Heinäkuun alku Ukrainan sodassa

 06.07.2024

Lähteitä: Oleg Zhdanov, Ivan Yakovina, Ukraina 365. DeepState map.

Tapahtumia rintamalla 2 - 6/07 2024

Jakson päivinä rintamalla oli keskimäärin 160 yhteenottoa per päivä, maksimi oli 186 ja tänään alhaisin 139. Zhdanov luonnehti tuota vuoden 2024 huippua (186 yhteenottoa), että tuntuu kuin Venäjä kävisi viimeistä ja päättäväistä taistelua (Internationaalin sanoja mukaillen). Hyökkäysten suuri määrä kertoo, että Venäjä jännittää voimiaan äärimmilleen. 

Venäjä teki siviilien terrorisoimiseksi Shahed iskuja neljänä päivänä viidestä yhteensä 86 lennokilla, joista Ukraina ampui alas 82. Ohjuksia Venäjä käytti rintamalinjalla pieniä määriä joka päivä. Niitä ei ehkä riittänyt siviiliterroriin. Venäjän ilmavoimat iskivät keskimäärin 53 kertaa per päivä (min 45, max 60). Venäjä käytti iskuissa 67 - 111 liitopommia per päivä. Tykistöiskuja Venäjä teki 3000 - 4700 per päivä, niistä 81 -146 raskailla raketinheittimillä. Venäjän hyökkäysten painopisteet olivat Pokrovskin ja Toretskin suunnat, joissa hyökkäyksiä oli 37 ... 51 ja 18 ... 32 per päivä vastaavasti. Venäjä onnistui jatkamaan Ukrainan rintaman vyöryttämistä askel askeleelta Pokrovskin suunnalla jokaisena jakson päivänä ja 3 päivänä Toretskin suunnalla. Venäjä onnistui hitaasti etenemään myös Limanin suunnalla kahtena päivänä, ja yhtenä päivänä Kupjanskin, Kramatorskin, Kurahovskin ja Vremenkin suunnalla. Muilla suunnilla rintama oli jumissa. Harkovin suunnalla Venäjä tunkeutui Sotnitskyi Kazatsokin kylään rajan pinnassa. Kylä on alangossa, Ukrainan joukot puolustavat maan rajaa kylän takana kukkuloilta ampumalla kylässä kaikkea, mikä liikkuu ja myös rajan taakse Venäjän puolelle. Kylä on neuvostoajoista lähtien osa asutuskeskusta, joka ulottuu kahteen valtioon, jotka nyt ovat sodassa. 

US senaatissa jotkut tärkeät senaattorit ovat sanoneet, että jos Venäjä laajentaa Harkovissa rintamaa, USA antaa luvan ampua syvemmälle Venäjän alueelle niillä US ohjuksilla, joita se jo on saanut Yhdysvalloista. Siksi on mahdollista, että Ukraina ei mitenkään pidä kiirettä ajaa venäläisiä pois kylästä. Toinen syy tähän on, että kylästä on vaikea edetä minnekään, mutta Ukrainan on siellä helppo tuhota sinne tunkeutuneita joukkoja. Harkovin alueen itäisemmällä sillanpääasemalla Volshanskin kaupunkissa, Ukraina on ahdistanut Venäjää perääntymään kortteli korttelilta. Tätä edistystä ei näy DeepState kartassa, mutta siitä on mainittu Ukrainan pääesikunnan raportissa.

Venäjän arvioidut menetykset 5 päivän jaksolla olivat: 6030 miestä, 54 tankkia, 79 panssaroitua miehistövaunua, 298 tykkiä, 4 raskasta raketinheitintä, 4 ilmatorjuntajärjestelmää, 189 lennokkia, 336 autoa ja 31 erikoistekniikkaa. Määrät kertovat, että Venäjä hyökkää pääosin jalkaväen voimin.

Ukrainan iskut Venäjälle

Ukraina kertoo virallisesti iskuista hyvin vähän. Siksi suuri osa tiedosta on peräisin Venäläisiltä SOME kanavilta. Esim lennokki-iskuista on siviilien sinne laittamia videoita ja kertomuksia niiden mukana. Tapauksista näkee, että virallinen Venäjä väittää aina, että se pudotti kaikki lennokit. Kuitenkin videot ja silminnäkijöiden kertoma on jotain aivan muuta. (NB: siksi yle.fi voisi mielestäni lopettaa näissä tapauksissa venäjän kertomusten toistamisen).

Ukrainan iskujen kohteina on ollut viimeisten 2 viikon aikana kolme Shahed lennokkien varastoa ja operointikeskusta. Zhdanov näytti (5.7) kuvaa kesäkuussa kerätystä Shahed lennokkien lentoradoista ja kohteista. Ilmeisesti tällaisen tiedustelutiedon perusteella ja tarkentamalla tietoa eri tavoin on päätelty, mistä Venäjä pyörittää operaatioita. Sitten Ukraina on iskenyt varastoihin ja operaatiokeskuksiin omilla lennokeilla ja ohjuksilla. Esim Sevastopolin lähellä räjähti mittauksen mukaan (Yakovina) noin 700 tonnin verran räjähdettä (varmaan ei vain Shahedeja, mukana on ollut muutakin). Eilen raportoitiin Primorski-Ahtarskin lentokentälle lennokeilla ja ilmeisesti kahdella ohjuksella Ukrainan tekemästä iskusta. Siinä räjähti ja paloi taas Shahed varasto ja ainakin tietoliikennekalustoa ja -masto. Näitä edelsi Jeiskin Shahed keskuksen ja varaston tuho pari viikkoa sitten.

Venäjä on epäillyt, että NATO jakaa Ukrainalle tiedustelutietoa, jota se kerää lennokeista Mustan meren yllä. Uusi Venäjän puolustusministeri käski tekemään asialle jotakin. Venäjän ilmavoimat lähetti Suhoi hävittäjiä hätistelemään lennokkeja kansainvälisessä ilmatilassa Mustan meren yllä. NATO vastasi laittamalla asialle isomman tutkakoneen. Sitä suojasivat Eurofighter Typhoon hävittäjät, joiden tulivoima olisi riittänyt pudottamaan useampiakin Suhoi koneita, jos ne olisivat olleet hankalia. Sen jälkeen Venäjä on ilmeisesti jättänyt NATOn lennot rauhaan. 

Näiden rinnalla Ukraina on jatkanut Venäjän polttoainevarastojen ja -jalostamoiden polttamista omilla lennokeilla. Esim tänään raportoitiin iskuista Leningradskajan ja Palvlovskajan kylissä olleisiin polttoainevarastoihin. Kylät ovat noin 35 km etäisyydellä toisistaan noin 110 km Rostov-na-Donun kaupungista etelään Krasnodarin alueella. Yön iskujen jäljiltä varastot olivat edelleen tulessa tänä iltana.

Ukraina iski Henicheskin taajamassa olleeseen Dneprin armeijan päämajaan pari päivää sitten. Sieltä vietiin haavoittuneita korkeita upseereita helikoptereilla Venäjälle. Ilmeisesti armeijaa komentanut kenraali Teplinski joko haavoittui tai kaatui iskussa. Tietoa ei ole vahvistettu.

Samalla Dneprin armeijalla oli ns. Troposfäärisen viestiliikenteen asema Hersonin alueella Novaja Kahovkan lähellä. Tekniikka vaatii, että viestiasemat ovat kalliita, raskaita ja antennit suuria.   Kyse lienee tällaisesta tekniikasta:(https://en.wikipedia.org/wiki/Tropospheric_scatter). Tuollaisen kömpelön tekniikan käyttö kertoo siitä, että Venäjän armeijalla on kova pula tietoliikenne tekniikasta. Ukraina tuhosi aseman joko lennokilla tms. aseella.

Mitkä ovat Venäjän näkymät Yakovinan mukaan

Yakovina oli seurannut Venäläisiä sodasta kertovia SOME kanavia, joilla äänessä olevat näyttävät tietävän sodasta edes kohtalaisen paljon. Kuulemansa perusteella hän oli entistä vakuuttuneempi, että sota päättyy ensi vuonna Ukrainan voittoon. Tässä syyt venäläisten kommenttien mukaan: 1) Ukraina tuhoaa venäjän armeijaa ja sen kalustoa lennokeilla hyvin tehokkaasti. 2) Venäjä ei ehdi kouluttaa omaa väkeään tarpeeksi ennen lähtöä rintamalle. Siksi huonosti koulutettu väki kaatuu tai haavoittuu vakavasti nopeasti rintamalle tulon jälkeen. Ne, jotka voisivat kouluttaa, ovat jo kaatuneet. 3) Venäjä hyökkää ilman panssarivoimien tukea pelkän jalkaväen voimin, hyökkäyksissä kaatuu paljon sotilaita. Näin on koska Venäjän vanhat panssaroidun tekniikan varastot alkavat olla tyhjiä ja koska silloin kun sellaisia tulee suurempia määriä taistelualueelle, Ukraina tuhoaa ne jo ennen etulinjaan pääsyä lennokeilla tai tykistöllä, jonka tulta ohjataan lennokkien avulla. 4) Myös sellaisia ammattilaisia, joista on kova pula, lähetetään turhiin rynnäkköihin. 5) Komentajat eivät ole selvillä, mitä rintamalla tapahtuu. He istuvat kaukana selustassa Venäjän puolella.

Venäjä maksaa armeijan palvelusopimuksen allekirjoituksesta jo noin 15 000 dollaria. Siitä huolimatta halukkaita ei riitä. Miehistöpula pahenee koko ajan. Eräs venäläinen Z-sotabloggeri nimitti jo Venäjän armeijaa kuplaksi, jossa rykmentin miehistöä riittää yhteen pataljoonaan. Pataljoonassa yhteen komppaniaan jne. HUOM: Realismia on kuitenkin se, mitä rintamalla oikeasti tapahtuu, siitä kerron yllä.

Yakovina kertoo myös, että jo neuvostoaikana kootut varastot alkavat olla tyhjiä ja oma asetuotanto ei riitä kattamaan Venäjän jatkuvia kalustotappioita Ukrainassa. Venäjä on saanut paljon ammuksia Pohjois-Koreasta ja tähän asti myös elektroniikkaa ja koneita Kiinasta, joilla se voinut kasvattaa oman asetuotannon nykyisiin mittoihin. Heinäkuun alusta Kiina kuitenkin ilmoittaa asettavansa viennin Venäjälle vientikontrollin piiriin. Jotta Kiina itse ei joutuisi USAn pakotteiden kohteeksi, se joutuu lopettamaan (virallisen) kaksoiskäyttötuotteiden viennin Venäjälle. Nuo tuotteet sisältävät mm. elektroniikan, jota tarvitaan kaikkiin nykyaikaisiin aseisiin.

Rintaman rinnalla tärkeää on, mitä tapahtuu kotirintamalla. Bensiinin pumppuhinta on tänä vuonna noussut jo 20% vaikka hintaa säännöstellään. Syynä on se, että Ukrainan lennokki-iskut jalostamoihin ovat leikanneet Venäjän tuotantoa. Jauhojen hinta on jo noussut 30%, koska tänä vuonna Venäjä odottaa huonoa viljasatoa. Kevään pakkasjakso ja muutenkin vaikeat sääolot ovat tämän taustalla. Tuonnin loppuminen uhkaa tyhjentää kauppojen hyllyt muutaman kk aikana. On kaikki syyt odottaa, että ruplan ostovoima heikkenee paljon vielä kesän ja syksyn aikana.

Ukrainan iskut ulottuvat aina vain kauemmaksi Venäjän alueella. Pisin isku tänä vuonna on osunut Orskin kaupungissa olleeseen sotilaskohteeseen 1800 km Ukrainasta.

10 pisintä Ukrainan iskua Venäjälle

Ukrainan strategisen tiedonvälityksen keskus veti yhteen tietoja iskuista syvälle Venäjälle. Ne ovat joko Ukrainasta lähetettyjen lennokkien tai partisaanien tekemiä. Tapaukset, joissa tekijä (esim Ukrainan tiedusteluorganisaatio) on tiedossa eivät ole mukana yhteenvedossa. Kaukaisin niistä tapahtui BAMin rautatietunnelissa Siperiassa.

Maksimietäisyys Ukrainasta on  viimeisten 6kk aikana 1800km (Orsk): https://youtu.be/cfgFwM622PQ?t=712

Ukrainan vaikeudet

Ukraina on kouluttanut lisävoimia. On mainittu 14 prikaatia (lienee noin 50 000 sotilasta). Niiden kaluston pitäisi tulla lännestä, mutta eipä ole tullut, vaan se on myöhässä. Esim Pokrovskin suunnalla Ukrainan joukot lienevät hyvin väsyneitä, olisi korkea aika päästä vaihtamaan miehistöä. 

F-16 hävittäjäkoneita on Ukrainassa odotettu kiivaasti jo kauan. Tekninen henkilökunta on ilmeisesti koulutettu, lentäjät myös. Ei ole selvää, että Ukraina pystyisi suojaamaan ilmatorjunnalla hävittäjien käyttämät lentokentät. Siihen tarvittaisiin lisää ilmatorjuntaa lännestä. Se on myös myöhässä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Ukraina vahvistuu sisäisesti ja ulkoisesti

Jaarittelua rauhanneuvotteluista - Ukraina iskee lujemmin