Venäjän hönkä hiipuu - isku Millerovan sotilaskentälle Rostovin alueella

 20.07.2024

Lähteitä: Oleg Zhdanov, Ivan Yakovina, Roman Svitan, Ukraina 365

Rostovin atomivoiman onnettomuus

Eilen kerroin Rostovin atomivoimalan radioaktiivisesta päästöstä. Tiedon lähde oli venäläinen some kanava, joku paikallinen oli ilmeisesti mitannut 75 -kertaisen säteilymäärän. Tänään Zhdanov kertoi myöhemmästä paikallisen tekemästä mittauksesta: säteily oli 1,3 mikrosievertiä, kun normaatason maximi on 0,2 mikrosievertiä. Eli mitattu taso ylitti normin 6.5 kertaa. Venäjältä kansalaiset välittävät tietoa, että päästö matkasi ilmavirtojen mukana kohti Saratovin kaupunkia Volgan varrella. Venäjän viranomaiset kiistävät kaiken, mutta niinhän Neuvostoliittokin kiisti kaiken Tsernobylin onnettomuuden jälkeen kunnes länsimaiset mittarit pystyivät antamaan riippumatonta tietoa. Rostovin päästö on selvästikin pieni murto-osa siitä, mitä tapahtui Tsernobylissä, mutta pakottaa kuitenkin järkevät ihmiset hankkimaan säteilymittarit ja ehkä muihinkin toimiin.

Tämä asia kaipaa riippumatonta varmistusta.

Sähkökatkot Venäjällä

Atomivoimaonnettomuuden yms takia sähkökatkot jatkuvat nyt Venäjän eteläosissa useita päiviä. Siellä on kova helle. Yksi seuraus on, että ihmisten pakastimet ovat sulaneet ja niihin säilötty ruoka on joko syötävä nopeasti tai se on pilalla. Jos sattuu olemaan maakellari, sille on nyt ylimääräistä kuormaa. Seudulla kotien puutarhanhoidolla on aivan eri merkitys kuin Suomessa. Erityisesti on paljon eläkeläisiä, jotka elävät ehkä 60 -80% omavaraistaloudessa ja joiden vuoden ruokahuolto hoituu pääasiassa oman puutarhan antimilla. Krasnodarissa oli jo mielenosoitus monta päivää jatkuneen sähkökatkon takia. Valta vastasi tietenkin lähettämällä paikalle mellakkapoliisin, joka otti ihmisiä kiinni ja vei vankilaan.

Ukrainan isku Millerovon sotilaskentälle

Yöllä lauantaita vasten Ukraina iski Millerovon sotilaskentälle. Se sijaitsee 150 km itään Luganskin/ Donbassin rintamasta. Tuo kenttä on ollut tähän asti yksi Venäjän tärkeimpiä sotilaskenttiä Itä-Ukrainan rintaman kannalta. Sieltä ovat lentäneet mm. SU-30, SU 35 hävittäjät. Päätarina useilla YT-kanavilla (Zhdanov ja Svitan) oli, että hyökkäys tehtiin noin 30 lennokilla. Ukraina on aemmin yrittänyt iskeä kentälle lennokeilla, mutta kentän alueen ilmatorjunta on pudottanut ne kaikki. Tällä kertaa kentältä kuultiin 16 räjähdystä ja siellä syttyi useita tulipaloja: kentän polttoainevarasto paloi, kiitoratojen vieressä paloi, alueella, jossa oli lentokoneita paloi ja myös varikoilla, jossa koneita huolletaan paloi. Venäjän kalustotappioista ei ole varmaan tietoa, eräs kanava mainitsi 14 vahingoittunutta SU-25 hävittäjää.

Rintamalinjalla Pokrovskin suunnalla Venäjä menetti tänään yhden SU-25 liitopommittajan. Se oli ilmeisesti tullut liian lähelle Ukrainan joukkoja ja rintaman torjunta pudotti sen.

Yakovina kertoi toisesta teoriasta: Ukraina olisi iskenyt kentälle ATACMS ohjuksilla. Kyse olisi silloin siitä, että Valkoinen talo on antanut luvan iskeä US aseilla Venäjän puolelle entistä vapaammin. Yakovina spekuloi, että tämä olisi Bidenin tapa kertoa Putinille, että tämä jatkuu niin kauan kuin yhdysvaltalainen Wall Street Journalin toimittaja Gershkovich on Venäjän panttivankina syyttömänä tuomittuna. (G. sai äsken 16v tuomion vakoilusta. Syytteen mukaan hän halusi selvittää, kuinka paljon Venäjä pystyy tuottamaan jotain sotatarviketta - ko tieto on kuitenkin yleisessä tiedossa Yakovinan mukaan).

Jos isku Millerovoon tapahtui lennokeilla, ne ovat jotain uutta tyyppiä, joka selviää entisiä paremmin Venäjän ilmatorjunnasta. Tämä olisi tärkeä kyvykkyys Ukrainan kannalta.

Odessan ohjustorjunta

Joko 18.7 tai 19.7 Odessan ohjustorjunta pudotti ensimmäistä kertaa Venäjän ballistisen Iskander M ohjuksen. Zhdanovin mukaan tämä tarkoittaa, että Ukraina on tuonut Odessaa suojaamaan jonkin länsimaisen ballististen ohjusten torjuntaan kykenevän torjuntapatterin (Patriot tai SAM-T tms). Se olisi yksi lisäjärjestelmistä, joita Ukraina on viime päivinä saanut. Zhdanov arvioi, että nyt ainakaan Ukrainalla ei ole mitään syytä sopia mistään viljan myyntikäytävästä Venäjän kanssa Mustalla merellä. Osa Venäjän vientiin suunnatusta viljasta on joka tapauksessa varastettu Ukrainasta.

Rintaman tapahtumat 16 - 20/07. 2024

Venäjä jatkoi 5 pvän jaksolla hyökkäysmoodissa. Ukraina oli puolustuskannalla. Yhteenottojen määrä oli vielä heinäkuun alussa (2/7) jopa 186 vuorokaudessa. Tällä jaksolla yhteenottoja oli 112 - 144 per päivä. Zhdanov arvioi tämän johtuvan siitä, että Venäjä ei useimmilla suunnilla enää voi paikata eturintaman tappioita selustan vapaista reserveistä, vaan joutuu uudelleen ryhmittelemään joukkoja vaihtelevilla tavoilla. Neljänä yönä viidestä Venäjä jatkoi muutaman ohjuksen voimin (3 - 5) siviilien terrorisointia. Shahed iskuja oli kahtena yönä viidestä. Venäjä teki 4000 - 4700 tykistöiskua per päiväja 64 - 77 ilmavoimien iskua per päivä. Toujo- kesäkuun konetappioiden jälkeen ilmaiskujen määrä on palannut entiselle tasolle.

Venäjä eteni päivittin 1 - 4 suunnalla (yhteensä 11 rintamasuunnasta) pieniä askeleita. Pokrovskin suunnalla etenemistä ainakin vähän tapahtui joka päivä. Toretskin suunnalla Venäjä eteni kolmena päivänä viidestä, Limanin suunnalla kahtena päivänä viidestä. Viidellä suunnalla Venäjä eteni yhtenä päivänä viidestä. Harkovin suunnalla Ukraina ahdisteli Venäjää perääntymään ja saavuttikin pientä edistystä. Toretskin suunnalla yhtenä päivänä sekä Ukraina että Venäjä etenivät eri paikoissa.

Venäjän taktisen tason pienet etenemiset tulivat entiseen tapaan kalliiksi. Venäjän menetykset jakson aikana olivat: 5320 miestä, 45 tankkia, 91 panssaroitua miehistövaunua, 174 tykkiä, 2 raskasta raketinheitintä, 3 ilmatorjuntajärjestelmää, 202 lennokkia, yksi rynnäkkökone (SU-25), 345 autoa, 38 erikoistekniikkaa (4 päivänä).

Luvut kertovat, että Venäjä hyökkää jalkaväen voimin. Sitä tulevat lähinnä tykistö ja liitopommittajat. Panssaroitu kalusto osallistuu taisteluihin lähinnä kuljettamalla jalkaväkeä paikasta toiseen. Tykistötappiot kertovat, että Ukraina on saanut vastatykistötulen toimimaan.

Economist Venäjän kaluston riittävyydestä

Zhdanov kertoi Economistin artikkelista, jonka mukaan voimme syksyllä odottaa Venäjän kaluston vajeen tulevan jo selvästi esiin. 12/24 pula on paha. Jos sota jatkuu, se tulee pahenemaan 6/25 asti. Siitä eteenpäin pula on kriittinen. Yakovinan mukaan on kaksi tekijää, jotka voivat kiihdyttää Venäjän kalustovajeen syvenemistä. 1) Ukraina saa hävittäjiä (F16) joilla se voi harventaa tehokkaasti Venäjän kalustoa. 2) Ukraina saa sotakuntoon taktisen ja operatiivisen tason lennokit, jotka voi lähettää kohderuutuun ja antaa tekoälyohjaukselle tehtävän: tuhoa kaikki tyyppien A, B, C jne kalustot, mitä tulee vastaan tms. Maalialueella tunnistus perustuu videokuvaan ja siksi lennokkiin ei voi vaikuttaa mikään Venäjän elektroninen sodankäynti, joka käy lennokin ohjausradioliikenteen kimppuun tai pilaa GPS paikannuksen.

The Ekonomistin artikkeli kertoo joka tapauksessa siitä, että Venäjän resurssit eivät ole loputtomat ja että ne ovat hiipumassa.

Rintamatapahtumien valossa vaikuttaa siltä, että kriittisintä Ukrainan kannalta on pystyä lopettamaan Venäjän liitopommitukset. Sitä varten pitäisi saada tuhottua liitopommeja kantavat SU-25 ja SU-34 rynnäkkökoneet. Se voi tapahtua ilmassa tai lentokentillä.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Ukraina vahvistuu sisäisesti ja ulkoisesti

Jaarittelua rauhanneuvotteluista - Ukraina iskee lujemmin