Sota jatkuu 14 - 17/06 2024

 17.06.2024

Lähteitä: Oleg Zhdanov, Ivan Yakovina, Ukraina 365

Droonisodassa uusi kierros

Yakovina kertoi, että suurin syy Ukrainan kalustotappioihin ovat Venäjän Lanset iskulennokit. Niiden iskuja edeltää tiedustelu Zala ja Orlan lennokeilla. Ukraina on kehittänyt hävittäjädroonit ja on alkanut käyttää niitä laajasti. Venäläisten kanavien kertoman mukaan hävittäjälennokki voi kehittää jopa 500 km/h nopeuden. Esim taktiikasta on laittaa yksi tai useampi hävittäjä vartioon 1200 - 2500 m korkeuteen. Tiedustelulennokit ovat kalliita, niissä on mm. kallista optiikkaa. Hävittäjät ovat halpoja.

Kun venäläinen tiedustelulennokki lähestyy, hävittäjä hyökkää ja tuhoaa sen. Tämä toimintamalli on aloittanut uuden varustelukierroksen droonisodassa. Periaatteessa kaikki hitaasti lentävät tiedustelu- ja iskulennokit, mukaan lukien iranilaiset Shehed lennokit ovat sopivia maaleja ja ovat vaarassa. Venäläiset kanavat spekuloivat jo, että hävittäjälennokki voi hyvin iskeä myös taisteluhelikopteriin ja pudottaa sen. Tällaista ei kuitenkaan vielä ole nähty.

Jotta hyökkääjää vastaan voi lähettää hävittäjän, maali pitää ensin havaita, sitten tunnistaa ja osoittaa maali hävittäjälle. Ukraina on kehittänyt järjestelmän, joka hoitaa tämän tehtävän. Siinä käytetään mm. tekokuuloa, eli akustisia sensoreita, joiden havaintoja analysoimalla, on mahdollista osoittaa maali.  Prosessi käyttää myös muita sensoreita. Tällaisia järjestelmiä tullaan varmasti tarvitsemaan myös Suomessa, esim valvontatehtävissä.

Yakovina arvioi, että Venäjä on viime vuoden aikana investoinut noin miljardi dollaria Shahed tehtaaseen Kazanin alueella. Nyt tehtaan tuotteet ovat vanhentuneita. Yakovinan arvio oli, että nyt Ukrainalla on ehkä 6kk aikaikkuna käyttää tilannetta edukseen. Venäjän hankaluutena sen yrittäessä seurata perässä ovat pakotteet, jotka eristävät sen ulkomaankauppaa.

Ukraina julkaisi uuden meridroonin, Stalker 50: 5m pitkä, nopeus jopa 55 - 75 km/h, 150 kg räjähde ja 600 km kantama, hinta noin 60 000€.

Alankomaat ja Tanska investoivat Ukrainaan - esim Droonit

Maat ovat tilanneet sadoilla miljoonilla Euroilla ukrainalaisilta yrityksiltä aseita Ukrainan asevoimien käyttöön. Uusista tilauksista kerrottiin jakson aikana. Tilauksissa on erilaisia aseita ja välineitä. Ukrainassa on esim. innovatiivisia yksityisiä lennokkitehtaita, joilla on paljon hyödyllistä tekniikkaa Ukrainan asevoimien käyttöön. Asevoimilla taas on droonipajoja aivan rintaman läheisyydessä. Näin rintamasta tulee innovaatioiden pikatestauksen paikka. Tämä on tärkeää varsinkin sähkökäyttöisille laitteille - niissä paino on kriittinen rajoite, on tärkeää hakea optimaalinen ja halpa ratkaisu todelliseen tarpeeseen.

Sodan robotisaatio tapahtuu tässä ja nyt Ukrainassa. Alankomaat ja Tanska ovat mukana oppimassa. Onko Suomi?

Informaatiosotaa

Zhdanov kertoi, kuinka Venäjän trollit ovat onnistuneet ylikuormittamaan länsimaisia uutiskanavia. Bot lähettää eri versioita automaattisesti suuren määrän sivustolle. Sivusto yrittää tarkastaa "uutisen". Uutisia on niin paljon, että tarkastus ylikuormittuu. Siksi seuraava feikkiuutinen samasta virrasta pääsee sivustolle. Se roikkuu siellä hetken, mutta poistetaan. Kuitenkin vahinko on jo tapahtunut. Toinen sivusto on napannut uutisen ja ryhtynyt sitä levittämään. Hyökkäysten kohteena on viime aikoina ollut yli 800 uutissivustoa. Tämä menetelmä on muistini mukaan ollut käytössä jo aika pitkään. Ongelma näyttää olevan sitkas.

Kansojen siirtelyä a la Putin

Stalin aikanaan siirteli kokonaisia kansoja Neuvostoliitossa paikasta toiseen, esim hän karkoitti tataarit Krimiltä Siperiaan ja inkeriläiset Pietarin ympäristöstä myös Siperiaan. Nyt Putinin Venäjä on siepannut ainakin 20 000 ukrainalaista lasta miehitetyiltä alueilta ja vienyt heidät esim Venäjän kaukoitään aivopestäviksi. Tavoitteena on hävittää heidän ukrainalainen identiteettinsä. Toinen esimerkki on maahanmuuttajat: Zhdanov kertoi, että itäiseen miehitettyyn Ukrainaan Donbassin alueelle on jo muuttanut 100 000 Venäjän vähimmistökansojen edustajaa. Tässä tavoitteena on liudentaa alueen ukrainalainen väestö pieneneväksi osaksi koko väestöä ja luoda etninen konflikti alueelle, joka tietenkin vaatii Venäjää "sovittelijaksi".

Zhdanov ei innostunut Sveitsin rauhan konferenssista

Zhdanov huomautti, että 1 1/2 vuotta sitten YK:n yleiskokous hyväksyi 141 maan äänin päätöslauselman, jonka mukaan Venäjän tulee vetäytyä kansainvälisesti tunnusteluille v 1991 rajoille valloittamiltaan alueilta Ukrainassa. Nyt vain 78 maata hyväksyi vähäisemmän päätöslauselman. Paikalla olleista järjestöistä esim YK ei allekirjoittanut Sveitsin kokouksen päätöslauselmaa.  Zhdanov on muutenkin hyvin skeptinen YK:n roolin suhteen - hänen arvionsa on että Gutierres on Putinin miehiä. YK:n suhtautuminen konferenssin päätöslauselmaan oli nyt aika outo - ehkä sitä selittää se, että delegaatiolla ei ollut mitään mandaattia? Jos ei ollut, miksi se oli mukana?

Zhdanov arvioi, että tänä vuonna ainakaan ei kannata pitää uutta konferenssia, koska liian monessa maassa on vaalit tänä vuonna ja siksi nuo maat, esim USA eivät oikein ehdi nyt asiaan paneutua eikä maissa oikein ole toimintakykyistä johtoa, jolla olisi mandaatti tehdä suuria päätöksiä.

Rintamatapahtumat 14 - 17/06

Yksityiskohtaiset tiedot sunnuntailta 16.6 puuttuvat.

Harkovin alueella Venäjän itäisemmällä sillanpääasemalla on Vovtshanskin kaupunki, jonka Venäjä onnistui osittain miehittämään. Siellä jäi noin 5 päivää sitten joukko Venäläisiä saarroksiin (eri arvioiden mukaan 100 - 400 sotilasta). Venäjä on yrittänyt murtaa saarron, mutta ei ole siinä onnistunut. Ukraina ei rynnäköi, vaan tuhoaa Venäjän joukkoa tykistöllä ja lennokeilla. Se ottaa myös antautumisia vastaan. Forbes lehden mukaan jo 30 venäläistä on antautunut.

Azovin pataljoona, jonka USA hiljattain tarkistuksen jälkeen poisti terroristijärjestöjen listalta ja jota on sen jälkeen aseistettu läntisillä aseilla, otti pienen palan takaisin Venäjältä Limanin alueella tämän päivän raportin mukaan. Venäjä onnistui useita vuosia sitten vakuuttamaan mm. Yhdysvallat, että Azovin pataljoona on täynnä natseja. Se on perustettu aikana, jolloin Ukrainalla ei ollut kunnon armeijaa, mutta on myöhemmin liitetty Ukrainan kansalliskaartiin, joka on osa Ukrainan puolustusvoimia (pääroolissa on ZSU, eli asevoimat).

Vastaavasti Venäjä on saavuttanut pieniä taktisia edistysaskeleita siellä täällä jakson aikana.

Päivittäin rintamalla on ollut 109 - 123 yhteenottoa. Venäjällä on siis edelleen hönkä päällä. Se saavutti pientä  taktista menestystä kolmena päivänä Pokrovskin suunnalla (Avdiivkasta länteen), tänään rintama myös sillä suunnalla oli paikallaan siitä huolimatta, että Venäjä teki suunnalla 40 hyökkäystä päivän aikana. Venäjän edistyminen oli vain ajoittaista ja silloinkin pientä muilla suunnilla. Harkovin, Kupjanskin ja kaikilla etäisen rintaman suunnilla, rintamalinja pysyi paikallaan koko jakson ajan.

Venäjä teki ohjus- ja lennokki-iskuja siviilikohteisiin vain 14.6 vasten yöllä. Venäjä käyttää edelleen tykistöä siviilien terrorisointiin pitkin rintamalinjaa.  Kuten jo kerroin edellisessä postissa, Ukraina teki massiivisen lennokki-iskun 14.6 useille Venäjän alueille, iskun kärki osui Morozovskin sotilaskentälle 70 lennokilla. Lennokit aiheuttivat 30 räjähdystä kentällä ja saivat aikaan merkittävää tuhoa, jota edelleen arvioidaan. Sen jälkeen Venäjän lentoiskut liitopommeilla vähentyivät, mutta olivat tänään jo 45 iskun tasolla. Se on edelleen selvästi alle kiihkeimpien liitopommijaksojen tason.

Venäjän menetykset kolmen päivän aikana olivat: 3420 miestä, 30 tankkia, (Zhdanovin mukaan pääasiallinen tankkimalli, jota Venäjä nyt käyttää on T-62 1960 -luvulta), 73 panssaroitua miehistövaunua, 99 tykkiä, 4 raskasta raketinheitintä, 7 ilmatorjuntajärjestelmää, 81 FPV lennokkia, 141 autoa, muutamia ohjuksia rintamalinjalla, 40 erikoistekniikkaa.

Zhdanov veti myös yhteen Venäjän ilmatorjunnan tappiot Krimillä viimeisen kk aikana: 15 ilmatorjuntapatteria. Jakson aikana Ukraina iski myös Belgorodin alueen S300 pattereihin, jotka olivat ampuneet ohjuksia Harkovin siviilikohteisiin. Ne käyttävät maamaaleihin sopiviksi modifioituja ilmatorjuntaohjuksia. 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Ukraina vahvistuu sisäisesti ja ulkoisesti

Jaarittelua rauhanneuvotteluista - Ukraina iskee lujemmin