Venäjä-Ukraina strateginen asetelma - rintama 26-28/06 2024

 28.06.2024

Lähteitä: Oleg Zhdanov, Kanal 24 (Igor Lipsists talousasiantuntija), Ivan Yakovina, Aleksandr Kovalenko, Ukraina 365

Venäjä

Sen jälkeen kun USA leikkasi Venäjän pörssit ja pankit irti Dollari- ja Eurokaupasta, Venäjän ulkomaankaupan tila on nopeasti huonontunut. Venäjä ei pysty normaalisti maksamaan tuontia. Maa on syvästi riippuvainen tuonnista lääkkeissä, kulutustavaroissa, aseiden ja investointitavaroiden tuotannon koneiden ja tarpeellisten osien saannissa. Maa ei pysty toimimaan montaa kuukautta enempää ilman tuontia. Keskuspankki tukee kaikkia uusia menetelmiä, mitä vaan keksitään, jotta kauppa voisi jatkua. Niitä ovat kryptovaluutat, vaihtokauppa, jne.sse sallii viejien jättää 40% Dollarituloistaan ulkomaille entisten 20% sijaan jne.

Viennin pakotteet ovat saaneet aikaan hätätilan Venäjän kivihiilen tuotannossa. Vienti Aasiaan on liian kallista  eikä rautateiden kapasiteetti riitä. Vienti Eurooppaan seisoo. Alan teollisuus huutaa valtion tukiaisia. Yksi ennen Venäjän valtion rahasampo, Gasprom oli viime vuonna tappiolla, tänä vuonna tappiot syvenevät. Konkurssiin yhtiötä ei voi päästää, koska erittäin suuri osa kerrostaloista lämpiää kaasulla. Gasprom huutaa valtiota apuun. Timattien ja kullan vienti on jumissa, alan teollisuus on pulassa. Sekin huutaa valtiota apuun. Viime talvena kaupunkien lämmitys- ja sähkön jakelu kokivat kovia: ei ole ihmisiä eikä varaosia lännestä, jota ilman alan automatiikka ja sähkötekniikka eivät toimi. Kokonaisia kaupunginosia meni kylmäksi kesken talven. Ensi talvena voi odottaa, että tilanne vain pahenee.

Kun sota alkoi, Venäjä värväsi sujuvasti lisää väkeä armeijaan. Niitä miehiä, jotka halusivat tulla tappamaan ukrainalaisia riitti satoja tuhansia. Suuri joukko parhaiten koulutettuja, jotka ymmärsivät jotakin maailman menosta, karkasi naapurimaihin ja länteen ja yrittää sinnitellä Venäjän ulkopuolella. Venäjän armeijan koko Ukrainassa kasvoi vuoden 2024 kevääseen asti. Armeijan miehistön määrän huippu saavutettiin tämän hetken arvion mukaan ehkä huhti-toukokuussa. Viimeisen kuukauden tai kahden aikana rintamalla on Venäjän puolella alkanut tuntua, että miehiä ei enää riitä. Numeerisesti tämä näyttää siltä, että kevääseen asti Venäjä pystyi rekrytoimaan noin 30 000 miestä per kk ja pari kolme kuukautta aiemmin aloittaneet 30 000 tuli sotimaan Ukrainaan per kk. Tilanne kääntyi keväällä useasta syystä: 

  • Venäjän tappiot kuolleina ja vakavasti haavoittuneina kasvoivat yli 1000:een mieheen per päivä
  • Sodan alussa otettiin sotimaan halukkaat, kaikki oli helppoa ja rekrytointi sujui. Kun halukkaat loppuivat, Venäjä otti ne, jotka eivät panneet kovasti vastaan ja sen jälkeen ne, jotka eivät halunneet karata tai lähteä pakoilemaan rekrytoijia. Tämä porukka on nyt loppunut ja jäljellä maassa on niitä sopivan ikäisiä miehiä, jotka eivät halua sotia. Heitä Venäjä houkuttelee allekirjoittamaan sopimuksen armeijan kanssa korkeammilla ja korkeammilla allekirjoituspalkkioilla. Viimeisimmät numerot ovat 1 600 000 ruplaa (eli noin 16 000 US Dollaria) allekirjoituksesta ja monta tuhatta taalaa per kk palkkaa. Venäjän yleiseen palkkatasoon verrattuna, palkkiot ovat siis huomattavia. 
  • Toimista huolimatta rekrytointi ei suju entiseen malliin.

Jotta armeijaan saataisiin väkeä, askel askeleelta rekrytoitavien piiriä on laajennettu: 

  • Kun suostuvaiset miesvangit loppuivat, Venäjä ryhtyi palkkaamaan armeijaan naisvankeja.
  •  Syytetyt ja rikoksesta epäillyt on nyt otettu kohderyhmäksi: koko valtion koneisto, joka pyörittää poliisia, rikosten tutkintaa ja oikeuslaitosta on valjastettu rekrytointiin. Luonnollisesti syytetyille ja epäillyille luvataan unohtaa syytteet ja epäilyt rikoksesta. Ei ole vaikea nähdä, että epäiltyjen oikeusturvalla ei tässä ole mitää sijaa.
  • Maahanmuuttajat, jotka ovat hakeneet Venäjän kansalaisuutta. Näitä on esim opiskelijoissa, joita on useita kymmeniä tuhansia mm Aasiasta, Lähi-idästä ja Afrikasta. Lähtömaan tai kotimaan perheen tilanteen takia nämä ihmiset ovat haavoittuvassa asemassa. Uhkaus jättää viisumi uusimatta saa monet heistä allekirjoittamaan sopimuksen armeijan kanssa. Ne jotka kävivät neuvostoaikana Venäjällä tietävät, että Venäjällä viranomainen osaa olla todella pelottava. Tästä on ilmeisesti apua allekirjoitusten saannissa. Näitä on nähty esim Harkovin rintamalla sekä kaatuneina että vangeiksi jääneinä.
  • Venäjä on jo ainakin talvesta asti rekrytoinut väkeä armeijaansa Ukrainan sotaan yli 20 maassa ympäri maailmaa. Näin on tehty esim Intiassa, Nepalissa, monessa Aftrikan maassa jne.
  •  Suunnitelmissa on tuoda sotilaita Pohjois-Koreasta. Heitä ei kuitenkaan ole vielä nähty Ukrainassa. Vaikea sanoa, miten käy, jos heitä lähetetään Ukrainaan. Venäjä ei kuitenkaan ole vielä yhtä totalitaarinen maa kuin Pohjois-Korea. Siksi sotilaat saattavat todeta, että täällä on helpompi karata kuin kotimaassa. Kielitaidon puute ja täydellinen umpiossa eläminen saattavat kuitenkin olla esteenä tälle täysin rationaaliselle tavalle reagoida uuteen tilanteeseen. 

Keväällä ja alkukesällä sää ei ole suosinut Venäjää. Uskovainen sanoisi, että Jumalan rankaiseva käsi on puuttunut peliin:

Tulvat erityisesti Siperiassa olivat erittäin laajat ja kestivät pitkään. Altain vuoristossa oli paljon lunta, jonka sulamisen olisi helposti voinut ennustaa ja varautua tulviin. Venäjällä on kuitenkin julkisiin päällikkövirkoihin alueilla tapana nimittää varkaita ja huijareita, jotka osaavat olla uskollisia ylemmille varkaille ja huijareille, mutta eivät osaa mitään muuta. Siksi he vain levittelivät käsiään ja syyttivät luonnon katastrofia ongelmista. Venäjän Hätätilaministeriön kuuluisi ottaa näissä tilanteissa suuri rooli. Sieltä on kuintenkin miehistö lähtenyt tienaamaan joko puolustusteollisuuteen, jossa on hyvät palkat. Tai sitten he ovat joko lähteneet ja heidät on mobilisoitu sotaan Ukrainaan. Monet ovat palanneet säkeissä tai invalideina, jotka eivät voi auttaa vaan itse tarvitsevat apua.

Tulvien jälkeen Siperissa alkoivat laajat metsäpalot. Hätätilaministeriön hampaattomuus tuli taas esiin.

Kylvöjen jo päätyttyä, kun viljojen ja hedelmien kasvukausi Venäjän mustan mullan alueella oli jo alkanut, sinne iski lumipyry ja pakkaset. Ilmeisesti noin 10% sadosta antavat maat olisi pitänyt kiireesti kylvää kesäkuussa uudelleen. Ei ole tiedossa, miten tämä onnistui.

Kesäkuussa esim Moskovassa satoi paljon. Kadut laajalla alueella olivat veden peitossa. Autoja uiskenteli kaduilla. Suuri määrä rakennuksia ja rakenteita kärsi vakavia vesivahinkoja. Kuinka laajoja vahingot olivat, ei ole tiedossa. Videot tapahtumista olivat vaikuttavia.

Miten sitten pakotteet vaikuttavat: Igor Lipsits arvioi, että kyllä vaikuttavat. Valitettavasti hän joutui toteamaan, että lännessä on heikot johtajat, jotka eivät oikein kykene johdonmukaiseen ja päättäväiseen politiikkaan ja pakotteita, jotka näyttävät hyviltä ei aina täysimääräisesti panna täytäntöön.

Kiinaa Lipsits arvioi niin, että Venäjä sympatioista huolimatta, oma nahka on lähimpänä. USA voi mm. pankkipakotteilla ohjata kiinalaiset pankit kieltäytymään kaikesta yhteistyöstä Venäjän pankkien ja ulkomaan kaupan toimijoiden kanssa. Näin näyttää myös tapahtuvan. Kiina on kuitenkin toimittanut koneita ja laitteita mm. öljytuotannon jatkamista tukemaan jne. Kiinan kauppa on tähän asti lännen pakotteiden kiristyessä ollut henkireikä Venäjälle.

Lipsits arvioi, että Venäjällä 15 - 40 miljoonaa ihmistä (väestö teoriassa 140 M) hyötyy sodasta suoraan mm. tekemällä töitä aseteollisuudessa hyvällä palkalla. He ovat Putinin kovaa kannattajakuntaa ja ainakin he haluavat, että sota jatkuu. Putinilla on Lipsitsin mukaan kokemus, että sodan lopettaminen laskee aina hänen kannatustaan kun taas sodan aloitus sitä aina nostaa. Vaikka Venäjällä menee huonosti, se on eristetty jne, hän ei varmasti pidä kiirettä lopettaa sota.

Ukraina

Ukrainalla on myös merkittäviä vaikeuksia rekrytoida sotilaita. Kun lännen apu huhtikuussa sai uutta pontta taas lähes 6kk laman jälkeen, tilanne vähän parani. Erityisesti lennokkiaselaji on saanut paljon uusia vapaaehtoisia hakijoita. Ukrainalaiset näkevät, että sotaa pitää voida käydä innovatiivisin menetelmin ja parhaalla tekniikalla. Juoksuhaudoissa kyyhöttely on selvästi pois suosiosta.

Aseapu USA:sta, Tsekin junailema tykistön ammustuonti ja reipastuva aseapu Euroopasta pitävät toivoa yllä ja tulostakin on alkanut näkyä. Venäjän ryömivä eteneminen rintamalla näyttää nyt joko kokonaan tai melkein kokonaan päättyneen. Esim tämän päivän rintamaraportissa tai DeepState kartassa ei ollut yhtään suuntaa, jossa Venäjä olisi edennyt. Uskoisin, että tulokset auttavat laajentamaan rekrytointia Ukrainan armeijaan.

Asevarustelussa Ukrainan vahvuus ovat uudet pienet ja keskisuuret yritykset, jotka ovat mm. innovoineet lennokkitekniikkaa, kehittäneet aivan uusia käyttötapoja lennokeille ja muille robottiaseille. Esim Tanska ja Alankomaat ovat alkaneet suunnata apupaketeistaan ostoja näihin ukrainalaisiin yrityksiin. Toimitukset menevät sitten rintamalle. Myös Ukrainan kaksi tiedustelupalvelua (SBU ja GUR) ovat itse kehittäneet robottiaseita, meridrooneja ja lennokkeja.

Ukraina tekee itse monta lennokkimallia. Ne valitaan lennolle aina tehtävän mukaan. Vaikuttavia parametreja ovat mm. matka maaliin, maalin tyyppi ja arvo, reitti maaliin, mitä esteitä pitää kiertää tai välttää jne.

Viimeisimpiä innovaatioita ja kehitysaskeleita drooneissa ovat

  • hävittäjälennokki; nopeus ehkä 500 km/h,  mikä riittää sekä Venäjän tiedustelu- että iskulennokkien tavoittamiseen ja tuhoamiseen. Hävittäjälennokit ovat halpoja. Niitä ajaa viimeiset kymmenet metrit tekoäly videokuvan avulla, koska ihmispilotti ei pysty reagoimaan riittävän nopeasti kohteen liikkeisiin. Massatuotanto on ilmeisesti käynnistymässä tai jo käynnissä.
  • Sea Baby meridrooneja on alettu käyttää miinoitukseen Mustalla merellä. Raporttien mukaan miinat ovat vahingoittaneet ainakin 4 Venäjän laivaa
  • Raskaisiin meridrooneihin on kannelle asennettu raketinheittimiä. Ne voivat hyökätä esim rannikkomaaleja vastaan
  • Meridrooneihin on asennettu myös ilmatorjuntaohjuksia. Kohteena ovat drooneja jahtaavat helikopterit.
  • Lennokit ovat tähän mennessä vahingoittaneet mm 30 öljyn jalostamoa Euroopan puoleisella Venäjällä. Nämä iskut ovat vähentäneet Bensiinin tuotantoa niin, että Venäjä ei enää sitä vie. Iskut eivät kuitenkaan toistaiseksi ole riittäneet siihen, että Venäjän oma polttoainehuolto tai sotivan armeijan -huolto olisi merkittävästi häiriintynyt. Pieniä häiriöitä erityisesti eteläisillä miehitetyillä alueilla on kuitenkin havaittu ja bensiini on vähän kallistunut. Lennokit ovat polttaneet monia polttoainevarastoja, kemian tehtaita jne. Ne ovat iskeneet myös sotilaslentokentille. Muutaman viime päivän aikana esim. lennokit iskivät kaksi kertaa erääseen Moskovan alueen suureen kemian tehtaaseen, jossa jalostettiin mm. joitakin aineita nesterakettien polttoaineeseen. Lennokeilla oli selvästi selvät tavoitteet ja täsmämaalit ja ne myös osuivat niihin.

Viimeisten parin kk aikana Ukraina on tuhonnut ohjuksilla ja lennokeilla Venäjän ilmatorjuntaa, tutkia ja elektronisen sodankäynnin välineistöä etenkin Krimillä ja Belgorodin alueella. Kalustona Ukrainalla on ollut USA:ta saatuja ATACMS (160 km ja 300 km kantamat) ohjuksia, omia Neptune ja muita risteilyohjuksia sekä lennokkeja. Halvoilla lennokeilla oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa voi mm. saturoida Venäjän torjuntaa, minkä takia kalliimmat ohjukset voivat paremmin päästä maaliin. Venäjän torjunnan, tutkien ja elektronisen sodankäynnin lamauttaminen Krimillä muokkaa taistelukenttää tulossa oleville F16 hävittäjille.

F16 hävittäjien lisäksi Ukraina on saamassa kaksi noin 400 km näkevää ruotsalaista tutkakonetta (SAAB 350 - US AWACSin pikkuveli). Ne pystyvät jakavaan tilanne- ja maalitietoa F16 hävittäjien kanssa. Kovalenko kuvasi asiaa niin, että SAABit pidentävät F16 hävittäjien tutkan näkyvyyttä moninkertaiseksi ja yli sen mitä Venäjän raskaammat Suhoi hävittäjät (esim SU 35) näkevät. Koska Ukraina on onnistunut pudottamaan viimeisen vuoden aikana 2 Venäjän AWACS analogiaa (A 50), Venäjä ei ole niitä pudotusten jälkeen enää tuonut Ukraina ulottuviin. Mustan meren yllä USA ja muut NATO maat lennättävät monenlaista tiedustelukalustoa (drooneja, AWACS koneita jne). Ne luultavasti jakavat tilannekuvaa Ukrainan järjestelmiin. Mustalta mereltä ne ehkä näkevät parhaimmillaan 500 - 600 km päähän, mutta se ei esim riitä Harkovin tai Belgorodin alueelle.

Trump ehdottaa Ukrainalle antautumista

 Yakovina arvioi, että Biden hävisi torstaisen vaaliväittelyn Trumpille ja että Bidenin esitys oli "lattialistan alapuolella", kuten hän asian ilmaisi. Trump esitti, että Ukraina on itse asiassa jo hävinnyt sodan ja että hän pakottaisi sen antautumaan Venäjälle, jotta sodan aiheuttamasta häiriöstä päästään. Yakovina arvioi, että Trump voi sanoa mitä vaan, mutta Ukraina ei antaudu. Sitä paitsi tässä on aikaa sotia vielä monta kuukautta ennen Bidenin kauden päättymistä, Venäjän voimat ovat ehtymässä kun taas Ukrainan tilanne on koko ajan kohentumassa rintamalla ja voimatasapainossa. Yakovina arvioi, että Bidenin olisi nyt hyvä heittää pyyhe kehään ja antaa demokraattien valita toinen kandidaatti. Hänen mukaansa demokraateilta löytyy useita täyspäisiä poliitikkoja jotka voittaisivat Trumpin. Samaan aikaan Presidentin vaalien kanssa valitaan myös väkeä Kongressiin ja johtamaan osavaltioita. Jos Biden on demokraattien keulakuva, häviö myös näissä vaaleissa on taattu. Trump pääsee tuhoamaan US demokratian ja muuttamaan maan uudeksi "Turkiksi". Trumpin ainoa toivo taas on, että Biden pitää ehdokkuudestaan kiinni ja häviää vaalit.

Yakovina oli katsellut, miten Venäjän propagandakanavat kommentoivat Bidenin ja Trumpin väittelyä. Siellä oli täysi festivaali menossa: propagandistien mielialat olivat kaukana äskeisestä alhosta, että mikään ei Venäjällä suju. Nyt kaikki olivat varmoja, että Trump voittaa vaalit ja antaa Ukrainan Venäjälle.

Rintamatapahtumat 26 - 28/06

Yhteenottojen määrä rintamalinjalla oli 140 - 148 jakson päivinä. Juuri ennen jaksoa, oli jopa yksi 170 yhteenoton päivä. Suurin osa oli Venäjän hyökkäyksiä. Ukraina oli kuitenkin aktiivinen osapuoli jossakin määrin Harkovin alueella ja Limanin suunnalla. Harkovissa Ukraina on alkanut ahdistamaan Venäjän joukkoja pois Ukrainan alueelta, Venäjä on joutunut lähettämään yksiköitä eturintamasta selustaan täydennettäviksi (kun yli puolet yksikön väestä on menetetty). Zhdanov odottaa, että jos joukkoja palaa, ne asettuvat uudelle puolustuslinjalle muutama kilometri taaksepäin nykyisestä linjasta. Vain 27.6 raportissa Venäjä oli saavuttanut pientä edistystä kahdella suunnalla, muilla suunnilla koko kolmen päivän ajan se ei lainkaan edennyt.Venäjä menetyksiin kirjattiin kohtalainen palanen Ukrainan maata Limanin suunnalla 27.6 . Itse asiassa, Ukraina aloitti alueiden takaisin ottamisen jo huhtikuussa, mutta vasta nyt ne tulivat näkyviin esim DeepState kartassa, eli Ukrainan pääesikunta luottaa, että se myös pystyy pitämään ko alueet. Tämän päivän raportissa koko rintama oli 100% paikallaan 140 yhteenotosta huolimatta.

Venäjän arvioidut tappioluvut kertovat, että se hyökkää melkein pelkästään jalkaväen voimin, käyttää panssaroitua kalustoa hyvin vähän, mutta tykistöä entiseen malliin eli paljon. Ukrainan arvio tykistön voimasuhteesta on, että jos se talvella oli jopa 12:1 Venäjän hyväksi, keväällä tovin aikaa 7:1 Venäjän hyväksi, se on nyt noin 3:1 Venäjän hyväksi. Ukrainalla on kuitenkin laatuetu: sen länsimaiset haupitsit (telatykit) ampuvat tarkemmin ja kauemmas kuin Venäjän tykistö ja sillä on toimivampi vastatykistötaktiikka ja -kalusto. Ukraina on niskan päällä myös rintamalennokeissa, vaikka myös Venäjän lennokit tekevät jopa yli 1000 iskua per päivä pitkin rintamalinjaa. Tällä tykistön tulisuhteella ja lennokkitasapainolla Ukraina on siis pystynyt jumittamaan Venäjän hyökkäykset ja pystyy aiheuttamaan sille armeijan päälukua syöviä tappioita. Ukraina ei kuitenkaan vielä pysty mihinkään merkittävään hyökkäykseen. Sitä varten se tarvitsee ylivoimaan ilmassa mieluiten ilmaherruuden edes yhdellä suunnalla, lisää hyviä maaleja  pitkän kantaman tykeille ja raketinheittimille ja myös ammukset. Ammustilanne on koko ajan parantumassa ja Ukraina etenee kohti parempaa ilmavoimasuhdetta tuhoamalla jatkuvasti Venäjän ilmatorjuntajärjestelmiä hyvään tahtiin raketinheittimillä ja ohjuksilla.

Venäjän menetykset 3 pvän jaksolla olivat: 3650 miestä, 31 tankkia, 49 panssaroitua miehistövaunua, 142 tykkiä, 1 raskas raketinheitin, 8 ilmatorjuntajärjestelmää, 96 lennokkia, 1 lentokone, 152 autoa, 28 erikoistekniikkaa (elsot jne).

Johtopäätös

Vaikuttaa, että Venäjä hyökkää viimeisillä voimillaan. Niitä voi kuitenkin kestää pitkään. Nopea muutos on mahdollinen, mutta se olisi musta joutsen Moskovassa. Ilman sitä, sota etenee sotimalla, miehiä kuolee, vammautuu ja tuho jatkuu. Puolustusministeri Belousov kävi New Yorkissa USA:ssa neuvottelemassa. Hän ei vielä ole Haagin tuomioistuinten etsintä kuuluttama sotarikollinen. Onko hänestä lennättämään mustaa joutsenta, saamme nähdä. (Luultavasti ei).

Ukraina vaikuttaisi aseiden puolesta olemaan valmis tuhoamaan Kerchin salmen sillan. Se olisi tärkeä symbolinen voitto, joka voisi laskea venäläisten sotaintoa ja nostaa Putinin vastaisia mielialoja. Sillan sotilaallinen merkitys on kuitenkin jo pieni. Aiemmat Ukrainan iskut ovat vahingoittaneet sen kannatinpylväitä niin, että sen yli ei voi kuljettaa mitään kovin raskasta. Sillan tuho olisi mielekäs askel vasta, kun Ukraina voi sitten yhtä soittoa jatkaa Krimin vapautukseen. Se taas vaatii mahdollisuutta ottaa alueella ilmaherruus. Tämä lienee syy, miksi silta on vielä ilmassa koko salmen yli.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Ukraina vahvistuu sisäisesti ja ulkoisesti

Jaarittelua rauhanneuvotteluista - Ukraina iskee lujemmin