Voiko Venäjä voittaa?

 11.07.2024

Lähteitä: Oleg Zhdanov, Ivan Yakovina, Igor Lipsits

Putinin keino voittaa

Yakovina kuvaa skenaarion, jossa Länsi ja Ukraina joutuvat pahaan jamaan ja länsi alkaa tanssia Putinin pillin mukaan. Skenaario menee näin:

  1. Trump voittaa US presidentin vaalit tai sitten ei tunnusta tappiota ja USAn poliittinen järjestelmä on kaaoksessa vaalien jälkeen hartaasti ja pitkään.
  2. Venäjän armeija saavuttaa edes jotakin Ukrainassa ja kykenee kasaamaan uuden joukon, jonka Putin voi lähettää Velko-Venäjälle jo ennen US vaaleja
  3. US kaaoksen oloissa Venäjä hyökkää yhdessä Valko-Venäjän kanssa Liettuaan (voi olla muukin Baltian maa)
  4. Puola yrittää auttaa naapuriaan. Lukashenka ilmoittaa käyttävänsä taktista ydinasetta Puolaa vastaan, jos se liittyy sotaan.
  5. Putin levittelee käsiään, että hän voi välittää aselevon ja rauhan hullun Lukashenkan ja NATOn välillä. Ehdot ovat: länsi lopettaa Ukrainan tukemisen,  (Valko-)Venäjä vetää joukkonsa pois Liettuasta ja palataan normaaliin.
Jotta tämä voisi toteutua, on muutamia edellytyksiä, kuten lännen epäröinti ja viivyttely Ukrainan auttamisessa, Trumpin ainakin kohtalainen menestys US vaaleissa, Venäjän resurssien riittäminen marras-joulukuuhun 2024 ja sen kyky ainakin pitää linjat Ukrainassa nykyistä pienemmin joukoin (koska osa tarvitaan Liettuaan).

Jotta skenaario ei toteudu, mitä länsi voi tehdä?
  • länsi voi aseistaa Ukrainaa kiivaasti, lisää ilmatorjuntaa, huippuaseet F16 hävittäjiin jne
  • valmistautua hyökkäyksen torjuntaan Baltiassa tosissaan
  • sallia länsimaisten hyvin koulutettujen vapaaehtoisten liittyminen Ukrainan joukkoihin. Esim sotilaslentäjät jne?
  • Heti kun Venäjän/Valko-Venäjän joukot alkavat kasaantua lähelle hyökkäyksen alkulinjaa, vastata uhkavaatimuksella: ryhdytte vetämään joukkoja 3h kuluessa tai me avaamme tulen?
  • Tuhota hyökkäysjoukot massiivisella tavanomaisten aseiden iskulla ennen kuin ne edes tulevat rajalle?
Miten Venäjä voi hävitä nopeasti
Putin keskitti Venäjän kaikki resurssit, aseet, sotatuotannon, rahat jne vuoteen 2024 niin, että Venäjä saavuttaisi  merkittäviä voittoja sodassa ja voisi pakottaa Ukrainan antautumaan tai "rauhaan". Edistystä ei ole sodassa merkittävästi tullut, mutta "rauhanemissaari" Orban reissaa ympäriinsä ilman mandaattia ajamassa Ukrainan antautumista.

Venäjä on jo kytketty irti normaalista ulkomaankaupasta. Venäjän keskuspankki on menettämässä otteen inflaation torjunnassa (ei tavaraa markkinoilla, mutta paljon rahaa liikkeessä). Se voisi nostaa korkoja, mutta nosto ajaa kaiken ei-sotaan liittyvän talouden ahdinkoon. Taloutta ahdistaa myös se, että Ukrainan lennokit tuhoavat polttoainetuotantoa ja -varastoja, mikä nostaa polttoaineen hintaa. Jos lennokkeja on paljon lisää, ne voivat myös pysäyttää siviililentoliikenteen vahingoittamalla lennonjohdon tarvitsemaa kalustoa ja lentokenttien logistiikkaa.  Jos Venäjän kokoisessa maassa siviili-ilmailu sakkaa, maata ei voi enää johtaa, alueet alkavat karata Moskovan hallinnasta. Lennokit voivat myös pysäyttää asetehtaita tai tehtaita, joiden tuotantoa asetehtaat käyttävät.

Rintamalla Ukrainan pitää saada: 1) liitopommitukset loppumaan pudottamalla liitopommikoneita ja/tai tuhoamalla niitä lentokentille. Tässä olisi apua, jos Ukraina voisi iskeä kaikilla länsiaseilla niiden kantaman puitteissa. Esim sillä on jo paljon ATACMS ohjuksia, jotka lentävät 300+ km. Sen matkan päässä Ukrainasta on paljon Venäjän sotilaskenttiä. 2) Ukrainan pitää pystyä lamauttamaan Venäjän ilmatorjunta (kaukotorjunta, keskikantaman torjunta ja lähitorjunta) ainakin etelässä ja Krimillä. 3) Ukrainan pitää pystyä tulella eristämään Krim muista Venäjän hallussa olevista alueista. Sitten sen kaikki sotilaskohteet pitää pystyä joko tuhoamaan tai ajamaan joukot pakosalle. F16 hävittäjät ovat tässä tärkein väline. Niitä päästään käyttämään maamaaleja vastaan vasta, kun ilmatorjunta on lamautettu.

Toivoa herättää myös Yakovinan kertomus ja klipit joillakin Ukrainan  YT-kanavilla Vladimir Solovjevin esiintymisestä omassa ohjelmassaan. Tämä kaveri on lähes Göbbelsiin verrattavissa oleva patologinen valehtelija, jota pidetään ehkä tärkeimpänä Venäjän sotapropagandan suoltajana. Hän mm. ehdottelee ydiniskuja milloin minnekin lännessä. Tässä ohjelmassa hän kuitenkin herkesi vaatimaan, että Venäjän armeijan ja paikallisviranomaisten pitäisi lopettaa valehteleminen: tyyliin "kaikki lennokit pudotettiin" vielä senkin jälkeen, kun kohde on jo liekeissä ja siitä on videokuvaa. Hän kertoi myös mm. että Ukrainan lennokit tappavat suuria määriä sotilaita rintamalla ja rintaman selustassa. Lennokit pitkin Venäjää osuvat erittäin usein maaleihinsa. Lennokit osuvat myös sotilaskentille ja tuhoavat siellä paljon Venäjän ilmavoimien kalustoa jne. Yakovina päätteli, että Solovjev on alkanut pelätä Venäjän tappiota.

Voiko kompromissi olla mahdollinen?
Huolimatta siitä, miten Käihkö todistelee, että kompromissi on looginen lopputulema, koska kumpikaan ei voi voittaa, minusta näyttää (samaa kertoo esim Yakovina), että sota jatkuu niin kauan kuin Putin (ja hänen klaaninsa) johtavat Venäjää. Heille sota on välttämätön. Korkeintaan hengähdystauko sopii, mutta sitten pitää taas ryhtyä sotimaan. Miksi? Koska vain sotiva Putin voi pysyä vallassa. Vallan menetys taas johtaa melkein varmasti myös pään ja omaisuuden menetykseen.

Huom: Orban saattaa olla kovasti huolissaan siitä, että sopimus  maakaasun transitista Ukrainan putkiverkkoa pitkin päättyy vuoden 2024 lopussa. Nyt Unkarissa on melkein ilmainen kaasu laajasti käytössä. Ukrainalla ei ole halua jatkaa sopimusta. Se junailee asiaa niin, että Unkari voisi saada korvaavaa kaasua ohi Venäjän. Orbanin suosio Unkarissa saattaa järkkyä, jos halpa kaasu loppuu.

Zhdanov: mitä tapahtui Washingtonin NATO 75 huippukokouksessa Ukrainan kannalta
Zhdanov oli aika pettynyt kokoukseen. Koska Ukrainan virallinen kanta oli aika positiivinen, voi olla että kaikkea ei kerrottu julkisuuteen. Zhdanovin mukaan positiivista oli
  • NATO päätti 40 mrd USD vuosittaisesta tuesta Ukrainalle alkaen ensi vuodesta
  • NATO päätti perustaa Ukrainan avun koordinaatiokeskuksen Saksaan. Tämä antaa toivoa, että apua pystytään näin toimittamaan jatkuvana virtana oikeaan aikaan.
  • Biden sanoi julkisesti ensi kertaa, että "Ukrainan pitää voittaa". Tähän asti viesti on ollut, että Ukraina ei saa hävitä.
Kuitenkin kylmä suihku tuli Romanian presidentiltä. Hän kertoi, että Ukraina on oikeasti saanut vain puolet luvatusta avusta. Eli ei tarpeeksi.

Rintama 9 - 11/07 2024
Rintamalla oli näinä kolmena päivänä 141 - 147 yhteenottoa per päivä. Venäjä jatkoi hyökkäysmoodissa ja Ukraina puolusti. Venäjä teki Shahed iskuja kahtena yönä kolmesta ja ampui joka yö muutaman ohjuksen. Ballistiset IskanderM ohjukset saavuttivat maalinsa. 

Hyökkäyksiä oli kaikilla suunnilla, mikä estää Ukrainaa siirtelemästä joukkoja suunnalta toiselle. Venäjän painopisteet olivat Pokrovskin suunta (42 - 43 hyökkäystä per päivä), jossa se myös saavutti pieniä etenemispyrähdyksiä joka päivä. Lisäksi Venäjä lisäsi painetta koko ajan Toretskin suunnalla jossa se eteni ainakin vähän kahtena päivänä. Eteneminen alkoi muutama päivä sitten siitä, että Venäjän joukot kaivoivat pitkän tunnelin Ukrainan puolelle ja pääsivät sen kautta yllättämään. Kaikki eteneminen on ollut rintaman hidasta jyystämistä, Ukrainassa riittää maata tällä tahdilla vielä vuosiksi.

Zhdanovin arvion mukaan nyt jo kuitenkin näkyy, että Toretskin suunnalla Venäjän kakkoslinja on jo tyhjä, reservit on käytetty ja eteneminen on hiipumassa.  Venäjä on joutunut haalimaan joukkoja toisilta suunnilta myös Harkovin alueen sillanpääasemia puolustamaan. Jos se ei sitä tee, Ukraina vyöryttää sillanpääasemat, joissa Venäjä kokee koko ajan pahoja tappioita. Omia reservejä alueella ei enää ole. Sekä Ukrainan tiedustelun että Zhdanovin mukaan, Venäjällä riittää vielä reservejä muutamaksi viikoksi ja sitten hyökkäyspotentiaali on tältä erää käytetty. Kannatta huomata, että nyt Venäjä on pehmittänyt Ukrainan linjoja liitopommituksin ja tykistöllä ja sitten hyökännyt melkein pelkästään jalkaväen voimin. Jokainen torjuttu hyökkäys jatkuu niin kauan, että ainakin 50% väestä on kaatunut tai haavoittunut niin pahasti, että ei voi jatkaa. Pahimmillaan menetykset hyökkäyksessä voivat olla noin 70% joukosta.

Venäjän menetykset olivat entisellä tasolla, eli luokkaa 1100 - 1200+ miestä per päivä, vain muutama tankki (koska niitä ei juuri enää ole), 10 - 20 panssaroitua miehistövaunua, 30 - 60 tykkiä, noin saman verran lennokkeja, noin 60 autoa per päivä ja 10+ erikoistekniikkaa. (Tänään Zhdnovilla ei vielä nauhoituksen aikaan ollut virallisia numeroita).

Venäjän näkymä vuodelle 2025
Neuvostoaikaiset valtavat tykistön ja panssarikaluston varastot alkavat olla tyhjiä jo nyt.  Asetuotannon kasvu on seisahtanut ja sen tarvitsema tuonti on pulassa. Venäjän tämän vuoden budjetti on hyvin pullea, varsinkin sotabudjetti. Ensi vuoden budjetin tulopuoli on kovasti hakusessa, 15 vuotta kerätyn sotakassan pohja pilkottaa jo. Nyt rahat pitää viedä omalta kansalta ja omilta firmoilta. Tämä tuskin nostaa vallan suosiota maassa. Joka tapauksessa v 2025 alustava valtion ja myös sodan budjetti on pienempi kuin tämän vuoden budjetti. Venäjä voi ehkä jatkaa sotaa, että se ei voi enää menestyä edes sen vertaa kuin viime aikoina. Koska se on hyökkääjä, tilanne käy sille hankalaksi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Ukraina vahvistuu sisäisesti ja ulkoisesti

Jaarittelua rauhanneuvotteluista - Ukraina iskee lujemmin