Venäjä roiskii mätää ympäriinsä

 01.06.2024

Lähteitä: Oleg Zhdanov, Zhirnov, Ivan Yakovina

Tänään on lasten päivä Ukrainassa

Sodan aikana ja takia Ukrainassa on rekisteröity menetyksiä, jotka koskettavat lapsia:

yli 500 kuollutta

yli 1000 haavoittunutta

yli 2000 kadonnutta

noin 19000 siepattua (viety aivopestäviksi Venäjällä mm. kauko-itään). Näistä tapauksista kansainvälinen tuomioistuin on etsintäkuuluttanut Putinin ja Venäjän lapsia-asiavaltuutetun.

Venäjän ohjus- ja lennokki-isku viime yönä

Ilmeisesti kostoksi ilmoituksista, että länsi sallii antamiensa aseiden käytön Venäjän aluetta vastaan, Venäjä teki viime yönä massiivisen ohjus- ja lennokki-iskun Ukrainaan. Numeroina se näytti tältä

                                             ammuttu              Ukraina pudotti

Shahed lennokit                       47                      46

Risteilyohj X-101/555             35                      30

Kalibr ohjukset                        10                       4

Iskander-K                                1                        1

Muita risteilyohj                       3                        -

Ballistiset Iskander-M              4                        -

Yht                                          100                     81

Isku oli pääosin suunnattu Ukrainan polttoaine- ja energiainfrastruktuuria vastaan. Mm kaksi lämpövoimalaa sai osumaa jne.

Lupa iskeä Venäjän alueelle

Toistaiseksi lupa on annettu US aseiden osalta niin, että tykeillä ja (Himars) raketinheittimen normaaleilla ammuksilla, jotka kantavat 70 - 90 km saa ampua. Lisäsi saa ampua ilmamaaleja vastaan kaikella Patriot yms. torjunnalla myös jos maali on Venäjän alueella. Patriot esim kantaa non 120 km. Ukrainalla ei kuitenkaan ole lupa käyttää 300 km kantavia ATACMS ohjuksia Venäjän alueella olevia maaleja vastaan.

Myös muut länsimaat, kuten UK, Ranska, Saksa ovat antaneet vastaavia lupia.

Venäjän propagandassa tästä on kuultu tulikivenkatkuisia uhkailuja, joita ei kannata toistella. Venäjä tekee sitä, mitä se tekee ihan riippumatta siitä, millaisia aseita Ukrainalla on.

Puhdistuksia Venäjän pääesikunnassa

Pääesikunnan päällikön Gerasimovin kakkosmies pidätettiin tänään syytettynä korruptiosta. Zhirvov (entinen FSBn salainen agentti Ranskassa) arvioi, että jos joku aikoo taistella Venäjällä korruptiota vastaan armeijassa, kaikki pitää pidättää. Systeemi ei pidä sisällään ihmisiä, jotka eivät suostu ottamaan vastaan varastettua tai lahjoja. Kaikkia vastaan pitää olla kompromatia, muuten systeemi ei toimi. Kyse on valtataistelusta ylimmässä sotilas- ja poliittisessa johdossa. Nyt pidätettynä tai vankilassa on jo puolen tusinaa kenraalia. Zhirnovin arvion mukaan nämä ovat Ukrainalle hyviä uutisia, koska seuraavat 6kk voimme odottaa, että Venäjän puolustusministeriö ei pysty toimimaan normaalisti jos ollenkaan. Jonkin ajan kuluttua sekaannus leviää organisaatiossa alaspäin ja tulee koskettamaan myös rintamien ja muiden suurten yksiköiden komentajia. Moskovassa on paljon huhuja tekeillä olevasta vallan kaappauksesta. 

Venäjän tilanne Krimillä

Koska lauttaliikenne meni Ukrainan ohjusiskulla (Neptune) poikki ja Kerchin silta kantaa vain henkilöautoja, ei junia eikä kuorma-autoja, Krimin joukkojen huolto on jumissa. Kun paikalliset varastot ehtyvät, Venäjän joukot ovat pulassa. Sitä ennen voimme odottaa, että Venäjä pyrkii tavalla tai toisella palauttamaan lauttaliikenteen. Ukrainan tiedustelun lupauksen Deadline katkaista Kerchin silta on tulossa tässä kuussa. Lupaus vaikuttaa olevan aikataulussa.

Kerroin aiemmassa blogissa kuinka Ukrainan drooniveneiskut upottivat tai vahingoittivat 4 partiovenettä kahta lauttaa ja upottivat yhden luotsiveneen toukokuun lopussa. Nämä iskut ja aiemmat iskut Venäjän ilmatorjuntaa ja tutkia vastaan Krimillä ovat verottaneet Venäjän kykyä puolustaa joukkojaan Krimillä.

Sota rintamalla 30/5 - 01/06

Venäjä jatkoi jaksolla edelleen hyökkäysmoodissa. Yhteenottoja, pääosin Venäjän hyökkäyksiä oli keskimäärin 119 per päivä, huippu oli 127 per päivä. Shahed iskuja oli joka päivä yht. 82 jakson aikana. Ukraina pudotti kaikki Shahedit paitsi viime yönä yksi pääsi läpi. Toukokuun viimeisinä 2 päivänä Venäjä iski yhteensä 19 raketilla. Ballistiset pääsevät läpi, risteilyohjusten torjuntaprosentti oli 67%. 

Ukraina joutui luopumaan joistakin asemista Bahmutista länteen Tshasov Jarin/Kramatorskin suunnalla ja samoin Avdiivkasta länteen Pokrovskin suunnilla. Niitä voi pitää Venäjän hyökkäyksen pääsuuntina. Muilla suunnilla rintama oli jokseenkin jumissa. Harkovin uusi rintamalohko on jumissa. Ukraina käyttää aluetta tuhotakseen mahdollisimman paljon Venäjän kalustoa ja joukkoja. Nyt Ukrainalla on lupa ampua Himars raketinheittimillä ja pitkän kantaman tykistöllä myös Belgorodin alueelle, johon Venäjän armeijan vasta miehittämät pienet alueet Ukrainaa tukeutuvat.

Venäjän arvioidut menetykset jaksolla olivat: 3680 miestä, 40 tankkia, 56 panssaroitua miehistövaunua, 118 tykkiä, 107 FPV lennokkia rintamalla, 210 autoa, 39 erikoistekniikkaa.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Ukraina vahvistuu sisäisesti ja ulkoisesti

Jaarittelua rauhanneuvotteluista - Ukraina iskee lujemmin