Miksi Putin anelee tulitaukoa - mikä odottaa Venäjää?

 13.07.2024

Lähteitä: Oleg Zhdanov, Ivan Yakovina, Ukraina 365, Unian

Neuvottelut - tulitauko

Putin on viime aikoina usein vihjaillut rauhasta, kuinka Venäjä tarjoaa rauhaa jne. Kun katsoo, mitä hän tarjoaa, kyse on kuitenkin vaatimuksesta, että Ukrainan pitää antautua ja luopua itsenäisyydestä. Hän on myös laittanut Orbanin juoksemaan ympäri maailmaa, Kiinaan, USA:n Trumpin luo jne edistämään Venäjän narratiivia. Mistä moinen aktiivisuus kumpuaa?

Venäjän resurssit jatkaa sotaa ovat vähissä: neuvostoaikaiset asevarastot on jokseenkin  tyhjennetty ja viimeisen kaluston kunnostus on menossa. Varastoissa oli kymmeniä tuhansia tankkeja ja panssaroituja ajoneuvoja, tykistöä ja tykistöammuksia ym, ym. Loppuvuodesta on edessä tilanne, jossa Venäjä voi tuoda rintamalle vain se, mitä sen tehtaat ovat edellisen kk aikana tuottaneet. Se tarkoittaa entistä vähemmän tankkeja, panssariajoneuvoja, kuorma-autoja kuljettamaan ammuksia, tykkejä rintamalle jne. Pohjois-Koreasta saadut aseet ovat laadultaan surkeita. Venäjän omat tehtaat tekevät sutta ja sekundaa, koska työntekijöiden motivaatio on mitätön. 

Asetuotantannon jatko on iso kysymysmerkki: tuonti ei voi jatkua entiseen malliin, koska Venäjä on irti normaalista kansainvälisestä kaupasta. Ilman tuontia Venäjä ei pysty tuottamaan yhtään nykyaikaista asetta. Kaikki aseissa käytetty elektroniikka on tuontitavaraa, koska Venäjällä ei ole omaa puolijohdetuotantoa.

Putinin sotakassan pohja näkyy jo. Ilman kassaa, valtio ei voi maksaa värvätyille sotilaille allekirjoitusbonuksia (1 300 000 - 1 600 000 ruplaa, eli perinteisellä 100 ruplaa= 1 USD, 13 000 - 16 000 USD) eikä edes palkkoja. Tuonnin hiipumisen, jopa loppumisen takia, kaupoissa tavara vähenee ja sitten loppuu. Tämän takia hinnat tulevat nousemaan ja inflaatio tulee kiihtymään. Sotilaiden palkkoja pitäisi nostaa, jotta värväys onnistuisi.

Venäjän valtion tilanne voi noista syistä muuttua epätoivoiseksi jo tämän loppuvuoden aikana. Putin tarvitsee hengähdystauon, jotta hän voisi jatkaa sotaa tauon jälkeen. Siksi hän ajaa Orbania emissaarin hommiin.

Yksi suunnitelma, jota Putinin yrittää toteuttaa, on sulkea YouTube Venäjällä (ja syyttää Googlea teknisistä ongelmista), jotta protestilla ei ole tätäkään kanavaa, aloittaa syksyllä mobilisaatio kutsumalla sitä rotaatioksi ja viedä kansan ja firmojen rahat sodan jatkon rahoittamiseksi.

Miten sota sujuu?

Rostovista on tullut Venäjän etelärintaman ja Krimin huollon kannalta tärkein solmu. Venäjä on rakentanut pitkin Azovan meren ranta-aluetta rautatietä kohti Krimiä - huolto käyttää sitä. Ukraina lähettää lennokkeja joka yö/päivä polttamaan polttoainevarastoja ja -säiliöitä juuri Rostovin alueella. Esim viime yönä kävi näin. Varastoja on kuitenkin monta, joten poltettavaa riittää.

Rintamalla Venäjä jatkaa hyökkäysmoodissa ja Ukraina puolustaa. Yhteenottoja rintamalla oli  kahtena päivänä 120 ja 149.  Venäjä ilmeisesti kierrätti joukkoja 12.7 eturintaman ja kakkoslinjan kesken, koska etulinjan yksiköt olivat menettäneet yli 50% vahvuudestaan, siksi vain 120 yhteenottoa. Tänään hönkä palasi aiemmalle tasolle.  

Kahden viime päivän aikana Venäjä on lähettänyt muutamia Shahed lennokkeja terrorisoimaan siviilejä Ukrainassa, määrät ovat kuitenkin pieniä ja Ukraina on lennokit pääosin pudottanut. Osa lennokeista häviää jonnekin. Lennokkien osumia ei kahtena päivänä ollut. Zhdanovin arvio on, että katoavat lennokit lentävät ilman räjähdettä tavoitteena vain aiheuttaa häiriötä ja käynnistää vastatoimet. Venäjä kartoittaa niiden avulla vastatoimia ja mm käytössä olevia tutkia. Esim. viime yönä yksi lennokki kääntyi Valko-Venäjälle ja luultavasti palasi Venäjälle. Tavoite voi  olla käyttää se uudelleen.

Venäjä saavutti pientä edistystä  (12.7 raportti) kahdella suunnalla ja (13.7 raportti) neljällä suunnalla. Edistymisellä ei ole laajempaa merkitystä, mitään läpimurtoa ei ole tapahtunut koko talven aikana eikä nytkään. Tänään Ukraina kertoi vapauttaneensa Sotniskii Kazatshokin kylän Harkovin alueella, jonka Venäjä muutama päivä sitten yritti ottaa haltuunsa. Kylä on pitkin rajaa laaksossa. Sinne voi ampua tykistöllä helposti kukkuloilta sekä Venäjän että Ukrainan puolella. Ukraina ampui niin paljon, että Venäjän joukkojen oli pakko poistua kylästä.

Venäjän menetykset  (12 - 13/07) olivat: 2150 miestä, 17 tankkia (tankit eivät juuri osallistu taisteluihin vaan Venäjä hyökkää jalkaväen voimin), 47 panssaroitua miehistövaunua, 106 tykkiä, 3 ilmatorjuntajärjestelmää, 60 lennokkia, 136 autoa, 21 erikoistekniikkaa.

Miten Venäjän käy?

Kaveri, joka Igor Girkinin kanssa oli aloittamassa Luganskin/Donetskin sodat 2014, oli eilen venäläisellä kanavalla menettänyt kokonaan uskonsa: hän kieltäytyi kehottamasta venäläisiä menemään enää sotimaan Ukrainaan, kertoi, että tilanne rintamalla Venäjän puolella on apokalyptinen ja että Putinin pitää erota. Samoin koko Venäjän valtion johdon.

Tarkastellaan neljää skenaariota, miten Venäjän käy sodassa:

1) Venäjä pääsee niskan päälle Ukrainassa. Se valloittaa koko maan tai melkein koko maan, koska sitä se on halunnut alusta lähtien. Sodan jälkeen tulee pieni hengähdystauko, sitten sota jatkuu kohti länttä jossakin muodossa. Sota NATOa vastaan on voinut alkaa jo ennen voittoa Ukrainassa.

2) Joku painostaa Ukrainan tulitaukoon, Venäjän silovikit pysyvät vallassa. Venäjästä tulee iso Pohjois-Korean tai Iranin kaltainen eristetty valtio. Sota jatkuu uusin voimin hengähdystauon jälkeen. Lopputulema riippuu siitä, kuinka paljon tauon aikana länsi on varustanut Ukrainaa. Jos varustelu tapahtuu nykyisen kaltaisten rajoitusten kanssa (Ukraina ei saa lupaa käyttää länsiaseita täydellä kantamalla), sodasta tulee menossa olevan sodan toisinto.

3) Trump pääsee valtaan USAssa ja yrittää pakottaa Ukrainan antautumaan. Tämä luo suoran sotilaallisen uhkan Euroopan NATO maita vastaan, koska Putin ei aio lopettaa. Siksi EUn ja Euroopan maiden pitää tehdä kaikkensa, että näin ei käy.

4) Venäjän voimat hiipuvat, inflaatio laukkaa, sotilaat menettävät motivaation rippeet ja kapinoivat. Venäjän armeija romahtaa ja suuri osa sotilaista palaa kotiin. Alkaa 1917 - 22 toisinto. Venäjä hajoaa ja osa syntyvistä valtioista ottaa kokonaan uuden kurssin. Vaikein tapaus on Moskovia. Moskovaan on kasaantunut niin paljon silkkaa pahuutta, että Moskovian paluu sivistyksen huomaan näyttää vähintääkin hyvin vaikealta. Venäjällä on tälläkin hetkellä kymmeniä miljoonia ihmisiä, jotka kannattavat ja hyötyvät sodasta. Ihmisten välinen luottamus on olematonta. Valtion hajotessa edessä on suurilla alueilla ryöstely ja verisiä yhteenottoja eli täysi dystopia. Venäjän poliisivoimat ja FSB eivät kykene tekemään asialle mitään, ne osaavat vain pamputtaa toisinajattelijoita.

Mielestäni skenaario 1 näyttää hyvin epätodennäköiseltä. Skenaario 2 voi toteutua, jos länsimaat tekevät paljon poliittisia virheitä ja jos USA joutuu sekasortoon marraskuun vaalien takia. EU ja NATO voivat sen estää, jos niillä on riittävästi päättäväisyyttä.

Kaikkein todennäköisin on mielestäni skenaario 4. Venäjä voi lieventää sitä ja yrittää pysyä kasassa vaihtamalla Putinin tilalle toisen johtajan mahdollisimman pian ja kääntämällä poliittista kurssia pikavauhtia. Siellä ei kuitenkaan juuri nyt näytä olevan voimia, jotka tähän muutokseen kykenisivät. Jotta skenaario toteutuu, lännen on jatkettava ja kasvatettava sotilaallista apua.

Lännessä on paljon pelkoja, että tuloksena on monta maata, joita johtavat roistot ja joilla on ydinase. Hajoavassa maassa tuskin on suurta intoa tai kykyä käyttää ydinaseita. Lännen tavoite pitäisi olla riisua kaikki syntyvät pienemmät valtiot ydinaseista YK:n tai NATOn mandaatin alla. 

Pakotteet on syytä purkaa vain siinä tapauksessa, että maat suostuvat luopumaan ydinaseista. Luopuminen on nykyisin Venäjällä asuvien kansojen etu. Putinin viitoittamalla tiellä Venäjällä ei ole mitään valoisaa tulevaisuutta. Kaiken Venäjälle kertyneen painolastin purkaminen tulee vaatimaan länneltä suuria ponnistuksia. Kaikki nykyään äänessä olevat propagandistit pitää laittaa sotasyyllisinä vankilaan, FSB ja sen koulut pitää lopettaa jne. Tilalle pitää saada normaalia tiedonvälitystä. Fossilitaloudesta pitää päästä pois ja se vaatii todella perustavaa laatua olevia uudistuksia.














Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Ukraina vahvistuu sisäisesti ja ulkoisesti

Jaarittelua rauhanneuvotteluista - Ukraina iskee lujemmin