Korea - Polttoainevarastot tulessa - Sodan IT

 18.06.2024

Lähteitä: Oleg Zhdanov, Ivan Yakovina

Putinin matka Pohjois-Koreaan

Ennen 2 päivän matkaansa Putin kertoi Pohjois-Korean lehdelle, että Venäjä ja Pohjois-Korea voivat olla strategisia kumppaneita. Tämä on taas yksi kerta, kun Putin pyyhkii pöytää YK:n turvallisuusneuvoston päätöksillä, joiden mukaan Pohjois-Korea on pakotteiden kohde, sen kanssa ei saa tehdä mitään yhteistyötä eikä varsinkaan myydä tai ostaa aseita. Tämä herkisti Zhdanovin kysymään, miksi Venäjä voi silti olla YK:n jäsen? 

Tiedustelutietojen mukaan Pohjois-Korea olisi lähettänyt jopa 5 miljoonaa tykinammusta Venäjälle (esim NATO maiden yhteinen tuotantovolyymi on vasta tänä vuonna saavuttamassa 1M ammuksen rajapyykin. Ainoa pelastus Ukrainan kannalta on siinä, että Pohjois-Korean ammukset ovat hyvin epäluotettavia, milloin ammus räjähtää tykin putkessa, milloin se lentää lyhyemmän matkaa kuin pitäisi ja milloin taas vähän minne sattuu. Keskimatkan ohjuksissa (200 - 350 km kantama) on samaa vikaa, ehkä puolet niistä toimii, kuten on tarkoitus. Siitä huolimatta ukrainalaisten kommenttien mukaan Putin meni anelemaan lisää aseita Pohjois-Korealta. 

Mitä Pohjois-Korea saa vastineeksi? Mahdollisuuksia ovat mm. satelliittitekniikkaa, jolla se voi kehittää sotilaallista kykyään, ydinpommin tekniikkaa jne.

Samaan aikaan Kiinan presidentti ja puoluejohtaja Xi Jiping tapaa Etelä-Korean presidentin Soulissa. Tässä tapaamisessa puhutaan Korean niemimaan turvallisuudesta ja turvallisuudesta myös laajemmin. Siis Venäjä-Pohjois-Korea puuhaavat sotaa, mutta Kiina ja Etelä-Korea puhuvat turvallisuudesta.

Kiinnostaa oli myös, että Putin lensi Presidentin koneellaan Suhoi hävittäjän saattamana Pohjois-Korean rajalle asti. Ts. hän ei luota omaan armeijaansa eikä varsinkaan sen ilmatorjuntaan. Taustalla voi olla se, että Venäjän puolustusministeriössä on menossa Shoigun väen puhdistus. Shoigun korvasi talousmies Belousov, myös kakkosmies on talousihminen eikä sotilas. Kolmonen onkin sitten Putinin itsensä veljen/siskon  tytär tai tyttärentytär (sukulaisuusmääreet on venäjän kielessä monipolvisia ja ainakin minulle hankalia - tämä on dvajurodnaja plemjannitsja). Putin uskoo, että sukulainen voi kertoo hänelle kaiken, mitä sopimatonta ministeriön pomot puuhaa.

Polttoainevarastot

 Ukrainan tiedustelu (SBU) teki vime yönä/tänään lennokki-iskuja useisiin polttoainevarastoihin Venäjällä: Rostovin alueella paloi kaksi varastoa (Azovskoe ja Azov Nefteproduct) ja Krasnodarskyi Krain alueella (Jug Neftehimtransit) polttoaineen välivarasto. Ainakin yli 20 polttoainesäiliötä paloi.

Itil terroristijahtia Donbassin alueella

Kuten kerroin Venäjä on tuonut noin 100 000 maahanmuuttajaa Donbassin alueelle. He eivät Zhdanovin mukaan puhu Ukrainaa eikä Venäjää. Mukana Tadzhikkeja, Uzbekkeja jne. Hiljattain Venäjällä on tapahtunut pari terroristista iskua, joissa on nähty linkki islamistiseen terrorismiin. Nyt FSB on aloittanut noitajahdin myös Donbassin alueella. Kohteina on mm. Tadzhikistanista ja Uzbekistanista tulleita rakennusmiehiä.

Yakovinan arvio S 400 ilmatorjuntajärjestelmien tilasta

Yakovinan mukaan Venäjällä oli v 2022 helmikussa yhteensä noin 44 S-400 järjestelmää (vanhempia S-300 järjestelmiä on paljon enemmän). Venäjä teki ennen pakotteita niitä ehkä muutaman lisää per vuosi. Ukraina on Yakovinan mukaan tuhonnut viimeisten 2 kk aikana 15 S-400 järjestelmää Krimillä. Jos tieto pitää paikkansa, se olis merkittävä lovi Venäjän ilmatorjuntakykyyn.

Zhdanov ja vankien vaihto

Ukrainalla on ongelma: Venäjä ei halua omia sotavankejaan takaisin. Zhdanovin arvion mukaan ongelma syntyy siitä, että palaavat vangit rikkovat Venäjän propagandan narratiivin. Siinä narratiivissa ukrainalaiset ovat fasisteja. Ukraina kuitenkin hoitaa venäläiset vangit kuntoon terveyden puolesta ja ruokkii heidät pulskeaan kuntoon. (Ukrainalaiseen ruokavalioon kuuluvat mm. maukkaat vihannekset, parhaasta vehnästä ja/tai rukiista tehty leipä, sian liha ja suolattu silava, hedelmät jne.). Venäjältä palaavat ukrainalaiset vangit taas ovat surkeassa kunnossa kaikkien kidutusten ja huonon ruoan takia. Zhdanov arveli, että vankien vaihto sujuisi paremmin, jos Ukraina kiduttaisi venäläiset vangit samaan kuntoon kuin palaavat ukrainalaiset vangit ja riuduttaisi heitä vähällä ruoalla. Mutta tiedämme, että se ei sovi maalle, jonka maatalous/vilja ruokkii 400 miljoonaa ihmistä, kun oma väestö on noin 40 miljoonaa.

A-50 pitkän kantaman tutkakoneen tuho helmikuussa 2024

Venäjän propagandan mukaan tuon AWACSiin rinnastettavan koneen ampui alas Azovan meren yläpuolella Venäjän oma ilmatorjunta. Yakovina oli huomannut oikeustapauksista kertovan lehden Moskovasta. Sen mukaan koneen ampumisesta on Moskovassa poissaolevana julistettu vangittavaksi Ukrainan asevoimien eversti, joka antoi käskyn ampua kone alas "terroristisessa" tarkoituksessa. Koneella ei muka ollut mitään tekemistä sotatoimien kanssa. Tutkinta-aineiston mukaan koneen pudotti Patriot ohjus. Näin tuli näytettyä toteen, että Patriot ohjukset voivat tarvittaessa lentää ylipitkän kantaman päähän. Yakovina arveli, että tämä saadaan aikaan laittamalla ohjukseen tavallista pienempi räjähde ja enemmän polttoainetta kiinteään rakettiin. Näin Venäjä tunnusti, että A-50 pudotus oli Ukrainan voitto.

Tapauksen jälkeen Venäjän vähät A 50 koneet ovat tiettävästi pysytelleet aika kaukana Ukrainan sodasta.

Taistelun johto:  Ukraina ottamassa käyttöön NATO -järjestelmän?

Yakovina siteerasi venäläistä sotilaskommentaattoria, joka kertoi Ukrainan ensin kokeilleen NATO:n taistelun johtojärjestelmää aiemmin keväällä. Kommenttorin mukaan Harkovin taisteluissa Ukraina on jo käyttänyt NATO:n järjestelmää laajasti. Kyse on järjestelmästä, joka kerää tiedustelutiedon kaikista lähteistä (lennokit, maatutkat, satelliitit, lentokoneet jne) ja kaikista vihollisen ja omista joukoista ja resursseista sekä niiden käyttötilanteesta. Näin muodostuu yhteinen tilannekuva, joka varmaan tarvittavassa laajuudessa jaetaan joukkojen komentajille. NATO:n järjestelmä on myös yhteensopiva kaikenlaisten tiedustelulähteiden kanssa. Tuloksena on, että joukkojen ja kyvykkyyksien käytön tehokkuus ja joustavuus nousevat merkittävästi. Eli Ukraina pystyy nopeammin järjestämään joukot vastarintaan ja tarvittavat aseet tarvittavaan paikkaan jne. Venäläinen kommentaattori valitti tietenkin kehitystä värikkäästi. Ukraina tai NATO eivät ole tästä asiasta tietääkseni mitään lausuneet virallisesti. Varmana tietoa ei siis voi pitää.

Kirsikka kakun päällä

Yakovina kertoi, että Vodkan hinta Venäjällä on noussut. Yakovina oli vakuuttunut, että tämä tietää huonoa Putinille. Kun kansa ei ole päissään, sillä on aikaa miettiä elämäänsä liikaa. Kannatta muistaa, että kun Gorbatshov kävi taistoon juopottelua vastaan 1980-luvulla, hänen suosionsa romahti Neuvostoliitossa...


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Ukraina vahvistuu sisäisesti ja ulkoisesti

Jaarittelua rauhanneuvotteluista - Ukraina iskee lujemmin