Joku hyökkäys laajenee Kurskin alueella

 07.08.2024

Lähteitä: Oleg Zhdanov, Ivan Yakovina, Ukraina 365

Jakso: 4 - 7/08 2024

Kurskin alue

Eilen mainitsemani joku hyökkäys Venäjälle Kurskin alueelle on laajentunut. Zhdanovin mukaan joukoilla on nyt hallussaan 11 taajamaa/kylää. Alue on noin 10 km levyinen ja 15 km syvä Ukrainasta mitattuna. Zhdanovilla ei ollut mitään Ukrainan antamaa virallista tietoa, koska Ukraina ei ole kommentoinut tapahtumia mitenkään. Hänen arvionsa perustuivat venäläisiin lähteisiin. Hän näki Ukrainan hiljaisuudessa symmetriaa Venäjän suorittamaan Krimin valtaukseen. Silloin Putin väitti monta päivää, että ne pienet vihreät miehet eivät ole Venäjän väkeä.

Yle kertoo, että hyökkääjät olisivat vallanneet myös Sudzhan kaasu-/polttoainepumppuaseman. Sen kautta menee kaasua Unkariin, Slovakiaan ja myös Valko-Venäjälle. Putkilinja on Zhdanovin mukaan monikäyttöinen, eli se voi välittää myös bensiiniä, dieseliä, jne. Asema on se paikka, jossa Venäjän toimittama kaasu/polttoaine mitataan. Laskutus perustuu tähän mittaukseen. Jos asema on vieraiden joukkojen hallussa, Venäjä ei voi toimituksestaan laskuttaa. Jo ennestään pulassa, tappiolla oleva Gazprom joutuu entistä syvempään pulaan. Jos Venäjä hyökkää asemalle, laitteet voivat vahingoittua ja asiakkaat jäävät ilman kaasua ja Gazprom ilman tuloja.

Zhdanovin mukaan joukoissa on noin kolmen pataljoonan verran väkeä (noin 1000+). Joukkoja suojelee drooniarmeija. Tiedustelulennokkeja ympäröivä ilmatila on sakeanaan. Tänään yksi drooni videotodisteen mukaan pudotti Mi-28 helikopterin. Tämä oli tiettävästi ensimmäinen kerta sotien historiassa, kun drooni pudotti Helikopterin. Joukot ovat pudottaneet myös venäläisen Ka-52 sotilashelikopterin. Venäjä käyttää rynnäkköhävittäjiä ja myös Iskander ohjuksia omia alueitaan vastaan yrittäen osua joukkoihin.

Kurskin alueen kuvernööri raportoi evakuoineensa Sudzhasta 200 ihmistä. Zhdanovin some-kanava havaintojen mukaan sieltä on omin päin lähtenyt pakoon yli tuhat tai jopa tuhansia ihmisiä. Wikin mukaan Sudzhassa asuu 5000 ihmistä ja sen viereisissä kylissä lisää. 

Tapahtunut on valtava poliittinen isku Putinille. Diktaattorin ensimmäinen lupaus kansalle on, että hän varmistaa turvallisuuden ja ensimmäinen arvo, että hän puolustaa maan suvereenisuutta, mikä tarkoittaa, että hänellä on valta jokaisen neliömetrin yli Venäjällä. Nyt ei ole, vaan Kurskin alueella on joku vieras armeija. Putin palaveerasi Moskovassa ja lupasi valittaa YK:lle tästä "Ukrainan" hyökkäyksestä. Diktaattori näyttää tällä peliliikkeellä voimattomuutta ja avuttomuutta.

Viimeinen Yakovinan raportti klo 23:00: joukot ovat saartaneet Sudzhan kaupungin ja siellä olleet Venäjän joukot, luokkaa 200+ sotilasta. Saarretut neuvottelevat antautumisesta. Ukraina estää Venäjän joukkoja lähestymästä aluetta kontrolloimalla drooneilla kaikkia sinne johtavia teitä. Ne voivat miinoittaa teitä ja tuhota kaikki Venäjän joukkojen käyttämät ajoneuvot.

Miten yle tästä uutisoi?

Suomettuneesti. Oli aivan turhaa näyttää, mitä Putin sanoo. Hän ei tiedä, koska hänelle tuskin on uskallettu kertoa ja jos tietää, hän valehtelee, kuten aina. Tiedot pitää hakea muualta. Siihen ylellä ei näytä riittävän kykyä eikä halua.

Miten hyökänneet joukot voivat edetä?

Joukot ovat läpäisseet alueen kaksi rajan suuntaista puolustuslinjaa. Siellä olleet Kadyrovin Ahmat -joukot pakenivat paikalta autoilla, kun kuulivat ensimmäiset laukaukset. Venäjällä on alueella vain asevelvollisia ja hyvin vähän raskasta kalustoa. Venäjän puheet, että se on pysäyttänyt joukot ovat turhaa lätinää. Gerasimovin on vain tässä tilanteessa noin sanottava.

Hyökänneet joukot ovat ymmärtääkseni saavuttaneet operatiivisen tason läpimurron. Jos niillä on riittävästi voimaa, tiet ovat auki esim Kurskiin, jonka vieressä on Kurskin valtavan suuri atomivoimalaitos. Sieltä käsin voisi katkaista sähköt puolikkaasta Euroopan puoleista Venäjää. Matkaa voimalaitokselle on 60 km. Joukot voisivat halutessaan olla siellä huomenna. Zhdanov ei uskonut, että joukot olisivat sinne menossa. Mutta se oli vain arvaus.

Joukot voisivat esim. edetä rajan suuntaisesti ja pyrkiä luomaan puskurivyöhykkeen Venäjän puolelle rajaa suojaamaan siviiliasutusta Ukrainassa. Sudzhasta Harkovin alueella rynnäköivien Venäjän joukkojen selustaan on 150 km.

Eri vaihtoehtoja voi vain arvailla. Operaatio vaikuttaa joka tapauksessa aika perusteellisesti valmistellulta. Jos Venäjä ei lähetä joukkoa vastaan vakavasti otettavaa voimaa, sillä ei ole omaa syytä Ukrainaan palata.

Jos kyse on Ukrainan joukoista, Ukraina näyttää löytäneen tavan, jolla se voi hyödyntää tehokkaasti panssaroitua kalustoa sellaisella suunnalla, jossa teitä ei ole miinoitettu ja vastus on "pehmeä".  Nykyisellä rintamalla sellaisia paikkoja ei ole. Siellä mikä tahansa hyökkäävä panssaroitu kalusto tuhotaan hyvin nopeasti.

Joukko joka tapauksessa lähti Ukrainasta ja voi aina palata sinne, jos vain polttoainetta riittää.

Mitä Venäjä voi tehdä?

Asevelvollisista ei ole sodassa karaistuneille joukoille vastusta eikä riittävää aseistusta. Venäjällä ei ole enää Zhdanovin mukaan operatiivisia reservejä, jotka se voisi heittää maahan tunkeutunutta joukkoa vastaan. Venäjä värvää kyllä noin 25 000 uutta sotilasta per kk, mutta ne eivät ole taisteluun valmiita joukko-osastoja, joilla olisi taito ja aseet käydä joukkona sotimaan. Ne kelpaavat vain 2 viikon koulutusjakson jälkeen tykin ruuaksi jo olemassa oleviin joukkoihin.

Putinin on kuitenkin pakko puuttua tähän hyökkäykseen. Ts. jos tunkeutuneet joukot pysyvät Kurskin alueella, hänen on sinne pakko lähettää vähintään prikaati, jonka hän joutuu vetämään joko Harkovin alueelle rakennetulta sillanpääasemalta (jonka hän joutuisi purkamaan) tai kauempaa Luganskin, Donetskin alueilta, joilla joukkoja vielä riittää. Jokainen jo taistelussa mukana olevan joukko-osaston veto rintamalta heikentää rintamaa ko suunnalla ja avaa Ukrainalle mahdollisuuden reagoida.

Tilanne haastaa Venäjän armeijan kyvyn tehdä muutakin kuin sitä, mitä on pitkään suunniteltu.

Rintama 4 - 7/08 2024

Venäjä jatkoi yli 1000 km rintamalla hyökkäysmoodissa. Ukraina puolusti minkä pystyi. Yhteenottoja rintamalla oli 124 ... 140 per päivä. Venäjä jatkoi Shahed lennokeilla siviiliterroria: 5 ...30 Shahedia per yö. Ukraina ampui ne alas yhtä lukuun ottamatta.Venäjä tehosti lennokkiterroria 3 ... 4 ohjuksella per yö, paitsi yhtenä yönä oli tauko. Venäjän ilmavoimat teki 49 - 73 iskua per päivä ja lähetti matkaan 62 - 97 liitopommia per päivä. Venäjä teki 4600 - 5100 tykistöiskua per päivä, niistä 79 - 114 raskailla raketinheittimillä.

Jakson ensimmäisinä päivinä (4 - 5/08) Venäjä eteni 3 suunnalla ja kahtena loppupäivänä kahdella suunnalla kunakin päivänä. Toretskin ja Pakrovskin suunnilla etenemistä tapahtui joka päivä. Tänään tosin eteneminen oli hyvin pientä. Ukrainan joukot joutuvat perääntymään aika ajoin liitopommeilla ja tykistöllä tuhotuista asemista tai sitten saarron uhkaamilta alueilta. Mitään läpimurtoa Venäjä ei kuitenkaan ole saanut aikaan. Etenemistä voi luonnehtia ryömiväksi hyökkäykseski.

Ukrainan ilmavoimat, ohjukset ja raketit iskivät 5 - 36 kohteeseen per päivä. Tuo tämän päivän raportin 36 kohdetta on Ukrainalle huippu ajalta jonka muistan ja olen ylös kirjannut. Ilmeisesti F16 hävittäjiä on alettu käyttää enemmän.

Venäjän hyökkäykset kuluttivat sen voimia. Venäjän menetykset Ukrainan arvion mukaan 4 päivän jaksolla olivat 4610 miestä, 23 tankkia (siis todella vähän), 85 panssaroitua miehistövaunua, 227 tykkiä, 3 raskasta raketinheitintä, 3 ilmatorjuntajärjestelmää, 155 lennokkia, 9 risteilyohjusta, 280 autoa, 36 erikoistekniikkaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Ukraina vahvistuu sisäisesti ja ulkoisesti

Jaarittelua rauhanneuvotteluista - Ukraina iskee lujemmin