Venäjän eristys syvenee - taistelu ilmaherruudesta käynnissä

 24.6.2024

Lähteitä: Oleg Zhdanov, Ivan Yakovina

Eristys ja ahdinko syvenee

Päivä sen jälkeen kun Putin lähti Vietnamista, maan ulkoministeri tapasi US korkean virkamiehen ja vakuutti, että Vietnam näkee USA:n strategisena kumppanina. Vietnamissa ymmärretään, että historia historiana, mutta Venäjän kanssa ei nyt voi käydä kauppaa - se ei edes pysty maksamaan tuonnista. Syy: mitkään pankit eivät suostu välittämään maksuja US pakotteiden pelossa. USA lupaa sulkea pankit dollarin ja Euron käytöstä, jos ne potkivat yli aisan.

Serbia on perinteisesti pitänyt Venäjän kanssa yllä erittäin läheisiä suhteita, se ei ole mukana lännen pakotteissa ja näkee venäläiset slaaviveljinä. Siitä välittämättä Serbian presidentti kertoi äsken, että Serbia on myynyt 800 miljoonalla Eurolla aseita ja ammuksia kolmansiin maihin tietäen, että aseet päätyvät Ukrainaan ja niitä tullaan käyttämään Venäjää vastaan. Rahat tulivat kuulemma kovaan tarpeeseen Serbiassa.

Ulkomaiset yritykset, jotka voivat, ovat poistumassa Venäjältä. Liiketoiminta tilanteessa, jossa ruplalla ei ole kunnon kurssia Dollareissa, on niiden kannalta Force Major este harjoittaa liiketoimintaa. Toinen este on, että ne eivät voi maksaa tuomistaan tuotteista länteen: tuonnin maksuja on jonossa jopa 85% viimeisten 5 kk ajalta. Tilanteen on saanut aikaan US pankkitoiminnan pakotteet.

EU julkisti 14. pakotepaketin. Sen tarkempi sisältö mm. Venäjän varjotankkerilaivaston osalta on vielä epäselvä. Yakovina nosti esiin yhden pakotteen: jos kuljetusyrityksessä on yli 25% osuus venäläistä omistusta, se ei saa toimia EU alueella. Osa Aasian tuonnista Venäjälle on kulkenut Euroopan satamista esim Rotterdamista kumipyörillä Euroopan halki Venäjälle. Tällainen liikenne on voinut kulkea esim Puolan kautta Valko-Venäjälle ja sieltä edelleen Venäjälle.

Pelko leviää Venäjän johdossa. Ensi kertaa Putin puhui päivä pari sitten mahdollisuudesta, että Venäjä häviää sodan Ukrainassa. Hän tietenkin uhkaili siinä tilanteessa käyttävänsä ydinasetta. Pelosta kertoo reaktio eilisen Sevastopolin rannan tapahtumaan. Läheisellä uimarannalla, joka on Sevastopolista pohjoiseen sijaitsevan Belbekin sotilaslentokentän vieressä kuoli 4 rantaturistia ja 120 haavoittui. Venäjä kävi asiasta sanallisesti USA:n kimppuun, että USA on vastuussa tapahtumasta, koska siinä käytettiin ATACMS ohjusta. Ukrainalaiset kanavat (Zhdanov, Yakovina etc) arvioivat, että jo uhrien määrän perusteella, isku rannalle ei tapahtunut ATACMS ohjuksella. Jos se olisi ATACMS, kuolleita olisi paljon paljon enemmän. Sen sijaan maasta maahan S300 ohjukset ovat Harkovissa aiheuttaneet saman tapaista vahinkoa. Tässä todennäköisin versio on, että Belbekin ilmatorjunta käytti S300/400 ohjusta, se ei lentänyt kuten piti, mitä tapahtuu aika usein. Ohjus floppasi ja osui uimarannalle. Yakovina oli huomannut myös eräällä venäläisellä sotablog kanavalla vihjauksen, että näin saattoi olla. Bloggaaja oli tyytymätön, että hän joutui poistamaan tekstin.

Eri asia on, että Ukraina on varoittanut venäläisiä melkein joka päivä: älkää tulko turisteina Krimille, se on sotatoimialuetta. Sen sijaan Venäjä on antanut sen tapahtua ja jopa rohkaissut turismia Krimille myös tämä kesänä. Nyt Zhdanov sanoi sen taas, lähtekää heti niin kauan kuin Kerchin silta on paikallaan. Kun se putoaa, lähteminen käy vaikeaksi. Vaikuttaa jopa siltä, että Venäjä on rakentanut turisteista elävää kilpeä omien joukkojen suojaksi. Tiedot Venäjältä kertovat, että nyt viimein ainakin osa turisteista peruu matkojaan ja on palaamassa Äiti-Venäjälle. Nyt Venäjä käyttää siis omaa mokaa painostaakseen USA:a rajoittamaan pelottavien ATACMS ohjusten käyttöä Venäjää vastaan. 

Kaikista ATACMS ohjusten pudotuspuheista huolimatta, Venäjällä ei ole keinoa torjua näitä useita kymmeniä vuosia vanhoja US ohjuksia ja siksi ne pelottavat. ATACMS osaa mutkitella radan loppukaarella, joten ohjuksen sijaintia ei voi matemaattisesti ennustaa. ATACMS ohjus lentää myös liian nopeasti esim S300 torjuntaa ajatellen.

HUOM: tämän päivän yle.fi uutisointi näistä asioista oli taas uusi sivu suomettuneen median mustaan kirjaan. Tässä tilanteessa kannattaa ottaa kaikki mitä Venäjä sanoo tappioista tai iskuista tai pudotetuista lennokeista tai syyllisyydestä valheena. 99% todennäköisyydellä arvaus menee oikein.

Ukrainan päätiedustelija kenraali Budanov antoi haastattelun eräälle US lehdelle. Budanovin mukaan rintamalla voi olla vaikeaa vielä jopa kuukauden. Hän kertoi kysyttäessä, että ATACMS parvi voisi hyvin katkaista Kerchin sillan. Ukrainalla ei enää ole mitään poliittista tai teknistä estettä iskeä siltaan. Se ilmeisesti odottaa vain sopivaa hetkeä.

Ukrainan sotilastiedustelun kehittämät Sea Baby raskaat meridroonit osaavat nyt miinoittaa laivareittejä. Niiden miinat ovat 180kg paukkuja ja ne ovat jo vahingoittaneet 7 Venäjän laivaa Mustalla merellä.  Tästä seuraa, että halutessaan Ukraina voi tehdä kauppamerenkulun esim Venäjän tärkeimpään satamaan Novorossiiskissa aika hankalaksi. Toistaiseksi Ukraina ei kuitenkaan ole julistanut Novorossiiskin merisaartoa. Kansainvälisen merilain, vakuutusten jne takia, Ukraina voisi julistaa merisaarron ja parin viikon päästä ryhtyä miinoittamaan merta massiivisesti. Yllätyksenä sellaista ei saa tehdä, se tulee liian kalliiksi oikeuskäsittelyissä.

Taistelua ilmaherruudesta

USA on nyt antanut luvan Ukrainalle iskeä US aseilla 100 km syvyyteen Venäjän alueelle. Himars raketinheittimiin on 75km, 160 km ja 300 km kantaman ohjukset. Pisimmän kantaman ATACMS ohjuksia Ukraina voi käyttää vain miehitetyillä alueilla.  Ukraina tuhosi 23.6. ATACMS ohjuksilla Venäjän Belgorodin alueella Pantsir M3 ilmatorjuntajärjestelmän. Samana päivänä se tuhosi S300 ilmatorjuntajärjestelmän ATACMS ohjuksella Rostovin alueella Venäjällä. Nämä tapahtumat jäivät sen varjoon, mitä tapahtui Krimillä. 

Ukraina iski ATACMS ohjuksilla Belbekin sotilastukikohtaan 23.6. Siellä tuhoutui ilmeisesti tutka-asem(i)a, mm. Nebo M asema, jonka tehtävä on havaita korkealla lentävät ballistiset ohjukset. Ukraina tuhosi Krimillä myös pitkän kantaman avaruustiedustelun ja GLONASS navigoinnin maa-aseman.

Jos Ukraina saisi luvan käyttää 300 km kantaman ATACMS ohjuksia koko kantaman verran Venäjän alueella, se voisi tuhota mm useita sotilaslentokenttiä, joilta Venäjän ilmavoimat lentää pommituslentoja Ukrainaa vastaan. Tätä Venäjän johto pelkää erityisesti.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Ukraina vahvistuu sisäisesti ja ulkoisesti

Jaarittelua rauhanneuvotteluista - Ukraina iskee lujemmin