Venäjän säästötoimet - Sairaalaiskun jälkeen

 09.07.2024

Lähteitä: Oleg Zhdanov,  Ukraina 365, Ivan Yakovina

Miten Venäjä säästää:

Viime aikoina ainakin Donbassin suunnalla, Venäjä on alkanut peitellä kotirintamalta suuria kaatuneiden määriä innovatiivisilla tavoille ja säästää samalla valtion rahaa, jota maksetaan korvauksina kaatuneiden omaisille. Menetelmä 1: kenttäkomentaja kirjaa todennäköisesti kaatuneen tai kadonneen sotilaan karkuriksi. Hänestä tulee maan petturi, vaikka olisi kuollut Äiti Venäjän puolesta. Omaiset häpäistään eivätkä he saa pennin hyrrää korvauksia, jotka kuuluvat Venäjän lain mukaan operatiossa kaatuneille heidän allekirjoittamansa sopimuksen mukaan. Menetelmä 2: kaatuneita on alettu haudata joukkohautoihin Luganskin alueella nimettöminä. Sitten sotilas voidaan kirjata sopivaan kategoriaan niin, että korvauksia ei tarvitse maksaa.

Miten sujuu eilisen ohjusiskun selvittely:

Ohmadetin sairaalan raunioita Kyivissä oli raivaamassa suuri määrä vapaaehtoisia. Kansan järjestämä vapaaehtoinen varainkeräys Ohmadetin sairaalalle tuotti 22h aikana 250 m Hrivnaa (5,67 m€). Sairaala ilmoitti, että se on siirtänyt lapsipotilaita toisiin sairaaloihin ja että sen lääke tilanne on nyt kunnossa.

Tämän päivän tietojen mukaan iskussa Kyiviin, Dnepriin, Krivoi Rihiin, Pokrovskiin jne. Venäjä käytti 51 ohjusta (eilinen tieto oli 38) ja niistä Ukraina pudotti 36 (eilinen tieto 30). Maaliin pääsi siis 15 ohjusta. Tämän päivän tieto iskun kuolonuhrien määrästä on 38. Haavoittuneita on viety sairaalaan noin 190. Suurin osa uhreista tuli Kyivissä. Raunioiden raivaus jatkuu.

Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU on kerännyt tästä sotarikoksesta todistusaineistoa: Ohjuksen iskusta on saatu videokuvaa. Siitä voi tunnistaa, että Ohmadetin sairaalaan osuu venäläinen täsmäase, H-101 ohjus, jossa on yli 300 kg räjähde. Ohjus on muodoiltaan aivan erilainen kuin torjunta-ohjukset (Patriot ja Nasams). Torjuntaohjusten räjähde on luokkaa 15 kg eikä sellainen olisi edes voinut saada aikaan läheskään nähdyn kaltaista tuhoa. Lisäksi sairaalan raunioista on löydetty suurin osa H-101 ohjuksen osista ehjinä. Niistä näkyy esim ohjuksen sarjanumero. Näkyy myös, että ohjus oli iskiessään täysin ehjä. Ohjus on jäljitetty Engelsin sotilaslentokentälle.

Kaiken lisäksi Ukrainan tiedustelu on kerännyt tiedot 95 Venäjän sotilashenkilöstä, jotka Kyivin iskussa olivat rikoksen tekijöitä. Tällainen sotarikos ei vanhene koskaan. Internetissä on rikoksen tehneiden henkilötiedot, naamakuvat ja tiedot lähimmistä sukulaisista. Lisäksi Ukraina on saanut haltuunsa iskua edeltäneen käskyliikenteen Venäjän ilmavoimilta. Kaikki kerätyt tiedot osoittavat vastaansanomattomasti, että kyse oli sotarikoksesta, joka ei vanhene.

Ukrainan lennokki-isku viime vrk aikana

Ukraina iski lennokeilla Astrahanin alueelle Ahtjubinskin sotilaslentokentälle, Volgogradin alueella öljynjalostamoon, sähkön jakeluun Rostovin alueella. Lisäksi iskuja oli sotilaskohteisiin Belgorodin ja Voronezhin alueilla. Vahinkotiedot ovat tässä vaiheessa niukkoja.

Mikä erottaa ukrainalaisia ja venäläisiä ihmisiä ja yhteiskuntia

Yakovina on asunut molemmissa maissa ja tuntee ne hyvin. Ohmadetin sairaalan tapaus kertoo, miten ukrainalaiset toimivat hädän hetkellä. Ihmiset ryhtyvät auttamaan hätään joutuneita ja vetävät tiukasti yhtä köyttä. Tästä kertovat sekä vapaaehtoiset raunioiden raivaajat että kansalaiskeräys kärsineille. Poliittisesti iskun tulos on siis täysin päinvastainen kuin, mitä Putin tavoitteli.

Mitä tapahtuu, jos Ukrainassa infra (sähköt jne) vikaantuu: ihmiset keksivät itse miten selvitä tilanteesta, kuka hommaa generaattorin jne.

Mitä tapahtuu Venäjällä, kun infra vikaantuu (sähköverkko ei toimi, tai bensa loppu): kansa jää tumput suorana odottamaan, että viranomaiset tekevät jotain. Miksi? Koska kaikki oma-aloitteisuus on epäilyttävää ja siitä yleensä seuraa rangaistus. Esim kun keväällä Orskissa oli tulvia, erään kylän väki ei jäänyt odottelemaan, että joku tulisi heidän kylänsä pelastamaan. He rakensivat kylän suojaksi tulvapadon. Nyt viranomaiset ovat nostaneet vallin rakentajia vastaan rikossyytteet.

Vielä pahempaa Venäjällä on valtiovallan häviäminen alueilta, joissa ei ole sähköjä tai muuta infraa. Siellä alkaa ryöstely ja täysi villin lännen meininki: puolustautukoon kuka voi.

Koska kansan ja valtion reaktio infran puutteeseen on tuollainen, Yakovina tietenkin kannattaa sitä, että Ukrainan kannattaa käyttää sopivasti lennokkeja sähköasemien tuhoamiseen siellä, missä ne syöttävät armeijan kohteita. Tämä näyttääkin olevan menossa. Esivallan menettäneitä paikkakuntia on jo Ukrainaan rajoittuvilla Venäjän alueilla koko joukko ja lisää tulee.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Ukraina vahvistuu sisäisesti ja ulkoisesti

Jaarittelua rauhanneuvotteluista - Ukraina iskee lujemmin