Sähkökatkojen anatomia - Etelä-Venäjä

 21.07.2024

Lähteitä: Ivan Yakovina, Oleg Zhdanov, Ukraina 365

Eteläisellä Venäjällä ja Krimillä on viimeiset 5 päivää jatkuneet sähkökatkot. Monissa paikoissa ei sen takia toimi vesijohto eikä mobiiliverkko. Normaalisti rakennettu mobiiliverkko pystyy toimimaan akuilla muutamia tunteja, mutta ei kestä päiväkausien sähkökatkoja. Viranomaiset yrittävät tarjota sähköä paremmin suurissa kaupungeissa (esim 2h sähköä, 22h ei sähköä), mutta Kaukasukselta pohjoiseen ja luoteeseen on pienempiä kaupunkeja, joissa ei ole sähköä eikä edes vettä 5 päivään, kertoo Yakovina. Ongelma koskettaa miljoonia ihmisiä. Tuo 1.5GW on noin 1/5 Suomen tarvitsemasta sähkötehosta kesäpäivänä, eli se palvelee noin 1 M ihmistä. Eteläisellä Venäjällä sähköä per kotitalous käytetään vähemmän kuin Suomessa, koska keittäminen tapahtuu usein kaasulla, samoin käyttöveden lämmitys. Sen sijaan jääkaapit, pakastimet ja ilmanvaihto toimivat sähköllä.

Jos puutos jaetaan 12h sähköä/12 h katkosta periaatteella ja oletetaan, että kulutus per kotitalous on puolet Suomen tasosta, parhaassa tapauksessa riittäisi, että 4M ihmistä kärsii. Nyt tähän tuskin päästään monien muiden ongelmien takia. Joko sähköllisiä tunteja on vähemmän tai ihmisiä, joita tämä koskettaa on enemmän.

Miten tähän on tultu?

Eteläisen Venäjän sähköverkko oli ylikuormitettu jo ennen Ukrainan sotaa. Sodan aikana 2 miljoonan asukkaan Krimin sähkö ja myös muiden miehitettyjen alueiden sähkö alkoi virrata jo valmiiksi ylikuormittuneesta eteläisen Venäjän sähköverkosta. Kuorma eteläisen Venäjän verkossa kasvoi 20%.

Kovan kuormituksen takia varavoimalat on otettu generoimaan normaalikuormaa, mikä poisti verkosta varmennusta. Sitten 5 päivää sitten Rostovin atomivoimalassa sattui generaattorivika, joka pudotti 1,5 GW tehoa verkosta pois. Lisäksi Kurskin atomivoimalassa on yksi yksikkö pois verkosta.

Koska omaa varavoimaa ei ollut, normaaliratkaisu tässä tilanteessa olisi tuoda lisää sähköä korvaamaan Rostovin voimalan jättämä aukko muualta Venäjältä. Tämä ei juuri nyt onnistu, koska Ukrainan lennokit iskivät joitakin viikkoja sitten tehoa muualta Venäjältä etelään välittävään korkeajännite sähköasemaan.

Sähköverkkojen tila on ollut huono jo ennen sotaa. Syynä on korruptio ja johdon osaamattomuus. Kuvernöörit ja muut paikallisjohtajat on valittu sillä perusteella, että he ovat taitavia varkaita ja uskollisia ylemmän vallan palvelijoita. Pätevyysvaatimuksiin kuuluu myös kyky säälimättömästi tukahduttaa kaikki paikallinen vastarinta. Yakovinan mukaan esim Dagestanissa verkkoliittymistä suuri osa ei ole kirjoissa ja niistä saa "ilmaista" sähköä. Sitä varten pitää kuitenkin tiskin alta maksaa lahjuksia. Tällainen käytäntö varmaan tekee kaiken suunnittelun, verkon kehittämisen ja ylläpidon aika hankalaksi.

Koska sähköä ei saada muualta Venäjältä riittävästi, 1.5GW puuttuminen verkosta aiheutti sähkökatkosten ketjuutumisen. Tilannetta yritetään hallita kierrättämällä sähkökatkoja alueittain tai taloittain. Tähän tarvitaan automatiikkaa, sähköverkon valvontajärjestelmä sekä osaavia ihmisiä. Automatiikka on pääosin saksalaista (Bosch ja Siemens) ja laitteet ovat jo pitkään pakotteiden kohteena. Siksi valvontajärjestelmiin ja automatiikkaan kasaantuu hiljalleen vikoja, joita ei pystytä heti korjaamaan osien puutteen takia. Asteittain verkko toimii huonommin ja huonommin erikoistilanteissa.

Osaamattoman poliittisen johdon lisäksi ammattilaisista on pula. Heitä on lähtenyt sotaa karkuun, hyväpalkkaisiin töihin asetehtaisiin ja sotilaiksi Ukrainaan. Osa vm. on jo Ukrainan mullassa, poltettu venäläisessä kenttäkrematoriossa tai kotiseudun hautuumaalla.

Sekä sähkölaitosten laitteiden että sähköverkon osien puutteen takia vikojen korjaaminen tulee olemaan hidasta ja katkot voivat jatkua loppukesän. Ei ole näköpiirissä, että talvella tilanne helpottuisi, koska varaosien saatavuus ei ole korjaantumassa.

Tapahtunut osoittaa keskusjohtoisuuden heikkouden. Jos vertaa Ukrainaan, ero on suuri. Ukrainassa ihmiset yrittävät itse keksiä, miten keplotella ulos vaikeuksista. Ratkaisu voi olla oma varavirtageneraattori tai vaikkapa aurinkopaneelit talon katolla. Venäjä ei itse tuota kotitalouksiin sopivia generaattoreita eikä se saa niitä tuotua mistään. Tähän asti sellaisen hankkimisesta on Venäjällä saattanut seurata rangaistus. Sehän osoittaa epäilyttävää oma-aloitteisuutta.

Seuraukset Yakovinan mukaan

Eteläisellä Venäjällä on monena päivänä ollut noin +40C lämpötiloja. Erityisen tukala tilanne on siellä, missä edes ei tule vettä taloihin, koska pumput toimivat sähköllä. Monissa kaupungeissa liikennevalot eivät toimi, mikä aiheuttaa ruuhkia.

Apteekeissa lääkkeet, jotka vaativat alhaista lämpötilaa, pilaantuvat. Kotitalouksilla on paljon pakastimia ja jääkaappeja, koska kotipuutarhat ovat tärkeitä, monelle ihmiselle tärkein ruokahuollon lähde. Jos ihmisellä ei ole esim maakellaria puutarhassa, ruokaa pilaantuu suuria määriä. Maakellarikaan ei pakasteiden osalta auta.

Hädän takia ihmiset ovat jo monissa kaupungeissa lähteneet osoittamaan mieltä. Viranomaiset vastaavat sorrolla, pidätyksillä ja oikeuslaitoksen voimin. Paikallisviranomaiset eivät tiedä, mitä tehdä, mutta raportoivat Moskovaan, että kaikki on hyvin. Kuitenkin paikan päällä sokeakin näkee, että ei ole.

Yakovina odottaa, että mobiiliverkon puuttuminen "langat" joilla valta pitää maata kasassa. Dagestanissa  monissa kylissä ei enää aikoihin ole välitetty ylemmästä vallasta mitään, hommat hoidetaan paikallisen johtajan päätösten mukaan. Kun vallan langat katkeavat, kasvava joukko yhteisöjä siirtyy samankaltaiseen tilaan: Viis Moskovasta ja viis alueen pääkaupungista ja niiden herroista, hoidetaan itse omat asiamme.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Ukraina vahvistuu sisäisesti ja ulkoisesti

Jaarittelua rauhanneuvotteluista - Ukraina iskee lujemmin