Venäjän hönkä hiipuu

03.06.2024

Lähteitä: Oleg Zhdanov, Ivan Yakovina, Ukraina 365

US aseet käytössä Venäjän alueen sotilaskohteita vastaa

Viime vrk aikana Ukraina tuhosi Himars raskailla raketinheittimillä Belgorodin alueella olleen S400 ilmatorjuntajärjestelmän. Himars on kuorma-auton runkoon asennettu raketinheitin, jossa reaktiiviset ammukset ovat kasetissa. Auton lavanostin kääntää kasetin sopivaan asentoo ja reaktiiviset ammukset laukaistaan matkaan. Auto voi poistua paikalta ehkä minuutissa laukaisun jälkeen. Himarsille on useita ammustyyppejä. Esim kantomatkoista on n. 80 km, 160 km ja ATACMS ohjukset jopa 300 km. Tässä tapauksessa ilmeisesti 80 km kantama oli riittävä. Ainakin kaksi S400 laukaisualustaa ja kuorma-auto (joko huolto- tai komentoauto) tuhoutuivat. Muu kalusto, kuten tutka kärsivät vaurioita. Belgorodin ilmatorjuntaan tuli näin iso reikä. S400 on nykyaikaisin ilmatorjuntajärjestelmä, mitä Venäjällä on.

Venäjä puolustuskannalla Harkovin alueella

Pari viikkoa sitten Venäjä valtasi muutamassa päivässä suikaleen Harkovin aluetta pitkin rajaa pahimmillaan 8 km syvyyteen. Ukraina on tähän päivään mennessä tuhoamaan tunkeutuneen joukon logistiikan, sen huolto ei pelaa. Ukraina ampuu tykistöllä vallattuja alueita kiivaasti, droonit miinoittavat teitä ja yhdessä Venäjän hyökkäyksen kärjessä Voltshankin kaupungissa Venäjän joukot ovat jo joutuneet perääntymään.

Tänään rintamalla oli 78 yhteenottoa, kun edeltävällä jaksolla (30/5 - 1/6) yhteenottoja oli reilusti yli 100 per päivä. Luku kertoo Venäjän voiman hiipumisesta tai siitä, että menossa on laaja-alainen joukkojen uudelleen ryhmittely. Strategista reserviä Venäjällä ei kuitenkaan ole, joten uudelleen ryhmittely tuskin suuresti muuttaa yleistä kuvaa: Venäjän hyökkäysvoima on hiipumassa.

Venäjän autokolonna Kurskin alueella

Ukrainan tiedustelulennokit havaitsivat 18 auton kolonnan muutaman kilometrin päässä Ukrainan rajasta Kurskin alueella (1 tai 2/06). Ukrainan FPV lennokit tuhosivat ensin kolonnan kärki- ja häntäauton ja ryhtyivät sitten metsästämään muita autoja yksi kerrallaan. Zhdanovin mukaan 12 autoa tuhoutui. Autoissa oli varusteita ja palvelukseen kutsuttuja sotilaita, joita ei edes pitäisi olla lähellä rintamaa. Rintamalla sotivat joko mobilisoidut tai sopimuksen tehneet sotilaat. Venäjän lain mukaan peruskouluksessa vasta olevia sotilaita ei saa lähettää sotaan.

Viime aikoina Ukraina on ryhtynyt käyttämään itsetuholennokkien sijaan hieman raskaampia ja kalliimpia lennokkeja, joiden kantomatka on pidempi ja jotka heittävät maaliin muutaman kilon pommin ja voivat sitten palata hakemaan uuden pommilastin. Muutaman kilon pommi riittää tuhoamaan esim. kuorma-auton.

Lennokki vastaan lennokki

Ukraina on ryhtynyt metsästämään Venäjän tiedustelulennokkeja omilla "hävittäjälennokeilla". Sellaisen pitää olla keveämpi ja nopeampi kuin maali. Yakovinan mukaan näissä hävittäjälennokeissa on autopilotti (eli tekoälyohjaus). Kun ihmispilotti ohjaa sen ensin riittävän lähelle maalia, ihminen voi kiinnittää sen maaliin ja päästää irti. Autopilotti vie hävittäjän riittävän lähelle maalia ja räjähtää. Sirpaleet osuvat maaliin ja maali putoaa ja tuhoutuu. Hävittäjät ovat halpoja, kun taas tiedustelulennokeissa on esim kalliita kameroita yms kallista elektroniikkaa.

Lupa käyttää länsiaseita Venäjän aluetta vastaan

US lupa koskee tykistöä ja raketinheittimiä, mutta ei (300 km) ATACMS ohjuksia. Mitä tulee tulossa oleviin F16 hävittäjiin, Alankomaat ja Tanska ovat jo antaneet luvan käyttää niitä myös Venäjän alueella olevia kohteita vastaan. Sen sijaan Belgia on asettanut rajoituksen käyttää vain sellaisia maaleja vastaan, jotka ovat Ukrainan omalla alueella.

Sekä UK että Ranska ovat antaneet luvan käyttää esim Storm Shadow ja SCALP risteilyohjuksia Venäjän alueella olevia maaleja vastaan.

Mitä tekee Kiina ja Turkki

Kiina puuhaa järjestelyä, jossa sillä olisi pari pankkia välittämässä Venäjän kaupan rahaliikennettä. On epäselvää onnistuuko tämä tai mitä USAn finanssiministeriö tekee toissijaisten pakotteiden avulla estääkseen järjestelyn. Ainakin sen verran on tiedossa, että pankit, jotka välittävät moista rahaliikennettä, eivät voi käydä dollarikauppaa hetken päästä. Yleensä sellaiset pankit eivät ole pitkäikäisiä.

Vaikka Venäjä onkin ollut kiusallinen partneri Kiinalle, Xi ei ilmeisesti halua, että Putinin valta Venäjällä romahtaa. Kiina tuntuu saavan Putinilta, mitä se vaan haluaa, miksi siis Kiina auttaisi Putinin kaatamisessa?

Erdogan puuhaa myös turkkilaisia pankkipalveluita Venäjää varten välittämättä USAn pakotteista. On epäselvää onnistuuko tämä vai voiko USA pysäyttää hankkeen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Ukraina vahvistuu sisäisesti ja ulkoisesti

Jaarittelua rauhanneuvotteluista - Ukraina iskee lujemmin