Jaarittelua rauhanneuvotteluista - Ukraina iskee lujemmin

 23.08.2024

Lähteitä: Oleg Zhdanov, Ivan Yakovina, Ukraina 365

Tänään HS:ssa Käihkö ja Pihlajamaa, everstiluutnantti evp jaarittelivat taas pessimistiseen sävyyn siitä kuinka Ukrainan pitää tehdä ikäviä asioita ja kuinka paine nousee rauhanneuvotteluille. Tarina on suoraan Putinin narratiivista. Itse asiassa Kurskin operaation ja Venäjän resurssien ehtymisen takia Putin anelee rauhanneuvotteluja kaikkia mahdollisia kanavia pitkin. Valitettavasti hän tarkoittaa rauhalla Ukrainan antautumista.

HS ja yle näyttävät menettävän mielenkiintoaan Ukrainan tapahtumiin. Kaiken aikaa sodassa kuitenkin tapahtuu. Eilin Ukraina iski ilmeisesti juuri esitellyllä uudella Neptune ohjuksella junalauttaan Port Kavkazin satamassa. Lautta oli viimeinen Venäjän käytössä ollut väline kuljettaa polttoaineita Krimillä vielä oleville joukoille ja muutamalle lentokentälle. Se oli väline kuljettaa myös ammuksia ja muuta räjähtävää sodassa tarpeellista. Neptune sytytti polttoainevaunuja täynnä olleen aluksen tuleen ja upotti sen.

Toinen eilinen uutinen oli Ukrainan lennokkien isku Marinovkan lentotukikohtaan lähellä Volgogradin kaupunkia. Kentällä oli pari päivää vanhojen (19.8) satelliittikuvien mukaan 14 kpl SU-24 ja 15 SU-35 hävittäjäpommittajaa. Osa SU-24 koneista oli SU-24MR versiota, jota Venäjä käyttää tiedusteluun tutkakoneena A-50 koneiden tilalla. Kentän liitopommi- ja ohjusvarasto sijaitsi 300m päässä lentokoneiden seisontapaikoista. Ukrainan lennokit räjäyttivät pommivaraston. Tämä sai Venäjän aloittamaan kylän evakuoinnin 40 km päässä kentästä. Osa lennokeista sisälsi suuren määrän pieniä kuulia ja ne oli tarkoitus räjäyttää kentän yläpuolella, josta räjäytys levittää kuulat laajalle alalle. Ne reiittävät helposti kaikki kohdalle osuvat lentokoneet täyteen pieniä reikiä, joten vahingoittunutta konetta voi olla mahdoton korjata, vaikka se seisoisi omilla renkaillaan. Tuloksista kuullaan lisää lähipäivinä.

Iskuja tapahtui myös muutamalla muulle kentälle. Niistä ei eilen vielä ollut tarkempaa tietoa.

Joku partio tai joukko-osasto iski Ukrainasta eilen Brjanskin alueelle. Sieltä tuli videokuvaa. Tällainen hermostuttaa Putinia ja syö hänen poliittista uskottavuuttaan Venäjällä riippumatta iskun tavoitteista pitkällä aikavälillä.

Kurskin alueella on piiritettynä kahdessa paikassa tämän päivän tiedon mukaan useita tuhansia venäläisiä sotilaita kalustoineen. Venäjä ei näytä tekevän mitään oleellista murtaakseen piiritykset. On vain ajan kysymys mikä osa piritetyistä yrittää paeta uimalla ilman aseita yli Seim-joesta tai antautuu vangeiksi.

Pessimistien kannattaisi hetkeksi pysähtyä miettimään sitä vaihtoehtoa, että Kremlin isännän valta romahtaa ja Venäjä menee pahasti sekaisin. Silloin sen armeija Ukrainassa voi lähtee todennäköisesti kotiin.

Minusta näyttää, että monet poliitikot puhuvat rauhasta vain lämpimikseen. Oikeasti kukaan päättäjä ei ole tosissaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Ukraina vahvistuu sisäisesti ja ulkoisesti