Blomberg: F16 jo Ukrainassa

31.07.2024

Lähteitä: Oleg Zhdanov, Ukraina 365, Yakovina, Svitan (24 kanal)

F16 Ukrainassa

 USA:lainen tietotoimisto Blomberg kertoi, että Eurooppalaiset Ukrainan partnerit ovat jo luovuttaneet pienen määrän länsimaisia F16 hävittäjiä Ukrainaan. USA on luvannut varustaa ne parhailla ilmasta ilmaan ja ilmasta maahan aseilla, joita kone voi kantaa. Loput Euroopan maiden (ainakin Alankomaat, Tanska, Belgia, Norja) lupaamat koneet saapuvat myöhemmin. Voitanee olettaa, että "pieni määrä" on alle 10 konetta.

Toinen tieto kertoo, että vasta 6 ukrainalaista lentäjää olisi saavuttanut pätevyyden lentää näitä koneita. Netistä löytyy vertailuja F16 vastaan esim SU 35, joka on laajassa käytössä Venäjän ilmavoimissa. Vertailujen mukaan Suhoin tutka näkee kauemmas, vaikka ei ole kovin tarkka jne.

Ukrainassa F16 koneisiin on asetettu suuria toiveita, mutta toiveet voivat olla ylimitoitettuja. 

F16 prosessi on ollut hidas: USA antoi luvan toimittaa niitä 5/23 erli 14-15 kk sitten.

Aiemmin Ruotsi lupasi luovuttaa Ukrainalle kaksi SAABin kaukotutkakonetta. Niiden tulosta Ukrainaan ei ole mitään uutta tietoa kerrottu. Jos ne pystyvät jakamaan reaaliajassa tutkatietoa F16 hävittäjien kanssa, Suhoin tutkan pidempi kantama ei niitä auta. Ratkaisevaa on F16 kuljettamien ohjusten kyvykkyys.

Lentäjäeversti Svitan reagoi Blombergin uutiseen: "en usko".

Ukrainan kannalta tärkeimpiä tehtäviä, joita se voi yrittää ratkaista F16 koneiden avulla on 1) liitopommitusten lopettaminen ja 2) ilmaherruuden saavuttaminen Hersonin alueen ja Krimin yllä. Jos Ukraina näitä yrittää, voimme odottaa monipolvisia taisteluita. Nopea lopputulema olisi yllätys.

Laajasti arvio on, että F16 koneet eivät muuta koko sodan kulkua, vaikka niistä jotain apua onkin. Ne ovat kuitenkin omiaan nostamaan Ukrainan taistelumoraalia.

Viime yön Venäjän lennokki-isku Ukrainaan

Venäjä teki 1.1.24 jälkeen massiivisimman Shahed lennokki-iskun Ukrainaa 89 lennokilla ja yhdellä H59 risteilyohjuksella. Ukraina pudotti ne kaikki, eli pudotus% oli 100. Tämä on yllättävän korkea ottaen huomioon, että Shahedit lensivät monimutkaisia ratoja pääköhteena Kyiv. 100% torjunta herättää ajatuksen, että torjunnassa oli mukana jokin uusi elementti. Eli olisikohan ne tutka-Saabit jo tositoimissa Ukrainassa tai F16 koneet ilmassa viime yön aikana auttamassa paikannuksessa ja seurannassa?

Venäjän Duuman jäsen Mustan meren laivaston tilanteesta

Duuman jäsen totesi, että Venäjän Mustan meren laivasto on lakannut olemasta operatiivisena yksikkönä, jolla on merkitystä ja että Venäjä on kokenut tappion Ukrainan meridrooneille. Pari päivää sitten Putin piti vuosittaisen laivastoparaatin Pietarissa, vastaavat paraatit tapahtuivat myös Tyynellä merellä ja Pohjoisella jäämerellä. Mustan meren laivasto ei osallistunut. Vain kaksi Mustan meren laivaston alusta tuli Syyriasta Pietarin paraatiin. Tämä kertoo samaa tarinaa kuin tuo Duuman jäsen.

No, tänään kerrottiin, että Venäjän mustan meren laivaston 3 sukellusvenettä ovat lähteneet merelle. Ne voivat kantaa keskipitkän kantaman ohjuksia, joita Ukraina pystyy torjumaan vain muutamilla torjuntaohjuksilla, joita on vain siellä täällä (Patriot, ehkä SAM-T). Ukrainan YT kanavat varoittivat, että Venäjä voi olla valmistelemassa laajaa ohjusiskua.

ISW Venäjän kyvystä jatkaa sotaa

ISW kertoo raportissaan, miten Venäjän värvääjät ottavat väkisin esim maahanmuuttajia armeijaan. "Suostutteluun" käytetään nälässä pitämistä, hakkaamista ja karkotukselle uhkauksia. Samassa raportissa ISW arvioi, että Venäjä ei kykene aloittamaan mitään merkittävää uutta hyökkäystä loppuvuoden 2024 aikana. Olemme tänä vuonna jo nähneet pahimman mihin Venäjä pystyy.

Ukrainan sotilastiedustelu (GUR) Syyriassa ja Malissa

GUR kertoi tehneensä drooni-iskun Venäjän tukikohtaan Syyriassa. Eilen se kertoi jollakin tapaa osallistuneensa Tuareg taistelijoiden iskuun  venäläisiä vagner palkkasotureita vastaan Malissa. Aika yllättävää sotaa käyvältä pieneltä maalta...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Ukraina vahvistuu sisäisesti ja ulkoisesti

Jaarittelua rauhanneuvotteluista - Ukraina iskee lujemmin