Venäjän suurin yksittäinen hyökkäys lopahti

 25.07.2024

Lähteitä: Oleg Zhanov, Ukraina 365, Kanal 24 (Roman Svitan)

Kurahovin suunta

Zhdanovin mukaan eilen Venäjä lähetti suurimpaan kertahyökkäykseen sodassa tähän mennessä 11 tankkia, 45 panssaroitua miehistövaunua, yksi tankkien tukiajoneuvo (2 x 30mm tykkiä tankin runko), 12 mottoripyörää ja noin 200 sotilasta jalkaväkeä. Ukrainan tiedustelu oli selvillä aikeesta ja rintamajoukot ehtivät valmistautua. Ne ehtivät esim. miinoittaa lähestymissuunnan.  Miinoittaminen tapahtuu usein etäältä. Siinä käytetään joko jotain raketinheittimen kaltaista tekniikkaa tai sitten lennokkeja. Ilma on sakeanaan tiedustelulennokkeja molemmin puolin, joten molemmat osapuolet saavat paljon tiedustelutietoa vastapuolen toimista. 

Venäjän kalusto eteni kolonnissa. Kun ne hidastuivat miinakentillä, Ukraina ryhtyi ampumaan niitä tykeillä tarkkuusammuksilla, tankin torjunta-aseilla ja lähetti niitä vastaan parven lennokkeja. Kun 6 tankkia 11sta ja 7 panssaroitua miehistövaunua tuhoutuivat tai menettivät liikuntakyvyn, jalkaväki hermostui ja otti hatkat. Panssarikalusto kääntyi takaisin ja pakeni paikalta. Zhdanovin mukaan normaalisti takaisin saa kääntyä vasta kun puolet kalustosta on tyssännyt tai tuhoutunut. Ukrainan joukot metsästivät parhaansa mukaan pakenevaa jalkaväkeä.

Lozuvatske lähellä Otsheretyneä

23-24/07 Ukrainan kaksi pataljoonaa joutuivat piiritetyiksi lähellä Lozuvatsken kylää Pokrovskin suunnalla lähellä Otsheretyneä. Prikaatin komentaja ei ilmeisesti ollut tehtäviensä tasalla eikä antanut ajoissa perääntymiskäskyä (vaikka komentaja Syrskyi sanoi juuri Guardianin haastattelussa, että ei Ukraina ei puolusta kivikasoja omien joukkojen hinnalla). Kahden pataljoonan komentajat sopivat perääntymisestä keskenään ja sopivat myös tulituesta tykistön kanssa. Pataljoonat murtautuivat ulos piirityksestä eilen ja jäivät puolustamaan rintamaa saartorenkaan Ukrainan puolella. Ukrainan puolella on jälkipyykkiä pestävänä. Zhdanov vaikutti olevan sitä mieltä, että hyvin toimittu, pataljoonien komentajat.

Krim ja Azovan meri

Venäjän Azovan merellä pakoillut osa Mustan meren laivastoa huomasi pari päivää sitten tapahtuneen Ukrainan iskun Port Kavkazin rautatiesatamaan ja junalauttaan. Azovan meri on iskun kohteena olleesta satamasta kohti Ukrainan rintamaa. Azovan merellä ollut Venäjän laivaston osasto totesi parhaaksi häipyä paikalta, koska paikka alkoi vaikuttaa turvattomalta. Osasto lienee matkalla Novorossiiskiin tai vielä kauemmaksi. Novorossiiskissa ei oikein riitä laituripaikkoja jäljellä oleville Mustan meren laivaston aluksille. Ukrainan kannattaisi auttaa lähettämällä sopiva laivasto meridrooneja upottamaan ainakin osa laivoista...

Venäjä menetti kaksi helikopteria

Venäjän Mi-28 taisteluhelikopteri oli palaamassa Ukrainan pohjoisrajalta lennokkien tuhoamislennolta. Kopterin päällä havaittiin räjäytys, sen moottori vahingoittui, kopteri putosi ja tuhoutui. Kaksi lentäjää menehtyi.  Kopteri putosi lähellä Klenkin kylää Kalugan alueella noin 160 km Ukrainan rajasta. Putoamisen virallinen syy on tekninen vika. Epäilys on, että kopterin pudotti lennokki. Jäämme odottamaan lisätietoa.

Samaran kaupungin lähellä Krjazhin lentokentällä jotkin partisaanit kävivät tuhoamassa laskuvarjohyppääjiä kuljettelevan helikopterin. Paikka on Volgan varrella yli 600 km päässä Ukrainan rajasta. Partisaanit lähettivät viestin, että tämä toiminta jatkuu niin kauan kuin nykyinen valta istuu Moskovassa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Ukraina vahvistuu sisäisesti ja ulkoisesti

Jaarittelua rauhanneuvotteluista - Ukraina iskee lujemmin