Kolme päivää sotaa ja uusi sotilasliitto

 25.6.2024

Lähteitä: Oleg Zhdanov, Ivan Yakovina, Ukraina 365

Jakso: 23 - 25/06 2024

Uusi sotilasliitto?

Tänään Zhdanov kertoi hankkeesta, jossa EU + Japani + Etelä-Korea perustavat liiton Venäjän + Pohjois-Korean muodostamaa uhkaa vastaan. Tavoite on kehittää aseteollisuutta ja aseita. Asiaa ilmeisesti on alettu valmistella. Ehkä vuoden 2024 loppuun mennessä joku sopimus syntyy. Erityisesti Etelä-Korealla on vahva aseteollisuus, joka pystyy tuottamaan kaikki maan tarvitsemat aseet alkaen jalkaväen aseista ja patruunoista, tykkeihin, panssareihin ja panssariajoneuvoihin sekä sotilaslentokoneisiin ja kaikkeen elektroniikkaan. Maa kuuluu viiden suurimman aseiden viejämaan joukkoon. Japanilla on samoin koko setti omaa asetuotantoa. Se tekee jopa lentotukialuksia. Putinin ja Kimin tapaamisen jälkeen julistettu liitto oli ilmeisesti motivaatio ryhtyä hankkeeseen. Kuulemme tästä varmaan lisää lähipäivinä.

Merkittäviä sotatapahtumia

Eilen Ukrainan tiedustelun (GUR) kaksi lennokkia osui Voronezin alueella Volhovanskin piirissä hiljattain perustettuun ammusten kenttävarastoon. Sen alue oli 3500 m**2 laatikoita monissa kerroksissa metsän suojassa, mutta taivasalla ja piikkilanka ympärillä. Ainakin toinen lennokki räjähti ja sai aikaan ketjuräjähdyksen, joka jatkui vielä tänään, kun Zhdanov ja Yakovina lähettivät streamiaan illalla. Räjähdyspaikan läheinen kylä jouduttiin evakuoimaan.

Viime yönä Belgorodissa Venäjän puolella räjähteli pitkin yötä. Kaupunki on Venäjän Ukrainassa sotivien joukkojen tukialuetta, joten siellä on varmaan paljon sotilaskohteita. Zhdanovin mukaan siellä räjähti kaksi Pantsir ilmatorjuntajärjestelmää ja ammusvarasto.

Ukrainan tiedustelu ja merivoimat, jotka yhdessä iskivät Jeiskin lennokkipilottien ja ilmatorjunnan oppilaitokseen muutama päivä sitten, raportoivat nyt tulokset: paikalla räjähti 20 Shahedia, 50 Lanset taktista iskulennokkia, 40 taktista Zala tiedustelulennokkia ja 10 muuta Venäjän tiedustelulennokkia. Iskussa menehtyi myös Jelabugasta tullut Shahed/lennokkipilottien kouluttajien joukko. Jelabugassa syvällä Venäjällä on mm. Shahed tehdas, jonne myös Ukrainan lennokit iskivät muutama kk sitten.

Tänään varmistui Yakovinan mukaan, että Sevastopolista pohjoiseen Belbekin lentotukikohdan viereisellä rannalla räjähti venäläinen TOR M2 ilmatorjuntaohjus eikä ATACMS ohjus, kuten Venäjä väitti. Rannalla ilmeisesti kuoli 4 turistia ja noin 20 haavoittui. TOR on Venäjän keskimatkan ilmatorjuntajärjestelmä.

Moskovassa paloi elektronisen sodan laitteita suunnitellut ja rakentanut "instituutti". Sen 5000m**2 monikerroksinen rakennus paloi. Ilmeisesti noin 9 rakennuksessa ollutta ihmistä menehtyi. Ko laitteet ovat tärkeitä mm. lennokkien torjunnassa. Voimme siis odottaa, että niitä ei Venäjän armeija tule saamaan lisää entiseen tahtiin. Ennen paloa rakennuksessa tapahtui räjähdys. On mahdollista, mutta mitään virallista tietoa ei ole, että kyse oli Ukrainan tiedustelun operaatiosta.

Itämeri

Venäjä luo Itämeren laivastonsa avulla uhkaa EU maita vastaan. Sitä pelottavat EU:n öljyn varjolaivastolle asettamat sanktiot. Erityisesti se pelkää, että Länsi, erityisesti Tanska päättää ryhtyä tarkastamaan tai jopa pysäyttämään laivoja Tanskan salmissa.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin

Ukrainan ajama syyte kansanmurhasta (Genoside) Krimillä voitti Venäjää vastaan. Zhdanov arveli, että tuomiolla tulee olemaan pitkät jäljet. Se koskee myös kansanmurhan toteuttajia mm. nyt Venäjän miehityshallinnossa Krimillä työskenteleviä ihmisiä.

Trumpin suunnitelma rauhasta

Trumpin avustajat ovat julkaisseet suunnitelman, jonka ajatus on pakottaa aseavun leikkaamisella Ukraina ja lisäämisellä Venäjä neuvottelemaan rauhasta nykyisillä rajoilla. Zhdanov kommentoi, että suunnitelma ei ole Trumpin vaan Putinin. Hän myös ihmetteli, mitä Trump vastaa, kun kysytään, miten asiaan vaikuttaa Putinin ja Pohjois-Korean sotilasliitto. Kim tulee liiton takia saamaan Venäjältä tarpeellista satelliittitekniikkaa ja ydinasetekniikkaa niin, että Kimin ohjukset viimein yltävät USA:n alueelle asti. Venäjä on nyt sotilasliitossa maan kanssa, joka on sodassa Etelä-Korean kanssa ja joka on suora uhka USA:lle.

Rintama jaksolla 23 - 25/6

Venäjällä oli täysi hönkä päällä. Yhteenottoja rintamalinjalla oli 161, 129 ja 170 jakson päivinä. Luvut ovat korkeampia kuin pitkään aikaan. Ilmavoimien iskuja Venäjä teki 41, 58 ja 63 vastaavasti. Se iski niissä mm. 76, 91 ja 90 liitopommilla. Luvut kertovat, että Venäjän ilmavoimien aktiivisuus on palannut sille tasolle, jossa se oli ennen parin viikon takaista iskua yhdelle Suhoi hävittäjien kentälle.

Venäjä jatkoi siviiliterroria ohjusiskuilla kahtena jakson alkupäivänä. Iskut oli suunnattu mm. energiainfrastruktuuriin. 23-24/6 päivinä ohjuksia iski 5 kappaletta. Niistä Ukraina torjui 3. Ennen jaksoa 22.6 oli laajempi isku, jossa tuli merkittävää vahinkoa.

Venäjä eteni kolmella suunnalla jakson ensimmäisenä päivänä pieniä askeleita. Eilisessä ja tämän päivän raportissa etenemistä oli vain yhdellä suunnalla. Siis, esim eilen, josta tämän päivän raportti kertoo, etenemistä tapahtui vain Kurahovskin suunnalla, kun taas muut rintamasuunnat pysyivät paikallaan, vaikka Venäjä pani pahintaan. Ilmeisesti läntinen apu alkaa olla laajasti ukrainalaisten joukkojen käytössä ja ne voivat täysin palkein hyödyntää tykistöä ja muita aseita Venäjän hyökkäysten torjumiseen.

Zhdanov kertoi, että Harkovin alueella, jossa Venäjä yritti hyökätä noin kk sitten ja sai aikaan kaksi sillanpäätä 5 - 10 km syvyyteen, Ukraina on alkanut ahdistaa Venäjää vetämään joukkoja alueelta. Joukkojen liikettä on havaittu. Se voi olla myös joukkojen uudelleen ryhmittely. Deep State kartta ei näytä vielä Ukrainan etenemistä, mutta Zhdanovin mukaan jotain pientä liikettä on jo tapahtunut. Vovtshanskin kaupungin alueella on lisäksi arvioiden mukaan noin 400 Venäjän sotilasta motissa.

Jakson aikana Venäjän menetykset olivat: 3750 miestä, 26 tankkia, 48 panssaroitua miehistövaunua, 147 tykkiä, 108 lennokkia, 158 autoa, 34 erikoistekniikkaa.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Ukraina vahvistuu sisäisesti ja ulkoisesti

Jaarittelua rauhanneuvotteluista - Ukraina iskee lujemmin