinmetall avasi pään, sillä on jo ainakin yksi toimiva tehdas Ukrainassa ja aien rakentaa useita lisää. Aiemmin ranskalais-saksalainen yritys kertoi vastaavasta aikeesta. Nyt kuvaan astuu Thales. Tanska ja Alankomaat hakevat kumppaneita pienten ja keskisuurten Ukrainalaisten yritysten joukosta. Toistaiseksi tämä on näkynyt asetilauksina tuon kategorian Ukrainalaisille yrityksille. Toimitukset menevät sitten aseapuna Ukrainan puolusvoimille. Tanska ilmoitti jälleen uudesta tällaisesta  170 m USD suuruisesta tilauksesta.

Sveitsi ilmoitti, että sen aseiden ostajat voivat toimittaa ostamiaan aseita kolmansiin maihin (esim Saksa voi antaa Ukrainaan). Aikaisemmin Sveitsi ei tätä sallinut ja se oli este joidenkin ammusten toimittamiselle Saksan Ukrainaan toimittamiin aseisiin.

Ukrainan hävittäjälennokit ja Neptun

Ukrainan hävittäjälennokki tuhosi Venäjän Lanset raskaan iskulennokin - tapauksesta julkaistu video sai  suurta huomiota Venäjän sotaa kommentoivilla kanavilla. Tietenkin myös Yakovina innostui: viimeinkin löytyi vastalääke suurimpaan Venäjän aseiden menestystarinaan. 

Lanset on viimeisen vuoden aikana ollut tehokkain Venäjän ase tuhoamaan Ukrainan kalustoa rintamalla ja aina 50 km syvyydessä eturintaman takana. Venäjä on lähettänyt rintama-alueen ylle tiedustelulennokkeja. Ne näkevät kaiken samaan tapaan kuin Ukraina vastaavat lennokit näkevät kaiken. Kun Venäjän lennokki näkee sopivan Ukrainalaisen kohteen, se kutsuu paikalle Lanset lennokin tai lennokit, jotka tuhoavat kohteen. Ukrainan viime aikojen kalustotappioista yli puolet on tapahtunut näin.

Nyt Ukrainan hävittäjälennokit ovat näyttäneet pystyvänsä tuhoamaan niin Venäjän tiedustelulennokkeja kuin myös iskulennokkeja. Kun Ukraina tuottaa riittävät määrät hävittäjiä (jotka ovat halpoja), tästä seuraa, että Ukraina pystyy valmistelemaan rintamaoperaatioita selustassa oleellisesti nykyistä paremmassa suojassa, mikä parantaa operaatioiden onnistumismahdollisuuksia oleellisesti.

Osa hävittäjälennokkien tarinaa on järjestelmä, joka havaitsee vihollisen lennokit. Se on myös Ukranan itse kehittämä. Havainto+iskuelementti yhdessä muodostavat lennokkien torjuntajärjestelmän. Miten lennokit havaitaan on sotasalaisuus. Monet lennokit näkyvät huonosti tutkassa, joten siinä lienee myös muita sensoreita kuin vain tutkat.

ISW (amerikkalainen Institut of Study of War) arvioi, että muutama päivä sitten iskussa noin 300 km syvyyteen Venäjälle  Ukraina käytti omaa Neptun risteilyohjusta. Isku näytti, että Ukraina on tehnyt tästä alun perin merimaaleja vastaan suunnitellusta ohjuksesta version, joka lentää kauemmas kuin aiemmat versiot. Neptun osaa lentää jopa 5 m meren pinnasta, jolloin se peittyy laivojen tutkassa ns. aaltovälkkeeseen ja laivat eivät näe ajoissa sen lähestymistä. Neptun mm upotti Mustan meren laivaston Moskva lippulaivan. Siihen on jo aiemmin lisätty älykkyyttä niin, että sitä voi käyttää maamaaleja vastaan tehokkaasti. Nyt ohjuksen kantamaa on ISW:n mukaan nostettu.

 SBU

Muutaman viime päivän aikana Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU on jatkanut öljysotaansa. Sen lennokit ovat toistuvasti iskeneet Venäjän sotaa palveleviin polttoainesäiliöihin ja jalostamoihin Venäjän alueella. Tänään raportoitiin kahdesta iskusta: Tambovin alue (500 -700 km eturintamasta) ja Adegeia Krasnodarin alueella (n. 400 km eturintamasta). Edelliset osuivat mm. Azovin polttoainevarastoon Rostovin kaupungin lähellä. Se palaa tänään kolmatta päivää. Palon ala on jo 6000m**2.

Moskova

Kuten aiemmin kerroin, Venäjä ei voi enää normaalisti käyttää ulkomaankaupassa Dollareita, Euroja eikä Britannian Puntia. Tänään Venäjän keskuspankki asetti dollarille hallinnollisen kurssin 82 ruplaa/USD. Vastaavan hallinnollisen kurssin sai myös Euro. Ts. kun vientiyritys kotiuttaa tulonsa (mikä sen on pakko tehdä Venäjän lain mukaan), se saa nyt vähemmän ruplia kuin ennen (noin 100 rbl/USD). Zhdanov piti selvänä, että tulos on Neuvostoliiton ajoista tuttu kahden dollarikurssin tilanne. Pimeä kurssi tulee olemaan (kuten neuvostoaikana oli tapana) merkittävästi enemmän ruplia/USD. Putin on siis hyvää vauhtia palauttamassa Venäjää neuvostoaikaan. Lohdullista on, että tiedämme,  miten se päättyy. Kuten tunnettua, NL meni lopulta konkurssiin.

Rintaman tapahtumia (18 - 20/6 2024)

Yhteenottoja oli 129 - 158 per päivä. Ne olivat pääosin Venäjän hyökkäyksiä. Venäjällä oli siis täysi hönkä päällä. Venäjä terrorisoi siviilejä joka yö, se käytti yhteensä 58 Shahed lennokkia, joista Ukraina pudotti 56. Joka yö se lähetti myös pienen määrän risteilyohjuksia (H 101/555 ja H-59). Ne Ukraina onnistuu yleensä torjumaan. Venäjä käytti myös Iskander M ballistisia ohjuksia pieniä määriä. Ne osuivat maaleihinsa. Venäjän tärkeinpänä kohteena on Ukrainan energiajärjestelmät. Venäjä teki 39 - 53 ilmavoimien iskua per päivä. Se käytti niissä 54 - 76 liitopommia. Liitopommit tekevät aina pahaa tuhoa, niissä on 250, 500 tai 1000 kg trotyylia kussakin. Tämän päivän ilmaiskujen määrä 53, on edelleen paljon alle sen, mihin Venäjä pystyi vielä talvella (jopa yli 100 iskua).

Venäjä saavutti edistystä rintamalla vain satunnaisesti. Yhdelläkään suunnalla ei ollut kahta peräkkäistä päivää, joina eteneminen olisi jatkunut. Tänään Ukraina jopa otti takaisin Toretskin suunnalla pohjoisen Donetskin alueella edellisenä päivänä menettämänsä pienen palan Ukrainaa. ISW kertoo, että Harkovin alueella Ukraina on jonkin verran edennyt tavoitteessa työntää venäläiset pois noin kk sitten vallatuilta kaistaleilta. Ukrainan pääesikunta ei tätä ole maininnut omassa raportissa. Se yleensä kertoo vasta sitten, kun se on vakuuttunut, että takaisin vallatut alueet myös pystytään pitämään. Yhteenvetona: rintaman liike on muuttunut ryömimisestä syvemmälle Ukrainaan rintaman värähtelyksi suuntaan tai toiseen.

Venäjän menetykset jaksolla olivat: 3530 miestä, 29 tankkia (luku kertoo että tankeista on Venäjällä kova pula vaikka päämalli on jo T-62 1960-luvulta), 50 panssaroitua miehistövaunua, 125 tykkiä, 1 raskas raketinheitin, 6 ilmatorjuntajärjestelmää, 93 lennokkia, 143 autoa, 20 erikoistekniikkaa.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Ukraina vahvistuu sisäisesti ja ulkoisesti

Jaarittelua rauhanneuvotteluista - Ukraina iskee lujemmin