Joku partio hyökkäsi Ukrainasta Kurskin alueelle

6.08.2024

Lähteitä: Oleg Zhdanov, Ivan Yakovina, 24 Kanal, Ukraina 365.

Kurskin alue

Kursk on tunnettu toisen maailman sodan suurimmasta tankkien taistelusta. Siinä neuvostotankit jyräsivät Hitlerin viimeisen suuren hyökkäysarmeijan tankit. 

Nyt siellä tapahtuu jotain kummallista. Joku partio, jossa venäläisten some kanavien mukaan on 11 tankkia, yli 20 panssaroitua ajoneuvoa ja noin 300 sotilasta hyökkäsi 6.8 aamulla Venäjän puolelle Ukrainasta. Ukraina ei ole asiaa virallisesti kommentoinut. Viime kuukausina Venäjä on omalta puoleltaan ampunut tykeillä ja raketinheittimillä Sumyn alueelle, joka on vastapäätä Ukrainan puolella. Aika ajoin Venäjän Suhoi hävittäjät ovat käyneet tehostamassa tulivaikutusta liitopommien avulla. Hyökkävän partion osia on havaittu Nikolaevo-Darinossa ja Oleshnjassa, eli molemmin puolin päätietä Sumysta kohti Kurskia. Havaintoja on myös Sudzhan pikkukaupungissa (n. 5000 asukasta) noin 15 km rajalta kohti Kurskia päätien varrella. Kursk on noin 400 000 asukkaan kaupunki noin 100 km Ukrainan rajalta.

Kyse voi olla joko Ukrainan armeijasta tai sitten jostakin hyvin varustetusta venäläisten vapaaehtoisten joukosta.

Putinin strategia

Yakovinan mukaan Venäjän johdolla on varma ajatus, että sodan aktiivinen vaihe jatkuu pakkasiin asti ja sitten sotatoimet pysähtyvät. Mihin varmuus perustuu, ei ole tiedossa. Ehkä kyse on toivosta, että Trump voittaa vaalit USA:ssa ja pakottaa Ukrainan antautumaan? Varmuuden pohjalta Putin on antanut armeijalle käskyn valloittaa kaikki maat Ukrainasta, mikä on mahdollista voimia ja miehiä säästämättä. Tiedossa on myös, että ensi vuonna 2025 Venäjällä ei riitä rahaa eikä aseita jatkaa taistelua lähelläkään samalla tasolla. 

Tarve on jalkaväestä, jonka voi lähettää ns. liharynnäkköihin. Niissä väkeä kaatuu ja vammautuu suuria määriä. Esimerkin taisteluoloista rintamalla kertoi eräs miehitetyn Zaporizhjan alueen virkamies: kun Venäjän joukot esim hyökkäävät 1,5 km kaistalla, vastaan voi tulla Ukrainan puolelta 300 lennokkia, jotka joko tuhoavat itsensä maaliin tai heittelevät räjähteitä hyökkäävän joukon niskaan. Lennokkeja on siis 5 m välein. Kuvaus voisi olla elokuvasta "Terminator". Jos hyökkääjällä on motoroitua kalustoa, se tuhotaan ennen rintamalinjalle tuloa. Siksi Venäjä luottaa jalkaväkeen. Motoroitu kalustokin alkaa olla vähissä.

Koska halukkaita liittyä armeijaan sopimussotilaina ja lähteä taistelemaan Ukrainaan Venäjällä on hyvin niukasti, tuo tavoite on johtanut seuraaviin sotivan armeijan täydennystapoihin:

  • Venäjä rekrytoi ulkomaisia palkkasotilaita ja sopimussotilaita noin 20 maassa
  • Liikkumaan kykenevät haavoittuneet lähetetään rintamalle liharynnäkköjoukkoihin
  • Sotilailta on armeijassa kielletty elektroniset laitteet, mm. puhelimet. Jos sellainen löytyy. äijä lähetetään päävartioon ja sieltä liharynnäkköjoukkoihin.
  • Joillakin alueilla, jos sotilas tekee minkä tahansa rikkeen, hänet lähetetään liharynnökköjoukkoihin
  • Armeija kannibalisioi itseään: lentokenttähenkilökunnasta, jopa ilmavoimien lentäjistä, panssarivoimien sotilasta, lennokkien piloteista, merisotilaista jne. on muodostettu jalkaväkiosastoja, jotka lähetetään liharynnököimään rintamalle.
Valkoinen talo ei tiedä mitä se haluaa?
USA antoi taas luvan myydä dollareita Venäjän pörssille. Biden on siis pelastamassa rivimies Putinia (Pelastakaa sotamies Ryan elokuvaa mukaillen). Ilmeisesti Finassipakotteet ovat todella tepsineet, mutta Biden ei halua, että Venäjä häviää liian pahasti?

Forbes otsikoi jutun: "Russia's Best Warplanes on the Tarmac - the White House said NO - and now it is too late". Juttu kertoo tapauksesta, jossa Zhelensky pyysi lupaa ampua noin 150 km rajalta Venäjällä olleelle sotilaskentälle ATACMS ohjuksilla. Siellä oli jotain 20 SU 34 liitopommittajaa. Biden ei lupaa antanut ja koneet on siirretty kauemmas. Liitopommit ovat Ukrainan armeijalle hankalimpia Venäjän aseita. Niillä Venäjä tuhoaa betonoituja asemia tai jopa pieniä kaupunkeja rajan pinnassa. Kun jäljellä on vain kasa kiviä, Ukrainan armeijalla ei ole, missä jatkaa puolustustaistelua ja se joutuu perääntymään seuraaviin asemiin.

Morozovskin sotilaskentän tuho
Muutama päivä sitten tapahtuneen Ukrainan drooni-iskun tuloksista tuli tänäänkin lisää tietoa. Kentällä tuhoitui kaksi SU 34 konetta ja vahingoittui myös kaksi. On aika todennäköistä, että vahingoittuneita koneita ei helposti ja nopeasti korjata, joten 4 konetta on pois pelistä. Kentällä oli Venäjän ilmavoimien yksi tärkeimmistä asevarastoista: ohjuksia ja liitopommeja. Varaston ohjukset ja pommit räjähtelivät päivien ajan ja koko varasto on pilalla. Kentän lennonjohtotorni ja -laitteisto tuhoutuivat. Polttoainevarasto paloi.  Kaiken kaikkiaan ei näytä mahdolliselta eikä järkevältä edes yrittää korjata syntyneitä vahinkoja.

Kentän tuhoa mahdollistivat monet seikat:
  • F16 koneiden pelossa, Venäjän armeijan ja ilmavoimien monet osastot ovat saaneet uuden tavoitteen: pudottaa tai tuhota edes yksi F16 kone. Siksi Morozovskin kentän ilmatorjuntaa oli ohennettu ja osa kalustoa lähetetty lähelle rintamaa kyttäämään jos sieltä pääsisi ampumaan F16 konetta.
  • Iranin ja Israelin sota on mahdollinen minä päivänä vaan. Venäjä kannustaa ja yllyttää minkä voi Irania aloittamaan sodan. Se vetäisi maailman huomion pois Ukrainasta ja antaisi ehkä Venäjälle hengähdystauon Ukrainassa. Iran on vaatinut ja Venäjä on luvannut vahvistaa Iranin ilmatorjuntaa. Siksi Venäjä ei juuri nyt saa korvattua oman ilmatorjunnan aukkoja Ukrainaa vastaan.
  • Ukraina kehittelee koko ajan uusia lennokkeja. Tässäkin iskussa oli todennäköisesti joitakin malleja, joista ei ole aiempia havaintoja.
Lennokit Israelia vastaan
Hizbollah lähetti Israeliin parven lennokkeja ja ne tekivät paljon tuhoa, ihmisiä haavoittui. Osoittautui, että Israel, joka muuten on yksi johtava aseiden kehittelijä, ei ollut lennokkihyökkäykseen valmis. Zhdanov oli kommentoinut asiaa eräällä Israelilaisella kanavalla (Israelissa on paljon Venäjää puhuvaa väkeä). Hän saattoi kertoa, että Ukraina olisi tiennyt hyvin miten lennokkihyökkäys torjutaan. Sitä on nyt harjoiteltu noin kaksi vuotta. Netanjahu on kuitenkin perinteisesti ollut Putinin kaveri ja vierastaa Ukrainaa.

Usinskin öljyn jalostamo Komin tasavallassa
Usinskin kaupunki on noin 2000 km Ukrainasta. Jostakin syystä siellä jalostamolla sattui räjähdys ja sitten jalostamo syttyi tuleen. Palo jatkui vielä 15h myöhemmin. Kuulemme varmaan huomenna oliko kyse onnettomuudesta vai ulkoisesta vaikutuksesta.

Tshipurnet korvaa Venäjällä Internetin
Vaikka Moskovan oikeusistuinten IT menikin sekaisin, Venäjä jatkaa YouTuben ja muiden läntisten palveluiden kuristamista netissä. Se käyttää kiinalaista "Great Wall" tekniikkaa. YouTuben jälkeen tänään Googlen hakuja oli hidastettu käyttökelvottomaan kuntoon. Voimme odottaa, että venäläisten eristäminen läntisistä palveluista ja tiedon välityksestä jatkuu kunnes virtuaalimaailman rautaesirippu on saatu pystyyn. (Tshipuraska on eräs lasten satuolento venäläisessä sadussa).




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Ukraina vahvistuu sisäisesti ja ulkoisesti

Jaarittelua rauhanneuvotteluista - Ukraina iskee lujemmin