Ukrainan Kyberisku jatkuu 4 päivää - kohde: Venäjän pankit

 27.7.2024

Lähteitä: Oleg Zhdanov, Ukraina 365

Jakso: 25 - 27.7.2024

Cyber

Ukrainan sotilastiedustelun (GUR) Kyberjoukot aloittivat 23.7 kyberhyökkäyksen Venäjän/Moskovan pankkeja vastaan. Pankkeja on ainakin 10 ja ne auttavat Venäjän sotavoimia ja niiden rahoitusta. Hyökkäys on jatkunut ja voimistunut neljättä päivää. Nyt jo myös pankkiautomaatit ja välittäjäpalveluiden tuottajat ovat kohteena. Jos asiakas käyttää pankkikorttia, Ukraina pystyy jäädyttämään kortin. Eli kyse ei ole mistään pienestä palvelunestohyökkäyksestä. Vaikuttaa siltä, että GUR:n hakkerit ovat päässeet sisälle pankkien järjestelmiin. Pankit eivät ole pystyneet nostamaan palvelujaan ylös.

Ukrainan lennokki-iskut 3 lentokentälle

Viime yönä Ukrainan pitkän kantaman lennokit iskivät Olenjen sotilaskentälle Kuolan niemimaalla (1800 km Ukrainasta), Djagilevon kentälle lähellä Rjazanin kaupunkia (noin 530 km Ukrainasta) ja Engelsin kentälle (noin 730 km Ukrainasta). Kaikki kentät ovat Venäjän strategisten TU-22M2 pommikoneiden käytössä. Venäjä on käyttänyt niitä Ukrainan sodassa X-59 risteilyohjusten laukaisuun siviilikohteita vastaan. Tiedot vahingoista ovat vielä vajavaisia. Olenjessa ainakin yksi TU-22M3 vahingoittui. Koneiden korjaaminen on Venäjälle vaikeaa, ne ovat vanhoja ja tarvittava osaaminen ja varaosat ovat hakusessa.

ATACSM iskut Krimille aamuyöllä 26.7

Eilen Ukraina iski ATACMS ohjuksilla Sakin sotilaskentälle Krimillä. Lisäksi kohteena oli Nebo-M tutkajärjestelmä. Kyse on noin 250 mUSD maksava 600 km näkevä tutka, joka pystyy havaitsemaan myös lennokit (jos ne ovat riittävän korkealla). Sillä näki koko eteläisen rintaman Hersonista Donbassille. Tutkaan osui ATACMS rypäleammus tai ammuksia, joten siitä tuli seula eikä sitä voi korjata. Ukrainan tiedon mukaan tämä oli Krimillä viimeinen Nebo-M järjestelmä. Saki on lähellä Krimin länsirannikkoa alle 200 km päässä Ukrainan alueelta Hersonissa. Ilmeisesti Venäjä ei ollut ehtinyt evakuoida kentän kalustoa, lentokoneita eikä aseita Kerchiin, kuten  suunnitelma näyttäisi olevan. Kentällä oli epävarman tiedon mukaan 16 - 20 lentokonetta. Kentän lähellä oli junavaunuja aselastissa. Ne tietenkin sai osuman ja raketit ja ammukset ovat räjähdelleet tähän iltaan asti.

ISW raportti - miksi Venäjä hyökkää?

Zhdanov kertoi ISW:n raportista, jossa arvioidaan Venäjän toimintaa sodassa. Zhdanov ja raportti kertovat, että Venäjä ei enää pitkään aikaan ole pystynyt operatiivisen saati sitten strategisen tason operaatioihin rintamalla. Ainoa mihin se pystyy ovat taktisen tason hyökkäykset, joissa Venäjä näyttää isolla kartalla ryömivän eteenpäin aina paikka paikoin. Strategisen tason operaatiolla olisi selvä merkitys sodan lopputuloksen kannalta, operatiivisen tason operaatio vaikuttaisi merkittävältä askeleelta eteenpäin. Vaikuttaa siltä, että Venäjä ei itsekään usko pystyvänsä murtamaan rintamaa edes hyökkäyksen pääsuunnalla. 

Miksi sitten Venäjä jatkaa ja menettää yleensä yli 1000 sotilasta per päivä eli 35 000+ per kk, kun se pystyy korvaamaan ehkä 25 000? Zhdanovin mukaan Venäjällä ei enää ole operatiivisen tai strategisen tason reserviä Ukrainan rintamalla. Se saa täydennyksiä pienissä erissä ja tulijat laitetaan täydentämään joukko-osastoja, joiden miehitys on keskimäärin noin 70% tasolla (kalusto sen alle) normaalista tasosta. Täydennykset ovat saaneet tyypillisesti 1 - 2 viikon "pikakoulutuksen" ennen rintamalle tuloa. Operatiivisen reservin luonti vaatisi, että tulijat olisi jo koulutusvaiheessa muodostettu rykmenteiksi, prikaateiksi tai divisiooniksi ja tuoreet joukot voisi sitten tuoda valmiina taisteluyksikköinä rintamalle.

ISW:n mukaan syy on se, että Venäjä yrittää pitää aloitteen itsellään. Jos se siirtyisi strategiseen siilipuolustukseen, se pelkää, että Ukraina ottaa aloitteen ja ryhtyy hyökkäämään. Eli usko on, että "hyökkäys on paras puolustus". Kesällä 2024 Venäjä toimii "kaikki peliin" menetelmällä (va-bank). Syksystä -24 lähtien sen resurssit eivät tule riittämään jatkoon samalla intensiteetillä ja se joutunee heittämään toivon "voitosta".

YK:n raportti Olenivkan vankileirin joukkomurhasta

Kaksi vuotta tapahtuman jälkeen YK on saanut laadittua ja julkaistua raportin kesällä 2022 Venäjän toteuttamasta ukrainalaisten sotavankien joukkomurhasta Olenivkan leirillä. Siinä kuoli noin 50 sotavankia ja haavoittui noin 70. Raportti toteaa, että Venäjä yritti peitellä tapahtunutta lavastamalla tapahtuma Ukrainan Himars iskuksi.  Se toi paikalla muualta keräiltyjä Himars ammusten ruosteisia palasia.  Raportin tekijät olivat haastatelleet suurta joukkoa silminnäkijöitä. Zhdanov tästä ihmettelemään, että YK on täysin avuton. Tällaisista raporteista huolimatta, Venäjä istuu YK:n turvaneuvostossa ja sillä on vielä veto-oikeus.

Intia ja Keski-Aasia

USAn rahaministeriö (treasury) on asettanut useille Intian ja Keski-Aasian entisten neuvostotasavaltojen pankeille uhkavaatimuksen: lopettakaa Venäjän kaupan rahoitusoperaatiot tai USA leikkaa teidät pois dollariliikenteestä ja muista valuuttaoperaatioista. Aikaa on 30 päivää. Tämän finanssipakotteiden toteutuksen vastuujohtaja US Treasuryssä on Wally Adeyemo (Deputy Secretary of Treasury). Toimi vaikeuttaa edelleen kaikkea Venäjän harmaata ulkomaankauppaa.

Zhdanov kommentoi NATO maiden toimintaa Shahedin pudottua Romaniaan

Jaksolla kaksi kertaa Venäjä iski Ismailin satamakaupunkiin Tonavalla. Ismail on Ukrainaa joen vasemmalla rannalla ja oikea ranta on Romaniaa. Sinne Shahed drooneja putoili. Suomen mediakin huomasi asian, koska Romaniassa olleet kaksi Suomen Hornet hävittäjää kävi tunnistamassa/ seuraamassa tapahtumaa. Varsinaista vahinkoa Romaniassa ei aiheutunut. Romania teki joitakin diplomaattisia liikkeitä asian johdosta.

Zhdanov piti NATOn toimintaa lapsellisena (infantil). Hän odottaisi maailman vahvimmalta sotilasliitolta, että se laittaa Venäjän kuriin. Hän on aikaisemmin kertonut, miten Turkki toimi, kun Venäjän hävittäjä loukkasi Syyriasta Turkin ilmatilaa. Turkki ilmoitti, että seuraavalla kerralla ammumme kovilla. No Venäjän kone loukkasi Turkin ilmatilaa uudestaan ja Turkki ampui sen alas. Siitä seurasi Venäjällä hammasten kiristelyä, mutta Putin nieli kiukkunsa eikä laittanut käyntiin mitään vastatoimia. Loukkaukset loppuivat. Zhdanov on eläkkeellä, joten hän voi näin sanoa. Lausunto ei ole Ukrainan "virallinen" kanta.

Donetskissa ei vettä

Donetsk on Donbassin suurin miehitetty kaupunki, eli 1M asukasta ennen sotaa. Sota katkaisi sen vesihuollon. Venäläiset itse ampuivat pari vuotta sitten mäsäksi pumppuaseman, joka nosti juomavettä Donetskiin menevään kanavaan Ukrainan puolelta. Venäläiset rakensivat vesiputken Donilta, joka on suuri joki läntisellä Venäjällä. Zhdanov arveli, että ainakin puolet hankkeen rahoista varasti joku, koska putken vesi ei riitä miljoonakaupungin tarpeisiin. Donetskissa on ollut mielenosoituksia veden puutteen takia. Vettä taloihin ei saada edes joka päivä ja lämpötilat ovat +40C tienoilla.

Rintama 25 - 27.07

Venäjä jatkoi hyökkäysmoodissa, yhteenottoja oli 149, 147 ja 122 jakson päivinä. Viikonloppuna Zhdanov arveli Venäjän joutuvan hieman löysäämään tahtia, koska sen joukot tarvitsee uudelleen ryhmittelyä. Venäjä iski siviilikohteita vastaan joka yö Shahed lennokeilla ja muutamalla raketilla. Venäjä on oppinut ohjelmoimaan Shahedien lentoradat monimutkaisemmiksi, mikä vaikeuttaa niiden jäljitystä ja torjuntaa. Kahtena päivänä 25 - 26/7 muutama Shahed saavutti maalin ja osui johonkin.

Venäjän ilmavoimat teki 58, 90 ja 80 iskua jakson päivinä. Se käytti iskuissa 79, 151 ja 117 liitopommia. Venäjän tykistöiskujen määrä oli 4600 - 4900 per päivä. Erityisesti pääsuunnalla (Pokrovsk) Venäjän tykistö ampuu putket kuumana ilman ammusrajoitteita.

Venäjän joukot etenivät kahtena päivänä kahdella suunnalla ja yhtenä päivänä kolmella. Pokrovskin suunnalla pientä etenemistä tapahtui jokaisena kolmena päivänä. Toretskin suunnalla kahtena päivänä.

Venäjän hönkä 3pvän jaksolla johti menetyksiin: 3390 miestä, 29 tankkia, 61 panssaroitua miehistövaunua, 126 tykkiä, 3 ilmatorjuntajärjestelmää, 202 lennokkia, 221 autoa, 21 erikoistekniikkaa.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Ukraina vahvistuu sisäisesti ja ulkoisesti

Jaarittelua rauhanneuvotteluista - Ukraina iskee lujemmin