Ukrainan luoma paine kasvaa

12.06.2024

Lähteitä: Oleg Zhdanov, Ukraina 365, Ivan Yakovina, Roman Svitan

 Venäjän menetykset jaksolla 2 - 9/06 2024

Zhdanov kertoi Ukrainan pääesikunnan arviot Venäjän menetyksistä viikon aikana:

  • 8700 miestä
  • 104 tankkia
  • 151 panssaroitua miehistövaunua
  • 360 tykkiä
  • 8 raskasta raketinheitintä
  • 15 ilmatorjuntajärjestelmää
  • 283 FPV droonia
  • 9 risteilyohjusta
  • 470 autoa
  • 58 erikoistekniikkaa

GUR miinusti kaksi SU 57 "häivehävittäjää"

Eilen Ukrainan sotilastiedustelu GUR vahvisti, että 9.6-10.06 sen droonit tuhosivat yhden Venäjän moderneimmista häivehävittäjistä SU-57 ja vahingoittivat toista Ahtjubinskin kentällä. Palveluksessa olevista 6 koneesta, Venäjä menetti nyt 2. On epäselvää, voiko edes toisen koneen korjata. Jos voi, siihen menee helposti 6kk. Tiettävästi Venäjällä on vielä noin 6 kokeellisen vaiheen SU 57 konetta, jotka eivät ole operatiivisessa käytössä ainakaan vielä.  Venäjällä on tiettävästi 300 km kantaman ilmasta ilmaan ohjus SU 57 hävittäjään. Niitä ei tiettävästi ole nähty Ukrainan sodassa.

Tänään Venäjä julkaisi videoita sotaharjoituksista taktisilla ydinaseilla kesäkuun alkupäiviltä. Näyttää siltä, että videot oli kuvattu Ahtjubinskin kentällä ennen droonien iskua.  Venäjä oli tarjonnut SU-57 koneita Intialle ja se oli aikaisin mukana SU 57 hankkeen rahoittajana. Intia oli jopa suostunut maksamaan 100 m USD per kone. Kyse lienee alustavasta hinnasta. Jotkut kansainväliset expertit ovat arvioineet, että SU 57 on SU 34/35 puettuna uuteen koriin. SU 57 vaikuttaa olevan tyypillinen venäläinen projekti: tuote ei täytä lupauksia, se on aikataulusta myöhässä ja tulos on sikakallis.

Samassa iskussa Ahtjubinskin kentälle Venäjä menetti myös yhden S 300 ilmatorjuntajärjestelmän ja yhden lähitorjuntaan sopivan Pantzir S1 järjestelmän.

Pohjois-Osetia

Aamulla uutinen vielä oli, että Pohjois-Osetian taivaalla Kaukasuksella koulutuslennolla 10.06 ollut SU 34 hävittäjä putosi ilmeisesti teknisen vian takia. Koko miehistö menehtyi. Tänään tämä versio näyttää epäuskottavalta. Rajan tuntumassa ei normaalisti tehdä koulutuslentoja. Uusi versio on, että koneen miehistö oli pakomatkalla kohti Turkkia ja Venäjän oma ilmatorjunta ampui sen alas.

Azovan meri

Ukraina on tähän mennessä tuhonnut noin 1/3 Mustan meren laivastosta ja ajanut laivaston pois meren länsiosasta, jonka kautta Ukrainan ulkomaankaupasta suuri osa kulkee. Eilen Ukraina kertoi pystyvänsä vahvistamaan, että noin puolet jäljellä olevista laivoista on nyt viety Azovan merelle ja toinen puolikas on lähinnä Novorossiiskissa. 

Azovan merellä on useita Kalibr ohjuksia varten varustettuja pintalaivoja. Ne pystyvät toimimaan merellä kerralla noin 10 päivää. Laivojen yhteislaukaus on luokkaa 24 Kalibr ohjusta. Onko laivoissa ohjuksia vai ei, ei ole tiedossa. Kalibr ohjukset vaativat aivan oman lastausinfran satamaan. Lastausinfran kanssa on ollut hankaluuksia Novorossiiskissa. Novorossiiskissa infa pintalaivojen lastausta varten ei ole vahvistetusti valmiina (esim Zhdanov ei tiennyt tilannetta). Laivojen Kalibr laukaisuputket vaativat aika ajoin huoltoa. Se tapahtuu tehtailla, jotka ovat Krimillä (Kerch ja Sevastopol) jonne laivat eivät uskalla rantautua. Ukraina on siellä upottanut jo liian monta laivaa ja voi upottaa lisää. 

Azovan meren pohjukasta itään lähtee sisävesitie Kaspialle ja Volgalle. Sitä voivat käyttää pienet ja keskisuuret sotalaivat.  Siellä on liian vähän laituritilaa koko laivastolle. Ukraina on jo näyttänyt, että sen meridroonit yltävät Novorossiisksiin. Satama ei ole rannikon muotojen puolesta ideaalinen sotasatama: se on liian avoin suoraan merelle.

Ukrainan ohjusisku osui pari päivää sitten Azovan merellä yhteen Venäjä laivaston partiolaivaan tai suureen maihinnousualukseen. Kohteen tyyppi on edelleen varmistamatta: partiolaiva olisi n. 96m pitkä ja maihinnousualus 102 tai 112. Satelliittikuvien perusteella kohde näyttäisi olevan partiolaiva,  mutta varmennus tyypistä puuttuu.

Ukrainan ohjus- tai drooni-isku osui Azovan meren pohjukassa Taganrokin kaupunkista lähteneeseen proomuun ja sitä vetäneeseen hinaajaan. Ne olivat kuljettamassa aseita ja tarvikkeita Venäjän armeijalle. Hinaaja kääntyi takaisin pientä vahinkoa kärsineenä ja veti kamat takaisin Taganrokiin Venäjän puolelle.  Ukrainalla on useita asetyyppejä, jotka yltävät Azovan merelle. Jos Venäjän Mustan meren laivaston kolmanneksen olot tulevat liian tukaliksi Azovan merellä, se voi pyrkiä sisävesitielle ja sitä kautta esim. Kaspian merelle. Kalibr ohjukset yltävät myös sieltä Ukrainaan, mutta siltä käsin laivat eivät voi tehdä muuta. Toinen mahdollinen syy siirtyä Kaspialle on laivojen huolto.

NB: Barentsin merellä (Pohjoinen jäämeri) miinalaiva Admiral Levshenkon pääkone oli eilen tulessa ja laiva merihädässä. Zhdanov arvioi, että jos tällaisen laivan pääkone syttyy tuleen, tulen pääsyä polttoainetankkeihin tuskin voi estää ja että ennen pitkää koko laiva palaa, sen aseet räjähtävät ja laiva uppoaa. Tapahtuuko näin, jää nähtäväksi. Zhdanovin mukaan laivan koneet on tehty neuvostoaikana Ukrainassa. Kun Venäjä hyökkäsi, Ukraina tietenkin lopetti yhteistyön Venäjän kanssa, Venäjä ei ole ilmeisesti pystynyt huoltamaan konetta asianmukaisesti ja tässä on nyt tulos.

Viime yö: Ukraina iski ainakin 5 kohteeseen Krimillä - Venäjä evakuoi perheet Krimiltä

Viime yönä klo 02 - 04.xx Ukraina iski useilla ohjuksilla Krimille. Kohteina oli ainakin lentokenttiä ja ilmatorjuntakalustoa: Sevastopol,  Belbek, Jevpatoria, Saki, Krasnoperekopsk, Armjansk. Ukraina vahvistaa, että ainakin 2 S 400,1 S300 ilmatorjuntajärjestelmä, ainakin 2 järjestelmien tutkaa tuhoitui. Myös järjestelmien ohjusvarastot räjähtivät. Tiedot kaikista vahingoista täydentyvät hiljalleen. Yön isku oli jo toinen tätä lajia tällä viikolla.

Venäjä on antanut Krimillä asuvilla sotilaiden perheille käskyn lähteä evakkomatkalle varsinaiselle Venäjälle. Venäjä siis valmistautuu jättämään Krimin. Se ei selvästikään enää pysty takaamaan minkään sotilaallisen kohteensa turvallisuutta Krimillä ja joukkojen huolto takkuaa. Tarkkaa kuvaa siitä, kuinka hankalaa huolto on, on vaikea saada. Ukrainan iskut kaikkia huoltoreittejä ja ilmatorjuntaa vastaan näyttävät olevan jokapäiväisiä.

Harkovin suunta - Sumyn suunta

Venäjän hyökkäys on jumissa, se ei ole edistynyt enää yli viikkoon. Sen sijaan Ukraina on tuhonnut näyttävästi sekä Himars raketinheittimillä että liitopommeilla Venäjän selustakohteita Belgorodin alueella, joka on Venäjän kannalta hyökkäyksen tukialuetta. Venäjä on menettänyt sekä suuren ammus- yms varaston, että merkittäviä komentokeskuksia. Ukrainan harvinainen liitopommi-isku osui armeijan tasoiseen esikuntaan. Jos Ukraina käyttää ehkä 300 liitopommia per kk, Venäjä käyttää lähes 3000.

Länteen Venäjän sillanpääasemista Harkovin alueella, Ukrainan puolella Sumyn alueella on Ryzhivkan kylä aivan rajan pinnassa, joen takana Ukrainasta katsoen. Neuvostoaikana se oli Venäjän puolella heti rajan takana olevan isomman Tetkinon asutuskeskuksen satelliitti. Turvallisuussyistä Ukraina on jo aikaa sitten evakuoinut siviilit Ryzhivkasta. Toisinaan Venäjän partiot ovat vierailleet Ryzhivkassa ja toisinaan Ukraina on niitä ampunut kaikenlaisilla aseilla. Kylä on siis Ukrainan tulikontrollissa. Siksi venäläiset eivät sinne ole jääneet. Kadyrovin ns. "Tik-tok" sotilaat päättivät tehdä propaganda tempun. He lähettivät oman partion Ryzhivkaan, tekivät videot tyyliin "Kadyrovin soturit vapauttivat Ryzhivkan natseista tms." Videot levisivät tietenkin laajasti. Ukraina havaitsi tik-tokkaajat ja ampui paluumatkalla olleeseen partioon tykistökeskityksen. Partion jäsenistä 21 kaatui ja tuntematon määrä haavoittui. Hommasta syntyi kova kalapaliikki Venäjän sotabloggereiden vs Kadyrovin akselilla. 

Pietarin talousfoorumi - eliitin tyytymättömyys - inflaation uhka

Talousfoorumissa oli vieraana mm. Zimbabven presidentti (Mugaben kaataja ja seuraaja). Hänellä on kotimaassaan lempinimi, "Krokotiili", koska hänen sanotaan syövän vastustajiaan (jostakin syystä tällainen legenda on päässyt vauhtiin).  Venäjällä puuhataan terroristijärjestöleiman poistamista Taliban järjestöltä. Tällaisten tyyppien kanssa Putin nykyään kaveeraa.

Venäjä ja Taliban tekivät myös sopimuksen, jonka mukaan Taliban saa Venäjältä öljyä, kaasua jne ja Afganistan lähettää Venäjälle työvoimaa. Zhdanov tuntee neuvostoaikaisen Afganistanin sodan perinnön. Silloin kävi ilmi, että afgaanit eivät ole motivoitunutta työvoimaa. Siltä ajalta on kuitenkin perinteitä Opiumista uutettavien tuotteiden (Heroiini jne) salakuljetuksesta Afganistanista Venäjän kautta maailman markkinoille armeijan suojaamana. 

Ukrainan kanavilla kerrottiin Kolumbian huumekartellien valittaneen Pietarin talousfoorumista: "miksei meitä kutsuttu - mutta meidän kilpailija oli paikalla."

Foorumissa Putin puhui paljon sekavia ja uhkaili maailmaa ydinaseilla (vihjaamalla että niitä meiltä löytyy). Hän kertoi myös, miten Venäjä voittaa. Formula on: jatketaan sotimista niin kauan, että länsi väsyy ja lopettaa Ukrainan tukemisen. Pelottelu on aina ollut Putinin käyttämä menetelmä. Jos siihen lankaan menee, saa pelätä aina ja ennen pitkää antautua.

Foorumissa esiintyi monia Venäjän hallinnon ja talouseliitin edustajia. Kun Venäjän keskuspankin johtaja Nabiulina kertoi tähtäävänsä 4% inflaatioon tänä vuonna, yleisö puhkesi nauruun. Yakovinan mukaan elintarvikkeiden (eli kansan kannalta tärkeimpien tuotteiden) hinnat ovat 2 vuodessa nousseet nyt 100% eli kaksinkertaisiksi ja nousu jatkuu. Lisäksi Venäjän valtiovarainministeriö kertoi foorumissa, että Venäjän valtion budjetissa sosiaalimenoja karsitaan tänä vuonna, koska tulopuoli ei saavuta tämän vuoden tavoitteita. Yakovinan arvion mukaan tästä seuraa, että monet eläkeläiset ja muusta syystä sosiaalituilla elävät tulevat näkemään nälkää jo tämän vuoden aikana.

Venäjän eliitin edustajat kertoivat foorumissa avoimesti, että koko ei-sotilaallinen talous Venäjällä on hiipumassa ja romahtamassa. Ainoa jo investoi on valtio, yksityiset eivät investoi. Miksi? Koska, 1)jos yritys alkaa menestyä, ei aikaakaan ja jonkin voimaorganisaation tyypit (FSB, Rosgvardia, Poliisi yms) marssii sisään ja kertoo, että tämä yritys on nyt meidän. Tähän voimaministeriöiden edustajat tietenkin vastaa, että ette investoi, me otamme yritykset haltuun ja valtio investoi. 2) Putin on alkanut nostaa tänä vuonna veroja. Veronnostot koskevat myös yrityksiä, siksi kannattava liiketoiminta on eliitin tyyppien mukaan vaikea saada aikaan. Verot ovat Putinille välttämättömiä: muuten hän ei pysty enää sotaa rahoittamaan. Putin käytti 20 vuotta siihen, että täytti Venäjän sotakassaa. Sen pohja on nyt alkanut häämöttää. Siksi veroja on ollut pakko nostaa. Kun ei investoida, ennen pitkää tuotanto eli tarjonta laskee. Samaan aikaan taloudessa on paljon sotateollisuuden kautta kiertänyttä rahaa. Tulos on inflaation kiihtyminen. Tämä kehitys on väistämätön loppuvuonna.

Koska hinnat nousee nopeasti ja nousu vain kiihtyy, ruplan ostovoima laskee. Tämä koskee myös sotilaiden palkkoja. Tämä murentaa motivaatiota jatkaa sotimista. Yakovinan mukaan Ukrainan paras liittolainen sodassa on Venäjän inflaatio.

Pakotteiden toimivuus

Yakovina arvioi, miksi sodan 2 ensimmäistä vuotta menivät ainakin osalle venäläisistä hyvin ja Venäjän talous jopa kasvoi 2022-23. Syynä oli se, että lännen pakotteet oli huonosti suunniteltu. Ne johtivat mm. öljyn hinnan nousuun, mikä kasvatti Venäjän vientituloja. Monet maat saivat rauhassa kiertää pakotteita: Turkki, Kiina, Keski-Aasian maat, UAE jne. Kiertäjien avustuksella Venäjä pystyi jatkamaan mm. elektroniikan ja tehtaiden tarvitsemien koneiden tuontia ja pystyi kasvattaman sotateollisuuden tuotantoa v 2022 ja 2023. Tänä vuonna US valtiovarainministeriön sanktioiden vartijat ovat kuitenkin käyneet melkein kaikissa välittäjämaissa kertomassa, että US sulkee Venäjän kaksoiskäyttö tuotteiden kauppaa auttavat pankit ulos dollarin käsittelystä ellei kauppa ja rahaliikenne lopu tiettyyn päivään mennessä. Nyt näyttää, että useimmissa maissa tämä viesti on mennyt perille (kuten Kiina, UAE ja viimeksi Turkki). Näissä maissa on kuitenkin paljon liikemiehiä, joiden hyve ei ole rehellisyys. Vaatii siis jatkuvaa vahtimista, että pakotteet pitävät, vaikka uusia temppuja keksitään lisää. Viimeisin aktiivinen välittäjämaa on Mongolia. Sinne US valtiovarainministeriön vierailua ei vielä ole tehty. Zhdanov odottaa, että sellainen tapahtuu lähiaikoina.

Miten sujuu sotilaiden rekrytointi Venäjällä

Ajatus liikekannallepanosta on hyvin epäsuosittu Venäjällä. Siksi Putin ei uskalla sitä julistaa. Rekrytointimenetelmä on rahan ja pakon yhdistelmä. Valtakoneisto mainostaa sotilaaksi ryhtymistä kaikin tavoin. Niille, jotka lähtevät vapaaehtoisesti maksetaan jopa 20 000 USD allekirjoitusbonus ja luvataan Venäjän mittapuun mukaan hyvä palkka (sitä ei kerrota, että joskus palkka on pitkään myöhässä). Venäläisiä halukkaita ei kuitenkaan ole tarpeeksi vaikka palkkioita on nostettu. 

Prigozin ja hänen jälkeensä muut toimijat (esim Shoigu) onnistuivat tyhjentämään Venäjän rangaistusvankilat rikollisista. Yhteensä 51 rangaistussiirtolaa/vankilaa (Kolonija) on jo suljettu. Esim. kun Prigozhin käytti vankeja tykinruokana Bahmutissa noin 40% eli yli 17 000 reilusta 40 000 entisestä vangista kaatui (haavoittuneiden määrä ei ole tiedossani). Pieni osa eloon jääneistä vangeista on jo vapautettu: sopimus oli, että 6kk jälkeen, jos olet elossa, saat vapauden. He ovat nyt "uutta eliittiä", joka tosin keskittyy jatkamaan ryöstelyä yms rikollista siviilitoimintaa, johon he olivat erikoistuneet ennen vankilaa. Kansalle tämä tietenkin aiheuttaa tukalaa oloa ja pelkoa.

Viime aikoina rekrytoijat ovat erityisesti käyneet kiinni Venäjällä opiskeleviin afrikkalaisiin. Heitä on useita kymmeniä tuhansia. Tyypillinen rekrytoijan tarjous on: allekirjoita sopimus armeijan kanssa, saat palkan ja Venäjän passin. Jos et allekirjoita, epäämme sinulta viisumin ja joudut poistumaan maasta. Kaikki eivät ymmärrä, että jos otat Venäjän passin, olet sen jälkeen Venäjän valtion orja ja tykinruokaa. Jos passin kanssa sattuisi pääsemään vapaalle jalalle, edessä on asuminen syvästi rasistisessa maassa, jossa ihonväri määrittelee ihmisen arvon. Ukrainan rintamalla taistelee jo ns. "afrikkalainen korpus" - se ei ole erillinen joukko-osasto. Termillä viitataan pääosin Afrikasta rekrytoiduista muodostettuihin ryhmiin Venäjän armeijassa.

Venäjä rekrytoi myös suoraan noin 21 maasta pääosin Afrikassa, muutamissa Aasian maissa ja Valko-Venäjällä uusia sotilaita rintamalle. Näillekin annetaan Venäjän passi. Sen jälkeen kotimaa ei voi heitä auttaa. Heistä tulee Venäjän valtion orjia ja tykinruokaa. 

Kaikesta tästä huolimatta toukokuussa Venäjä menetti rintamalla enemmän sotilaita kuin, mitä se pystyi rekrytoimaan uutta väkeä. Huhtikuuhun asti Venäjän armeijan koko kasvoi koko ajan hiljalleen. Jos v 2022 helmikussa Venäjä toi Ukrainaan noin 200 000 joukot, armeijan koko on tätä nykyä yli kaksi kertaa suurempi. Kokeneet ja hyvin koulutetut ammattisotilaat on tosin menetetty. Esim Harkovin alueelle hyökänneet joukot olivat kokemattomia ja sodassa kouliintumattomia. Tässä yksi syy, miksi tappiot olivat suuria heti hyökkäyksen alusta lähtien. Toukokuussa Venäjän tappiot olivat  150% rekrytoitujen määrästä. Zhelenskyn mukaan Ukrainan tappiot olivat samana aikana noin 1:8 Venäjän määrästä.

Johtopäätös: vapautuuko Krim?

Näyttää siltä, että Ukraina ajattelee sodan painopisteen olevan ilmasodassa ja Krimin alueella. Se on jo tuhonnut suuren määrän Venäjän ilmatorjuntakalustoa etenkin Krimillä. Venäjällä oli kuitenkin S 300 ohjuksia tuhansittain varastossa sodan alussa Svitanin mukaan 5000). Laukaisualustojen määrää Svitan ei tiennyt. Ukraina voi joutua jatkamaan S 400/300 pattereiden tuhoamista vielä pitkään, ennen kuin ne loppuvat. S 400/300 laukaisualustat ovat kuitenkin suuria ja raskaita. Niiden toimittaminen Krimille korvaamaan tuhottuja alkaa olla vaikeaa. 

Ajatus siitä että ratkaisevaa on ilmasota vastaa itse asiassa NATOn oppeja (ks esim NATOn viimeinen harjoitus itämerellä) ja viimeisten USAn käymien menetyksekkäiden sotien kokemusta.

S300/400 ei näytä pystyvän tekemään mitään ATACMS ohjusta vastaan. Niitä on suuria määriä poistumasta käytöstä USAn armeijalla. USA korvaa ne uudemmilla ja tehokkaammilla.  S300 ja myös S400 toimintatapa ilmamaalia vastaan on lähestyä maalia, räjähtää ennen kohtaamista ja luoda sirpalepilvi johon maali törmää. Lentokonetta vastaan tämä on tehokasta. Ei ole selvää, että se on tehokasta pienen poikkileikkauspinnan kovapintaista ohjusta vastaan, kun ohjus lentää ehkä 3 kertaisella äänen nopeudella ja vielä mutkittelee laskevalla radan osalla. Israelin ja USAn viimeisimmät torjuntavälineet perustuvat törmäykseen. Torjuntaohjus ei siis räjähdä. Jos vastassa on ohjus, törmäysnopeus voi olla jopa reilusti yli 6 kertaa äänen nopeus (eli yli 2000 m/s). Jos törmäävällä ohjuksella on sopivasti massaa, törmäyksen tulos on romupilvi. Menetelmä vaatii erittäin nopeaa elekroniikkaa, joka pystyy seuraamaan torjuttavaa kohdetta tarkasti. Venäjällä ei tarvittavaa elektroniikkaa ole eikä se ole voinut sitä ostaa. Siksi esim S400 on "hyvin maalattu S 300".

Näyttää siis mahdolliselta, että Ukraina pystyy vähitellen ahdistamaan Venäjän logistiikan toimintakyvyttömäksi Krimillä. Viimeinen puristus tässä todennäköisesti vaatii, että Ukraina saa kasaan jonkinlaiset ilmavoimat (F16 jne hävittäjät), joka voi pommittaa hajalle loput sotilaskohteet.  Tavoiteltu tulos on pakottaa Venäjä vetäytymään Krimiltä. Kuinka kauan tähän menee, on auki.

Propagandasota

USA ja Puola (12 maan avustuksella ml. Suomi) perustavat Puolaan Venäjän propagandaa tutkivan ja sitä torjuvan yksikön. Tarkoitus on jäljittää ja paljastaa Venäjän informaatio-operaatiot länsimaissa mahdollisimman nopeasti. Venäjä on tähän asti onnistunut ujuttamaan omaa narratiiviaan monia kanavia pitkin lännessä. Narratiivi saa edelleen suurta huomiota, koska lännessä on paljon Venäjän palkkalistoilla olevia eri alojen selkärangattomia tai korruptoituneita tyyppejä, paljon hyödyllisiä idiootteja monissa maissa ja kokonaisia poliittisia liikkeitä, jotka yli 50 vuotta sitten KGP auttoi lentoon. Sekään perintö ei ole kokonaan kuollut ja Putin on parhaansa mukaan pitänyt sitä hengissä. Putin on myös puhaltanut henkeä moniin populistisiin liikkeisiin monissa länsimaissa. Pääasia on ollut, että haastavat riitaa ja tekevät valtioiden johtamisen vaikeaksi.

Miehittämättömät järjestelmät - aselaji

Ukraina perusti tänään uuden aselajin, kuten aiemmin asiasta poliittisella tasolla päätettiin. Aselajin komentaja on nimitetty. Zhdanov arveli, että rintaman taktiset lennokit jäävät armeijan käyttöön kuten tähänkin asti. Sen sijaan operatiivisen tason ja strategisen tason välineet ehkä tulevat tämän aselajin komentoon suoraan. Ukraina on ensimmäinen ja ainoa maa tässä vaiheessa, joka on perustanut tämän aselajin. Uskoakseni ei kuitenkaan viimeinen.


Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Ukraina vahvistuu sisäisesti ja ulkoisesti

Jaarittelua rauhanneuvotteluista - Ukraina iskee lujemmin