Miten menee Venäjällä

 17.07.2024

Lähteitä: Oleg Zhdanov, Ukraina 365,

Sähköverkko

Viime viikkoina Venäjän eteläosista alkaneet laajat sähkökatkot ovat levinneet keskiselle Venäjälle ja syvemmälle Venäjälle. Miljoonia ihmisiä on aika ajoin ilman kummempia suunnitelmia ilman sähköä. Ukrainan eteläosissa on juuri nyt yli +40C ja Rostovin alueella ollaan lähes samoissa lukemissa, joten sähkölle olisi tarvetta. Rostovin atomivoimalan kaksi yksikköä sammuivat yllättäen ja puuttuvan tehon takia sähkökatko levisi laajalle alueelle. Saman tapainen juttu sattui Kurskin atomivoimalan takia.

Katkoksilla on useita syitä: 1)sähköverkkojen ja sähkölaitosten älykäs ohjaus Venäjällä toimii länsimaisella elektroniikalla. Se on pakotteiden alla, koska samaa elektroniikkaa voi hyvin käyttää myös aseissa. Ohjausjärjestelmien huoltoon ei ole ollut tarpeellisia osia pitkään aikaan. Kun puutteita kasaantuu riittävästi, järjestelmätason ongelmia tulee esiin. Osaajat, jotka hoitavat sähkön tuotantoa ja jakelua on osaksi rekrytoitu armeijaan tai ovat lähteneet asetehtaisiin töihin. Siellä maksetaan korkeampia palkkoja. 2) toinen syy ovat Ukrainan lennokit. Ne ovat viimeisten parin kk aikana säännöllisesti iskeneet sähköinfraan, jota käyttävät sekä armeija että siviilit. Ne ovat legitiimejä kohteita sodassa. Kun riittävästi varmennuksia on poissa pelistä vahinkojen takia ja tulee lisävahinko, siitä verkko ei enää elvy helposti. Joudutaan jonkinlaisiin kiertäviin sähkökatkoksiin.

Venäläisillä kotitalouksilla ei ole omia generaattoreita, niitä ei ole saatavilla. Jos joku on sellaisia yrittänyt hankkia, aloitteellisuudesta on yleensä seurannut rangaistus. Kun sähkökatkot alkoivat v 2022 Ukrainassa, ihmiset hankkivat pieniä diesel (tai bensa) käyttöisiä generaattoreita, joiden varassa he pystyvät pitämään yllä kriittiset sähkölaitteet. Esim jääkaapit ja pakastimet ensi talven ruokavaroineen sulavat molemmissa maissa nopeasti, jos ulkona on +40C. 

Värväys armeijaan ja varustus

The Economist kertoo, että Venäjä pystyy värväämään ehkä noin 25 000 sotilasta per kk.  Talvella tahti oli vielä noin 30 000 sotilasta/kk. Touko-kesä-heinäkuun aikana Venäjän miehistömenetykset kuolleina ja vakavasti haavoittuneina ovat olleet 1100 - 1400 per päivä. Lisäksi on kasvava määrä karkureita ja kadonneita. Uudet värvätyt eivät siis pysty korvaamaan menetyksiä. Tämä näkyy rintamalla siten, että Venäjä on joutunut laittamaan viimeiset operatiivisen tason reservit taisteluun. Eturintaman lihamylly on armoton: Venäjän hyökkäys pysähtyy, kun hyökkäävä yksikkö menettää puolet vahvuudesta. Joskus menetykset ovat 70%. Jatkossa yksiköt voivat saada pientä täydennystä, mutta rotaation tekeminen eturintama/toinen linja käy askel askeleelta vaikeammaksi.

Venäjän aktiivisuus mitattuna hyökkäysten määrällä per vuorokausi on hiipunut heinäkuun 1H jaksolla verrattuna kesäkuun 1H jaksoon -16%. Se voi johtua miehistövajeesta ja osittain Ukraina eteläosien +40C helteistä.

Jotta edes tuohon 25 000 värvättyyn päästään, Venäjä on touko-heinäkuun aikana nostanut armeijan palvelukseen astumissopimusten allekirjoituspalkkiot 1000 - 8000 USD tasolta 5000 - 15 000 USD tasolle. Suurimmat palkkiot ovat Moskovan seudulla. Onpa jo nähty 20 000 USD palkkio tapauksessa, jossa ihminen lähtee ilman koulutusjaksoa rintamalla muutamassa päivässä. Tämä kertoo kiireestä korvata rintaman päivittäisiä menetyksiä.

Venäjä järjesti pitkät kutsunnat huhti-heinäkuussa. Se sai 150 000 nuorta asepalvelukseen. Heti kun palvelukseen astumisen pöly on laskeutunut kantahenkilökunta alkaa painostaa nuoria miehiä tekemään sopimuksen ja lähtemään sotaan Ukrainassa. Zhdanov arvioi, että 6kk aikana joukosta 50 000 on antanut periksi ja tehnyt sopimuksen.

The Economist kertoi myös saman, mistä tässä blogissa olen jo kertonut: Venäjän neuvostoaikaiset asevarastot alkavat olla tyhjiä. Kun viimeiset rippeet on korjattu, sen on siirryttävä oman tuotannon varaan. Esim uuden panssaroidun kaluston tuotanto-ongelmia ovat mm. että niihin ei saada tuotua riittävästi riittävän kestäviä laakereita (Venäjä ei niitä itse tee). Toinen pullonkaula on elektroniikka. Se on kaikki tuontitavaraa ja viimeisen kk ajan se on ollut vaikeuksissa.

Zhdanov kertoi kuinka Venäjän uusi 3000kg liitopommi taas törmäsi toisenlaiseen vaikeuteen: siihen laitettiin sama liitokoneisto kuin puolta kevyempään pommiin. Suhoi hävittäjä nosti sen ilmaan, mutta liitopommi ei juuri liitänyt, ase palaa suunnittelupöydälle.

Venäjä ei myöskään tuota koneita, joilla voisi esim tehdä tykin piipun. Piippujen tuotanto, jos sitä on, on siis pientä. Osa käytetyistä koneista tekee huonolaatuisia piippuja.

Yleinen järjestys ja poliisi

Zhdanov kertoi Venäjän sisäasianministeriön julkaisemasta tilastosta: ryöstely on noussut uudelle tasolle, maa on palaamassa 1990-luvun meininkiin. Väkivaltarikokset ovat +76% verrattuna sotaa edeltävään aikaan. Venäjän poliisilla on miehistöpula: 150 000 paikkaa on auki. Onko tämä kansan kannalta hyvä vai huono asia, on vaikea sanoa: kun esim Belgorodin alueella ihmiset ajavat autoilla ylinopeutta Ukrainan lennokkeja peläten, paikallinen poliisi kirjoittelee heille sakkolappuja. Poliisin suosiota se ei varmaankaan alueella nosta, ei liioin lain kunnioitusta.

Ukrainan drooni-iskut Venäjälle

Iskut ovat jatkuvia, päivittäisiä tai lähes päivittäisiä. Virallinen Ukraina ei iskuista juuri kerro, joten asiasta joudutaan hankkimaan tietoa venäläisiltä some-kanavilta, joihin silminnäkijät laittavat videoita. Kanavien seuraaminen vaatisi monen henkilön joukkueen faktan tarkastajia.

No entä Ukraina 

Ukrainalla ei ole edelleenkään asetta liitopommeja vastaan. Sen sijaan Venäjän perinteinen vahvuus, tykistöylivoima, on kasvavissa vaikeuksissa, vaikka Venäjä ampuu edelleen per päivä tavallisesti yli 4000 tykistöiskua. Venäjä joutuu kaivamaan neuvostoaikaisista varastoista aina vaan vanhempia tykkejä, joiden kantama on pienempi ja jotka tarvitsevat vetokaluston. Panssarihaupitseja Venäjällä on hyvin vähän jäljellä. Erillisen vetokaluston takia tykit eivät liiku nopeasti pois tuliasemasta. Siksi lennokeilla ja pienemmällä määrällä tarkkoja länsiammuksia Ukraina pystyy tuhoamaan  merkittävän määrän Venäjän tykkejä joka päivä. Ukrainan tavoite rintamalla on tuhota mahdollisimman paljon Venäjän jalkaväkeä ja sotilaskalustoa sekä pitää omat joukot hengissä. Se tapahtuu aika ajoin pienten aluemenetysten kustannuksella: kun Venäjän liitopommit tykistön avustamana ovat tuhonneet asemat, eikä uusia pysty tulen alla rakentamaan, Ukraina yleensä silloin vetäytyy. Mitään huomattavia edes paikallisia rintaman romahduksia ei kuitenkaan ole talven-kevään tai kesän aikana tapahtunut. Vetäytymiset vaikuttavat tapahtuvan käskystä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Ukraina vahvistuu sisäisesti ja ulkoisesti

Jaarittelua rauhanneuvotteluista - Ukraina iskee lujemmin