Mitä Dneprin padon räjäytys teki ilmastolle Krimillä ja Etelä-Ukrainassa

 18.07. 2024

Lähteitä: Oleg Zhdanov

Erityisesti eteläisessä Ukrainassa, mutta myös muualla Ukrainassa on viime aikoina ollut erittäin kuumaa. Lämpötila on monina päivinä ollut yli +40C.

Kesäkuun alussa 2023 Venäjä räjäytti Dnepr joessa olleen padon Hersonin Kahovkassa. Padon yläpuolella oli vuosikymmeniä valtava tekojärvi, josta johdettiin vettä laajoihin kasteluverkostoihin ja joka syötti juoma- ja kasteluvettä myös Krimin niemimaalle. Padon räjäytys laski tekojärven Mustaan mereen ja veden pinta laski dramaattisesti. Myös veden toimittaminen Krimille kävi teknisesti mahdottomaksi puhumattakaan poliittisesta puolesta.

Tänä kesänä aiemmin kastellut maat Hersonin alueella Krimin ja Dneprin välissä ja Krimillä  ovat menettäneet kasvillisuuden peittämästä pinnasta 85%. Maat ovat muuttunut puoliautiomaaksi. Viime talvena sateet Krimin tasangoilla olivat vain 10 - 50% normaalista ennen vuotta 2022. Krimin vuoristoissa sateet olivat vain 17% normitasosta ennen 2022.

Ilmaston tutkijat arvioivat, että Krimin ilmasto on palannut ennen neuvostoaikaa eli ennen padon rakentamista vallinneeseen tilaan. Krimistä on tulossa puoliksi autiomaa. Arvio on, että noin 500 000 asukasta joutuu muuttamaan pois alueilta, joilla normaali elämä ei enää ole mahdollista. Vettä ei vain riitä. Lisäksi osa Krimin pohjoisosan maista on muuttumassa takaisin suola-aavikoiksi. 

Tämä alueellinen ilmaston muutos on helppo liittää Kahovkan padon tuhoon.

Unkari ja Ukraina

Ukraina on sulkenut hanat Druzba öljyjohdosta, jonka kautta Venäjän Lukoil on toimittanut öljyä Unkariin, Slovakiaan ja Tsekin tasavaltaan. Vuoden vaihteessa Ukraina on ilmoittanut, että nykyinen tapa toimittaa Venäjän kaasua Unkariin samaa putkistoa pitkin päättyy. 

Viktor Orbanin suosio kotimaassaan on yhdeltä osaltaan perustunut halpaan kaasuun, jota Unkari on saanut Venäjältä. Ukrainassa ei ole pidetty siitä, että Orban on puhunut holtittomia unkarilaisesta vähemmistöstä Ukrainan Karpaateilla, puheet ovat lähennelleet aluevaatimuksia. Ukrainassa ei ole pidetty muutenkaan Unkarin Venäjä myönteisestä ja Ukrainan vastaisesta poliittisesta linjasta. Ukrainan näkökulmasta Unkarin linja poikkeaa oleellisesti tai on suoraan vastakkainen EU:n linjan kanssa.  Myös Unkarissa on ukrainalainen vähemmistö.

Trump - Orban - vaikutus EU:hun

Unkarin puheenjohtajuus EU:ssa sattuu hetkeen, jona Euroopan pitäisi valmistautua siihen mahdollisuuteen, että Trump voittaa vaalit USA:ssa ja panee USA:n ulkopolitiikan uusiksi. 

Ajatuspaja (European Council of Foreign Relations: https://ecfr.eu/publication/imagining-trump-2-0-six-scary-policy-scenarios-for-a-second-term/) kuvaa 6 skenaariota, mikä mahdollisesti muuttuu. Ne kaikki ovat vähintään ikäviä EU:n kannalta. EU:n pitäisi valmistautua siihen, miten reagoida skenaarioissa kuvattuihin muutoksiin. Sitä on vaikea tehdä, jos Orban sotkee EU:n asioita. Tulos on, että EU ottaa Trumpin valtaantulon vastaan housut kintuissa.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Ukraina vahvistuu sisäisesti ja ulkoisesti

Jaarittelua rauhanneuvotteluista - Ukraina iskee lujemmin