Taistelutavan muutos - tapahtumat 10 - 13/06

13.06.2024

Lähteitä: Oleg Zhdanov, Ivan Yakovina, Ukraina 365, Freedom

Jalkaväen uusi taistelutapa vm. 2024 (20 km syvyys)

Ne, jotka ovat käyneet Suomen armeijan tai katsoneet elokuvia toisesta maailmansodasta, ymmärtävät kuinka jalkaväki tavallisesti taistelee. V 2023 mennessä lisänä vanhaan on tullut parempi huolto ja liikkuvuus kumipyörillä. Tämä vanha taistelutapa on nyt murenemassa, tilalle on jo joillakin Ukrainan rintamilla tullut droonien hallitsema taistelukenttä. Selvää on, miten tässä uudessa toimintatavassa  onnistuu puolustus. Sen sijaan ei ole kovin selvää, miten taistelukentällä voi onnistuneesti hyökätä.

Esim. Dneprin vasemmalla (eteläisellä) rannalla Ukraina toimii näin: sillä on suuri määrä iskukykyisiä lennokkeja, jotka yltävät 20 km Venäjän selustaan. Lennokkeja ohjataan First Person View periaatteella, eli pilotti näkee sen, mitä lennokin kamera näyttää ja voi ohjata sitä lennossa sekä päättää aseiden käytöstä. Koska Ukrainalla on paljon näitä lennokkeja, niitä on käytetty tuhoamaan kaikki ajoneuvot, jotka tulevat 20km leveälle vyöhykkeelle Ukrainan etulinjasta.  Lennokit toimivat yötä päivää. Niissä on kombikamerat, joilla näkee päivällä ja yöllä (tavallinen video + lämpökamera). Siksi Venäjän etulinjan miesten huolto voi tapahtua vain ihmisvoimin. Tämä koskee ammuksia, granaatteja, ruokaa, vettä, jne. Selvää on, että näissä oloissa suuri osa miesten voimista ja ajasta menee 20 + 20 km marsseihin edes takaisin. Näissä oloissa hyökkääminen on hyvin vaikeaa.

Harkovin suunnalla, Ukraina käyttää samaan tapaan lennokkeja eristämään jokainen Venäjän etulinjan yksikkö huollosta. Lennokit miinoittavat teitä, tuhoavat ajoneuvoja suorilla iskuilla samoin kuin myös kaikkea, mikä liikkuu muutaman kilometrin vyöhykkeellä etulinjan takana. Venäjän vastatoimi on huoltaa etulinjan ryhmiä lennokeilla. Ukrainan vastatoimi huoltolennokeille on hävittäjälennokit, jotka pyrkivät tuhoamaan tai pudottamaan huoltolennokit. Huoltolennokki on yleensä hävittäjää kalliimpi, koska sen pitää pystyä kantamaan merkittävää kuormaa.

Operatiivinen syvyys (200 km asti)

Tässä syvyydessä tarvitaan tiedustelulennokkeja, kuten esim "Sytsh" (venäjäksi S taka-i Tsehhov). Lennokista ei löydy ainakaan helposti teknisiä tietoja, mutta kuvia ja tarinoita löytyy netistä. Sytshissa näyttää olevan noin 2,5 - 3m siipiväli, se ei juuri näy tutkassa, koska on sitä ei ole tehty metallista ja se on hiljainen. Laukaisu tapahtuu yleensä katapultilla ja sen tiedustelukantama on 200 km. Jos siihen ladataan pommilasti, kantama lyhenee 50 km. Hiljaisuus ja myös muoto viittaavat siihen, että käyttövoima on sähkö. Ts. iso osa painosta ovat akut. Lennokissa on laadukas optiikka ja videokamera, jolla näkee tarkasti maahan korkealta (edes lakikorkeutta en löytänyt netistä). Netissä mainitaan, että lennokki maksaa noin 46 000 Euroa (2 M Hrivnaa) ja yleensä se tulee takaisin eli on monikertakäyttöinen.

Lennokkien ensisijainen tehtävä on antaa laadukasta maalinosoitusta kaukokantaman haupitseille ja raketinheittimille, jotka ampuvat esim 30 - 80 km päähän.

Tämän luokan lennokkeja ei vielä ainakaan Ukrainalla ole riittävästi, mutta tuotanto on kasvussa. Ukraina on alkanut käyttää hävittäjälennokkeja myös tämän luokan Venäjän laitteita vastaan. Venäjän tapauksessa isku tosin voi sitten tulla myös ohjuksella esim siviilien keskittymään, kuten Odesassa jokunen viikko sitten.

Rintamatapahtumat 10 - 13/2024

Venäjä jatkoi hyökkäymoodissa ja Ukraina oli jaksolla strategisessa puolustuksessa. Rintamalla oli 95 - 126 yhteenottoa per päivä, määrässä oli aaltoliikettä. Ilmeisesti joka toinen päivä Venäjä teki jonkintasoista etulinja/kakkoslinja joukkojen kiertoa. Venäjä eteni pienin askelin joka päivä Pokrovskajan suunnalla (Avdiivkasta länteen). Parilla muulla suunnalla (keskellä etelärintamaa, Siverskin ja Kurahovskin suunnalla) Venäjä eteni pienen askeleen kahtena tai yhtenä päivänä. Muilla suunnilla (kuten Harkov, Kupjansk, Liman, Toretsk, Orehov, Dneprin vasen ranta) rintamalinja pysyi paikallaan.

Kahtena yönä Venäjä jatkoi siviiliterroria Shahed lennokeilla ja ohjuksilla (12/6 ja 13/6 raportit edelliseltä yöltä). Esim 12.6 iskussa Kryvoi Rogin kaupunkiin siviiliuhreilta ei vältytty: tähän mennessä 9 kuollutta ja 32 haavoittunutta, osa vakavasti. Näin vaikka Ukraina torjui tuona yönä kaikki Shahedit ja risteilyohjukset. Ballistiset pääsevät tyypillisesti maaliin.

Venäjän arvioidut menetykset jaksolla olivat: 4259 miestä, 59 tankkia, 77 panssaroitua miehistövaunua, 177 tykkiä, 2 raskasta raketinheitintä, 10 ilmatorjuntajärjestelmää, 93 lennokkia (FVP), 232 autoa, 41 erikoistekniikkaa.

Näiden lisäksi Venäjä koki menetyksiä rintamalinjan takana Krimillä on Belgorodin alueella. Tänäänkin taas Ukraina tuhosi Belgorodin alueella 4 S 300 ohjusjärjestelmää ja niiden tutkia 2 kappaletta. Krimillä vastaavat syvät iskut ovat lähes päivittäisiä.

Pakotteet

USA julkaisi uudet erittäin tiukat pakotteet Venäjää vastaan ja monia Venäjän kauppaa käyviä firmoja vastaan. USA kieltää mm. Moskovan pörssiä ja Venäjän tärkeimpiä pankkeja koskemasta mihinkään dollaritiliin tai Eurotiliin. Tileillä voi olla rahaa, mutta sitä ei voi nostaa eikä tilille voi lisätä rahaa. Isobritannia liittyi mukaan, kauppa myös Punnilla loppui Venäjällä. USAn  kohteena on myös firmoja Kiinassa, Arabieminaateissa, Turkissa, Keski-Aasian tasavalloissa, Etelä-Afrikassa jne. Tämä johtaa siihen, että Venäjän on tästä eteenpäin todella vaikea tuoda mitään ulkomailta (salakuljetus on pitkät harmaat välittäjäketjut ovat ehkä edelleen jossakin roolissa). 

Barter eli suora vaihtokauppa jää myös mahdolliseksi. Venäjä palaa ratkaisun takia 1980-lukuun: rupla on korkeintaan ehdollisesti vaihdettava valuutta, ei enää vapaasti vaihdettava. Moskovan pörssi laski jo 15% ja tämä on ehkä vasta alkua. Koska ulkomaista tavaraa on vaikea saada, hinnat Venäjällä tulevat nousemaan paljon. Kuluttajien elämä käy ankeaksi, kaupoissa on nimittäin tähän asti ollut pääasiassa tuontitavaraa, koska Venäjä ei itse tuota juuri mitään, varsinkaan kestokulutukseen Ruplan ostovoima heikkenee paljon jne. Putin on kertonut, että Venäjä tulee kansallistamaan laajasti teollisuutta (takaisin neuvostoliittoon). Zhdanov luonnehti tätä liikettä yksityistämiseksi, jossa silovikit, Putinin klaani varastaa suurimman osan Venäjän taloudesta.

Yakovina, joka tuntee Venäjän taloutta, luonnehti tämänkertaisia pakotteita "helvetillisiksi" Venäjän kannalta. Ei voi välttyä huomiolta, että tässä nyt tosi kyseessä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Ukraina vahvistuu sisäisesti ja ulkoisesti

Jaarittelua rauhanneuvotteluista - Ukraina iskee lujemmin