Atomivoimala Rostovissa päästi radioaktiivisen pilven Venäjälle

 19.07.2024

Lähde: Oleg Zhdanov, Ukraina

Eteläisen Venäjän sähköverkossa laaja sähkökatkos

Zhdanov kertoi seuraavaa:

Ilmeisesti eilen Rostov-na donu kaupungissa atomivoimalassa kaksi yksikköä meni epäkuntoon ja automatiikka kytki ne irti sähköverkosta. Sitten diesel generaattoreiden piti käynnistyä, jotta voima saadaan ajettua hallitusti kylmäksi. Dieselit eivät käynnistyneet kuten piti. Siksi itse voiman tuotantoprosessi voimassa meni jossakin määrin raiteiltaan ja ilmaa pääsi radioaktiivinen pilvi. Rostovin kaupungissa radioaktiivisuuden taso on Zhdanovin mukaan 75 -kertainen normitasoon verrattuna. Miten pilvi leviää eteläisellä Venäjällä ei ole tiedossa ennen kuin satelliitit kartoittavat tilanteen.

Venäjä yrittää tiukasti pitää asian salassa ja vähätellä uhkaa siviiliväestölle.

Jos kyse on tästä (https://en.wikipedia.org/wiki/Rostov_Nuclear_Power_Plant) voimalasta, kahden yksikön putoaminen verkosta tekee 1900 MW pudotuksen sähkön tuotantoon. Vaikutus on niin suuri, että korvaavaa tehoa ei ole vielä löytynyt. Siksi miljoonia ihmisiä on sähkökatkojen piirissä. 

Taustaa

Ukraina ei ole iskenyt atomivoimaloihin ja ne on tehty kestämään pommeja, putoavia lentokoneita jne. Ukraina on muuten käyttänyt lennokkeja esim sellaisia sähköasemia vastaan, jotka syöttävät sotilaslentokenttiä ja muita sotilaskohteita. 

Todennäköisesti itse Rostovin voimalassa ongelma voidaan palauttaa sodan vaikutuksiin:

  • Atomivoimalan automatiikassa on paljon kaksoiskäyttötuotteita, ne ovat pakotteiden alaisia. Niitä ei tehdä Venäjällä, vaan Venäjä tuo ne lännestä (Siemens jne). Pakotteiden takia varaosat saattavat olla vähissä. Jos varaosia on ollut, niitä on voitu kannibalisoida esim. risteilyohjuksiin.
  • Osaajia on paljon karannut maasta, koska he ovat kielitaitoisia ja monet ymmärtävät hyvin mitä Venäjä tekee, eivätkä halua osallistua Putinin rikolliseen sotaan.
  • Osaajista osa on voitu kutsua kuitenkin armeijaan, osa on voinut jopa kuolla Ukrainassa.
  • Aseteollisuus maksaa ylivertaisia palkkoja siviilialoihin verrattuna. Sinne on karannut paljon ihmisiä töihin.
Tulos noista tekijöistä on, että atomivoimaloissa ei ole huolto ja kunnossapito tip-top kunnossa eikä ehkä edes osaamista hoitaa asiaa sen vaatimalla tasolla. 

Yllä kuvattu ongelma ei rajaudu atomivoimaloihin. Se koskee itse asiassa kaikkea kriittistä infrastruktuuria ja ainakin lentoliikennettä Venäjällä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Ukraina vahvistuu sisäisesti ja ulkoisesti

Jaarittelua rauhanneuvotteluista - Ukraina iskee lujemmin