Sota jatkuu (06/06 - 08/06 2024)

 08.06.2024

Lähteitä: Oleg Zhdanov eversti evp, Ukraina 365, Unian (Zhirnov, entinen vakoojaeversti). Svitan lentäjä eversti evp, Ivan Yakovina, venäläis-ukrainalainen lehtimies.

Rintama: Harkov - Herson

Venäjä jatkoi hyökkäysmoodissa ja Ukraina oli strategisessa puolustuksessa. Rintamilla oli jakson päivinä 90 - 111 yhteenottoa per päivä, pääosin ne olivat Venäjän hyökkäyksiä. Joillakin suunnilla hyökkäys oli jatkuvaa jyystämistä, josta erillisten hyökkäysten erottaminen tuotti Ukrainan pääesikunnalle päänsärkyä. Kahtena alkupäivänä Venäjän ilmavoimat teki molempina 44 iskua, joissa se käytti 47 ja 80 liitopommi-iskua vastaavasti. Tämän päivän raportissa ilmaiskuja oli 101, liitopommeja kuitenkin 70 kappaletta. Jakson päivinä Venäjä saavutti vain satunnaista edistystä yksittäisillä suunnilla, menestys ei missään enää ollut päivästä päivään toistuvaa. Tämän päivän raportissa oli enää Venäjän muutaman poteron valloitus Ukrainalta Tshasiv Jarista itään. Sen sijaan pääsuunnalla eli Pokrovskin suunnalla Venäjän hyökkäykset eivät tuottaneet muuta kuin tappioita.

Harkovin suunnalla Venäjä on tullut tienhaaraan: se ei sinne tuoduilla joukoilla ole saanut enää moneen päivään mitään muuta aikaan kuin tappioita, vallattujen asemien logistiikka on sekaisin ja joissakin paikoissa (lähinnä Voltshanskissa) Ukraina on jo ottanut muutamia kortteleita takaisin. Sotilaallisesta näkökulmasta Zhdanovin mukaan Venäjän täytyy joko vähintään kaksinkertaistaa joukot tai vetäytyä vallatuilta kaistaleilta. Muuten Ukraina tuhoaa alueelle tunkeutuneet joukot. Zhdanovin mukaan koska Venäjän hyökkäys myös Donbassin alueella on hiipunut, Ukraina on pystynyt vahvistamaan siellä joukkoja samaan aikaan kun se vahvisti Harkovin sillanpääasemia vastaan toimivia joukkoja.

Jakson jokaisena yönä  Venäjä jatkoi siviilien terrorisointia, se käytti 18, 53 ja 13 Shahedia per yö, joista Ukraina pudotti 17, 48 ja 9. Se käytti myös kaksi ballistista Iskander M ohjusta ja yhteensä 6 risteilyohjusta. Iskanderit osuivat maaleihin, Ukrainan ohjuspuolustuksen peitto ei yleensä riitä torjumaan ballistisia ohjuksia Kyivin ulkopuolella. Kaikki torjuntaohjuspatterit ovat liikkuvia, joten peitto voi myös vaihdella. Sen sijaan Ukraina onnistui torjumaan risteilyohjukset. Ilmahälytyksen takia väki vietti kuitenkin öitä pommisuojissa. Iskut oli ilmeisesti pääosin suunnattu siviili-infrastruktuuria vastaan. 7.6 yönä yksi Shahed lennokki kävi Moldovian ilmatilassa. Jostakin syystä Moldovia ei ole asiaa huomannut tai sen valitus ei ole noussut uutisiin.

Venäjä maksoi valtaamistaan poteroista seuraavilla menetyksillä: 3590 miestäl, 37 tankkia, 148 tykkiä, 3 raskasta raketinheitintä, 4 ilmatorjuntajärjestelmää, 140 lennokkia, 187 autoa, 25 erikoistekniikkaa, 1 luotsialus, ainakin 2 tutkaa. Tämän päivän raportin mukaan Ukrainan lennokit iskivät Mozdokin lentokentälle noin 700 km rintamalta (Mozdok nimisiä kaupunkeja näkyy Google Mapsissa useita, isku tapahtui ymmärtääkseni Pohjois-Kaukasuksella).

Yksi syy miksi Venäjän kertomat Ukrainan kalustotappiot eivät päde:

Ukraina tekee tehdastuotantona eri suurten aseiden ja muun isomman kaluston näköisiä valemaaleja, joita se ripottelee pitkin rintamaa ja sen lähiselustaa vetämään puoleensa Venäjän kalliita ohjuksia yms iskuaseita. Zhdanov kertoi, että Venäjän eräs sotakirjeenvaihtajien kanava arvioi, että 70% Venäjän laskemista Ukrainan kalustotappioista on näitä valemaaleja. 

Venäjän informaatiokampanja

Venäjä pyrkii juuri nyt korostetusti mustamaalaamaan Ukrainaa siitä, että se ampuu siviilikohteisiin. Esim se kertoo, äskeinen ohjusisku Luganskiin osui kerrostaloon jne. Zhdanovin mukaan läntiset satelliittikuvat kertovat, minne ohjukset osuivat. Kyse oli sotilaskohteista.

Zhdanov kertoi myös, että pelkästään viimeisten 100 päivän aikana, Venäjä on itse pommittanut omaa maataan eli Belgorodin aluetta 84 kertaa: milloin liitopommin siivet eivät aukea ja pommi putoaa vapaasti maahan laukaisupaikan tuntumaan ja milloin taas joku ohjus (esim maasta maahan S300) lentää minne sattuu. Venäjän koneisto yrittää salata tiedot näistä tapauksista parhaansa mukaan.

Macron ja Ranskan apu

Zhdanov ja muuta ukrainalaiset sotilaskommentaattorit olivat vielä muutama kk sitten hyvin skeptisiä Ranskan roolin avun suhteen tyyliin, paljon puhetta, mutta vähän tekoja. Nyt mieli on kääntymässä. Macron saa kovasti positiivista palautetta peliliikkeistään: 1) Ranska antaa Ukrainalle Mirage-2000-versio5 koneita (määrä on salaisuus) ja kouluttaa lentäjät vuoden 2024 loppuun mennessä. Zhdanov näki piikin USAa kohti erityisesti siinä, että Macron lupasi hoitaa koneet ja lentäjät Ukrainaan 5 - 6 kk aikana. Puhe F16 koneiden tulosta Ukrainaan on nyt jatkunut lupauksesta tähän päivään 1 vuoden ajan (toukokuusta 2023). Niitä Ukrainassa odotetaan kiivaasti.

Ranska antaa Mirage hävittäjiin myös aseet ja ammukset. Mirage koneita voi käyttää ilmasta ilmaan taisteluissa hävittäjinä, pommikoneina ja rynnäkköhävittäjinä maa maaleja vastaan, eli ne voivat toimia täysin F16 koneiden rinnalla. Eroja on varmaan aseissa ja niiden kantamissa. Mirage kantaa jopa 6 tn aselastia mukanaan. Käytännössä lasti riippuu tehtävästä, suuri kuorma heikentää luonnollisesti aina koneen kykyä harrastaa manöövereitä, esim väistää vastustajan ohjuksia.

Yksi ase, joka toimii mainiosti Miragen kanssa on SCALP risteilyohjus, joita Ranska on jo antanut Ukrainaan. Mirage osaa syöttää ohjukseen maalitiedot ja reitin juuri ennen laukaisua, mihin Ukrainan vanhat Mig koneet eivät välttämättä pysty. Miragen aseistukseen kuuluu myös 100 km kantaman ilmasta ilmaan ohjus, joka ehkä toimii liitopommittajia vastaan.

2) Macron lupasi myös kouluttaa ukrainalaisen prikaatin eli noin 4500 miehen joukon maajoukkojen täydennykseksi.

3) Ranskalainen asetehdas alkaa puuhata yhteistyön tiivistämistä Ukrainan kanssa, suunnitelmissa on haupitsi tehdas Ukrainaan. Haupitsi on 155mm halkaisijan tykki, joka ampuu yli 45 asteen kulmassa jopa 40 - 70 km päähän. Ranskalainen Cesar haupitsi on pärjännyt Ukrainan sodassa hyvin. Vaikka drooneilla on Ukrainan sodassa ollut ennennäkemätön merkitys, juuri pitkän kantaman haupitsit ovat sodassa erittäin tärkeitä. Jos vihollinen hyökkää, lennokit havaitsevat sen aikaisin ja sitten lennokit ja haupitsit tuhoavat vihollisen ennen kuin se ehtii jalkautua maastoon. Tavoite on aina, että jalkaväen kivääritaistoon ei koskaan edes päästä.

Zhdanov oli tänään optimistisella mielellä. Hän tuumi: nyt näyttää, että vuoden lopussa Ukrainalla on kaksi hävittäjätyyppiä käytössä F16 + Mirage 2000. Perustelu Ruotsin painaa Gripenien kanssa jarrua oli, että F16 aikataulua ei pidä vaarantaa toisella koneella. Päteekö siis perustelu? Jos ei päde, Ukrainalla voisi olla vuoden lopussa jo 3 hävittäjätyyppiä käytössä.

SV 90 panssariajoneuvoja Ukrainaan

Alankomaat, Tanskan ja Ruotsin avustamana lupasi toimittaa ruotsalaisia SV 90 panssariajoneuvoja Ukrainaan. Tänä vuonna vaunut tehdään Alankomaiden tehtailla. Suunnitteilla on myös vaunuja tuottava tehdas Ukrainassa. Onko tässä taas kisa, jonka Ruotsi voitti ja Suomi (Patria) jäi soittelemaan lehdelle?

Miten arvioida Putinin puheita, Venäjän aikeita jne

Ranskassa nykyään asuva entinen Venäjän vakooja Zhirnov kertoi oman tulkintakaavansa: 1) kun Putin syyttää jotakin maata, NATOa tms jostakin pahasta teosta, voitte olla varmoja että hän itse/Venäjä on tehnyt juuri sen pahan teon. 2) Jos Putin kertoo, että Ukraina menetti esim 10 000 miestä, se tarkoittaa, että Venäjä menetti 10 000 miestä. Vastaavasti jos Putin kertoo, että Venäjän ja Ukraina menetykset jossakin (esim Harkovissa) ovat 1: 10, ne ovat juuri päin vastoin eli 10:1.

Zhirnov arvioi myös, että lännessä eivät edelleenkään kaikki ole ymmärtäneet, että Putin tulkitsee kaikki liennytyseleet, eskalaation varomispuheet yms heikkoudeksi ja sellainen vain rohkaisee Putinia jatkamaan entiseen malliin tai lisäämään kierroksia.

Zhirnovin mukaan Putin on rikkonut kaikki tekemänsä sopimukset lännen kanssa, joten ei ole mitään mieltä edes yrittää neuvotella mistään hänen kanssaan.

Putin heitteli ydinaseuhkauksia, lännen vastustajien aseistusuhkauksia jne Pietarin talousfoorumissa. Hän kiisti kiihkeästi Venäjän aikeet hyökätä NATO maita vastaan jne.  Viime päivinä niistä on esitetty 3 arvioita: 

1) Zhirnov: mitä aseita Putin voisi lähettää? Hänellä ei niitä riitä edes Ukrainaan tarpeeksi. Venäjä saa aseita Pohjois-Koreasta ja Iranista, niitäkö se jakaisi edelleen?

2) Yakovina: Kun Putin kiihkeästi kiistää hyökkäävänsä, pitää odottaa, että hyökkäys on tulossa, jos ehdot täyttyvät (esim Ukrainassa pitää tapahtua edistystä tai ainakin tilanteen pitää olla Venäjän hallinnassa). Esim. vielä muutama viikko ennen massiivista hyökkäystä Ukrainaan, Putin vaahtosi, että Venäjä ei uhkaa ketään jne. 

Yakovina maalasi skenaarion, jossa hyökkäys voisi tapahtua: Putin varustaa Valko-Venäjän Lukashenkan hyökkäämään esim Liettuaan. Homma lähtee käyntiin, kun Presidentin vaalit USAssa ovat sotkeneet USAn kyvyn tehdä mitään päätöksiä, joko Trump voittaa tai ei myönnä tappiotaan ja maa on sekasorrossa. Kun Lukashenka hyökkää, Putin pesee julkisesti kätensä ja kertoo, että Venäjä ei ole hyökkäyksessä mukana, vaan yrittää vain sovitella. Putin tekee sopivalla hetkellä tarjouksen: Länsi lopettaa Ukrainan tukemisen ja Valko-Venäjä vetäytyy Liettuasta. Jotta länsi pelkäisi iskeä kunnolla takaisin, Lukashenka ja Putin luovat yhteispelinä ydinaseuhkan, mikä saa Euroopan johtajien puntit tutisemaan eikä päätöksiä synny. Jos Trump voitti vaalit, hän voi sitten sopia asian Putinin kanssa. Häviäjä on Ukraina. Syy hankkeeseen, jonka valmistelut ovat selvästi käynnissä Yakovinan mukaan, on lännen aseiden pelko ja häviön pelko Ukrainan sodassa.

3) Svitan: Putin puhuu pehmoisia, eikä sitä voi ottaa vakavasti. Jos hän edes yrittää hyökätä NATO maahan, monta tuhatta konventionaalista Tomahawk ohjusta lentää Venäjälle ja tuhoaa ensin Putinin itsensä ja samalla kaikki vaaralliset sotilaskohteet.

4) Zhdanov: Putinin puheet voi rinnastaa "palata Nr 6" juttuihin (potilashuone Nr 6 Tshehovin mukaan), niin sekavaa, että niitä on noloa edes kommentoida.

Mielestäni meidän lännessä täytyy tehdä tarvittavat toimet, että Yakovinan skenaario ei toteudu. Kuten lähettää lisää joukkoja Liettuaan, aseistaa Ukrainaa kiivaasti, niin että Venäjän tappiot Ukrainassa vaativat Putinilta jokaisen liikenevän miehen Ukrainaan jne.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Ukraina vahvistuu sisäisesti ja ulkoisesti

Jaarittelua rauhanneuvotteluista - Ukraina iskee lujemmin